25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BILANT INAINTE DE DEMISIE – Judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti dezvaluie realitatea infioratoare din instante: "In 5 ani si 9 luni am avut la redactat un nr de 2938 dosare... lunar trebuia sa redactez 42 de dosare... In 2016 mi-au revenit un nr de 564 de dosare, iar in 2017, pana la 30.09.2017, 329 de dosare... Daca voi imi spuneti ca asta este normalul pentru judecator, atunci, cu tot respectul, trebuie sa imi vad de viata"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

11 October 2017 14:22
Vizualizari: 9236

Numarul mare de dosare a reprezentat, cel putin in ultimii ani, o problema cu care judecatori s-au confruntat si care a determinat reactii dintre cele mai neintalnite. Precum cazul judecatorilor Sorin Pascu si Raluca Moglan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care, in 2012, s-au cerut la instantele inferioare, acuzand ca la instanta suprema este un numar de dosare prea mare si fac cu greu fata nivelului de munca. Astazi, in 11 octombrie 2017, constatam cu regret ca situatia este la fel, daca nu mai grava.


Cea care trage un semnal de alarma fata de nivelul de lucru actual din instantele din Romania este judecatoarea Madalina Afrasinie (foto), presedinta Sectiei a VI-a civila din Tribunalul Bucuresti care a realizat un bilant infiorator al activitatii sale din ultimii 5 ani si 9 luni, perioada in care a detinut si functia de presedinte de Sectie. A constatat astfel ca, lunar, i-au revenit la redactat un numar de, atentie, 42 de dosare, "in conditiile in care o luna are 30/31 de zile, inclusiv zilele 'libere' ".

Desi, in general, in calitate de presedinte de Sectie, judecatorul are in lucru mai putine dosare decat restul judecatorilor, Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti a ales sa lucreze cot la cot cu colegii sai, ajungand astfel ca in 2016 sa ii revina la radactat 564 de dosare, iar in 2017, pana la 30 septembrie, un numar de 329 de dosare:

"Bilant... va doriti oameni sau roboti?

In 5 ani si 9 luni am avut, la redactat, un nr de 2938 dosare.
Adica, lunar, trebuia sa redactez 42 de dosare, in conditiile in care o luna are 30/31 de zile, inclusiv zilele "libere"

Doar in 2016 mi-au revenit la redactat un nr de 564 de dosare, iar in 2017, pana la 30.09.2017 am in redactare un nr. de 329 de dosare...
Daca voi imi spuneti ca asta este normalul pentru judecator, atunci, cu tot respectul, inseamna ca trebuie sa imi vad de viata.

Multumesc."

Normarea muncii unui judecator, o necesitate

Apreciem ca in fata acestei realitati, ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa se aplece mai atent si sa reglementeze activitatea unui judecator, fiind de nepermis ca un magistrat sa ajunga sa doarma in instanta din cauza nivelului de munca urias. Mai ales ca situatia prezentata de Madalina Afrasinie nu este una singulara, in instantele din Romania existand sute, daca nu chiar mii, de cazuri in care judecatorii sunt epuizati fizic si ajung chiar sa fie luati pe targa din instanta si dusi la spital.

In acest sens se impune efectuarea unei expertize pe inspectia muncii, astfel incat sa se stabileasca care este volumul optim de munca al unui judecator, in functie de complexitatea dosarului sau gradul de jurisdictie, prin impunerea unor puncte de incarcare.

In acest fel ar putea fi asigurata asigurata calitatea muncii in instanta, dar si respectarea dreptului la un proces echitabil pentru justitiabili, fiind evident ca nu judecator extenuat nu va da acelasi randament in instanta.

De altfel, un astfel de program a existat in 2010 fiind implementat de Cosiliul Superior al Magistraturii dupa ce un grup de lucru condus de judecatoarea Alexandrina Radulescu, fosta membra CSM, a creat "Programul de stabilire a volumului optim de munca" care stabilea ca pragul maxim al punctelor pe care un judecator le putea obtine intr-un an era 3960 de puncte. Programul avea rolul de a promova echitatea in ceea ce priveste volumul de munca in instante, "aspect care sustine manifestarea valorilor de impartialitate si competenta profesionala in activitatea judecatorilor", dupa ce reprezentantii CSM au constatat ca "instantele de judecata se confrunta cu o majorare continua si semnificativa a volumului de activitate, in conditiile in care, in foarte putine cazuri, posturile de judecator sunt in mod complet ocupate", iar "datele statistice recente au evidentiat faptul ca a crescut cu 50% volumul de munca in instante in anul 2010 fata de anii anteriori, in conditiile descresterii alocatiilor bugetare pentru resursele umane."

