LUJU L-A COCOSAT PE TAICA LAZAR – ICCJ a respins contestatia lui Augustin Lazar impotriva hotararii prin care CSM a stabilit ca fostul Procuror General a incalcat Codul deontologic al magistratilor cand i-a catalogat drept “inculpati de rang inalt” pe membrii comisiei parlamentare de ancheta din cazul “Sufrageria lui Oprea”. Actiunea Inspectiei Judiciare a avut la baza o sesizare formulata de Lumea Justitiei. Initial, Lazar fusese albit de procurorii CSM grupati in “Brigada Nufarul” (Minuta)

Miercuri, 10 iulie 2019 14:07 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Lumea Justitiei l-a dovedit pe fostul Procuror General al Romaniei Augustin Lazar (foto). Definitiv. S-a intamplat in cazul actiunii Inspectiei Judiciare - pornite de la o sesizare formulata de Luju - in legatura cu incalcarea Codului deontologic de catre taica Lazar in momentul in care i-a catalogat drept “inculpati de rang inalt” pe membrii comisiei parlamentare de ancheta din cazul “Sufrageria lui Oprea”, fara ca vreunul dintre acestia sa aiba vreo asemenea calitate.

Astfel, luni, 8 iulie 2019, judecatorii Gabriel Viziru, Virginia Filipescu si Nicolae Gabriel Ionas de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins contestatia formulata de Augustin Lazar impotriva hotararii prin care CSM a stabilit ca fostul Procuror General a incalcat Codul deontologic. Este vorba despre Hotararea nr. 1070 din 3 decembrie 2018 de admitere a contestatiei Inspectiei Judiciare fata de hotararea Sectiei pentru procurori a CSM care il albise in prima faza pe taica Lazar.


Iata minuta ICCJ:

Admite exceptia lipsei de interes invocata de intimatul Consiliul Superior al Magistraturii. Respinge contestatia formulata de Augustin Lazar impotriva Hotararii nr. 1070 din 3 decembrie 2018 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca fiind ramasa fara interes. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 8 iulie 2019”.

Brigada Nufarul” a fost la datorie

In decembrie 2017, Lumea Justitiei a formulat o sesizare la Inspectia Judiciara fata de Augustin Lazar, ca urmare a declaratiilor acestuia despre “inculpatii de rang inalt” din comisia parlamentara de ancheta din cazul “Sufrageria lui Oprea”. In respectiva sesizare, ceream (in mod corect, credem noi) sanctionarea fostului Procuror General pentru comiterea unor abateri disciplinare. Sesizarea Luju privind comiterea unor abateri disciplinare a fost clasata; in schimb, Inspectia s-a autosesizat pe incalcarea de catre Lazar a Codului deontologic al magistratilor. Practic, demersul Inspectiei a avut la baza chiar sesizarea Lumea Justitiei.

Cert este ca actiunea Inspectiei Judiciare a ajuns pe masa Sectiei pentru procurori a CSM, cunoscute si sub denumirea “Brigada Nufarul”, din cauza solutiilor de albire pe care le pronunta fata de capii Sistemului ocult care a condus Romania cu arma catuselor. Verdictul procurorilor din CSM a fost previzibil. In 26 iunie 2018, acestia l-au spalat pe Lazarica, sustinand – prin Hotararea nr. 376 – ca nu exista indicii ca Lazarica ar fi incalcat Codul deontologic:

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca nu exista indicii privind incalcarea dispozitiilor art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor de catre domnul Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a hotarat respingerea sesizarii”.

Lovitura din Plen

Problema pentru Lazar a fost ca Inspectia Judiciara a formulat contestatie impotriva hotararii procurorilor din CSM. Contestatie care a fost admisa in 3 decembrie 2018, cand Plenul Consiliului a stabilit prin hotararea nr. 1070 ca Augustin Lazar a incalcat Codul deontologic al magistratilor:

Contestatia formulata de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 376 din 26 iunie 2018 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat admiterea contestatiei formulate de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 376 din 26 iunie 2018 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. (majoritate: 9 voturi pentru admitere, 8 voturi pentru respingere, 1 abtinere: domnul Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii)”.

* Cititi aici sesizarea formulata de Lumea Justitiei impotriva lui Augustin Lazar

* Cititi aici raportul Inspectiei Judiciare privind incalcarea Codului deontologic de catre Lazar

Accesari:5568