BATJOCORIREA MEDICULUI BRADISTEANU – Doctorul Serban Bradisteanu a fost condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului in cazul Nastase. Judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ilie s-au pronuntat pentru condamnare, iar Sandel Macavei si Lucia Tatiana Rog pentru achitare. La fond, ICCJ a devoalat cum DNA a fortat condamnarea lui Bradisteanu pe trunchierea declaratiilor. Anomalia ICCJ: 5 judecatori au dispus achitare si doar 3 condamnare (Minuta)

Luni, 2 martie 2015 12:48 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Medicul Serban Bradisteanu a fost condamnat dupa ce i-a acordat ingrijiri medicale ex-premierului Adrian Nastase. Completul de 5 al Inaltei Curti a decis, luni 2 martie 2015, condamnarea lui Serban Bradisteanu la 1 an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, pe motiv ca i-a acordat ingrijiri medicale lui Adrian Nastase dupa tentativa de suicid a acestuia, procurorii DNA sustinand ca in acest fel “a incercat zadarnicirea punerii in aplicare a mandatului de executare a pedepsei nr. 196 din 20 iunie 2012 privindu-l pe Nastase Adrian”.

Decizia de condamnare a lui Bradisteanu a fost luata cu 3 la 2 de Completul de 5 al ICCJ. Mai exact, judecatorii Ionut Matei (foto 1), Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie s-au pronuntat pentru admiterea apelului DNA si condamnarea lui Serban Bradisteanu (foto 2), in timp ce judecatorii Sandel Macavei si Lucia Tatiana Rog au facut opinie separata in sensul achitarii medicului. La fond, in urma cu un an, la 4 martie 2014, Serban Bradisteanu fusese achitat de Completul de 3 ICCJ format din judecatoarele Luminita Zglimbea, Angela Dragne si Leontina Serban.


Anomalia de la Inalta Curte

Si in acest caz avem de-a face cu o anomalie, asa cum s-a intamplat si in alte situatii. Practic, ceea ce s-a petrecut in dosarul lui Bradisteanu este identic cu ce a patit Gigi Becali, care a fost trimis la inchisoare desi, in final, 5 judecatori se pronuntasera pentru achitarea sa si doar 3 pentru condamnare.

Astfel, in cazul lui Serban Bradisteanu, lucrurile stau in felul urmator. Judecatorii Luminita Zglimbea, Angela Dragne, Leontina Serban, Sandel Macavei si Lucia Tatiana Rog au dispus achitarea lui Bradisteanu, iar Ionut Matei, Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie condamnarea medicului. Cu toate acestea, Serban Bradisteanu a primit o condamnare de 1 an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, desi 5 judecatori s-au pronuntat pentru achitarea sa si doar 3 pentru condamare.

Rechizitoriu cu declaratii trunchiate

Grav este ca aceasta condamnare a lui Bradisteanu vine in conditiile in care Inalta Curte a semnalat mai multe probleme in rechizitoriul DNA. Spre exemplu, judecatoarele Luminita Zglimbea, Angela Dragne si Leontina Serban, care au dispus achitarea lui Serban Bradisteanu la fond, au aratat ca procurorul de caz a trunchiat declaratia managerului spitalului Floreasca cu scopul de a-l acuza pe medicul Bradisteanu ca a fost interesat ca fostul premier Adrian Nastase sa fie internat in cadrul sectiei pe care o conduce.

Iata ce se preciza in motiovarea celor 3 judecatoare:

In rechizitoriu se incearca sustinerea tezei ca internarea lui Nastase Adrian de catre inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru a avut o alta conotatie prin trimitere la declaratia data in cursul urmaririi penale de managerul spitalului, Macovei Radu Alexandru, cercetat, de altfel, in calitate de invinuit in cauza. Instanta observa, insa, ca redarea acestei declaratii se face in mod trunchiat, respectiv este prezentat pasajul in care, intr-adevar, managerul spitalului arata: 'Nu cunosc cum putea profesorul Bradisteanu Serban Alexandru sa il interneze pe Nastase Adrian in sectia sa, din moment ce interventia chirurgicala a fost efectuata de profesorul Lascar' (fila 11 rechizitoriu). Se omite, insa, a se reda si pasajul urmator din declaratia managerului spitalului data in data de 18 iulie 2012 de Macovei Radu Alexandru in calitate de invinuit, in care acesta arata: 'Precizez ca medicul Lascar nu are terapie intensiva pe sectia sa' (fila 75, vol.II dos.urm.pen.). Audiat in instanta, martorul Macovei Radu Alexandru isi mentine declaratiile: 'In acele zile eu nu am fost instiintat de motivele care au condus la internarea lui Nastase Adrian in sectia doctorului Bradisteanu Serban Alexandru. Personal, m-am gandit ca s-a ajuns la aceasta situatie fiindca sectia era, oarecum, un loc izolat si, pe de alta parte, mai stiu ca profesorul Lascar nici nu dispunea de o Sectie de terapie intensiva' (filele 183-185 dosar fond). Concluzionand, sub acest aspect, Inalta Curte apreciaza ca aceasta prima actiune retinuta de procurorul de caz in sarcina inculpatului Bradisteanu Serban Alexandru referitoare la internarea in compartimentul ATI al sectiei pe care o conducea, nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de favorizare a faptuitorului, nici in ceea ce priveste latura obiectiva si nici latura subiectiva”.

*Cititi aici minuta ICCJ

Accesari:11325