Conform Programului din 2010, pe care il atasam mai jos, ca sursa de inspiratie pentru factorii decidenti, obiectivele programului erau:

"Asigurarea calitatii actului de justitie se realizeaza prin:

-stabilirea unui standard anual pentru dosarele repartizate completelor de judecata, in raport de numarul, complexitatea si stadiul procesual al

dosarelor;

-alocarea unui timp adecvat de catre judecator fiecarei cauze;

-reducerea riscurilor de producere a erorilor judiciare;

-evitarea riscurilor legate de afectarea randamentului profesional al judecatorilor.

Cresterea eficientei activitatii in instante se realizeaza prin:

-echilibrarea volumului de munca a grefierilor in cadrul curtilor de apel si instantelor arondate;

-eliminarea cauzelor care genereaza intarzieri procedurale nejustificate din cursul proceselor prin folosirea unui personal auxiliar mai numeros la instantele aglomerate;

-scurtarea timpilor de management al dosarelor la instantele aglomerate prin transferul unor activitati de rutina de la judecatori catre grefieri."


*Cititi aici "Programul de stabilire a volumului optim de munca"

Comentarii

# la volumul asta date 11 October 2017 14:49 +6

de dosare ... fara a interveni in niciun fel asupra "cantitatii", traiasca Legea raspunderii magistratilor ... deci le pui in carca mai mult decat pot duce ... ulterior ii iei la suture ... mhmmm :eek: :eek: :eek:

# Nicolae Clivet date 11 October 2017 15:47 +1

Doamna Judecator, este o problema si asta cu volumul mare de activitate, dar nu este o scuza pentru solutiile grsite, deci care incalca legea, date in dosare de catre unui colegi ai dvs. Mai bine solicitati Min. Justitiei suplimentarea nr. de magistrate si grefieri.

# m. panait date 11 October 2017 16:39 0

Sa nu imi spuneti ca vreti mariri de salariu, sau suplimentare de posturi, la acelasi salariu. Orice om prudent, v-ar injumatati salariile si sporurile, si v-ar dubla posturile. Basca, reducerea bilete de avion, tren, bon combustibil, ... etc. Si la CSM, la fel .

# trei salarii date 12 October 2017 08:03 +1

Ba da, ar trebui cresteri de salarii. Acordate trei salarii sau patru pe cap de magistrat. Exact echivalentul muncii in plus desfasurate de fiecare magistrat. Si asta de mai bine de 15 ani, zi de zi...cat sa te termine fizic si psihic, sa nu mai ai energie pentru nimic.

# m. panait date 12 October 2017 17:24 0

N-ARE TARA DE UNDE SA MAI DEA (SI NICI NU MAI VREA!). ASA CA, VETI PLATI CAS, VETI PLATI MALPRAXISUL, VETI RASPUNDE PT,. SOLUTIILE DATE, IAR PENTRU USURAREA MUNCII (SI ASA LEJERA), VI SE VORI INJUMATATI (SAU SE VOR REDUCE LA 1/3) SALARIILE, URMAND SA FIE DUBLAT, ORI TRIPLAT NUMARUL DE MAGISTRATI. REZOLVA SI DOMN MINISTRU PROBLEMA LICENTIATILOR.

# roland date 12 October 2017 17:26 0

SUCCES! Sper sa aveti curajul sa le explicati aceste motive si contribuabililor ... Sincer, abia astept.

# Jan date 13 October 2017 12:38 0

Reduceți salariile astora și a procurorilor și a judecătorilor la 1/3. Au sărăcit tara și cu salariile URIAȘE și beneficiile lor și din cauza malpraxisului săvârșit cu intenție și cu știință. Restul banilor sa fie alocați în domenii care produc bunăstare și creștere economică: agricultura, industrie,infrastructura, spitale,.REDUCEȚI BUGETELE PARAZIȚILOR ASTORA A TUTUROR INSTITUȚIILOR DE FORȚĂ DNA DIICOT SRI  . Reduceți la 1/3.  :eek: :sigh:  niste Batjocoritori paraziți asta sunt.

# Pacifist date 11 October 2017 15:07 +6

Asta este cheia: ii supraincarci si apoi aplici legea raspunderii pentru erori. Nu te intereseaza ca a omis ceva pentru ca nu mai putea de oboseala. Nu. Tu faci tam-tam la tv ca magistratii trebuie trasi la raspundere. Dar nu spui ca tu, stat, ii tii intr-o teroare a supraincarcarii in care oricand pot gresi. Este corect? Ma si mir ca ati scris articolul asta, in conditiile in care se face lobby pentru raspundere. Dar haideti sa facem lobby si pentru raspunderea tuturor functionarilor ale caror acte sunt anulate de instanta, deci se dovedeste ca au gresit. De acord?

# Ema date 11 October 2017 21:06 0

Același lobby și pentru răspunderea parlamentarilor care, la atâta timp de la aplicarea CEDO, votează legi care contravin normelor europene ori legi declarate neconstituționale. ori a membrilor Guvernului, în legătură cu hotărârile de guvern

# Albina date 11 October 2017 15:25 0

Astia de la butoanele tarii chiar au inebunit cu totii?Mai incape indoiala

# Albina veritabila. date 11 October 2017 19:06 0

Daca tot iti place sa dai in cap celor de la butoanele tarii, fa-o in nume propriu, nu folosi pseudonime straine. Lasitatea e o caracteristica a oamenilor slabi si fara caracter. :-x

# matematica date 11 October 2017 15:27 +12

doamna judecator ,,omite" sa mentioneze cate dintre cele 2938 de dosare au fost redactate INTEGRAL de grefier. In schimb prefera sa arunce munca tot in carca lor prezentand ca solutii 3 puncte ce vizeaza exclusiv grefierii. Hai cu cineva din presa la magazinul Tribunalul Bucuresti sa vada cand vin si cand pleaca judecatorii de la munca si cand vin/pleaca grefierii

# al date 11 October 2017 16:40 +1

cate anulari? cate perimari?...

# patratel date 11 October 2017 20:24 +2

Sper ca nu dosarele le "redacteaza", ci hotararile. Sper! :cry:

# Justitiabil date 11 October 2017 15:28 +1

Perfect a adevărat ce spune Doamna Judecător. Este un volum de muncă peste puterile unui om si poate fi probat foarte ușor.

# Crina date 11 October 2017 17:27 +3

Nu se poate alege o astfel de masura, fiind imposibil de realizat:normarea muncii. Cum se poate aprecia? In functie de numar, de complexitate? Si ce se intampla cu acele cauze excedentare normei? Raman nejudecate? Cred ca o idee mai realista ar fi modificarea CPC, urmand sa nu mai fie motivate hotararile care nu sunt supuse vreunei cai de atac, iar in cazul celorlalte hotarari, motivarea sa fie mult simplificata, fara istoricul cauzei, ci doar cu o succinta motivare in drept a solutiei.

# Avocat date 11 October 2017 18:18 +3

Doamna Crina, motivarea este si trebuie sa fie obligatorie, altfel hotararea judecatoreasca este arbitrara, rezultatul bunului plac al judecatorului. Nu asta e solutia, ci un numar mai mare de judecatori

# m. panait date 13 October 2017 07:23 0

Un numar CAT MAI m. panaitmare de judecatori, la aceiasi bani, si cu plata CAS, malpraxis, raspunderea magistratilor, ... etc.

# nuibai date 12 October 2017 07:30 +3

Să vă spun eu cum se motivează în justiţia română: am o hotărîre de anulare a recursului pentru netimbrare de fix 16 pagini compacte, scris mărunt. O voi publica undeva. Tîmpenia a cuprins sistemul, de sus pînă jos.

# fost magistrat date 12 October 2017 18:18 +2

Eu am fost judecator si am avut de solutionat 4.092 dosare intr-un an, respectiv anul 2010, am ramas in urma la motivari cu 180 dosare si am fost exclus din magistratura de catre un CSM nedrept si IJ trubutara unor inamici carora nu le datoram nimic...aveam sedinte de 150 dosare pe saptamana si o operativitate de 655 dosare, peste media instantei de 650 dosare.; din cele 4.092 dosare am solutionat 1657 si tot m-au exclus din magistratura...totul peste puterea mea de munca, sanctiune care ma afecteaza si azi dupa 7 ani pentru ca nu are termen de reabilitare si nu pot profesa juridic.

# oarecare date 12 October 2017 19:03 0

sistemul judiciar romanesc e un putregai. de cand au aparut acesti hoti la guvernare care l-au lichidat pe ceausescu, ne-au transformat intr-o tara de impostori. profeseaza doar cei care isi cumpara locul si care au spate. oamenii pregatiti si muncitori sunt eliminati. priviti la avocati cati imbecili are acest florea in gasca, intrati fara examen. examen pe bani, trucat, cu intrebari aiuristice, fara sens, raspunsuri gresite, totul este cu fundul in sus. asa ca domnule ex judecator, daca colegii dumneavoastra erau cinstiti, trebuiau sa lupte cu acest sistem corupr si mizerabil. dar ce au facut magistratii corupti? protejeaza putregaiul, fiindca au interese.

# Stefana date 12 October 2017 19:31 0

Sistemul romanesc de justitie este in colaps ,cu intrarea tuturor absolventilor de Spiru Harret in el.urmarind o Michella fara noima,exprimare fara subiect si predicat,niste neaveniti,niste parveniti fara stiinta de carte,ingrijorarea atinge cote maxime.exemple de impostura ca ea este plina justitia.va mai mirati ca a crescut numarul ascultarilor telefonice.cozile acestea de topor trebuiesc eliminate de urgenta.

# iarina date 12 October 2017 19:33 0

In sfarsit se aduce iarasi in discuție normarea muncii magistratilor, chiar de către magistrati, pentru că CSM, desi are un proiect in lucru de multi ani, nu a facut nimic pana acum, insa este cel care ii sanctioneaza pe judecatori pentru intarzieri in redactare. Doar o doamna judecator de la ICCJ, in completul de 5 judecatori, a motivat o opinie separata in care a aratat ca |CSM trebuie mai intai sa stabileasca volumul optim de activitate si numai apoi sa sanctioneze. Insa opinia ramane una singulara. Dupa ce se va angaja rapunderea materiala a judecatorilor prin condamnarea lor directa la despagubiri, atunci poate se vor trezi.Judecatorii ar trebui sa refuze sa judece in orice conditii, iar avocatii ar trebui sa reactioneze si ei. Insa judecatorii sunt timorati sa nu iasa in evidenta pentru a nu fi sanctionati, iar avocati interesati doar sa isi incaseze onorariile. Deci vai de justitiabili!

# maria date 13 October 2017 10:53 +1

Situatia prezentata nici nu e critica Sunt judecatorii unde din 4 posturi sunt ocupate 2 iar cei doi judecatori au deja, pana la acest moment ,fiecare, atentie, peste 1100 de hotarari date si motivate . Practic, lucreaza 2 pe 4 posturi, la acelasi salariu . Pe cine credeti ca intereseaza? Justitia se face si la judecatorii si pe numeni nu intereseaza conditiile de munca de aici, schemele de personal, inechitatile. La polul opus situatiei prezentate, o judecatorie aflata la 30 km are tot 2 judecatori si doar 580 cauze inregistrate pana la acest moment. Impartit la 2 iese 540/judecator fata de 1133 dosare/judecator. La aceslasi salariu.Vi se pare normal?

# Valentin Rachiteanu avocat date 13 October 2017 22:37 0

Aberațiile unui sistem care distruge încet dar sigur orice licărire de umanism. Statul nu mai are în centrul priorităților omul, bunăstarea şi demnitatea lui, promovare încrederii în raţiunea umană. Este un haos generalizat în toate domeniile....

# MIRA date 16 October 2017 16:05 0

Sa le injumatateasca salariile ca sa angajeze un nr dublu de judecatori si atunci vor avea viata mai usoara.Ei vor si salarii f.f.f.f.mari si viata usoara.Nu se poate dna.JUdecator.Acesta este riscul cand ceri si primesti salarii atat de mari.A se lasa

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva