DNA L-A INTERCEPTAT PE ANDRONIC NELEGAL – Se naruie dosarul in care procurorul Marius Bulancea i-a trimis in judecata pe Elena Udrea si jurnalistul Dan Andronic. Inalta Curte a dispus excluderea e-mailurilor lui Dan Andronic depuse de DNA la dosar, pe motiv ca acestea au fost obtinute nelegal. DNA are termen cinci zile sa precizeze daca mentine trimiterea in judecata a lui Udrea si Andronic, sau solicita restituirea cauzei (Minuta)

Luni, 11 februarie 2019 19:18 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Decizie crunta pentru DNA in dosarul in care procurorul Marius Bulancea (foto) a trimis-o in judecata pe Elena Udrea pentru o pretinsa spalare de bani, iar pe directorul ziarului Evenimentul Zilei, jurnalistul Dan Andronic, pentru o pretinsa fapta de marturie mincinoasa. Este vorba despre cauza in care Udrea este acuzata ca ar fi primit 3,8 milioane de euro de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu si o creanta de 900.000 de euro reprezentand un imprumut acordat societatii care edita Evenimentul Zilei, urmand in schimb sa intervina la Ministerul Economiei si la Hidroelectrica pentru mentinerea pe care societatea lui Buzaianu le avea incheiate.


Inalta Curte a anulat luni, 11 februarie 2019, una dintre probele cele mai importante pe care DNA s-a bazat pentru inculparea Elenei Udrea si a lui Dan Andronic. Este vorba despre e-mailurile primite si trimise de catre Dan Andronic si documentele stocate pe hard diskuri de catre acesta, documente ce priveau activitatea societatilor SC Editura Evenimentul SRL si SC Capital SRL. Grav este insa motivul pentru care aceste interceptari a conversatiilor au fost eliminate de la dosar.

Probe obtinute nelegal

Din informatiile pe care Lumea Justitiei le detine, e-mailurile ar fi ajuns in posesia DNA fara ca parchetul anticoruptie sa fi avut mandat pentru a le intercepta. Cert este insa ca Inalta Curte a confirmat ca aceste probe constand in e-mailurile lui Dan Andronic au fost obtinute in mod nelegal.

Astfel, Inalta Curte a dispus eliminarea din dosar a respectivelor e-mailuri in temeiul art. 102 alin. 2-4 din Codul de procedura penala.

Art 102 – Excluderea probelor obtinute in mod nelegal

(2) Probele obtinute in mod nelegal nu pot fi folosite in procesul penal.

(3) Nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrata determina excluderea probei.

(4) Probele derivate se exclud daca au fost obtinute in mod direct din probele obtinute in mod nelegal si nu puteau fi obtinute in alt mod”.

Pe de alta parte, ICCJ a dat termen DNA 5 zile pentru a se pronunta daca mentine trimiterea in judecata a Elenei Udrea si a lui Dan Andronic, sau solicita restituirea dosarului la parchet. Totusi, chiar daca DNA va mentine dispozitia de trimitere in judecata, dosarul se va judeca fara e-mailurile eliminate pe motiv ca au fost obtinute nelegal, ICCJ excluzand, in temeiul Deciziei CCR nr. 22 din 18 ianuarie 2018, orice referiri la e-mailurile obtinute nelegal si eliminand redarea continutului acestora.

Iata minuta Inaltei Curti:

“Admite contestatiile formulate de inculpatii Andronic Dan Catalin si Udrea Elena Gabriela impotriva incheierii din camera de consiliu din data de 01.10.2018 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala in dosar nr. 9725/2/2017/a1. Desfiinteaza, in parte, incheierea contestata si rejudecand: Admite exceptia invocata de inculpatii Andronic Dan Catalin si Udrea Elena Gabriela si, in temeiul art. 102 alin.2-4 C. proc. pen., exclude din materialul probator corespondenta electronica tip email primita/transmisa de catre Andronic Dan Catalin si documentele stocate pe hard diskuri in legatura cu activitatile desfasurate in vederea achizitionarii si administrarii S.C. Editura Evenimentul si Capital S.R.L. in perioada 23.04.2011- 08.12.2014, atasate la vol. 37 filele 3-240 d.u.p. nr. 604/P/2017 conform procesului verbal din 02.10.2017 nr. 87/P/2015.

In baza art. 345 alin. 3 C.proc.pen. dispune comunicarea prezentei incheieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie pentru a preciza, in termen de 5 zile, daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a inculpatilor Andronic Dan Catalin si Udrea Elena Gabriela sau solicita restituirea cauzei.

In conformitate cu Decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curtii Constitutionale, dispune indepartarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de proba (vol. 37 filele 3-240 d.u.p. nr. 604/P/2017) precum si, in ipoteza mentinerii solutiei de trimitere in judecata, eliminarea referirilor la aceste mijloace de proba si eliminarea redarii continutului acestor mijloace de proba din Rechizitoriul nr. 604/P/2017 din data de 18.12. 2017.

Masura va fi dusa la indeplinire de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie, caruia i se trimite dosarul de urmarire penala, urmand a fi restituit instantei.

Mentine celelalte dispozitii ale incheierii contestate referitoare la instituirea sechestrului asigurator.

Stabileste termen de judecata la data de 04 martie 2019, ora 09,00 sala Sectiei Penale, cu citarea inculpatilor, prin avocatii alesi. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 11 februarie 2019”.

Accesari:3501