Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Apel catre avocati: donatii pentru Doamna Mariana RARINCA, victima nevinovata a unor magistrati

Vineri, 29 mai 2015 13:41 | Scris de Corneliu Liviu POPESCU | pdf | print | email

Stimate Consore, Stimati Confrati, membri ai Corpului profesional al avocatilor din Romania,

Avem una dintre cele mai nobile si mai libere profesii din lume. Rolul nostru este sa ne aparam clientii, in limitele legii si ale regulilor deontologice, cu umanitate, onoare si demnitate. Suntem ultima reduta a drepturilor omului, atunci cand abuzul poate veni chiar de la justitie.


Suntem profesionisti, ne pastram calmul, ratiunea si obiectivitatea, deoarece numai asa ne putem indeplini mandatul. Respectam justitia, clientii, confratii, judecatorii, ceilalti participanti la proces.

Dar suntem si oameni, avem si sentimente. Ne bucuram alaturi de client atunci cand drepturile sale au fost protejate, iar justitia a fost infaptuita printr-o hotarare dreapta. Suferim alaturi de client cand acesta este victima a abuzurilor, cand este judecat ca un dosar, iar nu ca un om, cand demnitatea lui (indiferent daca si ce a facut) este calcata in picioare, cand hotararea este inumana. Ni se intampla sa nu dormim noaptea, intrebandu-ne daca am facut tot ce puteam ca sa ne aparam clientul (si mirandu-ne cat de linistit pot dormi cei care au decis stramb din rautate sau din nepasare), sau chiar sa varsam o lacrima, atunci cand nu ne vede nimeni (si avocatii plang, cateodata…). Ne expunem uneori oprobriului public, ne consumam timpul si sanatatea, ne sacrificam linistea si familia, pentru a apara.

Doamna Mariana RARINCA a fost privata de libertatea sa peste o jumatate de an, fiind arestata preventiv in cursul urmaririi penale si al judecatii in prima instanta. A si fost condamnata la inchisoare (cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei) in prima instanta. Prin decizia definitiva de apel (hotarare judecatoreasca avand putere de lucru judecat, reflectand deci adevarul judiciar) insa, a fost achitata sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj de care fusese acuzata, pe motivul ca fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege (urmeaza ca motivarea hotararii sa ne arate exact).

Prin urmare, din punct de vedere al legii penale, Doamna Mariana RARINCA nu a savarsit nicio infractiune, este nevinovata, aspect stabilit cu putere de lucru judecat de o hotarare judecatoreasca definitiva de achitare. Hotarare pe care toti trebuie sa o respectam.

Eu cred ca privarea anterioara de libertate, in caz de achitare, are caracter nedrept. Eu cred ca victima are dreptul la despagubiri din partea statului.

Ca avocat, consider insa ca normele procesuale penale privind reparatia sunt abuziv de restrictive. stiu destule cazuri in care procesele privind obtinerea de despagubiri, de catre victimele sistemului judiciar, dureaza ani in sir, pozitia parchetului si a Ministerului Finantelor Publice este sicanatorie, iar despagubirile sunt infime fata de suferinta indurata. Este publica pozitia oficiala a DNA in multe cazuri, in care persoane achitate definitiv continua sa fie calificate drept vinovate, iar hotararile definitive de achitare sunt considerate ilegale. Au existat si situatii in care CSM a luat apararea magistratilor vinovati de erori judiciare.

Traim intr-un delir juridic la varf generalizat. Presedinta iCCJ se declara partenera de nadejde a DNA (ca si cum judecatorul nu trebuie sa fie echidistant intre acuzare si aparare). Procurorul-sef DNA ameninta public repetat cu arestarea, direct de procurori, a mii de persoane (ca si cum procurorul ar fi un magistrat independent si impartial, iar mase intregi de persoane ar fi vinovate de coruptie). Directorul SRI recunoaste public supravegherea judecatorilor care au alte preocupari decat servirea intereselor statului (ca si cum judecatorul nu ar fi independent si impartial si nu s-ar supune numai legii, ci ar trebui ca in procesele penale, de contencios administrativ si fiscal, de munca ori civile sa dea automat castig de cauza statului, servind astfel interesele acestuia). in acest context, Presedintele Romaniei, conform Constitutiei, vegheaza din plin la respectarea acesteia si la buna functionare a autoritatilor publice; ca simbol al natiunii si reprezentant al tuturor cetatenilor, nu am vazut nicio urma de empatie.

Pana acum stiam de acest caz doar de pe internet. Am auzit-o aseara pentru prima data (abia m-am intors in Romania) vorbind la televizor pe Doamna Mariana RARINCA. Nu am auzit ura. Nu am auzit dorinta de razbunare. Nu am auzit mizerii. Am auzit calm. Am auzit cumpatare. Am auzit dorinta de dreptate conform legii. Am simtit demnitate.

Am simtit insa si multa, foarte multa durere. Am auzit umilinta in fata acuzatiei si primei condamnari nedrepte. Am auzit umilinta in fata pierderii libertatii. Am auzit durerea suferintei familiei. Am auzit disperare in fata greutatilor materiale trecute, prezente si viitoare (din cauza procesului si detentiei, am inteles ca familia a vandut tot ce avea pentru a face fata cheltuielilor, iar mica afacere - sursa de venit - a fost inchisa).

Fara sa ma vada nimeni, am varsat o lacrima. De durere. De revolta. De rusine. Nu am dormit o noapte. M-am intrebat cum au dormit judecatoarea care s-a pretins evident neintemeiat parte vatamata, procurorii care au trimis-o in judecata, au cerut arestarea si prelungirea arestarii, condamnarea si asprirea pedepsei, judecatorii care au privat-o de libertate si au condamnat-o in prima instanta, membrii CSM care au dat un comunicat, au scris scrisori deschise si au facut afirmatii la televizor, toate/toti intr-un mod pe care nu vreau sa il calific decat in forul meu interior, protejat de libertatea (absoluta) de gandire, fara a ma exterioriza pe temeiul libertatii (doar relative) de exprimare.

Sunt insa avocat si vreau sa ma pot uita in ochii clientilor, ai judecatorilor si ai confratilor. Sunt insa profesor si vreau sa ma pot uita in ochii colegilor si ai studentilor. Sunt insa om si vreau sa ma pot uita in ochii copiilor, ai sotiei si ai parintilor.

Sunt avocat si stiu ca banii sunt o reparatie doar prin echivalent si doar imperfecta. Dar sunt o reparatie care poate veni repede si care poate acoperi nevoi importante si urgente. Nu inlatura umilinta, dar ajuta la depasirea greutatilor materiale.

Sunt avocat, deci imi sterg lacrima, ma trezesc si actionez. Apar. Ajut oamenii.

Vreau sa o rog public pe Doamna Mariana RARINCA, victima a unor magistrati, sa isi deschida un cont de donatii.

Vreau sa le/ii rog public pe toate/toti Consorele/Confratii avocate/avocati sa facem inca odata dovada nobletei noastre si a profesiei noastre si sa facem in scurt timp donatii substantiale victimei. Asa o putem ajuta imediat.\

Vreau sa il rog public pe Domnul Razvan SAVALIUC sa mediatizeze acest apel al meu atat pe Lumea Justitiei - www.luju.ro -, cat si in restul presei unde are conexiuni.

Vreau sa fiu si sa raman om. Vreau sa fim si sa ramanem oameni. Vreau sa pot spera ca si (ne)oamenii pot (re)deveni oameni.

 

Corneliu-Liviu POPESCU

Avocat - Barourile Bucuresti si Paris

Profesor - Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti

Accesari:5631

Comentarii

# Victor date 29 mai 2015 15:01 +39

Respect domnului avocat Corneliu Liviu Popescu pentru demersul sau!

# adevarul date 29 mai 2015 15:02 +32

Respect!!asta este diferent intre un caracter adevarat,cineva care a reusit in viata si profesional prin eforturile si propri valoare,si parvenitii,santajabilii gen Stanciu,Kovesi sau Danilet,ajunsi prin canale insalubre si mustinde de mizerie in functii inalte la care valoarea lor n-ar fi putut nici sa-i lase sa spere.am ajuns ca in plina europenizare sa traim intr-un stat mai stalinist decat statul ceausist,n-am auzit ca vreun nomenclaturist politruc sa execute cetateni doar pt. ca putea,acum insa se poate

# Capac date 29 mai 2015 19:20 +27

Statul stalinist s-a manifestat pe vremea lui Dej. Pe timpul lui ceașcă Securitatea era controlată de PCR. Astăzi Securitatea controlează tot, economie, politică, justiție, etc.

# jaleeee date 29 mai 2015 15:42 +15

Apel catre avocati? Care avocati? Cei din baroul lui florea care i-au luat banii femeii fara sa o reprezinte? Cei care au fugit ca lasii ca sa nu strice prietenia cu sefa judecatorilor? La astia apelati ca sa o despagubiti pe femeia care a stat 6 luni inchisa pe nedrept? Sa mai spunem ce traume psihice are un om obisnuit cind se vede printre tilhari? Ia ginditi un pic, ce probitate morala mai are aceasta sefa a judecatorilor? Ce exemplu da judecatorilor? E clar ca justitia e profund putregaita. 

# Neuwelt date 31 mai 2015 02:25 -10

Poate ca decat sa nu-si faca treaba sau sa-si saboteze clienta, mai bine sa se retraga... PS: abia am reusit sa ma prind la ce se refera "consore" si, aruncand un ochi in DOOM, am constatat ca ar putea fi mai adecvat "consurori".

# miron date 29 mai 2015 16:33 +11

Poate initiaza cineva si donatii prin sms,, pemtru cei ca mine, care nu sunt avocati.

# Floarea Negrea date 30 mai 2015 09:16 +14

Felicitari domnului Corneliu Liviu POPESCU. Cred ca sunt in asentimentul multor colegi dispusi sa doneze. Astept ca „ Lumea Justitiei sau dl C.L. POPESCU sa deschida un cont in care sa transferăm donatiile noastre. Sa ni se comunice numele băncii și numărul contului. Mulfumesc !

# Nini date 30 mai 2015 21:18 +10

PROPUN CA AVOCATII CARE CRED IN ACTUL DE JUSTITIE SA O APERE IN NUMAR CAT MAI MARE PE D-NA RARINCA IN CONTESTATIA IN ANULARE PROMOVATA DE DNA !!! DACA VA PASA VENITI CU TOTI SA O APARAM PE RARINCA !!!

# golan date 31 mai 2015 03:52 +11

Cu d-na Rarinca,mai e cum e ,dar se vede ca talharii astia ordinari vor s-o pedepseasca pe d-na judecatoare Risantea inzecit.Cred ca trebuie sa ne pregatim de pe acum mai mult decat pentru donatii.

# nu cred in DECANI date 31 mai 2015 10:02 +11

Ia sa-i vedem pe marii avocati care au candidat la functia de decan dava au curaj sa o apere pe Rarinca? Ce zici fenechiule, mihnea s.a. aveti tupeu? Sau va dati avocati numai la tv cind sunt emisiuni de tip cancan la ira 17 ?? Voi credeti ca toti suntem cu IQ redus si ne prostiti? Hai sa va vedem ca de cerut si de laudat ca sunteti  mari avocati v-am vazut? Pariez ca o sa bagati capsorul intre umeri si o sa va faceti ca ploua asa cum ati facut si cu actele de infiintare al baroului feudal. 

# matei ana -ortanza date 31 mai 2015 16:39 +11

felicitari!vrem mai multi ca d-voastra si ca domnii SAVALIUC si NICOLAIE! 

# Sprijin financiar pentru Livia Stanciu !!! date 1 iunie 2015 19:44 +4

Considerație domnule profesor! De acord întru totul cu nevoia de sprijin efectiv, prin donații, a doamnei Mariana Rarinca. Propun, însă, și desfășurarea în trombă a unei acțiuni de colectare de fonduri,  în  numele Liviei Stanciu, pâna la limita acoperirii datoriei acesteia către Mariana Rarinca. Ar fi un gest creștinesc pentru o biată (...) a societății supreme.

# Mariana date 1 iunie 2015 22:55 +3

Felicitari domnule profesor! Asemenea oameni ca dumneavoastra  dau speranta unei natiuni. Sper sa vi se alature si altii.

# radu date 2 iunie 2015 00:00 +3

TOATA CONSIDERATIA PENTRU DOMNUL PROFESOR ! O analiza lucida a unui mediu de lucru putred, care, culmea, ar trebui sa igienizeze societatea ! Putini mai spun lucrurilor pe nume azi ! Este limpede ca intr-o lume a injustitiei, in care domneste abuzul si parteneriatul judecator - procuror, avocatul joaca de cele mai multe ori doar un rol de "decor". Rezultatul:   Exponentul Dreptatii Supreme (Dna Livia Stanciu) impreuna cu Justitia Independenta din Statul de Drept al lui BASESCU vs. CEDO:  45 Milioane EURO DAUNE ADUSE STATULUI ROMAN (adica noua tuturor)! un scor care spune TOT DESPRE CUM SE IMPARTE DREPTATEA IN ROMANIA !  

# av la Bota date 2 iunie 2015 06:47 +1

felicitari domn profesor! o singura nelamurire: cand ne demonstrati ca unebereul dvs a fost infiintat prin Legea 51/95 (celebrul ,,studiu,, al istoriei avocaturii) ? Nitu v-a crezut pe cuvant si a promovat RIL - ul tocmai la ,,cererea,, lui Stanciu, Kovesi si Aida Popa.

# felicitari date 3 iunie 2015 17:11 +1

Asa e, ia uitati, ce zice Bota zic toate institutiile statului ! http://www.unbr.eu/sites/unbr.eu/files/documente_articole/UNBR%20SI%20BAR.%20TRAD.%20NO%20ACTS.pdf

# pentru cei ce nu intelege date 2 iunie 2015 20:22 0

Avocatii din Romania SUNT OBLIGATI PRIN LEGE SA ACORDE ASISTENTA JURIDICA DIN OFICIU.... COSTURILE DE ORGANIZARE A ACTIVITATII DE ASISTENTA SALARII, CHIRII, ENERGIE, ETC, SUNT PLATITE DE AVOCATI (FIECARE BAROU PLATESTE) PENTRU STAT DE 25 DE ANI... ASA CA ASISTENTA JURIDICA DIN OFICIU SE FACE PARTIAL PE BANII AVOCATILOR... CONDUCEREA UNBR OBEDIENTA NU CERE RESTITUIREA SUMELOR DE LA MINISTERUL JUSTITIEI, DE CE OARE?? BANII AR VENII LA BAROURI ...DACA AR FI INCASATI DE UNIUNE AR FI ALTA TREABA MULT MAI LUCRATIVA..

# Eva date 3 iunie 2015 09:54 0

Consider solutionarea acestui caz o minune de la Dumnezeu, la modul ca a fost citit dosarul, analizat, studiat si rezolvat de un OM cu functia de magistrat. Ma intreb insa cu durere in suflet, ce facem in cazul unui om care nu are norocul acesta, dimpotriva: dosarele sale crosetate de dna si calai ai justitiei represive si politiei politice, unde striga de ani de zile ca sunt acte, expertize, dovezi clare scrise, care ii dovedesc nevinovatia si totusi este executat de judecatori santajati si speriati ca daca nu il baga in inchisoare, in secunda 2 vor ajunge ei acolo??? De ce????

# JB date 4 iunie 2015 14:04 +2

Cred ca este mai degraba un mic tertip artistic pentru a inflama (indirect) si a tine in atentia publicului chestiunea.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Ce ar trebui sa pateasca procurorii care au lucrat pe protocol cu SRI?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 23.04.2018 – Secretele Protocolului SRI-ICCJ

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER