19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cat se mai imbuiba detasatii? Despre manfisism si sinecurism. Pana cand?

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

31 October 2017 14:13
Vizualizari: 7529

In mijlocul unei tari care si-a pastrat splendoarea in ciuda politicilor demolatoare, a jafului si intereselor de grup mai organizate ca oricand in ultimii 12 ani, s-au gasit unii care, proclamati a fi "independentii statului de drept", si-au construit un turn de fildes si s-au baricadat acolo, intru slava Justitiei, au batut in cuie geamurile ca sa nu simta duhoarea saraciei si nici sa nu afle cineva din afara jocurile de societate si balurile mascate din interiorul vastului lacas al Magistraturii.


Multi vor spune ca sunt rea sau invidioasa pe salariile lor, pe aceste privilegii pe care si le-au tras de-a lungul anilor prin legile lor speciale. Nici vorba. Atunci cand magistratii, prin 2009, s-au revoltat si au cerut mariri de salarii, m-am numarat printre jurnalistii care i-au sustinut. Si care a sprijinit si demersurile lor continue pentru independenta magistratului si protejarea lui de orice ingerinta. Politica sau de alta natura. Asta nu m-a oprit insa ca, mai tarziu, sa constat ca nu in Danemarca e ceva putred, ci aici. Aici, in sistemul nostru juridic, unde lesne se poate observa cum unii sunt mai magistrati ca altii, cum unii sunt mai in nevoi ca altii, chiar daca activitatea lor este aceeasi, cu unele nuante care, desigur, fac diferenta in munca si competenta. In functie de domeniu, postul si institutia in care lucreaza. Asa am ajuns sa constat ca e de milioane de ori mai bine sa fii procuror sau judecator detasat, pentru ca acel procent de 2% din salariul brut pe zi lucratoare le asigura un plus baban, care ajunge cam la jumatate din brutul cu care sunt rasplatiti conform organigramei.

Spre exemplu, din raspunsul pe care mi l-a dat PICCJ in urma cu ceva vreme si pe care cu greu l-am obtinut, am aflat ca in preajma procurorului general al Romaniei sunt doi consilieri, adusi din tara, care ridica, pe langa venitul brut de aproximativ 18.000 lei, inca vreo 12.000. In total, vreo 30.000 lei lunar. Transportul acasa le e platit, cazarea le e decontata, ce mai! Trai neneaca!

Desigur, acesti consilieri nu sunt singurii privilegiati de lege. Toti delegatii/detasatii adusi de prin tara la structuri de parchete sau la instante, sau la INM si CSM, incaseaza aceasta diurna. Asa ca va puteti imagina ca exista, fireste, o lupta subterana pentru a ocupa un post ca detasat. Intrebarea care se pune este: de ce are nevoie de diurna aceasta colosala un magistrat detasat fata un un coleg al lui care presteaza aceeasi activitate? Sau, hai sa privim si din alt unghi aceasta problema: exista procurori care se duc pe coclauri, la fata locului (de criminalisti vorbesc), sau ofiteri judiciaristi a caror munca este mult mai stresanta, mai grea decat a unui "Portocala" care statea la cald, in birou, sa-i vina denuntatorul la dictare. Si care, nedetasati fiind, nu primesc aceasta diurna. De cate calorii in plus pe zi au nevoie detasatii fata de ceilalti? Cat e burta lor de mare pe langa cea a colegilor nedetasati? Nu e, oare, diurna asta o sinecura camuflata, pentru care magistratul imbuibat cu niste multe zeci de milioane in plus e in stare sa se faca pres in fata celor care i-au aprobat detasarea si care trebuie sa le dea acordul pentru prelungirea perioadelor de detasare?

In urma cu ceva timp, la Antena 3, impreuna cu Oana Zamfir si Adi Ursu, am dezvaluit cum legea permite ca locuintele de serviciu ale magistratilor sa fie un cadou din partea statului, dat titularului pe timpul vietii sale, cat si mostenitorilor acestuia, dupa decesul magistratului-locatar. Si ministrul Toader Tudorel a fost pe faza si a promis eliminarea acestei porcarii de prevedere din lege. Sper ca si in privinta acestui subiect legat de imbuibarea magistratilor prin detasare cu aceasta diurna de 2% pe zi lucratoare trebuie ca Legislativul sa se aplece rapid si sa o elimine. Altfel, aceasta discriminare in interiorul magistraturii va continua sa produca grupuri de vasali pentru seniorii-conducatori de osti ale Justitiei. A calculat cineva cat il costa pe Stat acesti detasati doar prin prisma diurnei?

P.S. - Dincolo de acest subiect, remarc faptul ca in CSM apele devin din ce in ce mai murdare, iar grupul organizat al procurorilor incearca sa reduca la tacere judecatorii care inca mai au voce si onestitate. Aici, unde ar trebui curatata Justitia de virusi, pare ca exista o contaminare cu "tulpina Binomului" pentru care inca nu s-a descoperit un antidot. Si stiti de ce? Pentru ca manfisismul majoritatii "independente" a patriei permite intunericului sa ascunda fata hidoasa a Statului paralel. Si Statul paralel continua sa isi faca de cap, sorosistii transforma criticile la adresa lor in reclama, manipularea e maxima si nepasarea aceasta ne va costa, curand, pe toti. Si cica noi suntem europeni, noi gandim, noi muncim, noi facem lucrurile sa mearga...INCOTRO? Nu observati ca agenda cotidiana e plina de stiri care ne duc inapoi in istorie ca sa nu mai percepem de ce decizii urgente are nevoie prezentul pentru a ne cladi un viitor mai bun? Si ca, astfel, file intregi din contemporan au fost smulse, ascunse sau distruse si ies la iveala doar dezvaluiri iscate din conflicte politice sau din lupta pentru putere? Oare cat timp ne mai trebuie sa iesim din Povestea Porcului si Sufrageria lui Oprea?

Comentarii

# corect date 31 October 2017 15:05 +3

Imbuibatii s-au imbuibat destul. Stopati aceasta discriminare!

# DODI date 31 October 2017 15:12 +4

Cât obiectivism și corectitudine în analiza efectuată. Pe când se va îndrepta și Guvernul spre înlăturarea discrepanțelor din sistemul bugetar și stoparea găurilor prin care se scurg sume importante. Realizați câte pensii minime se pot achita numai din diurnele nesimțite încasate de acești îmbuibați care nu produc decât ceea ce văd la șefi: un pupincurism grețos și strâmbe puse guvernului în aplicarea unor măsuri reparatorii. Ar fi cazul să fie stopate aceste nedreptăți, iar detașații să revină la matcă. Concret zdreanță lăzăruc nu e mai deștept cu doi consilieri, tot procuror comunist obedient rămâne și tot sfertodoct. Așa că nu am avea decât de căștigat, iar zdreanță ar putea să învețe să mai și tacă.

# Zina date 31 October 2017 16:12 +3

Nu numai pt magistrsti. Si pt grefieri. Total imoral. Nu verifica nimeni cum fac aceste deconturi. De cand au primit aceste salarii nejustificate sunt stat in stat si aroganta. Pt salariile astea ar trebui sa stea la servicuu 12 ore. Ei stau atat pe saptamana.

# grefieru date 2 November 2017 18:36 +1

uni grefieri muncesc mai mult ca magistrati...asa ca...au vrafuri de motivari, sambata lucreaza, si stau si 14 ore. cine arunca piatra?

# ?????? date 4 November 2017 11:10 -2

Deci, remarcați și că "detașarea" nu asigură totuși stabilitatea funcției, detașările putând fi considerate "excepții" de la principiul "stabilității funcției publice" ,iar cei ce ar conchide altceva s-ar "descalifica" profesional ? Considerați că sunt impitabile cheltuielile ocazionate de detasări celor ce contribuie la efectuarea unor asemenea cheltuieli ? Considerai că aceia ce au nevoie de consiliere ar putea beneficia și de consiliere în sistem "video-conferință" ?

# Ole date 5 November 2017 20:56 +2

Bine ar fi daca astfel de articole ar avea si urmari. Tudorica nene, citeste si poate iei si decizii !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva