PREOT LA PARADEALA DNA - Tribunalul Constanta inmormanteaza dosarul fabricat de DNA impotriva fostului decan al Facultatii de Teologie din Constanta, preotul Bogdan Moise. Instanta a schimbat incadrarea juridica din instigare la abuz in serviciu si fals intelectual intr-o singura infractiune de fals intelectual, dupa care a dat achitare. Prejudiciul acuzat de DNA in “marele dosar de coruptie” a fost de 118.570 lei (Minuta)

Miercuri, 21 noiembrie 2018 14:41 | Scris de B.G. | pdf | print | email

Nici preotii nu scapa de paradeala DNA. Dupa ce dosarul Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost returnat la parchet in luna septembrie pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, un nou caz instrumentat de vestitii procurori anticoruptie de la structura teritoriala Constanta a picat in instanta.


Si vorbim de unul din dosarele de “mare coruptie” ale parchetului anticoruptie in care a fost reclamat un prejudiciu de 118.570 lei. Caz care in mod normal nu avea de ce sa fie instrumentat de DNA.
Tribunalul Constanta a dispus in 20 noiembrie 2018 achitarea fostului decan al Facultatii de Teologie din Constanta, preotul Bogdan Moise,
(foto), trimis in judecata de structura condusa la momentul finalizarii rechizitoriului de procurorul Sorin Constantinescu pentru o inchipuita complicitate la instigare la abuz in serviciu si fals intelectual. Decizia instantei a fost luata in baza art. 16. alin.1 lit.b teza a IIa C.p.p. care prevede ca “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. In prealabil, judecatorul a schimbat incadrarea din fals intelectual si complicitate la instigare la abuz in serviciu intr-o singura fapta, cea de fals intelectual. Decizia nu este definitiva.

Iata minuta Tribunalului Constanta:

“In baza art. 386 C.p.p. dispune schimbarea incadrarii juridice pentru inculpatul M. B. din infractiunile retinute prin rechizitoriu prevazute de art. 48 alin.1 C.penal si art. 52 alin.3 C.penal rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297alin.1 C.penal si art. 321 C.penal ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 si 2 C.penal si art.5 C.penal, intr-o singura infractiune, cea de fals intelectual prevazuta in vechea lege la art. 289 C.penal din 1969 cu aplicarea art. 5 C.penal. In baza art. 396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 alin.1 lit.b teza a II-a C.p.p. achita pe inculpatul M. B.- pentru infractiunea de fals intelectual, prevazuta de art. 289 C.penal din 1969 cu aplicarea art. 5 C.penal, intrucat fapta nu a fost comisa cu forma de vinovatia ceruta de lege. Ia act ca Universitatea Ovidius Constanta nu s-a constituit parte civila, fiindu-i achitata la data de 4.10.2017, suma de 118.570 lei, de catre C B F. In baza art. 275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 20.11.2018”.

Iata comunicatul DNA cu privire la trimiterea in judecata a preotului Bogdan Moise:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului MOISE BOGDAN, la data faptelor decan al Facultatii de Teologie in cadrul Universitatii Ovidius Constanta, pentru savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma participatiei improprii.
- fals intelectual.

Anterior, procurorii anticoruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului
CHIRILUTA BOGDAN-FLORIN, cercetat sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunilor de:
- fals in declaratii in forma continuata,
- uz de fals (2 fapte),
- instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma participatiei improprii.
In rechizitoriul si In acordul de recunoastere a vinovatiei intocmite in cauza, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2013 – 2015, inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin, in calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanta – Facultatea de Teologie, a intocmit in fals un numar de 6 declaratii pe propria raspundere pe care le-a depus la dosarul personal in scopul mentionat mai sus.
Ulterior, conducerea Universitatii Ovidius Constanta, actionand fara vinovatie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferentiar universitar si l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, in perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plati ilegale (salarii brute) in suma totala de aproximativ 118.570 lei.
In acelasi context, in cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activitatii stiintifice si de cercetare a candidatilor inscrisi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferentiar si profesor in cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, in fotocopie, o revista, sustinand ca in cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate. In realitate, inculpatul a inlocuit prin alterarea grafica a machetei articolul original cu al sau.
La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie initiativa, un exemplar al aceleiasi reviste fotocopiate, in care si de aceasta data a inlocuit prin alterarea grafica a machetei articolul original cu al sau.
In demersurile sale infractionale, in anul 2013, inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, in calitate de decan al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Ovidius Constanta.
Concret, inculpatul Moise Bogdan avand si calitatea de persoana insarcinata de catre Senatul Universitatii Constanta cu verificarea criteriilor de promovare a candidatilor, a declarat pe proprie raspundere ca inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin indeplineste conditiile respective, ceea ce a condus la consecintele prezentate mai sus.
Universitatea Ovidius Constanta s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 118.570 lei, prejudiciu care a fost achitat in intregime de inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin. In prezenta avocatului, inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani si 3 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a dreptului de a ocupa o functie publica.
Inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin va fi obligat sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada cuprinsa intre 60 si 120 de zile, in conditiile stabilite de instanta.
Dosarul de urmarire penala si acordul de recunoastere a vinovatiei privind pe inculpatul Chiriluta Bogdan-Florin au fost trimise la Tribunalul Constanta.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa Infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

foto:b1.ro

Accesari:1750