Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

LOVITURA JUDECATOAREI CORBU – La doua luni dupa ce a fost achitata definitiv in dosarul Birsan, judecatoarea Corina Corbu a fost numita de CSM in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ a Inaltei Curti. Intoarsa la ICCJ, Corina Corbu a constatat ca postul sau de judecator a fost ocupat, din dispozitia sefei Inaltei Curti Cristina Tarcea. O fi reusit Tarcea sa le plateasca drepturile salariale de 2 milioane lei judecatoarelor Corina Corbu si Gabriela Birsan?

Joi, 12 iulie 2018 15:54 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a numit-o pe judecatoarea Corina Alina Corbu (foto) in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe o perioada de 3 ani (vezi facsimil). Decizia a fost adoptata cu 6 voturi "pentru", 4 "impotriva" si un vot nul, modul in care judecatori din CSM si-au exprimat votul in acest caz fiind intuibil, stiindu-se simpatiile si preferintele membrilor Sectiei. Numirea de catre CSM in aceasta functie a judecatoarei Corbu are loc la circa doua luni de la data la care instanta suprema a pronuntat decizia definitiva de achitare a judecatorilor Corina Corbu, Gabriela Birsan, Anton Pandrea si Iuliana Pusoiu de la ICCJ, in dosarul in care procurorii Viorel Cerbu si Lucian Papici au tesut o poveste cu iz penal pentru scoaterea pe tusa a celor patru magistrati, dar si pentru inlaturarea de la CEDO a judecatorului Corneliu Birsan, sotul Gabrielei Birsan.


Dosar fabricat pentru debarcarea de la CEDO a profesorului Corneliu Birsan

Mizeria de dosar gandita de fostii procurori DNA a facut, din nefericire, ca cei patru judecatori ai Inaltei Curti, inclusiv judecatoarea Corina Corbu – cea care acum a fost acum numita la sefia Sectiei de contencios administrativ si fiscal a ICCJ – sa fie suspendati din magistratura timp de 4 ani, de la momentul inceperii urmaririi penale pe numele acestora si pana la pronuntarea definitiva a solutiei de achitare. In ce o priveste pe judecatoarea Corina Corbu, acuzata de DNA pentru o pretinsa "complicitate la favorizarea infractorului", aceasta a fost la acel moment suspendata si din calitatea de formator colaborat al Institutului National al Magistraturii.

In tot acest timp magistratii au fost privati abuziv de dreptul de a judeca si de a incasa totodata indemnizatia lunara din cauza unui dosar deschis de DNA, despre care au existat inca de la acel moment suspiciuni ca ar avea printre mize debarcarea lui Corneliu Birsan de la CEDO si numirea in aceasta calitate a unei doamne preferata de regimul Basescu. 

De altfel, asa cum ne amintim, in timpul procesului procurorii DNA s-au dat peste cap pentru a obtine o condamnare, fie ea si cu suspendare, inventand chiar cereri de probatorii. Mai exact, procurorul de sedinta Camelus Paduraru care s-a prezentat la fiecare termen de judecata al dosarului judecatorilor ICCJ a propus instantei ca judecatoarea Iuliana Pusoiu, care avea calitatea de inculpat in cauza, sa fie audiata ca martor.

Sefa ICCJ Cristina Tarcea le-a lasat fara drepturile salariale

Evident, tentativele disperate de a-i condamna pe judecatorii ICCJ, Corina Corbu, Gabriela Birsan, Anton Pandrea si Iuliana Pusoiu nu au tinut iar Inalta Curte, prin Completul de 5 format din judecatorii Daniel Gradinaru, Mirela Sorina Popescu, Stefan Pistol, Leontina Serban si Simona Encean, au dispus achitarea celor patru judecatori.

Grozaviile din acest caz nu au incetat insa aici. Reintoarse la Inalta Curte, de unde in mod evident nici nu ar fi trebuit sa plece, judecatoarele Corina Corbu si Gabriela Birsan au constatat ca posturile lor, care au fost suspendate in toata aceasta perioada din cauza dosarului DNA, au fost ocupate.

Aceasta dupa ce sefa ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, a cerut CSM sa scoata la concurs posturile judecatoarelor Corbu si Birsan, cererea fiind facuta, in 2016, imediat dupa pronuntarea la fond a solutiei de achitare.

Astfel, reintoarse in instanta, dupa ce au fost achitate, judecatoarele Corina Corbu si Gabriela Birsan au fost nevoite sa astepte pentru a-si ocupa posturile, dar si pentru a-si incasa indemnizatiile cuvenite pentru cei 4 ani de suspendare din functie, ICCJ fiind in imposibilitatea de a le da drepturile salariale intrucat nu figurau pe schema.

Precizam ca pentru perioada in care au fost suspendate din functie din cauza dosarului DNA, judecatoarele Gabriela Birsan si Corina Corbu au de incasat un total de peste 2 milioane lei (peste 500.000 euro), bani care insumeaza atat indemnizatiile lunare, cat si dobanzile si penalitatile din acea perioada.

Pentru felul in care a fost haituita ani de zile prin parchet si prin instante, in calitate de inculpat intr-un dosar care s-a dovedit o mizerie, apreciem ca numirea judecatoarei Corina Corbu in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal al Inaltei Curti reprezinta un gest de normalitate, mai ales daca tinem cont de pregatirea profesionala a acestui magistrat.

CSM a reactionat dupa achitarea judecatorilor ICCJ

Trebuie precizat totodata ca dupa achitarea celor patru judecatori ai ICCJ, Sectia pentru judecatori a CSM si-a exprimat preocuparea pentru apararea judecatorilor impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Iata reactia Sectiei pentru judecatori a CSM:

Comunicat privind pozitia publica a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in cazul solutiei de achitare a patru judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de ramanerea definitiva a unei hotarari de achitare a patru judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doi dintre acestia suspendati din activitate timp de aproape patru ani.

Reamintind rolul Consiliului de garant al independentei justitiei, Sectia pentru judecatori isi exprima preocuparea pentru apararea judecatorilor impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fara a nega indrituirea organelor de urmarire penala in aprecierea oportunitatii de identificare a faptelor prevazute si pedepsite de legea penala, cercetare si tragere la raspundere a autorilor, Sectia pentru judecatori atrage atentia asupra faptului ca interpretarea si aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situatiei de fapt, aprecierea asupra probelor, sustinerilor si cererilor formulate, constituie atributul activitatii de judecata, regula fiind ca modalitatea in care judecatorul interpreteaza si aplica legea intr-o cauza nu este susceptibila de cenzurare decat in cadrul cailor de atac”.

Accesari:6183

Comentarii

# Nina date 12 iulie 2018 16:15 +8

În țara lu'popa prostu' nu-i de mirare nimic anormal, TOATĂ' justiția' e doar un PARAVAN de control ilegal şi antidemocratic. Să vedeți când va exploda toată oala cu ..majun" :D şi se vor mira toți proştii cum a fost posibil 28 de ani de falsă justiție, fals stat de drept,falsă democrație... aşteptații la graniță când vor fugi toate leprele spre COSTA RICA :D

# Mihail date 12 iulie 2018 18:42 +4

Deocamdata taie dosare la caini, ca sa nu mai fie gasite toate falsurile monstruoase pe care le-au facut. Sunt convins ca este distrusa cu avant arhiva dna la aceasta ora, in 3 schimburi prelungite, sa nu ramana ceva compromitator in urma lor.

# nicodim date 12 iulie 2018 18:45 -2

2 mil ? pai ce au facut de acesti bani?

# adrian date 12 iulie 2018 21:48 0

PSD le-a facut magistratilor salariile astea nesimtite.

# gica70 date 13 iulie 2018 09:22 0

Astia au avut dintotdeauna salarii si SPORURI mari; nu mai invinovati numai PSD-ul. Fiind "tari" si-au tras singuri venituri babane sau ai uitat? Bine ca pe parlamentarii PSD ii ai mereu in vizor!Tie nu ti-a marit PSD-ul nimic?!

# Gilu date 13 iulie 2018 11:33 0

D= na Tarcea s- a dovedit a fi o doamna " din vara asta " , fara vechime , adica facuta pe puncte , sau mai exact, de paie , cum s- ar zice ...Nu - i bai , ca nu e singura prin acea Inalta Curte a Miracolelor !

# adrian date 13 iulie 2018 18:40 0

Ba da,PSD imi da 5% dobanda pe an la titlurile de stat...

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi numita suspecta Laura Kovesi sefa Parchetului European, in pofida dosarului de mita in care este urmarita penal?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.02.2019 – Kovesi fuge de dosar ca dracu' de tamaie. Misterul din denuntul Elenei Udrea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER