BOMBA DIN DOSARUL LUI CRISTIAN DAVID – Pretinsul mituitor al fostului ministru de Interne Cristian David, ex-primarul din Jilava Adrian Mladin, se afla sub monitorizarea SRI, dupa ce pe numele sau fusese emis mandat de supraveghere. Cum putea sa scoata mituitorul 500.000 euro din banca si sa ii dea lui David fara ca SRI si DNA sa intervina cu un flagrant? Fostul sef de cabinet al lui David a recunoscut ca ex-ministrul nu a pus mana pe mita (Document)

Miercuri, 12 iunie 2019 17:30 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Dezvaluire bomba in procesul in care fostul ministru de Interne Cristian David (foto) este judecat in apel de Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce la fond a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita de un complet de 3 judecatori ICCJ.


Avocatul Constantin Florin Durgheu, aparatorul lui Cristian David, a declarat la ultimul termen de la Inalta Curte ca primarul din Jilava Adrian Mladin, cel despre care DNA sustine ca i-ar fi dat ex-ministrului de Interne, prin intermediar, suma de 500.000 de euro, se afla sub puterea unui mandat de siguranta nationala, sub supravegherea SRI si a unui procuror din PICCJ. In acest sens, potrivit ziuanews.ro, avocatul Durgheu a sustinut in fata instantei supreme ca fostul ministru de Interne nu putea savarsi infractiunea pentru care a fost arestat, trimis in judecata si condamnat de catre instanta de fond, fara complicitatea SRI sau a Parchetului General.

Florin Durgheu a explicat in fata judecatorilor ICCJ ca este greu de crezut ca SRI a sesizat faptul ca Adrian Mladin a retras din banca 500.000 euro cu scopul de a-i remite, prin intermediarul Valeriu Roger Nitescu, lui Cristian David, fara a aduce acest lucru la cunostinta parchetului. Avocatul lui David a mai precizat ca orice miscare a lui Adrian Mladin a fost strict monitorizata de catre SRI, iar avand in vedere acest lucru, acesta nu ar fi putut retrage 500.000 euro din banca pentru a-i remite lui David Cristian, fara sa fie organizat flagrant. In opinia avocatului, aceasta informatie pune serios sub semnul intrebarii orice acuzatie adusa fostului ministru de Interne.

Santajul lui Tulus devoalat la ICCJ

Dezvaluirile avocatului Florin Durgheu vin dupa declaratia exploziva data la ICCJ de fostul sef de cabinet al lui Cristi David, Roger Nitescu, presupusul intermediar al spagii, declaratie pe care Lumea Justitiei a prezentat-o exclusiv in urma cu cateva zile. Astfel, Nitescu a negat ca fostul ministru ar fi stiut de spaga sau ca aceasta i-ar fi fost adresata. In schimb, a recunoscut ca a luat o geanta cu 500.000 de euro, dar a aratat ca banii nu au ajuns la Cristi David si ca fostul ministru nu stia nimic despre afacerea in care s-a dat mita.

De asemenea, Nitescu a relatat in fata Completului de 5 judecatori al ICCJ cum procurorul DNA Doru Tulus ar fi facut presiuni asupra sa si l-ar fi amenintat pentru a declara ca i-a dat o geanta de bani lui David. Nitescu a informat Completul de 5 ca isi retrage atat declaratiile date in faza de urmarire penala, cat si pe cele de la fond, dezvaluind ca procurorul Doru Tulus i-ar fi transmis ca daca nu va spune ca i-a dat bani ex-ministrului de Interne, atat sotia sa, cat si sotul sau vor fi arestati:

„Nu mentin declaratiile date anterior in cauza, atat in faza de urmarire penala, in calitate de suspect, respectiv inculpat. Nu mentin, de asemenea, nici declaratia pe care am dat-o la data de 17.05.2016 la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala. Declaratiile pe care le-am dat in faza de urmarire penala au fost date sub presiunea unui santaj, a unor acte de amenintare exercitate de catre procurorul de caz, respectiv domnul procuror Tulus.

In primavara anului 2014, cand am fost chemat la parchet pentru a fi audiat, procurorul de caz mi-a spus sa ma gandesc pentru ca daca nu confirm primirea unei sume de bani de catre inculpatul David atat sotia mea, cat si socrul meu vor fi arestati. La aproximativ 4 sau 5 zile dupa ce am avut aceasta discutie cu procurorul de caz, am formulat denunt, dupa ce, in prealabil, m-am consultat cu avocatul meu. Pana in prezent nu am formulat plangere penala impotriva domnului procuror Tulus, fiindu-mi teama sa demarez un astfel de demers”.

* Cititi aici declaratia data la ICCJ de fostul sef de cabinet al ex-ministrului Cristi David, Roger Nitescu

Accesari:3781