luju luju luju

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

OFENSIVA LUI DRAGNEA – Liderul PSD Liviu Dragnea cere la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios administrativ, anularea hotararii prin care Colegiul de conducere al ICCJ a calcat in picioare legea. 11 judecatori ICCJ au amanat, cu de la sine putere, aplicarea noilor prevederi din Legea 304/2004 in legatura cu alcatuirea Completelor de 5 judecatori. ICCJ a mentinut, impotriva legii, privilegiul sefilor instantei supreme de a conduce Completele de 5, fara ca acestia sa fie desemnati aleatoriu

Luni, 8 octombrie 2018 15:48 | Scris de Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print | email

Miscare in forta a presedintelui PSD Liviu Dragnea (foto stanga), in contextul dosarului aflat in faza de apel la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti, in care a fost condamnat la fond, printr-o sentinta cu o motivare aberanta, la 3 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru instigare la abuz in serviciu (click aici pentru a citi stupefianta sentinta). Actiunea de ultima ora a lui Dragnea priveste modul de alcatuire a Completelor de 5 judecatori de la instanta suprema.


Astfel, liderul PSD a depus la finele saptamanii trecute, in 5 octombrie 2018, o actiune in contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucuresti, in care solicita anularea celebrei hotarari prin care Colegiul de conducere al Inaltei Curti a decis, cu de la sine putere, sa nu aplice noile prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara in legatura cu modul in care sunt compuse Completele de 5 judecatori (vezi facsimil 1). Practic, este vorba despre o hotarare prin care Colegiul de conducere al ICCJ, prezidat de sefa instantei supreme Cristina Tarcea (foto dreapta), a decis sa nu aplice noile prevederi care stabilesc faptul ca presedintii si vicepresedintii Inaltei Curti se afla la conducerea Completelor de 5 judecatori doar daca sunt trasi la sorti. Incalcand grav legea, ICCJ a decis sa pastreze componenta actuala a Completelor de 5 judecatori, in care patru membri sunt trasi la sorti, iar presedintii si vicepresedintii sunt membri de drept si prezideaza completele, fara sa fie trasi la sorti. Este o modalitate nelegala de compunere a completelor, in conditiile in care inca din 2013 Legea 255 stabileste ca presedintii instantei supreme conduc aceste complete doar daca sunt trasi la sorti. Aceasta modalitate de compunere a Completelor de 5 are insa la baza o modificare a Regulamentului de ordine interioara operata in 2014 de ICCJ, care le-a dat atributul sefilor instantei supreme de a conduce Completele de 5 fara sa fi fost trasi la sorti.

Actiunea lui Liviu Dragnea vine in paralel cu cererea Guvernului Romaniei adresata CCR pentru constatarea unui conflict juridic de natura constitutionala ivit dupa ce ICCJ a refuzat sa puna in aplicare modificarile la Legea 304/2004 in legatura cu compunerea Completelor de 5 judecatori (click aici pentru a citi).


Inalta Curte si-a facut de cap cu legea-n mana

Decizia presedintelui PSD de a contesta in instanta un act administrativ al Inaltei Curti vine dupa ce, asa cum ne amintim, la inceputul lunii septembrie, mai exact in 4 septembrie 2018, Colegiul de conducere al ICCJ s-a intrunit pentru a dezbate asupra modificarilor Legii 304/2004 si, pentru a stabili ce se va in intampla cu Completele de 5 judecatori ale Inaltei Curti, in conditiile in care noua lege stabilea ca din componenta acestor complete nu trebuie sa mai faca parte, de drept, si presedintele si vicepresedintii instantei supreme, decat daca vor fi alesi aleatoriu.

Noua norma legislativa a deranjat insa atat de tare Inalta Curte, astfel incat Colegiul de conducere a adoptat Hotararea nr. 89/2018, in care s-a stabilit ca legea pe articolul 32 (vezi facsimil 2) sa fie aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 2019, data la care completele vor fi formate exclusiv din judecatori trasi la sorti, aleatoriu. Decizia de amanare a punerii in aplicare a Legii 304/2004 a fost luata de 11 din cei judecatori supremi membri ai Colegiului de conducere al ICCJ, printre care si presedinta Inaltei Curti, Cristina Tarcea, si cei doi vicepresedinti Iulian Dragomir si Elena Bogasiu.


Practic, in loc sa dispuna organizarea unor trageri la sorti pentru a respecta noile prevederi ale Legii 304/2004, 11 judecatori supremi (judecatoarea Simona Nenita a votat impotriva) au interpretat legea cum le-a convenit lor. Mai exact, au decis, in ciuda faptului ca legea este in vigoare si este obligatorie pentru toata lumea, sa pastreze actuala componenta a Completelor de 5, urmand ca de la 1 ianuarie 2019 sa devina aplicabile noile norme ale Legii 304 si abia de atunci sa se formeze Completele de 5 fara ca din componenta lor sa faca parte, de drept, presedintele si vicepresedintii ICCJ. Justificarea Colegiului de conducere al ICCJ pentru argumentarea acestei decizii a fost aceea ca nu sunt prevazute norme tranzitorii. Hal de motivatie!

La momentul la care Lumea Justitiei a semnalat anomalia de la instanta suprema, ne-am intrebat si daca exista vreo norma "tranzitorie" care sa permita Colegiului de conducere al Inaltei Curti sa isi faca propria lege si sa decida cand si ce sa aplice sau sa nu aplice din lege, sau care sa permita ICCJ sa interpreteze o norma precum art.32 din Legea 304/2004, care este oricum extrem de clara?

Raspunsul a venit chiar din partea unui judecator de la Inalta Curte, mai exact din partea judecatoarei Simona Nenita, care a fost singurul membru al Colegiului de conducere care a facut opinie separata in sensul aplicarii de indata a legii: "Cu opinia separata a doamnei judecator Simona Nenita in sensul ca, dispozitiile legii noi sunt norme de organizare ce vizeaza compunerea completelor si, in absenta unei norme tranzitorii, sunt de imediata aplicare."

Precizam ca din Colegiul de conducere al ICCJ fac parte, alaturi de presedinta Cristina Tarcea si vicepresedintii Gabriela Elena Bogasiu si Iulian Dragomir, urmatorii:

Eugenia Marin - Judecator la Sectia de Contencios administrativ si fiscal

Liliana Visan - Judecator la Sectia de Contencios administrativ si fiscal

Carmen Georgeta Negrila - Judecator la Sectia I Civila

Andreia Liana Constanda - Judecator la Sectia I Civila

Marian Buda - Judecator la Sectia a II-a Civila

Cosmin Horia Mihaianu - Judecator la Sectia a II-a Civila

Stefan Pistol - Judecator la Sectia Penala

Simona Cristina Nenita - Judecator la Sectia Penala

Valentin Horia Selaru - Judecator la Sectia Penala.

Publicam in continuare minuta Hotararii Colegiului de conducere al ICCJ nr. 89 din 4 septembrie 2018 privitoare la modul in care se va desfasura activitatea la instanta suprema dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum ne-a fost comunicata de Inalta Curte:

"In temeiul art. 19 lit. j) din ROFA al ICCJ, aproba urmatorele masuri:

a) In aplicarea dispozitiilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018, cu referire la configuratia salii de judecata, cu unanimitate, aproba urmatorele masuri:

i) La nivelul fiecarei sectii se vor identifica modalitatile de configurare a salilor de sedinta, urmand ca la proxima sedinta a Colegiului de conducere sa se adopte o masura unitara pentru intreaga instanta;

ii) Accesul in sala de sedinta al tuturor participantilor la procese se va face separat de intrarea amenajata pentru judecatori.

b) In aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018, cu referire la posibilitatea prelungirii termenului de redactare al hotararilor judecatoresti, cu unanimitate, dispune ca in cadrul sedintelor organizate la nivelul sectiilor sa se stabileasca procedura de lucru cu privire la aplicarea normei mai sus mentionate:

c) Analizand dispozitiile art. 28 alin. (3) Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018, cu referire la modificarea componentei Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu unanimitate, constata ca dispozitiile noii legi nu sunt incidente mandatelor aflate in curs;

d) Analizand dispozitiile art. 32 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018, cu referire la activitatea completelor de 5 judecatori, cu majoritate constata ca dispozitiile noii legi sunt norme de organizare ce vizeaza formatiuni de judecata cu reglementare specifica, constituite 'la inceputul fiecarui an' si, in absenta unei norme tranzitorii, devin aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2018.

Cu opinia separata a doamnei judecator Simona Nenita in sensul ca, dispozitiile legii noi sunt norme de organizare ce vizeaza compunerea completelor si, in absenta unei norme tranzitorii, sunt de imediata aplicare."

Iata ce prevede Hotararea Colegiului de conducere al ICCJ, conform minutei comunicate de Inalta Curte, care ne-a precizat ca motivarea Hotararii nu este inca finalizata:


Accesari:16629

Comentarii

# DODI date 8 octombrie 2018 16:22 +20

Garcea de la ICCJ calcă ferm cu cizmele pe călcâiele bocancilor tractoristului șef. Se străduiește din răsputeri, cu încălcarea legii, la a îndeplini sarcina trasată de sistem de a-i închide gura cu amenințarea cătușelor dl. Dragnea. Este adevărat că pasul măsurat și legal făcut de dl. Dragnea este perceput de pupincuriștii sistemului ca o teamă și din această cauză își permit încălcări ale legii, terfelirea actului de hjustiție și, în general, arătarea perspectivei gherlei pentru ”neascultători”. Ceea ce nu sesizează imbecilii este că avalanșa istoriei a pornit și sunt șanse mari să îi înghit și pe ei. Și nu oricum.

# livia date 8 octombrie 2018 18:26 +5

Foarte bine! Sa iasa la bataie, nu sa stea ca o momaie.

# Petru date 8 octombrie 2018 18:33 +1

Înalta trebuie atacată pe toate fronturile, colcăie de ilegalitate și obedienta! Culmea, Nenită Simona răspundea la comenzi odată! Graba mare este sa fie schimbat guvernul până în decembrie , pt că din ianuarie nu mai avem voie timp de un an să il schimbam o data cu președinția UE. Daca trecem cu bine de anul acesta, poate ne mai liniștim și noi în 2019.

# DOREL date 8 octombrie 2018 21:08 +2

Pai, înseamnă că Înalții juzii fie au executat orbește ordine demente fie si-au pierdut mințile cu totul, isprava asta e penala rau! Și, b) : sau și una și alta! Părerea mea...

# un mizantrop date 8 octombrie 2018 21:12 +3

Degeaba. Dragnea trebuie sa-i faca plangere penala securistei, pentru represiune nedreapta, sau complicitate la asta, pentru abuz de putere, pentru neaplicarea legilor si reinterpretarea lor in detrimentul uni om...are si dovezi, publice de cand s-a "produs" madame Tarcea pe sticla cu amenintarea judecatorilor ca-i sanctioneaza daca nu motiveaza sentintele in timp util, in vacanta, gen, numai sa grabeasca procesul unui politician, conform ordinului. Sa caute cineva o statistica de nemotivari cronologice si sa i-o dea lui Dragnea, pana nu dispar din sistem aceste unelte securiste nu se poate repara nimic. Nu-mi pasa de Dragnea, si-o merita, dar, a promis ca face niste lucruri si se impiedica in meschinarii...

# Luca date 8 octombrie 2018 22:04 -1

Dragnea acu ti-a venit cu completele de 5( vrei sa te "rezolvi" doar pe tine?!) !!! Rezolva mai intai legile justitiei si codurile penale cu legi interpretabile ( anume facute sa poata fi interpretate de mafiotii din justitie in functie de cine e clientul, spagi,interese) sa intre odata in vigoare ca astea-s in asteptare de 2 ani. Rezolvati naibii odata protocoalele ilegale. Justitia s-a facut ilegal din 2009 si voi zero? Doar tergiversari si amanari? Lasa-ne cu completele de 5 rezolva dracului ce ai inceput de acu 2 ani si ce ai promis ca rezolvi nu cauta sa-ti rezolvi doar mustata ta ca lumea nu te-a ales sa-ti rezolvi doar problemele tale. Ca numai in amanari, tergiversari,remanieri si vacante o tineti. Si arestati dracului odata semnatarii protocoalelor si tradatorii de neam gen macovei. Arhiva SIPA ce dracu ati facut? Ati dat-o uitarii si p-aia. Mafiotilor. Ca numai interesele voastre le paziti

# Nicu date 8 octombrie 2018 23:14 +2

Țara povestitorilor, a celor care nu realizează nimic până la capăt decât dacă e ceva de distrus. Ați vorbit și am vorbit toți pe acest forum și în studiouri de televiziune de legile justiției, de modificările la codurile penale, de amnistie și grațiere. Atunci când se părea că după ani de tergiversări și dezbateri nesfârșite până la nivelul portarului de la intrarea din sediul Comisiei de la Veneția, s-a înțeles în sfârșit că doar un moment 0 ar putea distruge acest cuib de șerpi în care s-a transformat justiția română, totul a murit. Poate din cauza lui Dragnea care a fost ani buni un complice al sistemului, poate din cauza lui Tăriceanu care una declară și alta face, poate din cauza lui Tudorel, un profesionist desăvârșit dar căruia îi place doar să facă pe profesorul, poate din cauza stăpânilor de la Bruxelles, iritate că slugile au accese de independență...

# Nicu date 8 octombrie 2018 23:37 +4

Am cunoscut politicieni de la vârful PNL-ului cât și a PSD-ului și, cu mâna pe inimă vă spun, mi-e greu să hotărăsc care sunt mai de nimic. Pigmei în gândire și în suflet, după ce au ajuns în demnitățile în care i-au ales proști ca noi, te sfidează și domnul deputat, senator, prefect, președinte de consiliu județean sau alt post care îi face să se creadă nemuritori! Mii de oameni zac nevinovați în pușcării, alții sunt în procese care îi vor trimite tot acolo, judecați de gunoie pe bază de protocoale sau interceptări ilegale. Unii, cunoscuți precum judecătorul Stan Mustață și alții,anonimi pierduți prin registre, nu se mai întorc niciodată. Copiii lor, cu destine schimbate pe vecie, sunt singurii care îi plâng cu durere și dor. Noi citim sau privim la televizoare știrea, cu un pic de curiozitate sau dimpotrivă indiferenți.

# Nicu date 8 octombrie 2018 23:56 +1

Există un roman polițist cu un titlu ******stiv: "Fiecăruia ce i se cuvine". Poporul român nu merită altceva mai bun în acest moment și până la apariția unui conducător providențial, nu cred că are vreo șansă de revenire. Pentru ura de care suntem încărcați, pentru lipsa de solidaritate și de compasiune și pentru multe altele, merităm să dispărem din istorie, nu ne va regreta nimeni! Poate lui Dumnezeu se va milostivi de bătrânii singuri, de copiii necăjiți și flămânzi, de bolnavii care își doresc doar sănătate, de cei care trudesc în mină sau pe ogoare, de cei care zac nevinovați în pușcării și va trimite un tsunami să curețe aceste mizerii care ne decid viața și o fac bătându-și joc de ea: președinte, politicieni, judecători, procurori sau securiști!

# un mizantrop date 9 octombrie 2018 13:37 +2

Poporul roman, daca are un conducator providential, il da pe mana strainilor sa-l impuste, sau sa-i taie capul, sau sa-l otraveasca...nici macar n-o face cu propria mana, il vinde... apoi isi plange de mila si-l regreta pe "odios". Poporul roman e atins in fibra de meschinarie, ipocrizie, invidie, dorinta de avea ce are ala pe care-l stie el. Poporul roman s-a lasat transformat in "ateu", ingenunchind apoi in piete si rugandu-se, la ordin, ca sa uite dupa doua decenii "ce bine e sa-l regasesti pe Hristos" si sa reimbratiseze lozincile comuniste si atee. Nu, nu tot poporul roman, doar un procent, restul, consimt prin tacere, lene, oportunism...Ma doare poporul meu, dar fara schimbarea lui, in fibra adanca, niciun conducator "providential" nu-l poate ajuta. Sper, doar, ca Iisus sa nu faca greseala sa reinvie pe meleagurile astea, pentru ca "poporul meu" crestin si pelerin la moaste il va "rerastigni" pentru ca are gandire retrograda si neeuropeana...

# jean date 9 octombrie 2018 06:26 +2

mai rau ca niste javre ordinare.se cred Dumnezei pe pamant! vine, pana la urma, judecata DIVINA, singura in fata careia o so beleasca rau de tot! rusine, sunt platiti de 20 de ori mai bine ca un medic care salveaza vieti, pe cand ei le termina, pe nedrept. la lada de gunoi a istoriei cu ei!

# E.R. date 9 octombrie 2018 13:56 0

Da, sunt javre pentru că AU ALES să trăiască ca niște javre și vor muri tot ca niște javre...agonisesc mai mult decât le trebuie... și-au aruncat peste bord valorile și demnitatea...trăiesc doar pentru a domina, a hăitui și a urî, uitând că la "finish" nu vor putea lua în bagaj nimic altceva decât sufletul jegos. Respectul meu profund pentru cei care au ales ( întotdeauna este vorba de alegere) să salveze vieți!

# Luca date 9 octombrie 2018 07:28 +2

Cred ca politicienii iar fac un pact cu institutiile de forta,o mica indulcire pentru a le face munca paraditorilor mai usoara,ceva de genul mai incalcam si noi drepturile si libertatile fundamentale si pentru aata mai taiem din Circul din fata Parchetelor si a Instantelor,cand sifonam presei din dosare.Dragnea sa nu ajunga sa planga ca Leana Udrea,cand o sa fie deja prea tarziu! Oricum paraditorii sunt mai uniti ca niciodata,nu vor reforme,nu vor reguli democratice si nici nu accepta interventia colegilor in rigiditatea sistemului (a se vedea inchistarea membrilor CSM impotriva numirii viitoarei sefe a DNA,ca nu cumva sa ajunga si doamna vedeta de presa si sa o eclipseze pe fosta sefa,actrita desavarsita a sistemului paraditor).

# Stefan date 9 octombrie 2018 09:15 0

Bine-venite si bine-punctate comentariile lui Luca. Guvernantii, puterea, se tot eschiveaza in a pune puctul pe I si trag de timp, gasind scuze penibile pentru a rezolva acest subiect, al legilor justitiei. Amanari, tergiversari, remanieri, orice motiv se gaseste, dar cand vine vorba despre interesul personal (vezi Dragnea) actiunile sunt immediate. Domnilor/doamnelor din Guvern si Parlament, v-am trimis acolo sa rezolvati problemele multimii, ale intregului popor Roman, nu pe ale voastre !!!!

# Stefan date 9 octombrie 2018 09:22 -1

Stimati cititori de bune credinta si dezamagiti de toata clasa politica post '89, intreaga tagma a policitienilor, de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel, se zbat pentru putere doar cu un singur scop: sa isi resolve ei problemele! Cvazi-nul este numarul politicienilor (si aia preponderant la nivel de mici alesi locali din mediul rural) fac ceva si pentru binele general, al comunitatii. in rest, MARII OAMENI DE STAT se lupta pentru putere doar pe a se aranja pe sine si cativa apropiati din jurul lor, cei care I-au sustinut financiar pentru faina si uleiul general-premergatoare votului. Iar in 2018 sunt inca MUUUULTI oameni care inca pun botul la astfel de ''atentii'' cu care aspirantii unui fotoliu cald ii manjesc pe alegatori

# Stefan date 9 octombrie 2018 09:27 0

Cu parere de rau affirm ca suntem o cauza pierduta . . . Patriotii din Romania au murit, au disparut, sau sunt oriunde altundeva decat in fruntea Tarii . . . De-a lungul timpului, asta ne-a fost soarta noastra ca natie: sa fim calcati in picioare mereu. Cel mai grav insa este faptul ca de 29 de ani se pisa pe noi ai nostri, alesi de noi spre propasirea neamului si bunastarea generala a intregii ROMANII. Si asta o fac toti: ca sunt din PNL, ca sunt din PSD, UDMR, USR, PDL, PMP, . . . Cu totii sunt la fel !

# belgianca date 9 octombrie 2018 09:36 +1

de ce va mirati ? CIND MADAME TARCEA INCALCA MEGE LA FAL CA CEI DIN HAITA EI CACARICALAZARICA CUCUBVEAU ETC .SPER CA NU VA ASTEPTATI SA RESPECTE EA LEGEA CIND HOTARIRILE SI DECIZIILZ II SINT IMPUS DE SUS .ESTE CLAR CIND A CERUT PUBLIC SA SA SOLUTIONEZE F REPEDE CAZUL DRAGNEA.. APOI ACEA MOTIVAREA CARE SI UN COPIL DE LA UN CENTRU DE INAPOIATI MINTALI SAR FI TAVALIT DE RIS DE ACCEA MOTIVATIE MADAME DATE LA O PARTE SI DUTE REPEDE ACOLO UNDE ITI ESTE LOCUL CU TOVARASII TAI DE FAPTE VITEJESTI STALINISTE IOHANISTE GRABASTE SI DUTE UNDE A DUS MUTU IAPA

# Stefan date 9 octombrie 2018 09:43 +1

Nicu, de partea cu ''Dumnezeu'' se ocupa tot alesii locali, mai mici sau mai mari: decat scoli, spitale, azile de batrani, mai bine biserici si catedrale, sa ne mantuiasca Domnul sufletele . . . Ca ce conteaza ca suntem, batrani, bolnavi, singuri, neajutorati, nescoliti, flamanzi, caci, la cate rugaciuni se spun in catedrale si biserici, vom merge toti in RAI, la loc cu verdeata, unde nu este nici intristare nici suspin . . . Oricum, spune BOR: aici este ceva efemer . . . Vai de noi si soarta noastra ca neam !

# faracatuse date 9 octombrie 2018 14:14 0

Si uite asa, un partid de extrema dreapta isi va face loc in scena politica din Ro...Eu ma bag.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Vor reusi magistratii activisti sa obtina desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 26.06.2019 – "Dictatul" Comisiei de la Venetia uneste Opozitia si rezistentii din Justitie. Ban si Barna, prietenie de tinut sub lupa

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER