MANEVRA A ESUAT – ICCJ nu a mai avut incotro si a trebuit sa dispuna eliberarea Elenei Udrea. Judecatoarele Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Alexandrescu si Hermina Iancu au suspendat executarea pedepsei de 6 ani inchisoare la care Udrea a fost condamnata de un complet nelegal. In pofida eliberarilor in cascada, Udrea fusese amanata nejustificat pentru 28 ianuarie 2019, pe motiv de lipsa a dosarului “Gala Bute”, sechestrat de DNA

Joi, 20 decembrie 2018 17:42 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Continua deciziile de suspendare a pedepselor cu inchisoarea dispuse nelegal de Completele de 5 judecatori de la Inalta Curte. Dupa Dan Sova, Constantin Nita, Rudel Obreja si Alina Bica, a venit randul Elenei Udrea (foto) sa primeasca o asemenea decizie. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus joi, 20 decembrie 2018, suspendarea executarii pedepsei de 6 ani inchisoare la care Elena Udrea fusese condamnata nelegal de instanta suprema, in luna iunie a acestuia an, de catre un Complet de 5 judecatori alcatuit pe langa lege, asa cum CCR a statuat.


Hotararea ICCJ de suspendare a executarii pedepsei a fost luata de Completul C3 Penal format din judecatoarele Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Alexandrescu si Hermina Iancu. Acestea au admis in principiu contestatia in anulare a Elenei Udrea, au dispus punerea ei in libertate de indata, urmand ca anul viitor sa inceapa judecarea pe fond a contestatiei in anulare si ulterior rejudecarea apelului. Hotararea ICCJ va fi trimisa de urgenta in Costa Rica pentru punerea in libertate a Elenei Udrea, care se afla in detentie in vederea extradarii.

Parteneriat ICCJ-DNA pentru Udrea

Interesant este ca initial Inalta Curte luase o hotarare ciudata in cazul Elenei Udrea. Mai precis, miercuri seara, 18 decembrie 2018, cele cinci judecatoare au dispus amanarea discutarii cererii favoritei lui Basescu pentru 28 ianuarie 2018, pe motiv ca nu exista dosarul Gala Bute. Amanarea era insa una total nejustificata, in conditiile in care celelalte cauze in care executarea pedepselor a fost suspendata decizia fusese data fara a exista dosarul de fond. De altfel, fondul cauzei nu are nicio legatura cu admiterea in principiu a contestatiei in anulare si cu punerea de indata in libertate a Elenei Udrea, intrucat actiunea privea strict compunerea nelegala a completului.

Pe de alta parte, modul in care s-a incercat amanarea discutarii eliberarii favoritei lui Basescu devoaleaza o colaborare excelenta intre ICCJ si DNA. Astfel, aparatorul Elenei Udrea, avocatul Veronel Radulescu, a explicat ca DNA a cerut de la Inalta Curte dosarul de fond “Gala Bute” in 3 decembrie 2018, instanta suprema conformandu-se rapid si trimitand cauza la parchetul anticoruptie a doua zi. Inalta Curte a cerut restituirea dosarului abia in 18 decembrie 2018, deci cu o zi inainte de judecarea contestatiei in anulare, insa DNA nu a inteles sa raspunda solicitarii instantei supreme.

Iata declaratia avocatului Veronel Radulescu:

“Sunt doua aspecte care mi se par mie extrem de importante. Pe de o parte, faptul ca DNA a solicitat dosarul de fond al cauzei in data de 3 decembrie si Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu celeritate, a inaintat dosarul pe 4 decembrie, iar pe 18 decembrie, Inalta Curte a solicitat sa-i fie restituit dosarul pentru a fi judecate cauzele aflate pe rolul din 19 decembrie. DNA-ul nu a inteles sa se supuna dispozitiilor instantei si chiar procurorul a fost cel care a cerut amânarea cazului pentru lipsa dosarului. Mie mi se pare ca acest aspect este unul foarte grav, faptul ca nu a fost pus la dispozitie dosarul solicitat este o veritabila fapta de obstructionare a justitiei”.

Accesari:2930