Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

VREME REA LA DNA – Inalta Curte a pronuntat o noua sentinta devastatoare pentru DNA. Trimis in judecata sub mandatul Laurei Kovesi pentru o inchipuita fapta de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea licentelor Microsoft, ex-ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme a fost achitat de instanta suprema pe motiv ca fapta nu e prevazuta de legea penala (Minuta)

Vineri, 2 noiembrie 2018 11:54 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Inca un demnitar distrus de DNA in perioada in care institutia a fost condusa de Laura Kovesi a fost achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este vorba despre fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme (foto).


Trimis in judecata pentru un inchipuit abuz in serviciu, Valerian Vreme a fost achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sentinta a fost data joi, 1 noiembrie 2018, iar solutia de achitare a fost dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit b teza I care prevede ca “fapta nu este prevazuta de legea penala”.
Trebuie precizat ca Valerian Vreme a fost trimis in judecata in septembrie 2017 de catre DNA, la mai bine de un an dupa decizia Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu, astfel ca vestitii procurori anticoruptie au considerat ca faptele retinute in rechizitoriu indeplinesc elementele constitutive ale acestei infractiuni.

Decizia nu este definitiva in acest caz urmeaza sa fie pronuntata de un Complet de 5 judecatori al ICCJ.

Iata minuta Inaltei Curti din 1 noiembrie 2018:

“In temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. art. 16 alin. 1 lit b teza I achita pe inculpatul Vreme Valerian (...) pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevazuta si pedepsita de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal si art. 309 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal. In baza art. 25 alin. 5 Cod de procedura penala, lasa nesolutionata latura civila a cauzei, vizand pretentiile formulate de partea civila Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. In baza art. 397 alin. 5 rap. la art. 25 alin. 5 Cod de procedura penala, mentine masura asiguratorie a sechestrului asigurator, instituita prin ordonanta nr.204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesara acoperirii pagubei cauzata Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale prin savarsirea infractiunii, asupra urmatoarelor bunuri imobile: -cota parte 1 din imobil constand in teren neproductiv, intravilan, in suprafata de 1.934 mp, suprafata masurata 934,314 mp situat in ..., cu nr. cadastral 63566, inscris in Cartea Funciara nr. 63566 a OCPI Bacau – CPI Onesti, tarla 58, parcela 1592;
-cota parte 1 din imobil constand in teren, in suprafata de 2.500 mp, suprafata masurata 2.710,335 mp, cu nr. cadastral nr. topografic 62786 din care faneata in suprafata de 631 mp
– tarla 60 parcela 167/8; curti constructii – 188 mp , tarla 60, parcela 1672/8; curti constructii - 596 mp, tarla 60, parcela 1672/8; teren arabil – 544 mp, tarla 60, parcela 1672/8; vie – 486 mp, tarla 60, parcela 1672/8 si faneata in suprafata de 265 mp, tarla 60 parcela 1672/8 + constructie de locuinte, cu nr. cadastral 62786-C2, avand suprafata construita la sol de 144 mp, constand in casa construita in anul 2010 din beton armat si caramida D+P+E, cu acte + constructie anexa, fara acte, constand in magazie in surafata de 11,09 mp, cu nr. cadastral 62786-C1 + constructii anexa constand in piscina in suprafata la sol de 49 mp, fara acte.
Iin baza art. 273 alin. 1 si 2 Cod de procedura penala respinge, ca nefondata, cererea formulata de martorul Funeriu Petru – Daniel privind decontarea cheltuielilor solicitate. Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea inculpatului Vreme Valerian raman in sarcina statului. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Vreme Valerian, in suma de 65 lei, ramane in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 01 noiembrie 2018”.

Iata comunicatul DNA din 13 septembrie 2017 privind trimiterea in judecata fostului ministru Valerian Vreme:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului VREME VALERIAN, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, in calitate de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect inchirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft in scoli.
Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea incheierea unui astfel de contract subsecvent.
De mentionat este faptul ca D.Con-Net AG a achizitionat licentele respective la pretul de 2.612.805 euro. Ulterior, in acelasi context, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achitat catre D.Con-Net AG suma totala de 13.904.599 Euro.
Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, in valoare totala de 11.291.794 euro, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea D.Con-Net AG.
In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin inculpatului”.

Accesari:2851

Comentarii

# faracatuse date 2 noiembrie 2018 12:06 +3

Procurorul de achitari. O specie inrudita cu paraditorul roman, dar care nu are aceleasi hiatusuri. Procurorul de achitari isi duce viata intr-un anonimat perfect, scopul lui e de a face dosare fara scop final, achitarea neputand a-i fi imputata, deoarece a fost luata in calcul inca de la inceput. Procurorul de achitari face dosarul subtire, face la cerere, tinta fiind ne-aleatorie, scopul e unul si bun. Fa-l penal. Pune-i catusele si nu mai conteaza ce iese.Procurorul de achitari nu are remuscari. Are salariu, comenzi, sfori, se simte ca pinochio, da-i place. Sta cu mama, care-i calca, il spala inca desi are 45 de ani, si-l bate pe spate sa ragaie. A fost ciuca glumelor si si-a luat bulling la greu in toata perioada studiilor. Deci toata lumea e rea si merita ce prisosinta ce le coace el. Alte specii inrudite, in episoadele viitoare...

# DODI date 2 noiembrie 2018 19:01 +1

A venit vremea și pentru VREME. Dar i-au trebui câteva luni zbuciumate provocate de nesimțita slujire la ordinul repetentului coldea, ambii absolveți cu brio ai școlii de tâmpiți a bețivului naținal.

# victor date 2 noiembrie 2018 12:15 -3

achitarea se bazează pe decizia CCR şi nu este imputabilă procurorului. Trebuie să fim obiectivi chiar dacă nu ne place DNA. Practic vor mai fi câteva zeci de achitări pentru abuz în serviciu după cele câteva sute de până acum. Şi asta nu doar în dosarele DNA ci în toate dosare tuturor parchetelor

# livia date 2 noiembrie 2018 14:51 0

Daca fapta nu este prevazuta de legea penala, inseamna ca porcurorii care l-au acuzat sunt toba de carte......Sau sunt mari inventatori......Vai de capul lor. Dar din pacate astfel de specimene nenorocesc oameni.

# FOQ date 2 noiembrie 2018 16:06 +1

Faceți dosare de fațada pdl-istilor/securiștilor ce vor avea achitări, pentru a nu se prinde lumea ca doar PSD primește cu executare.

# petre date 2 noiembrie 2018 18:36 0

In situatia de mai sus,ca un om de rand si tampit ma intreb cand DRAGNEA si TARICEANU vor aproba in senat si camera deputatilor o lege prin care PROCURORII si JUDECATORII raspund pentru deciziile lor atunci cand cer sau aproba condamnari.

# Botomei Vasie, doctor in drept, 0744191717 date 4 noiembrie 2018 21:50 0

DR.Botomei Vasie, felicita judecatorii CCJ! Dnu Valerian Vreme,trebuie sa revina in politica cu forte noi.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 20.01.2019 – Taica si doamna K fac instructajul catorva CSM-isti pentru blocarea Sectiei de investigare a magistatilor

* Turbare severa in Parchetul General, in DNA si in CSM din cauza Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Revoltati ca le sunt luati la bani marunti prietenii sau fostii slubasi in ...

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER