KOVESI DE SUCEAVA, ALTA INFRANGERE – DNA Suceava a ratat din nou in cazul fostului adjunct al IPJ Suceava, comisarul Ioan Crap. Trimis in judecata pentru presupuse infractiuni privind fondurile europene, Crap a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Suceava, care a mentinut sentinta Tribunalului Suceava. DNA se chinuie din 2014 sa-l rezolve pe comisarul Crap (Minuta)

Marţi, 5 februarie 2019 14:30 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

O noua achitare pentru DNA Suceava, structura condusa de procuroarea Mihaela Mihai Popa (foto), cunoscuta si sub denumirea de “Kovesi de Suceava”. Curtea de Apel Suceava a decis in 31 ianuarie 2019 achitarea definitiva a fostului adjunct al IPJ Suceava, comisarul Ioan Crap, trimis in judecata de DNA pentru presupuse infractiuni privind fondurile europene.


O prima confirmare a modului extrem de “profesionist” in care au lucrat procurorii DNA in aceasta cauza a venit in martie 2018 de la Tribunalul Suceava, acolo unde s-a dispus achitarea politistului in baza art. 16 al. 1 lit. b teza a - II - a Cod de procedura penala, care prevede ca: ”fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Sentinta a fost mentinuta si de Curtea de Apel Suceava, care a stabilit definitiv ca politistul nu a comis vreo fapta penala, in ciuda acuzatiilor vestitilor procurori anticoruptie.
Comisarul Ioan Crap a fost trimis in judecata in 2016, dupa ce vestitii procurori anticoruptie au tinut dosarul in cercetare mai bine de 2 ani, si dupa ce politistul a contestat in instanta durata mare de timp, judecatorii obligand DNA sa finalizeze rechizitoriul pana la 31 mai 2016. Fostul adjunct al IPJ Suceava a fost acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credintade documente ori declaratii false inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata. Concret, in rechizitoriu s-a retinut faptul ca politistul a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura mai multe documente inexacte si incomplete,in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafata, pentru o suprafata de teren agricol, pe care nu-l detinea in totalitate.

Nu este insa singurul dosar in care tinta a fost vanat comisarul Crap. In 2014, cu mult timp inainte ca CCR sa se pronunte pe abuzul in serviciu, DNA a inceput urmarirea penala pentru aceasta infractiune impotriva lui Ioan Crap. Comunicatul a fost postat pe prima pagina, astfel incat sa afle toata lumea cat de corupt ar fi ofiterul, dar in final acelasi DNA a dispus solutia clasarii in 2016 pe motiv ca “fapta nu exista” si “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

Iata minuta Curtii de Apel Suceava din 31 ianuarie 2019:

“In temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod de procedura penala respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava, de inculpatul Crap Ioan si de partea civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura impotriva sentintei penale nr. 76 din data de 29.03.2018 pronuntata de Tribunalul Suceava. In temeiul art. 275 alin. 2 Cod de procedura penala obliga inculpatul Crap Ioan si partea civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sa plateasca statului suma de 200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare din apel. In temeiul art. 275 alin. 3 Cod de procedura penala celelalte cheltuieli judiciare din apel raman in sarcina statului. Definitiva”.

Iata minuta Tribunalului Suceava din 29 martie 2018:

“In temeiul art. 396 al. 5 Cod de procedura penala raportat la art. 16 al. 1 lit. b teza a - II - a Cod de procedura penala, achita inculpatul CRAP IOAN pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, art. 10 din Legea nr. 187/2012 (5 acte materiale, din care un act ramas in faza de tentativa).In baza art. 25 alin.5 Cod procedura penala, respinge actiunea civila formulatade Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Bucuresti, cu sediul in Bl. Carol, nr. 17, sector 2, Bucuresti, ca ramasa fara obiect. Constata achitat de inculpatul Crap Ioan prejudiciul in cuantum de 16.412 lei, la care se vor adauga accesoriile in conditiile legii.
In temeiul art. 275 al. 1 lit.c Cod de procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 2500 lei din cursul urmaririi penale si 2500 din cursul judecatii. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 29 martie 2018”.

Iata comunicatul DNA din 15 iunie 2016 privind trimiterea in judecata a comisarului Crap:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului
CRAP IOAN, la data faptei adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Suceava, sub aspectul savarsirii infractiunii
folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010-2013, inculpatul Crap Ioan a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura mai multe documente inexacte și incomplete, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafata, pentru o suprafatade teren agricol, pe care nu-l detinea in totalitate.
Astfel,in 2010, inculpatul a depus documente pentru 38,38% din suprafata solicitata, in anul 2011 pentru 35,71% din suprafata, iar in anii 2012-2013 pentru 78,88% din suprafata solicitata.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Crap Ioan a obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene si de la bugetul de stat in valoare totalade 86.697,77 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie din Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.
In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului Crap Ioan.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza”.

Accesari:6105