SCUT PENTRU PROCUROAREA AGRESIVA – Revoltator: gasca de procurori din CSM a respins cererea de suspendare din functie a Mariei Piturca de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, cea care a tarat-o pe jos pe fetita Sorina. Procuroarea este anchetata de IJ pentru manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei si exercitarea functiei cu rea-credinta. A fost respinsa si cererea de revizuire a adoptiei Sorinei formulata de Procurorul General

Joi, 11 iulie 2019 14:57 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins joi, 11 iulie 2019, solicitarea Inspectiei Judiciare de suspendare din functie a procuroarei Maria Piturca (foto) de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, cea care a tarat-o pe jos pe fetita Sorina, in varsta de 8 ani, pentru a o da familiei adoptive din SUA.


Decizia luata de gasca de procurori din CSM este revoltatoare, in opinia noastra, avand in vedere ca procuroarea a scandalizat o tara intreaga dupa ce a fost filmata luand-o taras pe Sorina Lucan, extragand-o cu forta din domiciliul asistentilor maternali pentru a le-o preda sotilor Gabriel si Ramona Sacarin, care au castigat procesul de adoptie. Ca sa nu mai spunem ca decizia vine in contextul in care SIIJ desfasoara o ampla ancheta asupra adoptiei Sorinei, ancheta in care exista deja indicii  de incalcare a legii.

Iata minuta Sectiei pentru procurori a CSM:

"Respinge solicitarea formulata de Inspectia Judiciara in temeiul disp. art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 republicata, privind suspendarea din functie a doamnei Piturca Maria Antoaneta, procuror sef Sectie urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. Fara cale de atac. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 11 iulie 2019".

Procuroarea Maria Piturca este cercetata de Inspectia Judiciara pentru presupusa savarsire a doua abateri disciplinare si a cerut CSM suspendarea acesteia pana la finalizarea procedurii disciplinare.

IJ preciza in 2 iulie 2019 ca Maria Piturca este vizata de comiterea abaterilor disciplinare prevazute de articolul 99 lit. a) si t) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la literele:

- art. 99 lit. a): „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- art. 99 lit. t) teza I: „exercitare a functiei cu rea-credinta (...), daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”.

Art. 99/1 alin. (1): „exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane”.

Revizuirea adoptiei a fost respinsa

In paralel, tot joi, 11 iulie 2019, Curtea de Apel Craiova a respins cererea Procurorului General Bogdan Licu de revizuire a adoptiei internationale in cazul Sorinei. Completul de judecata a fost format din Liliana Alexandru, presedinta de complet, al carui sot activeaza ca it-ist la Parchetul Curtii de Apel Craiova, locul de munca al procuroarei Piturca, Cristina Muncioiu, cea care a admis cererea de stramutare a familei Sacarin care a adoptat-o pe Sorina, si Marian Lungu. Procuror de sedinta a fost Irina Nicoleta Dalidis de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, deci coleg cu Maria Piturca.

Interesant este ca decizia CSM a venit la scurt timp dupa hotararea Curtii de Apel Craiova privind respingerea cererii de revizuire a adoptiei. Ceea ce ne face sa ne intrebam daca nu cumva procurorii din CSM au asteptat sa se pronunte intai instanta, si abia apoi sa ia ei o hotarare.

Accesari:4875