KOVESI FUGE DE CONCURS – Fosta sefa DNA a dat in judecata CSM. Laura Kovesi cere la Curtea de Apel Bucuresti anularea hotararii prin care Sectia pentru procurori a CSM a refuzat sa-i dea fara concurs grad profesional corespunzator PICCJ: “Nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare pentru cei care au functii de conducere in PICCJ... Promovarea trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs” (Hotararea)

Joi, 3 ianuarie 2019 13:35 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Fosta sefa a DNA Laura Kovesi (foto) face tot ce este posibil pentru a obtine gradul profesional corespunzator PICCJ fara sa dea concurs, asa cum se intampla in cazul celorlalti procurori care doresc sa promoveze in functii de executie. Dupa ce nici macar procurorii din CSM grupati in “Brigada Nufarul”denumire primita de procurorii CSM dupa ce au facut scut in fata Laurei Kovesi, respingand orice actiune disciplinara impotriva acesteia - nu au putut sa ii faca pe plac fostei sefe DNA si au trimis-o la plimbare respingand cererea de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ, Luluta spera sa isi atinga obiectivul cu ajutorul Curtii de Apel Bucuresti.


In prezent cu grad corespunzator de parchet de tribunal, Laura Kovesi a dat in judecata Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit informatiei oferite in premiera de Jurnalul National, actiunea fiind inregistrata la finele anului trecut, la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti (vezi facsimil). Concret, Kovesi cere anularea hotararii CSM din 2018, prin care i-a fost respinsa cererea de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ fara sa sustina un concurs.


Promovare doar prin concurs

Actiunea de la Curtea de Apel Bucuresti a Laurei Kovesi vizeaza Hotarea Sectiei pentru procurori a CSM nr. 673 din 6 noiembrie 2018, pe care o prezentam integral la finalul articolului. Prin intermediul acestei hotarari, procurorii din CSM au decis in unanimitate ca nu este de ajuns pentru Kovesi ca a ocupat functii de conducere in PICCJ si DNA pentru a primi fara concurs grad profesional corespunzator Parchetului General. In acest sens, Sectia pentru procurori a CSM i-a reamintit fostei sefe DNA ca nu exista nicio prevedere legala prin care cei care au detinut functii de conducere in PICCJ sa fie exceptati de la sustinerea concursului pentru promovarea in grad profesional. De altfel, procurorii din CSM i-au explicat cat se poate de clar Laurei Kovesi ca promovarea nu se poate face decat prin concurs. Un concurs pe care iata ca fosta sefa a DNA vrea sa il evite cu orice pret. De ce oare?

Iata un fragment din hotararea Sectiei pentru procurori a CSM prin care a fost respinsa cererea Laurei Kovesi de acordare a gradului profesional corespunzator PICCJ:

“De la data incetarii mandatului functiei de conducere, procurorii prevazuti la alin. 1 (procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia-n.r) isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul PICCJ, DNA ori DIICOT. (...)

Promovarea in functii de executie si obtinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent reprezinta un drept castigat cu caracter definitiv in evolutia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care este temporara. Numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul PICCJ/DNA nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte. De asemenea, nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare in functii de executie pentru cei care au functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(...)

Aceasta practica anterioara a fost reconsiderata de Plen si de instanta de contencios, retinandu-se ca promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs”.

*Cititi aici integral hotararea Sectiei pentru procurori a CSM

Accesari:8034