INALTA CURTE, INGROPATA INAINTE DE VERDICTUL CCR – Inspectia Judiciara confirma ca ICCJ a incalcat legea privind obligativitatea constituirii completelor specializate in solutionarea dosarelor de coruptie: “Din hotararile Colegiului de conducere si deciziile presedintelui puse la dispozitia echipei de inspectori nu rezulta ca s-ar fi constituit complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie”. CCR poate pronunta o decizie istorica pe lipsa completelor specializate (Document)

Luni, 3 iunie 2019 13:51 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Inalta Curte de Casatie si Justitie primeste o crunta lovitura: Inspectia Judiciara a confirmat ca instanta suprema a incalcat legea prin neconstituirea completelor specializate in judecarea cauzelor de coruptie. Curtea Constitutionala a Romaniei este asteptata sa pronunte miercuri, 5 iunie 2019, o noua decizie care poate fi una istorica si care poate provoca un adevarat seism, ducand la rejudecarea dosarelor de coruptie aflate in prezent in cursul judecarii in faza de fond la completele de 3 judecatori ale ICCJ sau in faza de apel la Completele de 5 judecatori ale ICCJ, in acest din urma caz doar daca sentinta de la fond a fost pronuntata de un complet de 3 ICCJ. Este vorba despre decizia privind nerespectarea legii de catre Inalta Curte in cazul completelor de fond specializate in judecarea dosarelor de coruptie.


Asa cum se stie, in luna martie a acestui an, presedintele Camerei Deputatilor a sesizat CCR, cerand sa se constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei, cauzat de refuzul instantei supreme conduse de Cristina Tarcea (foto) de a aplica si respecta legea care prevede infiintarea de complete de judecata specializate. Desi au trecut doua luni de la acel moment, CCR a amanat pronuntarea, in conditiile in care o decizie prin care s-ar fi constatat un conflict juridic de natura constitutionala i-ar fi folosit liderului PSD Liviu Dragnea. Or, acesta trebuia cu orice pret condamnat. Chiar si asa, verdictul CCR nu ar trebui sa fie altul decat unul prin care sa se constatate ca ICCJ a incalcat legea atunci cand nu a format complete specializate pe faptele de coruptie. Si spunem asta avand in vedere art. 29 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care stabileste ca: “Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”. Asadar, lucrurile sunt cat se poate de clare: toate instantele, inclusiv Inalta Curte, sub obligate sa aiba complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie.

Inalta Curte, mai presus de lege

Cu toate acestea, instanta suprema a incalcat grav legea, neconsiderand necesar sa formeze asemenea complete. Iar nerespectarea legii de catre ICCJ a fost constatata chiar de catre Inspectia Judiciara, fiind evidentiata in raportul realizat in urma controlului privind dosarele pe care DNA le-a deschis fata de aproape 3000 de magistrati. Astfel, in “Raportul privind respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, Inspectia subliniaza ca la toate instantele verificate s-a constatat existenta completelor specializate cerute de Legea 78/2000. Cu o singura exceptie: Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iata fragmentul din raportul Inspectiei Judiciare in care se confirma ca ICCJ nu a respectat legea care cerea constituirea completelor specializate (vezi facsimil):

“In ceea ce priveste repartizarea aleatorie a dosarelor avand ca obiect rechizitorii emise de DNA, verificarile directe au relevat faptul ca, in general, au fost respectate dispozitiile regulamentare referitoare la constituirea completelor si desemnarea persoanelor care indeplinesc atributii in aceasta materie.

Astfel, s-a constatat ca la toate tribunalele si curtile de apel verificate au fost constituite, la inceptul fiecarui an, completele de judecata, stabilindu-se prin hotarari ale colegiilor de conducere atat componenta, cat si numerotarea acestora. De asemenea, toate modificarile aduse componentei completelor au fost aprobate prin hotarari ale organului colegial.

Din inscrisurile puse la dispozitia echipei de inspectori a rezultat ca, in perioada de referinta, la curtile de apel si tribunalele la care s-au efectuat verificari directe au fost constituite, potrivit art. 29 din Legea 78/2000 complete specializate in materia judecarii infractiunilor de coruptie.

Prin exceptie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din hotararile Colegiului de conducere si deciziile presedintelui puse la dispozitia echipei de inspectori nu rezulta ca, in perioada de referinta, s-ar fi constituit complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie, aspect pe care insa nu il vom analiza, intrucat a fost invocat in cauze aflate pe rolul Completelor de 5 judecatori in materie penala si care urmeaza sa se pronunte asupra unor exceptii in legatura cu aceasta chestiune”.


Accesari:9826