FUGA LUI TUDORAN – Surpriza: dupa ce si-a depus cererea de pensionare, inca nesemnata de Iohannis, judecatorul CAB Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran si-a dat demisia din magistratura. Gestul lui Tudoran vine la doua saptamani dupa aparitia informatiilor privind dosarul de la SIIJ in care procurorii investigheaza modul in care judecatorul ar fi trecut pe numele fiului sau un apartament din Sinaia in valoare de peste 100.000 lire sterline

Duminică, 1 septembrie 2019 12:18 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Luna august s-a incheiat cu o mutare uluitoare din partea unui cunoscut magistrat din Romania. Este vorba despre judecatorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran (foto), de la Curtea de Apel Bucuresti, celebru pentru condamnarile dure pe care le-a pronuntat de-a lungul timpului. Un judecator cu o vechime de aproape 38 de ani, care activeaza in sistem inca din 15 octombrie 1981.


Nu mai devreme de vineri, 30 august 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a facut publica informatia ca Bogdan Tudoran si-a dat demisia din magistratura, cererea acestuia de eliberare din functie urmand a fi analizata de catre Sectia pentru judecatori a CSM in sedinta de marti, 3 septembrie 2019 (vezi facsimil).


Mutarea lui Tudoran vine la doua saptamani dupa aparitia informatiei ca magistratul ar fi cercetat intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorii de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Mai precis, anchetatorii SIIJ ar investiga modul in care judecatorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran ar fi trecut pe numele fiului sau, Tudor Ion-Tudoran, un apartament situat in municipiul Sinaia, judetul Prahova, care ar valora peste 100.000 lire sterline (click aici pentru a citi).

Ciudatenia situatiei este data de faptul ca pe 2 iulie, Sectia pentru judecatori din CSM i-a aprobat lui Bogdan Tudoran pensionarea incepand cu data de 15 octombrie 2019 (hotararea sectiei este atasata la finalul articolului). Consiliul Superior al Magistraturii i-a trimis lui Klaus Iohannis propunerea privind pensionarea magistratului, insa deocamdata presedintele nu a emis decretul in acest sens.

Strategie pentru clasare?

Din punctul nostru de vedere, este posibil ca in spatele demisiei lui Tudoran din magistratura sa stea un scenariu bine gandit. Mai precis, efectul acestui gest ar fi acela ca SIIJ isi va declina competenta catre alt parchet, in conditiile in care Bogdan Tudoran nu va mai avea calitatea de magistrat. Iar cel mai probabil dosarul va ajunge la DNA, caz in care nu este deloc exclus sa fie pronuntata o solutie de clasare.

Pe de alta parte, remarcam si faptul ca atat cererea de pensionare, cat si demisia au venit dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a anuntat, in exclusivitate pentru Lumea Justitiei, ca il verifica pe judecatorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran privind posibile legaturi cu Securitatea (click aici pentru a citi).

* Cititi aici Hotararea nr. 1183/2019, prin care Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat pensionarea lui Bogdan Tudoran

Accesari:6801