INCULPATA KOVESI, TAVALITA DE TULUS – Laura Kovesi l-a dat afara abuziv din DNA pe procurorul Doru Tulus. Curtea de Apel Bucuresti a anulat ordinul de revocare. DNA trebuie sa achite cheltuieli de judecata de 7.000 lei. Anterior, instanta constatase ca procuroarea DNA Mihaiela Iorga Moraru a fost la randul ei revocata abuziv. Tulus a fost eliminat din DNA dupa aparitia inregistrarilor in care Kovesi isi certa procurorii ca stau “cu curu pe dosare” si le ordona “decaparea” premierului (Minuta)

Joi, 6 iunie 2019 12:46 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Fosta sefa DNA, inculpata Laura Kovesi (foto stanga), a fost ingenuncheata de procurorul Doru Tulus (foto dreapta). S-a intamplat miercuri seara, 6 iunie 2019, la Curtea de Apel Bucuresti, in procesul in care Tulus a cerut anularea ordinului prin care a fost revocat din DNA.


Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a dispus anularea Ordinului nr. 300 din 5 iulie 2017, semnat de Laura Kovesi, prin care Tulus a fost revocat din DNA, instanta constatand practic abuzul comis de actuala inculpata. De asemenea, CAB a obligat DNA sa-i plateasca lui Doru Tulus cheltuieli de judecata de peste 7.000 lei, insa a respins cererea privind acordarea de daune morale.

Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a admis si cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a art.87 alin.8 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, care reglementeaza revocarea procurorilor anticoruptie.

Aceasta este a doua infrangere suferita de Kovesi in ceea ce priveste procurorii pe care i-a revocat din DNA. Dupa cum se stie, in 19 februarie 2018, Curtea de Apel Bucuresti a anulat ordinul fostei sefe DNA din 5 iulie 2017, de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din parchetul anticoruptie.

Izgonirea din DNA a procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Iorga Moraru s-a facut la scurt timp dupa ce acestia au refuzat sa fie supusi la testul poligraf ordonate de fosta sefa DNA Laura Kovesi. O masura prin care inculpata Kovesi incerca sa afle cine a scurs in spatiul public inregistrarile in care era surprinsa in timp ce isi certa procurorii ca stau "cu curu pe dosare" si le cerea sa treaca la "decaparea" premierului.

Iata minuta CAB din 5 iunie 2019:


"Admite in parte cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art.87 alin.8 din Legea nr.304/2004. Respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate art.87 alin.9 din Legea nr.304/2004. Admite in parte actiunea. Anuleaza Ordinul nr. 300/05.07.2017 emis de Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Respinge ca nefondat capatul de cerere privind daunele morale. Obliga paratul la plata catre reclamant la cheltuieli de judecata in suma de 7611,78 lei. Cu recurs in 48 de ore de la pronuntare in ceea ce priveste cererea de sesizare a Curtii Constitutionale respectiv cu recurs in 15 zile de la comunicare in rest, recursurile urmand a se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata azi, 05.06.2019, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei". 


Accesari:2869