19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

De ce nu poate Opozitia sa arate care e articolul care afecteaza independenta Justitiei

Scris de: Mircea DRAGHICI deputat | pdf | print

12 December 2017 16:11
Vizualizari: 7904

De ce nu poate preciza Opozitia care sunt articolele de modificare in Legile Justitiei, care afecteaza independenta Justitiei si care ii scapa pe cei cu dosare penale? Nu este decat o "alta intrebare” care umple de mai mult de o saptamana spatiul public. Primul raspuns vine chiar din Parlament, unde, chiar daca pare de neimaginat, USR si PNL au votat cot la cot cu „ciuma rosie” mai multe modificari la legile Justitiei. 


Mai bine de o treime din amendamentele votate in Comisia speciala au fost votate cu unanimitatea celor prezenti. Mai mult decat atat, legile acestea, atat de criticate virulent de Opozitie, de Departamentul de Stat al SUA sau de ambasadorul SUA, Hans Klemm, cum ca ar afecta independenta Justitiei si lupta anti-coruptie, contin numeroase amendamente venite chiar din partea USR si PNL, pe langa cele de la Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania sau Asociatia Magistratilor din Romania.

Doar la legea 303, USR a propus 50 de amendamente care au fost adoptate de Comisia Speciala si apoi de plen. PNL a avut 9 astfel de amendamente, in timp ce peste 100 din totalul de 302 de articole modificate, au fost votate in unanimitate, adica impreuna, de putere si de opozitie. Cu precizare ca PMP nu a participat la dezbateri. Alte 124 de amendamente adoptate, au fost propuse chiar de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Da! De acel CSM care a dat, initial, aviz negativ proiectelor de lege. Asociatia Magistratilor din Romania a contribuit la modificari cu 9 amendamente iar Uniunea Nationala a Judecatorilor cu 57.

Mai mult decat atat, cele cateva amendamente care au fost criticate cu jumatate de gura de unii membrii ai Opozitiei, se suprapun aproape perfect pe recomandari venite chiar din partea Comisiei de la Venetia. Cum sa critici faptul ca s-a scos termenul de „independenta” pentru procurori, cand noul text de lege reproduce exact textul din Constitutie privind activitatea procurorilor si cand Comisia de la Venetia spune ca „a criticat uneori puterile excesive ale parchetelor, pentru ca in sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecatoreasca si, in cateva state, inca exista ramasite ale acestui sistem, existand deci riscul ca un parchet ultra-puternic sa devina o autoritate distincta, fara niciun fel de responsabilitate.”

Cum sa critice USR si PNL infiintarea unei sectii speciale in Parchetul General pentru anchetarea magistratilor, cand o astfel de sectie exista deja in cadrul DNA. Pai daca o astfel de sectie din Parchetul General ar afecta independenta magistratilor, ce sa inteleaga romanul? Ca pana acum independenta magistratilor era afectata chiar de DNA?

Si urmeaza, firesc, alte si alte intrebari. Cum sa reprezinte un pericol pentru Justitie, de exemplu, responsabilizarea procurorilor si a judecatorilor in actul de cercetare penala si in deciziile adoptate in instanta? Cum sa reprezinte un pericol la adresa Justitiei promovarea procurorilor si a judecatorilor prin examen profesional, si nu pe baza de interviu? Despre ce pericol la adresa Justitiei, vorbim, atunci cand scoatem judecatorii de sub amenintarea procurorilor DNA sau atunci cand ii protejam si le oferim independenta totala inspectorilor judiciari?

Si revenim la intrebarea initiala: Cum sa spui ca legile justitiei sunt periculoase si sunt proaste cand tu, ca membru USR sau PNL ai asigurat „unanimitatea” cu „penalii” de la PSD si ALDE pe mai bine de o treime din amendamentele adoptate? Si ce sa spui despre celelalte? Ca sunt proaste ca vin din partea CSM sau din partea altor asociatii de magistrati?

Si cum sa ajungi chiar tu, politician de dreapta, sa sustii ca raspunderea magistratilor pentru faptele lor, sustinuta de peste 80% din populatie, ar fi ceva rau, care afecteaza lupta impotriva-coruptiei? Pai asta nu inseamna ca ii aperi pe cei de teapa procurorului Negulescu-Portocala care se credeau deasupra legii tocmai ca faceau parte din trupa de elita a DNA – asa cum i-a descris chiar sefa acestei institutii, Codruta Kovesi?

Si mai ramane o ultima intrebare la care nimeni dintre cei care critica la pachet modificarile la legile Justitiei nu a raspuns pana acum: cum ar fi aratat aceasta dezbatere daca in 2014 presedinte ar fi iesit Victor Ponta si nu Klaus Iohannis? Ar mai fi sustinut cei de la PNL si USR ca presedintele Ponta nu trebuie scos din procedura de numire a procurorilor sefi, pentru a asigura acel mecanism de „check and balance”? Ar mai fi tipat la fel de tare Opozitia ca prerogativa presedintelui Ponta de a numi sau demite procurori nu trebuie golita de continut?

Iata o alta si alta intrebare la care USR si PNL nu au inca niciun raspuns... dar poate incepem cu prima: Care dintre articolele din noile legi votate afecteaza independenta justitiei si lupta anti-coruptie?

 

* Preluare de pe Facebook

Comentarii

# habarnistu tupeist date 12 December 2017 17:39 +14

Mr Klemm e or habarnist în drept or o mare ******. A fost doar de decor la adunările festive ale DNA?

# DODI date 15 December 2017 19:18 +1

În ceea ce privește implicarea și responsabilitatea CSM în aceste modificări sunt edificatoare două cifre: CSM 9 amendamente, iar UNJ 57. Este clar pe cine interesează ca legile din România să fie corecte? Este o întrebare retorică. CSM și-a dat cu stângul în dreptul când a făcut scut în jurul tractoristului lăzăruc și a votat împotriva pachetului de legi.

# nedumeritu date 12 December 2017 17:44 +2

Vai, chiar există propuneri ale CSM-iștilor? Ce-o fi fost în capul lor de n-au ascultat de cucuveauamov să respingă în bloc legile?

# avocat traditional date 12 December 2017 18:07 +6

Cum sa poata Opozitia sa ne spuna care prevederi incalca independenta Justitiei,cand nici marele specialist in dreptul bratarilor dacice :D nu ne poate spune.Sa fii tu procuror General,sa tuni si sa fulgeri la adresa parlamentarilor dar sa nu explici cum se incalca independenta procurorilor,este un lucru ce numai la noi se poate intampla.Sa nu stie Lazar ca in Germania Ministrul Justitiei l-a dat afara pe Procurorul General,fara drept de apel? Stie,credeti voi ca nu stie,dar umbrela johannistului si a binomului e destul de mare.Pe moment.

# LĂZĂRICĂ = AZORICĂ pt. BINOM date 13 December 2017 14:07 +3

NU vă mai legați de Lăzărică Gîngavu! A fost săltat din penal PROCUROR GENERAL prin măsluirea Mapei profesionale de binomul DNA-SRI și respectă înțelepciunea po******ră: URSUL JOACĂ DE NEVOIE :P :P :P .

# Carcotas date 12 December 2017 18:11 +6

Asta e gargara pentru fraieri! In fapt, nimeni nu vrea sa renunțe la folosirea armei justitiei: in timp ce prostimea e satisfăcută ca se voteaza responsabilizarea magistratilor, pe șest parlamentarii au votat ca niciun magistrat sa nu fie pus sub urmarire penala decat daca ceilalti magistrati reprezentanți in csm permit asta ....vax albina crema cuca

# livia date 13 December 2017 06:23 +1

Un articol foarte bun. Ar trebui facuta o conferinta de presa in care jurnalistii ( am zis jurnalisti, nu tate care pun intrebari prostesti), sa-i intrebe concret ce articol afecteaza independenta justitiei si ii ajuta pe rusi(!!! mai mare porstie spusa de screm nu am auzit pana acum).

# Ciolanis date 13 December 2017 10:52 +4

Nici un rezistent nu va putea citi acest articol. Sunt prea multe cifre pentru ei.

# Baran Gheorghe date 13 December 2017 13:25 +5

Presedintele USR ( parca Barna se numeste) , nu a stiut sa raspunda , intrebat fiind cite amendamente a depus USR la pachetul de modificari pentru legile justitiei. Nici macar ca ordin de marime nu stia raspunsul ( sa zica macar citeva , sau citeva zeci sau peste 100, nimic) , nu le stia nici pe cele mai importante. Cun sa stie acesti oameni cu diezul in fata cind ei nu stiu ce-i munca si nici ce-i rusinea?Isi neaga propriile fapte , iar cind negarea devine rusine evidenta , astepta sa treaca timpul sa se prescrie rusinea , spera ca poporul uita . Poporul nu uita , stie ca minciuna are picioare scurte. Poporul, adevaratul popor roman nu va uita niciodata ca Mihai Viteazul si Tudor Vladimierescu nu au fost ucisi in lupta.

# ?????? date 20 December 2017 00:56 0

Bre nea deputatul , zi mai bine cum e cu modificările ale ale legii care ar trebui să îi "scutească" pe parlamentari de punerea în aplicare a hotărârilor instanțelor referitoare la legislația ANI ? La 'mneata în articol ar trebui să fi fost Ponta președinte ?

# ?????? date 20 December 2017 01:29 0

Ia zi bre nea deputatu' specialistu', de când discută parlamentu' să nu se mai pună în aplicare hotărâri judecătorești , "chestie" care să fie "reglementată" prin lege , deci, "speța" ANI ?

# ?????? date 20 December 2017 01:40 0

Păi, este amnistie, grațiere sau dezincriminare a faptei, pentru a nu mai fi puse īn aplicare dispoziții pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva