19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Incompetenta si diversiune la CSM

Scris de: Prof.dr. Adrian SEVERIN | pdf | print

18 October 2018 09:25
Vizualizari: 5334

Sectia de procurori a CSM a amorsat un scandal artificial pretinzand ca aplicarea criteriilor de experienta pentru persoanele care lucreaza in DNA si DIICOT, stabilite de legile justitiei modificate prin OUG zilele trecute, va lasa aceste institutii fara mana de lucru. „Toti vor pleca! Nu mai ramane nimeni! Toate dosarele vor cadea in nelucrare! Ce ne facem?! Urgent sa intervina Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR!”


Mult zgomot pentru nimic. Sau mai degraba o diversiune in batalia politica pe care sefii procuraturii, care se vad obligati sa restituie puteri insusite abuziv sau sa piarda profitul abuzurilor lor, o duc impotriva statului de drept.

Legea nu se aplica retroactiv. Asupra acestui aspect nu este nici un dubiu. Constitutia Romaniei din 1991 a ridicat principiul neretroactivitatii legii (cu exceptia celei penale sau contraventionale mai favorabile) la rang de component al ordinii publice. Toti cei care au dat concurs si au fost incadrati in consecinta, deci au un contract de munca valid potrivit legii de la data incheierii acestuia, vor ramane pe loc. Nu este nevoie de CCR pentru a spune asta.

Ridicarea acestei false probleme arata cata incompetenta este in randul magistratilor nostri. Inclusiv si mai ales la nivelul „nomenclaturii” neoleniniste a Ministerului Public, in varful careia se agita penibil insusi procurorul general Augustin Lazar. Te ingrozeste gandul ca unii dintre componentii ei sunt si profesori care, cu asemenea cunostinte si asemenea caractere, scot de pe bancile scolii (mai ales ale Institutului National al Magistraturii) adevarati criminali in roba. Reformarea in profunzime a INM este, de asemenea, urgenta.

Totodata, faptul mai demonstreaza de ce este bine ca s-au inasprit criteriile pentru ocuparea posturilor in institutii care au de rezolvat probleme juridice atat de complicate si cu impact social atat de mare. Scandalul facut de CSM evidentiaza si necesitatea altei OUG care sa prevada reevaluarea generala a magistratilor prin examene profesionale si psihologice. Asa nu mai merge.

Cu prilejul aplicarii noilor legi ale justitiei au aparut insa si alte probleme. S-a descoperit acum ca majoritatea procurorilor DNA si DIICOT nu au fost adusi prin concurs de cunostinte, ci prin concurs de imprejurari, cel mai adesea, politice. Ei au fost incadrati acolo nu pentru ca au fost competenti, ci pentru ca au fost utili atingerii scopurilor politice ale celor care i-au recrutat. De aceea, neavand un statut juridic stabil, erau la discretia sefilor lor, care ii puteau astfel santaja cu intoarcerea la „covata sparta” si obtine de la ei ce voiau. Acestia sunt doar detasati sau delegati si, desigur, trebuie sa plece daca nu indeplinesc criteriile de angajare. Daca le indeplinesc, raman.

Cunoscand situatia din DNA, credeam ca numai cu dinamita poate fi reformata aceasta institutie, altminteri probabil utila. Iata ca, poate neintentionat, s-au gasit si mijloace mai pasnice pentru a o face. Nu este nici o paguba daca pentru o vreme DNA si DIICOT vor ramane fara personal. Mai bine fara personal decat cu personalul incompetent, corupt si totodata fanatizat de astazi. Abia dupa aceea se va putea trece la reconstructia lor pe baze sanatoase. Nu natiunea romana trebuie reformata pentru binele procurorilor DNA si DIICOT, ci procurorii DNA si DIICOT trebuie reformati pentru binele natiunii romane.

Comentarii

# Gogu date 19 October 2018 01:44 +5

Frumod articol! Felicitari

# Popescu date 19 October 2018 13:20 0

Un război între vechii bolșevici și neoleninisti? Așa se pare! Dl Severin privește lucrurile de parca ar fi la Washington!

# unul din instante date 19 October 2018 16:41 0

*Scandalul facut de CSM evidentiaza si necesitatea altei OUG care sa prevada reevaluarea generala a magistratilor prin examene profesionale si psihologice.* Nici nu stiti câtă dreptate aveti cu această afirmatie! De mulți ani, cei care lucrăm cu magistrații, am constatat că este necesar o asemenea evaluare, dar cum corb la corb nu își scoate ochii...cine să instituite această obligație? Important este că in fiecare an medicul de medicina muncii le măsoară tensiunea..... :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva