19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Guvernul poate sesiza Curtea Penala Internationala privind Completele de 5, pentru infractiuni contra umanitatii

Scris de: Av. Adrian Toni NEACSU | pdf | print

22 January 2019 18:17
Vizualizari: 6941

Sunt convins ca recentele condamnari constitutionale ale abuzurilor din justitia ultimilor ani de catre Curtea Constitutionala nu vor ramane fara efecte pe planul dreptului penal. Rar mi-a fost dat sa vad infractiuni de abuz in serviciu mai clare decat cele care rezulta din motivarile Curtii Constitutionale. O spun personal, desi probabil este cunoscut istoricul luptelor mele impotriva acestei infractiuni revolute din codul penal. Infractiunile, in continutul lor constitutiv, sunt descrise pana la detaliu in deciziile CCR. Pana acum n-am vazut sesizari din oficiu ale parchetelor pentru autorii actelor care au produs abuzurile teribile din justitie, asa cum au fost aratate de CCR, dar probabil nu e timpul trecut.


Cred insa, tehnic, ca trebuie mers chiar mai departe.

Unele dintre cele mai grave infractiuni din Codul penal sunt infractiunile contra umanitatii.

Intr-una din modalitatile ei, infractiunea consta in persecutarea unui grup sau a unei colectivitati determinate, prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic ori in functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile in dreptul international.

Pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani.

Pe plan international astfel de fapte sunt de competenta Curtii penale internationale, cu sediul la Haga, recunoscuta de Romania prin Legea nr. 111/2002.

Statutul Curtii penale internationale defineste persecutarea ca fiind denegarea cu intentie si grav de drepturi fundamentale cu violarea dreptului international, din motive legate de identitatea grupului sau colectivitatii care face obiectul acesteia.

Prin mai multe decizii, instanta de jurisdictie constitutionala suprema in Romania, Curtea Constitutionala, cea care garantand suprematia constitutiei este si garantul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale asa cum sunt recunoscute in Romania si in dreptul international, a constatat deja restringerea grava, sistematica si intentionata a exercitarii unor drepturi fundamentale. Atat prin decizia referitoare la completele de 5 de la ICCJ cat si prin cea referitoare la neconstitutionalitatea Protocoalelor cu SRI, dar si prin altele cum este cea referitoare la neconstitutionalitatea mandatelor de securitate nationala pentru infractiuni de coruptie, Curtea Constitutionala a stabilit incalcarea grava a dreptului la un proces echitabil, astfel cum este recunoscut ca drept fundamental pe plan international.

Incalcarea, respectiv restrangerea grava a drepturilor fundamentale s-a facut fata de o categorie determinata de persoane, respectiv cele care sunt de competenta de judecata a Completelor de 5 judecatori de la ICCJ. Aceasta inseamna in special inalti demnitari, parlamentari, ministri, judecatori si procurori s.a. La fel se poate spune si despre cei abuzati in justitie prin intermediul protocoalelor secrete cu SRI-ul, pentru ca este vorba tot despre o categorie sociala determinata, politicieni, oameni de afaceri, mari investitori, in special romani de altfel, altfel spus persoanele de competenta DNA.

Abuzurile impotriva drepturilor fundamentale, sistematice si intinse pe o perioada incepand din 2009 (data semnarii Protocolului neconstitutional) pana in prezent, au fost realizate in exercitarea atributiilor de serviciu de catre sefii unor autoritati si institutii ale statului roman, SRI, ICCJ, DNA sau PICCJ, investite cu autoritatea de stat.

Fata de toate acestea ma intreb daca Sectia speciala pentru anchetarea judecatorilor si procurorilor din cadrul Parchetului general sau Parchetul general vor observa gravitatea si amplitudinea incalcarii drepturilor fundamentale in Romania, constatata dincolo de orice indoiala de Curtea Constitutionala, si vor face incadrarea juridica corecta.

Nu mai vorbim doar de simple infractiuni de abuzuri in serviciu, care constau tocmai in ingradirea unor drepturi si libertati ale cetatenilor in exercitarea atributiilor in serviciu, ci de ceva mult mai grav, o actiune concentrata, deliberata si de amploare de persecutare a unor categorii sociale prin intermediul justitiei.

Statul care, prin intermediul unor inalti functionari pe care ii investeste cu autoritate, lupta impotriva propriilor cetateni, sau impotriva unor categorii determinate - politicieni, clasa economica locala, magistrati, autoritati publice sau locale - , restrangandu-le in mod grosolan drepturi fundamentale elementare ori calcand in picioare drepturi ale omului protejate la nivel international, este un stat de drept esuat, care trebuie sanctionat si readus in matca democratica fireasca, inclusiv prin mijloace de drept penal.

PS. Doar teoretic, Statul roman, prin Guvernul sau, poate sesiza Curtea Penala Internationala, desi pana acum nu a fost nici un caz in care un stat sa se reclame singur pentru infractiuni contra umanitatii :)

Sursa: Facebook

Comentarii

# SORIN P. date 22 January 2019 19:07 +23

Toata situatia creata in ultimii ani are o singura definitie: LOVITURA DE STAT. Votul po******r? A devenit "un lux" conform acestor ticalosi. Majoritatea nu mai este la putere. Ei sunt, acesti falsi slujitori al Statului de Drept.

# DODI date 22 January 2019 19:22 +8

Românii sunt oamenii surprizelor și la noi nimic nu poate merge drept sau cum au făcut alții. Altfel spus de ce nu am face noi lucrul menționat de dl. Neacșu și să ne dăm singuri foc la valiză? Mai ales că valiza cu care ne-am ales după acești ani de ”luptă cu corupția” este plină cu explozibilul montat de bețivul bășe iar fitilul a fost aprins de nemerciul ciolanis? Poate așa vor mai tăcea din gură toți ambuscații din UE care, între 2 crize de... sciatică, își dau cu părerea despre justiția din România și ne amenință cu pusul la colțul istoriei.

# DOREL date 22 January 2019 19:50 +7

Si ce ne facem daca Toni Neacsu are dreptate ? That is the question !

# Marin ȚULUȘ, Olt date 22 January 2019 21:32 -6

Imi pare f.rau ca acest comentariu nu cuprinde in esență represiunea impotriva poporului,cetățénilor atunci cand noi am fost umiliti si ni s/au incalcat drepturile legale in mii de procese care se regasesc( o parte!) pe rolul CEDO.Desi spunem că PSD/ul actual este forța politică ce apără drepturile acestor oameni, noi, cei avizati ,spunem că nu se vede decat partea rea a lucrurilor!Nu putem spune ca s-a facut o adevărată revolutie in Justitie!Hai să vedem cum functionează statul de drept acum cu noua sectie de la Parchetul General că, de IJ ne/am lămurit!Judecatorul face ce vrea pt. că el are...constiintă!!!Poporul este lămurit!Nu se spune nimic de pildă ca profesia de judecator si avocat este confiscată de catre SRL/.uri si este exclus asfel atributul constitutional al Invatamantului si implicit al poporului,iar despre cum functionează Parlamentul in actuala conjunctură, numai este nimic de zis!Nu apără drepturile si libertatile Omului!Ex.:L. Dragnea si C.Tariceanu spun ca st

# Marin TULUS, Olt date 22 January 2019 21:34 -1

Ex.:L. Dragnea si C.Tariceanu spun ca statul de drept este format din cei care ii acuza pe ei de fraude,dar, in acelasi timp, ei nu sunt mai presus decat cei pe care ii acuză..I/am, sesizat cu modificarea Legii 51/1995 modificată de atatea ori pt. a corespunde ,,,paradelilor”” si ,,,succesurilor”””” Unde „SUCCESURI“ nu e, nimic nu e! dar niciun raspuns nu am primit si se poate concluziona cum zice acest autor,fost judecator CSM,că gruparea de avocati din UNBR condus de P:Bota au fost cercetati si pedepsiti pe nedrept,fiind scosi in afara profesiei de gruparea magistratilor care au primit ordine sa reprime această grupare de avocati. Aceasta este cea mai concludentă situatie de condamnari constitutionale ale abuzurilor din justitia ultimilor ani si ar fi trebuit ,,condamnate” si de catre Curtea Constitutionala!Restul nu poate sa fie in opinia poporului decat presiuni asupra justitiei pt.a anula in orice mod condamnarile celor care au fost dovediti ca infractori sau, in co

# Marin TULUS Olt date 22 January 2019 21:42 0

sau, in continuare, a nu fi condamnati pt. infractiuni!Se vorbeste acid despre toate acele protocoale dintre SRI si Parchet, dar nu se vorbeste de protocoalele pe care le are UNBR fără acte de infiintare si fără legitimitate condus de Ghe Florea cu toate Institutiile de fortă cu scopul de a obtine profituri!Si atunci mai credem că cei de ambele părti beligerante mai au legitimitate să-și aroge drepturile intr/un stat de drept?!Dar nimeni numai cred ca avem un stat de drept,cand unii fura si se imbogatesc,iar altii sunt persecutati si nu-si pot gasi dreptatea,cand oamenii Puterii politice si administrative se imbogatesc și poporul nu poate trăi decent :lol: :lol:

# Paula date 22 January 2019 23:07 +6

Sau in continuare ... completele ilegale de 3 care aceia nici unul nu a fost ales aleatoriu. Absolut toate procesele( nu doar cele de coruptie) din 2009 pana in prezent au fost ilegale. Acesti nenorociti trebuie sa plateasca pt CRIME IMPOTRIVA UMANITATII . S-a incalcat dreptul la un proces corect, echitabil. Oamenii au fost condamnati ilegal. Ce masuri s-au luat? Zero, in afara de scoaterea afara din puscarii a vipurilor. Noi suntem in continuare la stadiul de discutii si teorie, ba mai mult ascultam de pe la bruxelles pe iohannis care ne da lectii de justitie, un megapenal care nu vrea sa-l schimbe pe Lazar ca ii tine spatele in dosarele penale aproape 50 la numar. Dar numai vipurile va preocupa, sau si restul tarii ?????? Vrem masuri urgente. OUG URI ca asta trebuie facut. Si nu-l mai trimiteti pe megapenalul iohan sa vorbeasca de Ro pe la bruxel. Klaus sa explice dosarele lui si protocoalele ilegale. O rusine nationala. Si asta trebuie acuzat de crime impotriva UMANITATII

# Gilu date 22 January 2019 22:11 0

De - a lungul istoriei am fost mult timp o po******tie . Cand vom deveni cu adevarat un popor ? Cand vom invata totul despre chibzuinta , prudenta si incredere . Cand vom invata despre morala si drept. Dreptul fara morala este o forma fara fond . Admiram abuzul, spunand ca " e tare "! Executam oameni , linistindu - ne constinta cum ca indeplinim ordine ( sau primim bani multi pentru asta !) Prea multe tare , ceea ce ma face sa cred ca vom mai sta cu spatele mult timp de acum incolo !

# Popa date 23 January 2019 08:17 +4

Candidatii la alegerile prezidentiale , nu ar trebui "CONSULTATI " , medical ,pshiologic , etc.... de catre niste comisii formate din personalitati stiintifice ( neimplicate politic ), atunci cand isi depun canditatura ? Aviatorii , soferii , navigatorii , etc... sunt examinati la sange ptr. a primi certificarea , iar un candidat la presedentie cu atat mai mult ar trebui sa fie in atentia celor care decid soarta tarii in ultima instanta ! Ma gandesc ca Romania a pierdut deja cateva "cincinale" prin realegerea unora ca Basescu + Iliescu si ar trebui sa fim atenti cu Iohannis , care nu a respectat constitutia pe care a jurat la investire , nu a fost impartial in lupta politica , a mentinut in functii si chiar a promovat judecatori si procurori mosteniti de la Basescu , a acceptat protocoalele rusinii , etc...etc...

# milica date 23 January 2019 09:07 +2

sa piara sistemul ticalosit vandut straineziei! coruptie pentru #rezist inseamna cei care au stiu sa faca bani impreuna cu alti romani si nu cu strainii! si politica, desigur, tot cu romanii. asta e pentru ei conflict de interese, ca cei care 'se ajung' NU isi uita familiile si prietenii. nu mai avem nici un Dumnezeu. parerea mea...

# ?????? date 23 January 2019 13:36 0

Opinați că și examinările pentru accederea la profesia de avocat ar trebui făcute cu jurii internaționale de evaluare a candidaților la profesia de avocat și chiar și reevaluările lor periodice și "avansările în profesie" ?

# Marin TULUS, Olt date 24 January 2019 11:10 0

pt.???. Se poate vede treaba ca actuala conducere politica si administrativa nu poate face o adevarata reforma a justitiei.Ei spun ca statul paralel sunt altii,dar nici ei nu pot sa fie ai statului de drept!Concluzie a poporului muncitor!Ce mai vorvbbim de avocati cand strucutra magistraturii are o alta fata care nicidecum nu poate fi a democratiei si statului de drept si de ce să nu fie instante internationale care sa regleze situatia din magistratura din Romania!Un magiostrat corupt nu poate fi sanctionat in niciun mod in actuala situatie din Romania pt hotarare lipsite de ratiune juridica!Vai de capul nostru!

# ?????? date 24 January 2019 17:27 0

Cum ați opina despre faptul că în niciunul dintre procesele judecate pentru care se solicită rejudecarea, niciunul dintre avocații apărării nu au solicitat verificarea la CCR a spețelor pentru care se solicită în prezent rejudecarea proceselor, la solicitările unor politicieni ce au avut sau au procese în instanță ?

# ?????? date 24 January 2019 18:38 -1

De ce considerați că ar trebui să sesizeze guvernul Curtea Penală Internațională cei judecați fiind totuși reprezentați de avocații apărării din procese ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva