18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CE FACUSI, TATAIE? - Dosarul vietii lui Augustin Lazar, cu comorile dacice, cu care s-a falit si si-a dat film la Bilantul PICCJ din 2017, ca sa vada lumea ce tare anchetator este, s-a finalizat cu achitari si condamnari cu suspendare. 10 inculpati trimisi in judecata de Augustin Lazar si Valentin Trif pe cand erau la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia au fost lasati sa plece acasa in dosarul "Aurul dacic" (Rechizitoriul si minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 March 2018 18:41
Vizualizari: 21227

Jenant! Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar (foto) a incasat un sir de achitari in dosarul vietii sale, respectiv dosarul cunoscut ca "Aurul dacic". Curtea de Apel Alba Iulia a pronuntat decizia definitiva in dosarul bratarilor dacice, instrumentat de procurorii Augustin Lazar si Valentin Trif, pe vremea cand erau la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, aplicand achitari pentru majoritatea infractiunilor pentru care zece persoane au fost trimise in judecata. Achitarile au fost dispuse pe motiv ca nu exista probe, fapta nu este prevazuta de legea penala sau dupa ce s-a constatat incetarea procesului penal ca urmare a interventiei prescriptiei penale. Pe langa achitarile pentru infractiuni precum furtul calificat, instanta a decis si pronuntarea unor solutii de inchisoare, cu suspendare insa.


Lovitura de imagine data de Curtea de Apel Alba Iulia actualului Procuror General, Augustin Lazar, este cu atat mai mare cu cat acesta si-a facut un titlu de glorie din instrumentarea dosarului "Aurul dacic" mandrindu-se si impaunandu-se ori de cate ori a avut ocazia cu dosarul pe care l-a lucrat la PCA Alba Iulia.

Ne amintim in acest sens momentul jenant din 7 martie 2017, cand a avut loc bilantul activitatii Ministerului Public pe anul 2016, ocazie cu care, in sala Institutului National de Statistica, Augustin Lazar a proiectat falnic o filmare care reprezenta un documentar facut pe cazul bratarilor dacice. Filmul era intitulat "The Hunt for Transylvanian Gold" (vezi video) si era prezentat de Lazar ca un model de bune practici in colaborare judiciara institutionala.


Pana la aceasta data, Augustin Lazar a vorbit de zeci de ori despre acest caz, a emis numeroase comunicate de presa si a sustinut conferinte de presa doar, doar sa stie tara ca el este procurorul care s-a dus pe urmele vanatorilor de comori care sapau acum vreo 10-20 de ani pe langa cetatea dacica Sarmizegetusa in vederea descoperirii unor bogatii.

Dosarul nr. 151/P/2005 al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia cunoscut ca "Aurul dacic" a fost instrumentat de Augustin Lazar si Valentin Trif, delegat de la DNA-Alba la DIICOT-Central, din 01.09.2013, fiind finalizat prin Rechizitoriul (facsimil) din 5 august 2008 cu trimiterea in judecata a zece persoane.


Mai exact, in rechizitoriu, Augustin Lazar si Trif au retinut ca un grup format din lideri ai lumii interlope din Deva, "fosti valutisti, camatari" au inceput, inca din 1996, sa se constituie in echipaje de braconaj arheologic, urmarind efectuarea de detectii si sapaturi ilegale in siturile cetatilor dacice din Muntii Orastiei. Scopul acestor activitati ar fi fost, potrivit lui Lazar, localizarea, sustragerea si valorificarea tezaurelor de interes arheologic. Primele bratari dacice ar fi fost descoperite in vara anului 1999, pentru ca in primavara lui 2000 sa fie predate pentru evaluare in vederea valorificarii lor pe piata neagra internationala, una dintre bratari fiind expusa spre vanzare la o Expozitie din New York.

Fata de aceste activitati, autoritatile judiciare romane s-au sesizat din oficiu, Augustin Lazar demarand o ancheta finalizata cu un rechizitoriu demn de un roman, care poate fi citit integral la finalul articolului.

Iata ce prevede minuta Curtii de Apel Alba Iulia, instanta care a pronuntat decizia definitiva in dosarul nr. 04652/221/2008* in data de 23 martie 2018:

Radu Horia Camil – inceteaza procesul penal pentru constituire a unui grup infractional organizat si tainuire in forma continuata, constatand interventia prescriptiei penale;

Ioan Bodeaachitare pentru furt calificat;

Viorica Luncanachitare pentru furt calificat;

Ilie Luncan - inceteaza procesul penal pentru tainuire, constatand interventia prescriptiei penale;

Calin Corhan 3 ani cu suspendare pentru infractiunea de furt calificat a unui bun care face parte din patrimoniul cultural;

Daniel Sorin Jurca (fost Caciuc) achitare pentru furt calificat si incetare a procesului penal pentru tainuire, constatand interventia prescriptiei penale.

Ilic Ljubisa – inceteaza procesul penal pentru tainuire, constatand interventia prescriptiei penale.

Fata de ceilalti trei inculpati din dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus mentinerea dispozitiilor sentintei penale pronuntate de Judecatoria Deva in dosarul nr. 04652/221/2008, respectiv:

Daniel Mocachitare pentru constituire de grup infractional organizat si condamnare la 3 ani cu suspendare pentru infractiunea de furt calificat a unui bun care face parte din patrimoniul cultural;

Laszlo Ovidiu Olah – achitare pentru constituire de grup infractional organizat si condamnare la 2 ani cu suspendare pentru infractiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizare prealabila;

Remus Marian Popa – achitare pentru constituire de grup infractional organizat si condamnare la 2 ani cu suspendare pentru infractiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizare prealabila.

Pe latura civila, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus admiterea in parte a actiunii exercitate de Statul Roman prin Ministerul Culturii si a obligat pe Luncan Ilie in solidar cu Radu Horia – Camil la plata sumelor de:

-49.523 USD si 5.415 Euro, reprezentand cheltuielile ocazionate de repatrierea si expertizarea bratarii dacice din aur nr. 9 in greutate de 682 gr.);

-52.000 USD reprezentand compensatii echitabile achitati firmei ,,Word & Co.” SUA pentru bratara nr. 9 in greutate de 682 gr.;

-50 monede de argint tetradrahme in valoare de 7.500 euro.

Instanta a mai dispus si obligarea lui Ilic Ljubisa sa plateasca Statului Roman prin Ministerul Culturii suma de 283.749 euro, reprezentand cheltuieli ocazionate cu repatrierea si expertizarea bra?arilor dacice nr. 1, nr. 2, nr. 3 si nr. 4.

Iata cum isi incepe rechizitoriul privind Aurul dacic actualul Procuror General al Romaniei:

"In fapt:

Despre circumstantele mediului infractional in care s-au comis faptele

Lumea interlopa a judetului Hunedoara a evoluat, in ultimii ani, prin structurarea mai multor grupari infractionale avand ca obiectiv exploatarea in mod organizat si maximizarea profitului infractional obtinut din oportunitatile aparute pe plan local, national si international: efectuarea unor detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice clasate monument istoric - ale rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei - in scopul localizarii si insusirii de bunuri arheologice apartinand patrimoniului cultural national, contactare a unor filiere internationale pentru traficarea si valorificarea acestor bunuri, efectuarea de recuperari, incasarea de taxe de protectie prin santajarea unor oameni de afaceri, exploatarea prostituatelor etc.

Situatia de fapt stabilita prin ordonarea fluxului informational si a probatiunii privind lumea interlopa din judetul Hunedoara si municipiul Deva - caracterizat in presa ultimilor ani drept “ Cetatea crimei “sau“ placa turnanta” a comertului ilicit cu bunuri apartinind Patrimoniului Cultural al Romaniei - pune in evidenta existenta mai multor grupari infractionale specializate in acest domeniu si aflate, functie de circumstantele obtinerii profitului infractional, in raporturi de rivalitate sau de parteneriat. S-au structurat astfel, gruparile violente conduse de condamnatul CC, zis “M” (in prezent in urmarire interntionala), inculpatii BC, zis “BB” si SL, zis “S”, trimisi in judecata (cauza aflata pe rolul Tribunalului Arges), pentru infractiuni de santaj, proxenetism etc.

Gruparea condusa de inculpatul CI, fost subofiter de politie trecut in rezerva, era alcatuita din fosti sportivi si avea ca obiect de activitate, in principal, traficul cu bunuri arheologice apartinand Patrimoniului Cultural National insusite din siturile arheologice protejate, ale Muntilor Orastiei, precum si executarea de recuperari prin violenta si amenintari la adresa victimelor, violarea domiciliului acestora, santaj prin stabilirea si perceperea de „amenzi” unor persoane care le-au lezat interesele ilegale."

*Cititi aici integral Rechizitoriul intocmit de procurorii Augustin Lazar si Valentin Trif

*Cititi aici integral minuta deciziei definitive pronuntate de Curtea de Apel Alba Iulia

Comentarii

# DODI date 26 March 2018 18:57 +21

Era de așteptat că aceste ”succese” care l-au propulsat pe o funcție pe care nu a visat-o și pe care nu o merită, tractoristul lzăzăruc să se ascundă în gaură de șarpe. Nu de alta dar nu are soluție nici la solicitatea lui dorel cu desecretizarea protoculului cu SRI și nu știe cum iasă pe interval. Nu primește soluții nici de la Slujirea și nici de la ciolanis, doi sfertodocți care au aceeași impresii edulcorate legate de justiția românească și pe care o văd pe ”înalte culmi de progres și civilizație”. Necazul lor este acela că pe acele culmni au început să apară vulturii democrației, al bunului simț și fărădeligele Slujirii nu mai găsesc căi de ieșire. Nici măcar demisia nu i-ar mai putea salva de răspunderea samalvolniciilor comise.

# DOREL date 27 March 2018 11:13 +2

S-o tragem pe Academiei: Lazar Augustin nu e procuror, e un amator (..) care joaca rolul de procuror. Deocamdata s-au uitat faptele sale de arme de pe vremea Scolii Ardelene din PICCJ, dar si uitarea asta e reversibila. Si, b); or' tocmai faptele alea de arme l-au recomandat dnei Pruna pentru functia de PG ....

# SANCHI date 27 March 2018 12:37 +1

Lăzărică Gîngavu fu împins din penal în al cincilea om în stat de romanticul duo Ko-Co, prin măsluirea Mapei sale profesionale. Luată la întrebări de secundatv.ro duduia Pană s-a dat inocentă. Deși era ministrul Justiției, s-a făcut că plouă, de parcă numirea ar fi fost o calamitate naturală...

# FOAIE VERDE date 26 March 2018 19:59 -5

Problema e cu legislația. Pedepsele sunt tot mai mici și faptele se prescriu repede. În speța asta a fost nevoie de multe comisii rogatorii internationale. Faptele s-au prescris. E simplu.

# Carcotas date 26 March 2018 20:42 +3

Nu ne arunca praf in ochi: pe langa încetari de proces s-au dat si muuuuuuuuuuuulte achitaaaaari! Omu' a ratat. Simplu!

# nelu date 27 March 2018 19:29 0

FOAIE VERDE lungă´n dungă, lăzărica e mișto. Să-ți trăiască și´nflorească și să ai parte numai de specialiști de calibru haules.

# Golan date 26 March 2018 20:25 +5

Asa ceva e inimaginabil. Acest pseudo magistrat ă fost făcut procuror general de prună pe baza acestui dosar. Prea multe achitari definitive in acest dosar pe fapte mărunte de furt. Problema este ca acest individ lipsit de orice cultură juridică hotărăște in csm care sunt judecătorii care promovează la iccj. Împreună cu madam tarcea nulitatea absolută si cu gașca oribilă de procurori din sectie

# Cocoru date 26 March 2018 20:28 0

Acest Procuror, în realitate nu e procuror ! Uitati-vă bine la mutra luni din imaginea din stânga... este ”giolic”, poate fi folosit la Remi.

# DODI date 26 March 2018 21:50 +7

Te înșeli profund. Joly de la remi are o funcție importantă. Nu este de el. Tractoristul Lăzăruc este doar o caricatură de procuror care pe vremea comuniștilor se conforma rapid și acu, rămânând cu aceleași metehne, nu știe cum să mai evite străchinile care îi ies nenumărate în cale.

# unul din lumea cea mare date 26 March 2018 20:31 +3

o poza face cit o mie de cuvinte..... ala de nationalitate PROST ride ca moima la oglinda,doamne apara/ne si pazeste

# Edelweiss - Portretist de Bukowina date 26 March 2018 21:03 +2

Oare sunt singurul care, privind pictura tălâmbului erdelyan, gândul îi străbate către asemănarea cu Talking Tom speaking dirty? Ăla grăiește măscării cu același aplomb cu care nătărăul-general grăiește prostii gogonate, de fiecare dată când deschide sfincterul guriței. Pentru conformitate comparativă acilișa: https://www.youtube.com/watch?v=Qm3NTq******R88

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 27 March 2018 09:47 +1

PTR Edelweiss - Portretist de Bukowina// AM INCERCAT SA VIZIONEZ LINKUL, ghici ce?l/au sters ,asa ca povesteste /l......oricum am ris cu pofta !!!!! de ,,sfincterul guritei lui,, dint puta gindirii

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 27 March 2018 14:49 0

Nu au șters clipul ci au corupt cei de la LuJu linkul, inserând 6 asperiscuri în curpinsul URL-ului postat. Intră pe youtube și dă căutare după cuvintele cheie: :roll: Talking Tom tells story about his first BJ

# Judecator iccj date 26 March 2018 21:41 +4

Aceasta nulitate decrepita hotărăște soarta judecătorilor in csm?după chip si dupa profesionalism înțelegem apropierea de tarcea. Două rebuturi ale justiției care conduc la nivel inalt. Sperăm să nu le mai vedem in al doilea mandat desi nici pe primul nu ar trebui să îl termine

# IaTractoruNeamule date 26 March 2018 21:51 +2

tot avem noroc ca nu l-or angajat chirurg sau comandant de aeronava... ca nu mai scapam cu viata

# Horia-Camil Radu date 26 March 2018 22:52 +4

Pe latura civila s-or numarat bratarile ca steagurile lu" Caragiale. S-o dispus plata de doua ori pentru aceeasi bratara, "Mica Newyorkeza", de 682 de grame: o data 49523 USD + 5145 Euroi si inc-o data 52000 USD. Aia 52000 USD is, de fapt, aia 49523 USD + 5145 Euroi, la cursu' zilei cand s-o-ntocmit rechizitoriu'. Cei 49523 USD constau din 42500 USD - compensatii pt bratara, 6073 USD - cheltuieli avocat si 950 USD - vama, iar euroii is dupa cum urmeaza: 2100 - transport, 2000 - comision agent, 958 - cheltuieli cu expertii romani, 306 - cheltuieli cu aducerea in tara a bratarii si 51 - comisioane transfer bancar. 52000 de dolari ii suma trecuta in rechizitoriu, iar 49523 USD + 5145 euroi is valorile comunicate instantei de fond de Ministeru' Culturii, defalcate pe valute si operatiuni. Concluzie: de ce sa-ncasam o singura data banii pe bratara, cand putem sa-i incasam de doua ori, printr-o decizie definitiva? Curat murdar, cum zicea cineva. Si-ar mai fi multe de zis.

# Burebista date 27 March 2018 00:02 +3

Tataie ,nu presezi sa iti apere cineva reputatia profesională?ca din cate se stie altfel de presiuni pe la locul matale de baștină ai facut

# CWQ date 27 March 2018 06:32 +3

Din moment ce vedem atâtea achitări pe minut , de aici se desprinde concluzia că acești „ procurori ” ( de fapt niște torționari și Poliție Politică de la Parchetul General și DNA ... ) în frunte cu șefii lor , sunt niște repetenți care abia și-au luat examenele , care nu știu să întocmească un dosar - altfel nu recurgeau la denunțuri pe bandă rulantă ( unde s-a mai văzut așa ceva Doamne Dumnezeule ? ) - și care au fost recrutați politic din cauză că erau șantajabili . PS Rușine Procuratură ( la pachet cu DNA ) , tu nu ești decât o trupă de comando pentru distrugerea adversarilor stăpânilor voștri , ești cea mai neagră bubă pe obrazul României care timp de 13 ani ai terfelit legile , Constituția și PREZUMȚIA de NEVINOVĂȚIE . Pentru asta , voi trebuie să fiți deferiți Justiției și să fiți judecați ca orice muritor de rând că nu sunteți Dumnezeu pe acest pământ , iar achitările să fie plătite de voi până v-o lua dracu și să vă dați și chiloții de pe voi .

# Vio date 27 March 2018 11:34 -3

Ei, hai că știm și noi, la fel dealtfel ca și matale, că nu-s atâtea ”achitări pe minut” așa cum încerci să ne îmbrobodești. Înțelegem că ai un ghimpe împotriva procurorilor dar toată lumea de bună credință știe că nu-i așa. Cu privire la cazul de față, de fapt, așa cum cunoaștem cu toții din sentință, nu a fost vorba de o ”achitare” și cu atât mai puțin nu a fost vina procurorilor. De fapt, procurorii și-au făcut treaba cu profesionalism și au trimis inculpații în judecată. Nu-i vina lor că judecătorii au judecat procesul ani de zile, până a intervenit prescripția. PS: Achitarea e una iar prescripția e alta.

# CWQ date 27 March 2018 14:00 +2

„ Ei , hai că știm și noi , la fel dealtfel ca și matale ” că ții cu procurorii contra evidenței și a probelor aduse de presă în general și acest site și Antena 3 în special , timp de 13 ani . PS N-am niciun ghimpe împotriva nimănui , dar ca simplu cetățean , nu pot să stau și să mă uit ca tâmpitul ce se întâmplă în această țară în domeniul Justiției și al celorlalte instituții de forță și să nu-mi spun părerea sau trebuie să-ți cer ție voie cum să gândesc ? Și apropo de „ achitări pe minut ” , e evident c-am exagerat și că n-am spus la propriu ( trebuia să înțelegi dacă ești așa de deșteaptă ) - așa se spune când ceva se întâmplă frecvent - dar da , sunt atâtea achitări din cauza Parchetului General și al DNA care-și fac meseria în bătaie de joc și lipsă de profesionalism , încât nu ai timp să le numeri ; de aceea , aceste caricaturi de oameni ai legii care sunt în slujba oricui numai în slujba legii nu , trebuie să plătească așa cum plătește un om obișnuit pentru orice derapaj .

# nelu date 27 March 2018 20:07 0

da dân ”achitare'n achitare” merge?

# CWQ date 27 March 2018 08:00 +2

Referitor la profesionalismul judecătorilor și procurorilor , un sondaj făcut pe eșantion de 1000 de magistrați numit „Barometrul sistemului judiciar românesc - 2008”, finanțat de UE prin programul PHARE 2005 , spunea : „ Un sfert dintre procurori (23,4%) și unul din zece judecători consideră că magistrații nu sunt independenți de factorul politic. 14,5% procurori și 9,2% judecători din cei aproape 1000 de intervievați au refuzat să răspundă la această întrebare. Atrage însă atenția în analiza sondajului nota privind formarea profesională și experiența magistraților repondenți, cei care împărțeau dreptatea la vremea respectivă. Astfel, aflăm că ”60% dintre judecătorii și procurorii repondenți au intrat în sistem fără a absolvi cursurile de formare inițială ale Institutului Național de Magistratură și că peste jumătate din ei (61,2% judecători și 53% procurori) au fost anterior consilieri juridici, iar o treime, avocați”. Deci , ce-ar mai fi de comentat aici ?

# free date 27 March 2018 10:17 -6

sincer nici eu nu cred ca e nu stiu ce somitate de procuror. Mai ales ca duce geanta la o subalterna, dar înțepați-l mai finuț nu de alta, da vă pierdeți cititori

# Edelweiss - Archivar de Bukowina date 27 March 2018 14:56 0

Cât despre „brățările dacice”, făurite în zilele noastre de un bijutier din Călan și pentru care nătărăul de lazăr a irosit 302.000 euro, iacătă 2 dintre cele mai semnificative articole de presă: COTIDIANUL „Ăștia au zis că îs de la daci, da’ le-o făcut unu’ de la Călan!” :sad: https://www.cotidianul.ro/procurorul-lazar-si-povestea-aurului-dintr-un-tezaur/ :sad: și HotNews - „Bratarile dacice sunt facute de prietenul meu” :sad: https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1120908-bratarile-dacice-sunt-facute-prietenul-meu.htm

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 27 March 2018 20:57 +2

PTR Edelweiss - Archivar de Bukowina// aceiasi poveste o stiam si eu dar din sua.se pare ca cei din sua ne/au tras teapa exact cum s/a facut cu masinile de cusut singer in care chipurile se afla platina. degeABA le zic eu mermelitori? si in plus de asta toti procuratorii au ajuns DEPROFESIONALIZATI SI INFATUATI DE CIND POT SA MERMELEASCA TOT CE VOR SI CUM VOR.AS PUNE PARIU CU TINE CA NU MAI SINT MERMELITORI CARE SA FIE IN STARE SA FACA UN RECHIZITORIU PE BUNE, DE CIND NU MAI AU VOIE SA/TI STRINGA DEGETELE IN USA,DAR AU VOIE SA FACA DOSARE CUSUTE CU ATA ROSIE PE MINA CU JUDECATORII,CACI INSPECTIA JUDICIARA/I SUBLIMA DAR LIPSESTE CU DESAVIRSIRE VORBA LUI NENEA IANCU

# Edelweiss - Archivar de Bukowina date 28 March 2018 00:09 0

Și uite așa, cu sprijinul unui procuror tălâmb ca lazăr-tractoristul forestier, a unor milițieni prostovani cu ghiotura și a unui expert mânjit, interesat doar de comision, statul român a plătit 6,6 milioane de euro pe niște făcături manufacturate în secolul XX, de un bijutier din Călan. În sine, scenariul reprezintă o capodoperă în materie de hoție, scenariu a cărui punere în operă a necesitat imaginație, efort și organizare. :eek: postscript: Aurul dacilor este doar un mit. El, în fapt, NU EXISTĂ! :eek: Aurul dacilor a fost băut, benchetuit și f**ut de romani, după victoria din 106 e.n. Citat: „ Ca urmare a dezvăluirii de către Bicilis (nu se știe exact dacă era dac sau scrib grec) a unui loc în care dacii își țineau comorile, spre Roma urmau să mărşăluiască mii de care încărcate cu peste 160 de tone de aur pur şi 300 tone de argint.” :eek: referință: http://www.istorie-pe-scurt.ro/cum-s-a-sarbatorit-cucerirea-daciei-cat-aur-au-luat-romanii-din-fostul-stat-al-lui-decebal/

# avi avi date 27 March 2018 23:07 +2

Solutia legala era restituirea la parchet.Observati ca rechizitoriul nu este confirmat de catre seful lui Lazar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva