IN NUMELE TATALUI – Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, il acuza pe seful Sectiei Parchetelor Militare din PICCJ, Ion Vasilache, ca tergiverseaza dosarul privindu-l pe maiorul de securitate Marin Pirvulescu, care a coordonat ancheta in cazul tatalui sau: “Dosarul a fost musamalizat de Vasilache”. Andrei Ursu a fost chemat la PICCJ de prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu, dupa ce a intrat in greva foamei. La discutii a fost prezent si Vasilache

Joi, 23 octombrie 2014 16:17 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu, a avut o intrevedere cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis in beciurile Securitatii, dupa ce acesta a intrat in greva foamei, in semn de protest fata de tergiversarea dosarului privindu-l pe fostul maior de Securitate Marin Pirvulescu, cel care a coordonat ancheta in timpul careia Gheorghe Ursu a murit, in urma torturii si batailor aplicate. Intalnirea s-a desfasurat marti, 22 octombrie 2014, la ea luand parte si seful Sectiei Parchetelor Militare, general-maiorul Ion Vasilache (foto), groparul dosarelor Revolutiei, din cauza caruia Romania a suferit condamnari in serie la CEDO, dar care a fost avansat in timpul regimului Basescu de la gradul de colonel la general cu doua stele. De altfel, Ion Vasilache este considerat vinovat de Andrei Ursu si de tergiversarea dosarului privind moartea tatalui sau.


Potrivit PICCJ, Andrei Ursu a fost cel care a solicitat ca la discutii sa participe si Ion Vasilache. Parchetul General a precizat intr-un comunicat de presa ca Vasilache si procurorul de caz i-ar fi pus la dispozitie lui Andrei Ursu toate documentele solicitate de acesta:

Conducerea Ministrului Public, reprezentata de domnul Bogdan-Dimitrie LICU – prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a avut marti, 22 octombrie 2014, o intrevedere cu fiul dizidentului Gheorghe Ursu care, intr-o conferinta de presa sustinuta in ziua de 21 octombrie 2014, a anuntat ca va intra in greva foamei, protestand astfel impotriva autoritatilor care de 24 de ani tergiverseaza solutionarea dosarului tatalui sau.

In timpul audientei, domnul Andrei Ursu a expus nemultumirile sale cu privire la tergiversarea solutionarii de catre Sectia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a cauzei avand ca obiect moartea tatalui sau si, in acelasi timp, a solicitat consultarea tuturor dosarelor aflate in arhiva Sectiei parchetelor militare care au legatura cu aceasta cauza.

Ca urmare a celor expuse de domnul Andrei Ursu, la intalnire a fost solicitat sa participe si domnul general maior magistrat Ion VASILACHE – procuror militar sef al Sectiei parchetelor militare care, ulterior, impreuna cu procurorul de caz, i-au pus la dispozitie, in vederea consultarii, toate documentele solicitate.

Dupa consultarea dosarelor, domnul Andrei Ursu a solicitat ca la solutionarea plangerii sale sa fie avute in vedere si alte documente despre care a afirmat ca s-ar gasi in alte doua dosare solutionate de Sectia parchetelor militare in decursul timpului, respectiv dosarele in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului civil Clita Marian, inculpat colonel in rezerva Tudor Stanica si colonel in rezerva Creanga Mihail.

Fata de noile solicitari ale domnului Andrei Ursu, s-a convenit ca, in perioada imediat urmatoare, acesta sa fie invitat din nou, in vederea consultarii si a documentelor ce urmeaza a fi depuse la dosarul cauzei”.

Intalnire si cu ministrul Robert Cazanciuc

De asemenea, Andrei Ursu a avut luni, 21 octombrie 2014, o intalnire si cu ministrul Justitiei, Robert cazanciuc, tot pe aceasta tema. Ministrul Cazanciuc a precizat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca a examinat impreuna cu Andrei Ursu aspecte care nu au fost avute in vedere de magistratii care au solutionat dosarul privind uciderea tatalui sau, urmand ca alte discutii sa aiba loc si in perioada urmatoare:

L-am invitat pe domnul Ursu, in incercarea de a gasi o solutie la problemele ridicate de domnia sa. Am examinat, impreuna, documentele prezentate de dl. Ursu si aspectele care nu au fost avute in vedere in cursul solutiilor pronuntate de magistrati de-a lungul timpului, in cauzele care au avut ca obiect uciderea tatalui sau, disidentul Gheorghe Ursu. Am convenit sa avem, in perioada imediat urmatoare, si alte intalniri, in functie de procedurile derulate in urma memoriilor depuse de dl. Andrei Ursu”.

Andrei Ursu: “Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”

Andrei Ursu il vede direct raspunzator pe generalul Ion Vasilache pentru musamalizarea dosarului privindu-l pe ofiterul de Securitate Marian Pirvulescu. Ursu a precizat ca aceasta cauza a fost “ascunsa” de Vasilache, prin nenumarate tertipuri:

De mai bine de 24 de ani astept rezolvarea acestui caz, simbolic pentru bestialitatea regimului ceausist, de catre institutiile post-decembriste. Am epuizat toate celelalte optiuni prin care am cerut autoritatilor sa nu-i mai protejeze pe ofiterii de securitate - plangeri la Procurorul General, CSM si Ministrul Justitiei, scrisori deschise catre primul ministru si presedintie. Cer identificarea si inregistrarea, iar in caz ca nu va fi gasit, refacerea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea in vederea trimiterii in instanta, conform legii si probelor existente, a principalului vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, tortionarul Pirvulescu Marin. Solicit ca investigatia pentru identificarea acelui dosar sa fie facuta in regim de urgenta, de un procuror integru, din afara Sectiei Parchetelor Militare. (…) In ultimii 10 ani dosarul a fost musamalizat de succesorul domnului Dan Voinea la sefia Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Am asteptat ani de zile sa vad ce se intampla cu dosarul pentru ca era facut, era terminat. Mai trebuiau sa fie audiati doar cei in cauza. Adica inculpatii. Iar acest lucru nu s-a intamplat. Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”.

Accesari:8378