PLICUL SECRET – Judecatoarea Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti le-a ascuns inculpatilor din dosarul ANRP existenta unui “plic lipit (secret)”. Trimis initial la Inalta Curte, plicul secret a fost redirectionat catre judecatoarea Tranca la o zi dupa ce instanta suprema si-a declinat competenta pe dosar. Anamaria Tranca a pronuntat condamnari grele, fara sa puna in discutie in vreun moment existenta plicului secret. Sa fi fost informari SRI facute pe protocolul cu ICCJ? (Document)

Marţi, 4 iunie 2019 12:17 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Iata cum inteleg anumiti judecatori sa faca justitie. Celebra judecatoare Anamaria Tranca (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti, detasata in prezent la CSM, le-a ascuns inculpatilor dintr-un dosar pe care l-a solutionat existenta unui plic secret, despre care nimeni, in afara de ea probabil, nu stie ce continea. S-a intamplat in dosarul ANRP in care judecatoarea Anamaria Tranca a dispus pedepse grele, condamnandu-i pe fostul sef ANI Horia Georgescu si pe avocata Ingrid Mocanu la cate 4 ani inchisoare cu executare, iar pe fostul deputat PNL Theodor Niculescu la 9 ani inchisoare cu executare, toti trei primind condamnarile in calitate de fosti functionari ANRP. Un dosar in care in mod ciudat Tranca a aruncat cu anii de puscarie, fara sa se constate vreun prejudiciu. Mai mult, intr-o speta similara, cea in care vizata este Alina Bica, Inalta Curte a dispus achitari pe linie pentru functionarii ANRP.


Revenind la plicul secret, existenta acestuia a fost descoperita de avocata Ingrid Mocanu in dosarul disciplinar al judecatoarei Tranca deschis in urma unei plangeri facute chiar de Ingrid Mocanu. Dosarul se afla in momentul de fata in instanta, dupa ce avocata Mocanu a atacat solutiai Inspectiei Judiciare care a spalat-o ca la carte pe Tranca.

Plic lipit (secret)” venit de la ICCJ

Mentiunea despre plicul secret primit de Anamaria Tranca, ascuns inculpatilor pe care ii judeca, se regaseste in fisa Ecris a dosarului ANRP. Astfel, la sectiunea “Documente in dosar” pe langa rechizitoriu, adrese si procese verbale apare si un “plic lipit (secret)”. Concret, in fisa dosarului se precizeaza: “primit 1 plic lipit (secret) – predat la Complet la ora 10,10”. Plicul a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti in data de 27 mai 2015, cand inculpatii se aflau in arest, iar emitentul este Inalta Curte de Casatie si Justitie (vezi facsimil). Practic, plicul a venit de la ICCJ la CAB dupa ce in 26 mai 2015 (deci cu o zi inainte ca plicul sa fie inregistrat la Curtea de Apel) Inalta Curte isi declinase competenta pe dosar in favoarea Curtii de Apel Bucuresti. Ceea ce inseamna ca initial plicul secret fusese adresat judecatorilor de la ICCJ.

Informare SRI in baza protocolului cu ICCJ?

Pe langa faptul ca acest plic a fost ascuns de judecatoarea Anamaria Tranca inculpatilor din dosar, aspect extrem de grav, evident ca se ridica poate cea mai importanta intrebare. Si anume: ce continea plicul secret? Desigur, nimeni nu poate oferi un raspuns cu exceptia judecatoarei Anamaria Tranca, presupunandu-se ca aceasta l-a deschis.

Exista insa o certitudine. In plicul secret nu se aflau nici interceptari, nici date despre identitatile reale ale unor martori protejati. Iar asta intrucat dosarul ANRP nu a fost facut cu interceptari si martori protejati.

Tocmai de aceea, ne intrebam: sa fi fost vorba despre un plic galben venit de la SRI, cu informari despre inculpati? Mai ales ca plicul secret a fost initial trimis la ICCJ, instanta care avea protocol cu SRI. Oricum, trimiterea plicurilor in instante a fost o practica des utilizata in anii de glorie ai Binomului “DNA-SRI”. Ne amintim, spre exemplu, cum procuroarea DNA Gabriela Popa a incercat sa-i dea in timpul sedintei in care se cerea redeschiderea unui dosar al vicepremierului Paul Stanescu un plic galben, cu precizarea ca este doar pentru informarea sa, nu si a apararii (click aici pentru a citi). Sau cum judecatorul ICCJ Stfean Pistol i-a informat pe avocatii si inculpatii din dosarul licentelor Microsoft ca a primit un plic de la DNA (click aici pentru a citi).


Accesari:6546