SEMNATARA DE MEMORII FJR A AVUT GRIJA DE DNA - Judecatoria Sectorului 1 nu da doi bani pe abuzurile DNA. Instanta a respins actiunea procurorului DIICOT Ionel Tudosan, care a cerut obligarea lui Kovesi, in solidar cu DNA si procuroarea Iorga Moraru, la plata a 100.000 lei, dupa ce a fost terfelit public, prezentat ca un corupt si achitat definitiv de ICCJ. Sentinta apartine judecatoarei Roxana Delia Alecu, semnatara de memorii FJR impotriva coalitiei PSD-ALDE (Minuta)

Luni, 28 ianuarie 2019 16:01 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Exista judecatori care nu dau doi bani pe abuzurile infioratoare comise de DNA. Dovada este ceea ce s-a intamplat in cazul actiunii pe care procurorul DIICOT Ionel Tudosan a introdus-o impotriva DNA, a fostei sefe DNA Laura Kovesi (foto) si a procuroarei DNA Mihaiela Iorga Moraru, dupa ce a fost terfelit public si prezentat ca un corupt, pentru ca in final sa fie achitat definitiv de ICCJ.


Procurorul Ionel Tudosan a actionat in instanta Directia Nationala Anticoruptie, pe fosta sefa DNA Laura Kovesi si pe procuroarea DNA Mihaiela Iorga Moraru, solicitand obligarea acestora in solidar la plata unor daune in valoare de 100.000 de lei. Actiunea a fost introdusa la Judecatoria Sectorului 1 in 6 iunie 2018, la o saptamana dupa ce Inalta Curte l-a achitat definitiv pe Ionel Tudosan in dosarul fabricat de DNA cu sprijin de specialitate de la SRI, ICCJ infirmand rechizitoriul semnat de procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru. Trei ani de umilinte, denigrari, minciuni la adresa mea, au incetat azi, instanta suprema, in complet de 5 judecatori, mentinand solutia de achitare de la fond. A fost nevoie de 8 judecatori, fond si apel, sa arate unor procurori habarnisti ce este aceea o infractiune. Si cu astfel de oameni eu ma consideram coleg! Urmeaza insa si reversul. De data asta pe cinstite!” acuza la acea vreme Ionel Tudosan.

Sentinta pentru linistea DNA

Sentinta in cazul actiunii dispuse de Ionel Tudoran a venit la finele anului trecut, in 6 decembrie 2018, fiind pronuntata de judecatoarea Roxana Delia Alecu, de la Sectia a II-a civila a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. Stupefiant: in pofida deciziei definitive de achitare dispuse de ICCJ fata de Tudosan, judecatoarea Roxana Delia Alecu a respins cererea procurorului DIICOT de obligare a DNA, a Laurei Kovesi si a Mihaielei Iorga Moraru la plata unor daune de 100.000 lei. Fata de Iorga Moraru s-a decis ca aceasta nu avea calitate procesuala pasiva, desi semnase rechizitoriul din dosarul lui Tudosan, iar fata de DNA si Kovesi actiunea a fost considerata ca fiind neintemeiata. In schimb, judecatoarea Roxana Delia Alecu a dispus obligarea lui Tudosan sa-i achite Mihaielei Iorga Moraru cheltuieli de judecata in valoare de 3.000 lei. Sentinta nu este definitiva.

Iata minuta Judecatoriei Sectorului 1:

“Respinge exceptia inadmisibilitatii, ca neintemeiata. Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Moraru Iorga Mihaiela. Respinge actiunea introdusa impotriva paratei Moraru Iorga Mihaiela, ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, ca neintemeiata. Respinge actiunea formulata in contradictoriu cu ceilalti parati, ca neintemeiata. Obliga reclamantul la plata catre parata Moraru Iorga Mihaiela a cheltuielilor de judecata in cuantum de 3000 lei, constand in onorariu de avocat. Cu apel in 30 zile de la comunicare”.


Practic, printr-o simpla sentinta, abuzurile DNA comise fata de Ionel Tudosan au fost aruncate la cos. Nu au contat nici anii de calvar prin care procurorul DIICOT a trecut, nici compromiterea imaginii acestuia, nici macar faptul ca Inalta Curte a stabilit ca dosarul fabricat impotriva magistratului a reprezentat o facatura.

Cat despre judecatoarea Roxana Delia Alecu, trebuie precizat ca aceasta se numara printre adeptii Forumului Judecatorilor din Romania, fiind spre exemplu semnatara unui memoriu formulat de acest ONG impotriva liderilor Coalitiei PSD-ALDE dupa mitingul in care s-a cerut stoparea abuzurilor din Justitie (semnatura judecatoarei poate fi gasita la pozitia 1069 - click aici pentru a citi) sau a unui memoriu prin care se cerea sa se renunte la modificarea Legilor Justitiei (semnatura judecatoarei poate fi gasita la pozitia 2667 - click aici pentru a citi)

Accesari:3796