MARTORII PRESATI – Tribunalul Cluj a dispus achitarea unei martore din dosarul primarului din Baia Mare Catalin Chereches, trimisa in judecata de DNA dupa ce a refuzat sa dea declaratii impotriva edilului. Acuzata de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, Erika Gabriela Czigler a primit achitare pe motiv ca fapta nu exista. Punerea sub acuzare si trimiterea in judecata a persoanelor care refuza sa ia parte la executiile DNA reprezinta o practica la nivelul parchetului anticoruptie

Vineri, 8 februarie 2019 15:25 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Tribunalul Cluj a dispus in 7 februarie 2019 achitarea Erikai-Gabriela Czigler, trimisa in judecata de DNA Cluj, structura condusa de procuroarea Anca Marincean (foto), dupa ce a refuzat sa dea declaratii impotriva primarului din Baia Mare Catalin Chereches. Acuzata de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitoruli, Erika Gabriela Czigler a fost achitata in temeiul art. 16 al. 1 lit. a) din Codul de Procedura Penala, constatandu-se ca “fapta nu exista”.


Gabriela Czigler a fost trimisa in judecata in 2017, fiind acuzata ca a dat declaratii neconforme adevarului si ca prin afirmatiile facute in fata procurorilor anticoruptie si instantei de judecata ar fi urmarit impiedicarea tragerii la raspundere penala a lui Catalin Chereches. O simpla inventie, dupa cum Tribunalul Cluj a stabilit, decizia definitiva urmand a fi data de Curtea de Apel Cluj.
Trebuie spus ca presarea martorilor, acuzarea acestora si trimiterea lor in judecata daca nu dau declaratiile dorite de catre procurorii anticoruptie este o practica la nivelul DNA, iar cazul de mai sus nu este unul singular. La fel a procedat DNA, spre exemplu, si in cazul presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu, poate cel mai cunoscut dosar de marturie mincinoasa, pe care l-au trimis in judecata pentru o inventata fapta. O manevra prin care DNA a incercat sa obtina condamnarea presedintelui Senatului in dosarul “Ferma Baneasa”, dar care a esuat, cel putin in prima instanta, la Inalta Curte.


Iata minuta Tribunalului Cluj din 7 februarie 2019 privind-o pe
Erika Gabriela Czigler:

“In temeiul art. 396 al. 5 Cod de Procedura Penala rap. la art. 16 al. 1 lit. a Cod de Procedura Penala achita pe inculpata: CEG pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prev. de infractiunile de favorizarea faptuitorului in forma continuata prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal si marturie mincinoasa in forma continuata prev. de art. 273 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal), deoarece fapta nu exista. In baza art. 275 al. 3 Cod de Procedura Penala cheltuieli judiciare avansate de stat cu ocazia solutionarii actiunii penale fata de inculpata CEG raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare cu reprezentantul Parchetului si cu inculpata. Pronuntata in sedinta publica din data de 7 februarie 2019, in lipsa participantilor”.

Iata comunicatul DNA din 8 decembrie 2017 privind trimiterea in judecata a
Erikai Gabriela Czigler:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei
CZIGLER ERIKA-GABRIELA, pentru savarsirea infractiunilor de:

- marturie mincinoasa,
- favorizarea faptuitorului.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In zilele de 3 mai 2016, 9 mai 2016 si 14 iunie 2017, in faza de urmarire penala si ulterior in fata Tribunalului Cluj, inculpata Czigler Erika-Gabriela a fost audiata in calitate de martor in dosarul prin care a fost trimis in judecata Chereches Catalin, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, in forma continuata, imprejurare in care inculpata, sub prestare de juramant, a dat declaratii neconforme adevarului.
Prin afirmatiile facute in fata procurorilor anticoruptie si instantei de judecata, inculpata a urmarit impiedicarea tragerii la raspundere penala a persoanei trimise anterior in judecata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj”.


foto:gazetadecluj.ro

Accesari:2554