24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Blocat in travaliu, CSM scapa magistratii de raspunderea penala. Cine baga forcepsul?

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

10 October 2018 12:02
Vizualizari: 6058

Ca sa vedeti cum stau lucrurile cu noua Sectie pentru anchetarea magistratilor….Mai e un pic si, din cauza CSM-ului, care nu s-a grabit in procedura pentru crearea noii sectii de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, dupa data de 23 octombrie 2018, domnii magistrati vor capata imunitate de jurisdictie totala. Iar asta nu exista nicaierea pe mapamod. Ca de obicei, Romania va fi unicat si la acest capitol. Dar sa explic ce si cum.


O gramada de subiecte fierbinti pe agenda evenimentelor zilnice, cum ar fi stresul doamnelor Udrea si Bica in Costa Rica legat de o extradare controversata, legea offshore (o fi avand legatura acest scandal cu actiunea intempestiva a celor doua retinute din Costa Rica ???), protocoalele vietii, viitoarea lege a pensiilor s.a.m.d., fac ca lumea sa nu fie atenta la un subiect extreme de important din mirabila samanta a Justitiei. Si asta tine de aplicarea Legii 304, noua si imperativa. Subiectul e legat de infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori.

Ce zice legea? "In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care, alaturi de persoanele prevazute la alin. (1), sunt cercetate si alte persoane. In cazul infractiunilor savarsite de judecatorii si procurorii militari, dispozitiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile".

Noua lege 304 a fost promulgata de presedintele Iohannis in 20 iulie 2018, a intrat in vigoare in 23 iulie, si noua sectie destinata magistratilor care savarsesc infractiuni avea termen de a deveni functionala in trei luni de la aceasta data! Numai ca in CSM acest subiect nu are prioritate, e tras pe dreapta si nu vad cum, pana in data de 23 octombrie (cand ar trebui sa inceapa sa functioneze aceasta sectie) sa se si intample mare lucru. Asta inseamna ca, pe undeva, majoritatea CSM-ista nu e foarte fericita si nici pusa pe treaba sa desavarseasca nasterea acestei sectii. Asta inseamna si ca, daca nu vor face asta, dupa doua saptamani, orice infractiune savarsita de magistrati nu va mai putea fi anchetata, pentru ca legea spune ca doar aceasta sectie are competenta pe anchetarea infractiunilor savarsite de magistrati dupa data de 23 octombrie 2018.

UUUUUPS! Deci, sa exemplificam un pic. Veti zice ca nu e bai, ca infractiunile nu se prescriu peste noapte. Dar, daca un procuror isi va bate sotia, vreun martor nedomolit in anchetele care le intrumenteaza sau va trece cu masina peste vreun pieton, daca vreun judecator va savarsi te miri ce infractiune care necesita perchezitie, retinere etc, v-ati intrebat ce se intampla? La revedere si un praz verde! Si cu asta, adio si momente operative! Daca nu exista sectia cea noua, cine se va ocupa? Nimeni. Pana ce sectia va deveni operativa, competenta e in aer. Astfel, magistratii ar putea deveni singura categorie care va avea imunitate de jurisdictie totala.

Ce a facut pana acum CSM? Dupa ce s-a cacait sa faca regulamentele pentru aceasta noua sectie, a inchis motoarele. Nu se mai aude nimic. Pana acum, trebuia alcatuita comisia formata din trei judecatori si un procuror, trebuia numit seful noii sectii, trebuia sa se demareze pocedura concursului pentru procurorii care vor lucra la aceasta sectie, iar dintre acestia trebuia propus de seful noii Sectii un adjunct care sa fie si el validat de plenul CSM. Drum lung, nu?

Singura solutie de a iesi din acest impas al travaliului in care s-a blocat CSM tine de ministrul Justitiei si de Guvern. Care, prin Ordonanta la care lucreaza pentru reajustarea unor articole din noile legi ale Justitiei, va trebui sa proroge data la care urmeaza sa inceapa sa functioneze aceasta noua sectie. Asta nu ma impiedica sa nu spun ca ceea ce se intampla in CSM are, mai degraba, un iz politic murdar decat o garantare a bunului mers al Justitiei. Iar astfel de jocuri sunt inadmisibile intr-un stat care respecta legea in spiritul si litera ei.

Comentarii

# livia date 10 October 2018 13:50 +6

Daca se stie cu cine avem de- a face, legiuitorul trebuia sa puna date precise; pana la data cutare CSM trebuie sa faca asta, in caz contrar se va intampla asta si tot asa.

# Laly date 10 October 2018 19:19 +2

Foiarte tare sunteti! La cateva ore dupa ce ati poistat articolul, Tudorica a venit cu ordonanta! Da s-o face ceva poana in 23??? Mirare mare ar fi....Lazarel o sa se faca surd si mut

# Edelweiss - nelicențiat în Drept (de BUKOWINA) date 10 October 2018 19:43 +2

Cu o mică rectificare: SIIJ nu are competență materială doar pentru infracțiunile comise după data de 23 oct. cum din păcate, precizează autoarea editorialului. După data de 23 oct 2018, TOATE DOSARELE de la unitățile de parchet din țară, care nu sunt finalizate, se transferă la SIIJ. Doar spune clar legea 207/2018 ce aduce modificări la Legea 304/2004: art. 88^1, alin. (3) „În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de 12 procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile.”. Mai pe înțelesul tuturor: începând cu data de 23 iunie 2018, data intrării în vigoare a legii 207/2018, dispare competența materială a procurorilor de la Parchetele de pe lângă instanțe să efectueze acte de urmărire penală împotriva magistraților.

# Tot Io* date 10 October 2018 19:57 +1

referință: art. III, alin. (2) din Legea 207/2018: „(2) Cauzele de competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională, se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operațională.” Deci teza enunțată de autoarea editorialului este eronată! Toate dosarele aflate pe rolul parchetelor, indiferent de rangul lor, care au magistrați drept subiecți activi ai procedurilor penale, SE TRANSFERĂ LA SIIJ. Asta înseamnă că ȘI dosarele cuprinzând fapte de dinaintea intrării în vigoare a legii 207/2018, sau de dinaintea datei operaționalizării SIIJ!

# elenko date 11 October 2018 13:32 +2

Doamna spune corect ce spune, dar nu ai inteles esenta. Se transfera ele dosarele, dar doamna vorbea despre o posibila situtie care poiate aparea cu privire la infractiuni ce sunt comise in perioada 23 oct si data la care devine operationala efectiv aceasta sectie. Si ca sevpot pierde momente operative cum sunt arestari preventivecetc. Da????

# imun/teanu date 11 October 2018 08:25 +1

Ministerul public (procurorii) isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei. Aceasta "sectie" sub autoritatea cui?!, daca este in cadrul M.P. Sub autoritatea? unui (asta sau alt!) Lazarica din fostul pasaj vizavi de fostul tribunal al raionului T. Vladimirescu din fata fostei biserici Sfanta Vineri?, pasaj in care Nicolaescu si-a turnat filmele lui cu gangsteri? Cred ca aici s-a gresit, "sectia" trebuind sa fie in cadrul M.J. Asa ca, in regulamentu ei ii trebuie reglementata si "autoritatea". Altfel tot un "lazarica" va continua sa-i urle comenzi pe coridor. Daca nu se smulge si sfarcul puroiului furuncurul se reface. Si, de ce?! tot inca cum "dixit" M. Macovei ca procurorii, si nu normali ca peste tot!, adica avocati ai statului!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva