ORDONANTA LUI LICU, GREU DE ADMIS – Judecatoria Slatina discuta cererea Procurorului General Bogdan Licu de emitere a unei ordonante presedintiale pentru interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre fetita Sorina Sacarin. Actiunea lui Licu risca sa fie respinsa de pe scaun. Codul civil stabileste ca ordonanta presedintiala se dispune pana la solutionarea fondului, or dosarele penale din cazul Sorina nu reprezinta fondul. UPDATE - Cererea lui Licu a fost respinsa

Joi, 18 iulie 2019 11:42 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Judecatoria Slatina este asteptata sa se pronunte joi, 18 iulie 2019, asupra cererii Procurorului General Bogdan Licu (foto) de emitere a unei ordonante presedintiale prin care fetitei Sorina Sacarin (fosta Lucan), adoptata de o familie din SUA, sa ii fie interzisa parasirea teritoriului Romaniei. Problema este ca, din punctul de vedere al mai multor specialisti consultati de Lumea Justitiei, demersul lui Bogdan Licu are sanse mici de reusita. Iar aceasta ipoteza este sustinuta pe baza prevederile din Codul de procedura civila.

Astfel, conform cererii lui Licu (vezi facsimil), prezentate miercuri seara, 17 iulie 2019, de jurnalista Berta Popescu la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, Procurorul General solicita emiterea unei ordonante presedintiale prin care sa se ia urmatoarele masuri:


-”interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre minora Sacarin Sorina pana la administrarea probelor in dosarul nr. 502/P/2019 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova si in dosarul nr. 2015/P/2019 al Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie;

-obligarea paratilor Sacarin Gabriel si Sacarin Ramona Elena sa asigure minorei Sacarin Sorina, in Romania, un program de consiliere psihologica pentru o perioada de 3 luni”.

Concret, Bogdan Licu se refera la dosarul nr. 502/P/2019 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova privind o posibila infractiune de lipsire de libertate in mod ilegal si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului, deschis in urma plangerii familiei adoptatoare, si la dosarul nr. 2015/P/2019 al SIIJ privind o posibila infractiune de abuz in serviciu in legatura cu modul in care Sorina a fost luata cu forta de la familia care a crescut-o de catre procuroarea Maria Antoaneta Piturca de la Parchetul Curtii de Apel Craiova.

Piedicile din Codul de procedura civila

Problema este ca din pacate, potrivit oamenilor de drept cu care Lumea Justitiei a stat de vorba, emiterea unei ordonante presedintiale este greu de admis doar pe motivul ca in momentul de fata exista in lucru la parchete doua dosare pe cazul Sorina. Codul de procedura civila prevede cat se poate de clar ca ordonanta presedintiala are caracter provizoriu si se dispune pana la solutionarea litigiului fondului. Or, dosarele penale nu reprezinta in niciun caz fondul.

Eventual, o asemenea cerere ar fi putut fi facuta in cadrul unor dosare care sa vizeze anularea sau revizuirea deciziei de adoptie a Sorinei, caci acesta ar fi reprezentat fondul dosarului. Ca sa nu mai spunem ca dosarele penale invocate de Bogdan Licu ar putea fi solutionate de catre parchet in cateva luni sau chiar peste un an.

Pe de alta parte, chiar si raportand cererea de emitere a unei ordonante presedintiale la cererea de reviziuire a deciziei de adoptie a Sorinei e greu de crezut ca demersul lui Licu ar putea fi admis, avand in vedere ca cererea de revizuire a fost respinsa, ceea ce face ca ordonanta presedintiala sa ramana fara obiect. O explicatie oferita in urma cu cateva zile de cunoscutul avocat Gheorghe Piperea.

Art. 997 alin. (2) din Codul de procedura civila:

Ordonanta este provizorie si executorie. Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului”.

Art. 997 alin. (5) din Codul de procedura civila:

Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt”.

Sfat pentru Bogdan Licu

Totusi, Procurorul General ar fi putut face un alt lucru pentru a impiedica plecarea Sorinei din Romania. Este vorba despre un demers pentru anularea adoptiei. Sfatul i-a fost oferit lui Bogdan Licu in urma cu cateva zile de la avocatul Gheorghe Piperea, care a explicat ca tot ce a facut Procurorul General in acest caz pana in momentul de fata a fost gresit:

„Sfat pentru Procurorul General al Romaniei, pentru Autoritatea Tutelara de la domiciliul initial al copilului si pentru ONG-urile interesate de protectia copiilor:

Solicitati anularea adoptiei Sorinei, in baza art. 480 alin.1 Cciv, daca sunt probe din care sa rezulte fictivitatea adoptiei sau daca sunt probe care demonstreaza ca, la luarea deciziei de adoptie de catre Curtea de Apel Craiova, conditiile de fond au fost incalcate.

O adoptie poate fi declarata fictiva daca se probeaza ca a fost facuta din alte motive decat cele emotionale, firesti, adica, in cazul in care adoptatorii NU si-au dorit realmente un copil caruia sa ii fie parinti ci, mai degraba, o notorietate de buni samariteni.

O adoptie poate fi declarata nula si daca doi frati biologici au fost despartiti prin intermediul adoptiei, fara a exista o proba a faptului ca o astfel de despartire a fost in interesul superior al copilului. Din art. 456 Cciv rezulta ca fratii sunt adoptati impreuna, cu exceptia cazului in care adoptia unuia singur ar fi interesul superior al copilului adoptat (nota: legiuitorul roman a fost cinic atunci cand a omis situatia fratelui biologic neadoptat si interesele superioare ale acestuia). Din cate inteleg, Sorina avea un frate biologic. De asemenea, din cate inteleg, Curtea de Apel Craiova, cand a intors cu 180 de grade solutia Tribunalului, de respingere a adoptiei, nu a analizat deloc aceasta situatie de fapt, despartind fratii, fara a analiza daca ACEASTA legatura biologica poate fi rupta pe temeiul inresului superior al copilului.

Tot ce a fost facut pana acum de catre Ministerul Public a fost gresit. Cererea de revizuire formulata era vadit inadmisibila. Cererea de ordonanta presedintiala de interzicere temporara a parasirii tarii de catre copilul adoptat ramane fara obiect, intrucat cererea de revizuire a fost respinsa. Poate ca, de data asta, Ministerul Public chiar va lua in serios aceasta speta complicata, puternic incarcata emotional.

ONG-urile de protectia copilului si chiar comentatorii de pe Facebook ar putea sa abandoneze pozitia ipocrita de pana acum si sa actioneze.

La randul sau, Autoritatea Tutelara, organism de stat care are obligatia sa se intereseze de soarta copilului chiar si dupa adoptie, mai ales in cazul unei adoptii controverstate, ar putea formula actiune in anulare si, in plus, ar putea verifica, retroactiv, modalitatea in care s-a ocupat de acest caz Directia de Protectie a Copilului. Poate descopera si elemente penale care sa duca la o motivatie suplimentara a cererii de anulare a adoptiei.

In caz contrar, toti cei de mai sus ar face bine sa taca, in stilul presedintelui Iohannis”.

UPDATE - Judecatoria Slatina a respins cererea lui Bogdan Licu privind emiterea unei ordonante presedintiale.

Iata cererea Procurorului General Bogdan Licu privind emiterea unei ordonante presedintiale pentru interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre Sorina:

Accesari:1742