19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Iohannis demis pentru inalta tradare

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

7 August 2018 12:34
Vizualizari: 5988

Acest scenariu s-a transformat in proiect. Iar proiectul este pe masa de lucru a PSD. Pentru moment. In faza a doua, urmeaza sa fie discutat, respins sau aprobat in coalitie. Si ar putea in aceste conditii urma demiterea lui Klaus Iohannis pentru inalta tradare. Este de aceea util sa analizam consecintele.


Aceasta procedura de punere sub acuzare a presedintelui unei republici pentru inalta tradare este deosebit de dura. Mai dura chiar decat punerea sub acuzare pentru inalta tradare a primului-ministru. Totusi, ea este prevazuta in Constitutie. Cea ce inseamna ca parintii Legii Fundamentale au luat in considerare faptul ca se poate intampla ca un presedinte sa se faca vinovat de una dintre cele mai grave infractiuni. Tehnic vorbind, conform articolului 96 din Constitutie, doua treimi din numarul total al parlamentarilor voteaza aceasta sanctiune, presedintele urmand sa fie suspendat de drept din respectivul moment al deciziei Parlamentului si ramane suspendat pana cand va fi demis printr-o decizie definitiva a inaltei Curti de Casatie si Justitie. In ipoteza in care Inalta Curte ajunge la concluzia ca presedintele nu se face vinovat de inalta tradare, suspendarea inceteaza.

Daca tehnic lucrurile sunt relativ simple, din punct de vedere politic apar o serie intreaga de complicatii. In acest moment, este prematur sa punem in discutie asul din maneca PSD. Liviu Dragnea a anuntat ca se lucreaza la documentul care va sta la baza procedurii de suspendare a presedintelui pentru inalta tradare. Nu stim cati asi are in maneca PSD pentru a sustine in Parlament si in fata opiniei publice o asemenea acuzatie grava. Presupun ca acesti asi exista. Sa vedem insa ce etape trebuie parcurse, care sunt beneficiile si care sunt complicatiile care pot sa apara.

1). Prima conditie care trebuie indeplinita este ca toti parlamentarii PSD, fara exceptie, sa fie de acord. Si sa se prezinte la vot. Pentru a avea o prezenta de suta la suta, presupun ca trebuie asteptata reluarea activitatii Parlamentului. Convocarea unei sesiuni extraordinare in plina vacanta de vara este desigur posibila – Liviu Dragnea a si a anuntat ca se poate intampla – dar este extrem de riscanta. Cu certitudine vor fi parlametari, care, sub un pretext sau altul, vor ramane in concediu si vor lipsi la vot. In concluzie, daca Iohannis va fi acuzat de inalta tradare, asta nu se va intampla acum.

2). Este obligatoriu ca si ALDE sa fie de acord. Calin Popescu Tariceanu a lasat deschise toate variantele, dar totusi a dat de inteles ca nu este adeptul unor masuri extreme. Motiv pentru care a si fost aruncat pe piata scenariul conform caruia presedintele Klaus Iohannis ar transpira pentru a atrage ALDE intr-o eventuala coalitie de dreapta, care ar rasturna de la putere Guvernul Dancila, dupa ce se va constitui intr-o noua majoritate. Daca ALDE va fi de acord cu punerea sub acuzare pentru inalta tradare a presedintelui Klaus Iohannis, atunci Calin Popescu Tariceanu va deveni presedinte interimar al Romaniei.

3). O decizie atat de dramatica are indiscutabil profunde efecte in planul politicii interne, dar si in planul politicii externe. Daca in plan intern ea ar putea aduce satisfactie unei majoritati, in plan extern, din varii motive, cel mai important fiind legat de imaginea construita de propaganda anti-PSD, efectele vor fi mai degraba negative. Astfel incat motivele punerii sub acuzare a presedintelui Romaniei, intr-un moment anterior dobandirii de catre acesta a presedintiei rotative a Uniunii Europene, trebuie prezentate cu multa claritate, intr-un mod extrem de convingator. Numai ca nici PSD nici ALDE nu au excelat vreodata in materie de contacte externe.

4). Pentru ca procedura sa poata fi dusa la bun sfarsit, indiferent de argumentele care vor sta in spatele acuzatiilor aduse, este indispensabil ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, careia ii revine o sarcina atat de delicata, sa poata face dovada unei independente absolute. Este oare pregatita sub acest aspect inalta Curte?

Ce avantaje obtine alianta PSD plus ALDE prin inlaturarea pe aceasta cale a presedintelui Klaus Iohannis? 1). Isi poate promova cele mai importante pachete legislative care vor fi fara doar si poate promulgate de catre Calin Popescu Tariceanu in calitate de presedinte interimar. 2). Guvernul Dancila ar putea sa lucreze linistit, nemaifiind hartuit permanent de catre un presedinte, care i-a declarat razboi de gherila. 3). Nu este exclus ca dupa punerea sub acuzare a presedintelui Klaus Iohannis, cel de-al doilea dosar al lui Liviu Dragnea sa fie inchis prin efectul unui nou act normativ.

Dar care sunt dezavantajele? 1). O asemenea procedura dura va radicaliza opozitia si electoratul acesteia si va putea eventual sta la baza unificarii Dreptei. 2). Orice decret va semna Calin Popescu Tariceanu in calitate de interimar ar putea fi extrem de dur criticat de catre opozitie si cu certitudine va fi pus pe seama unei asa-zise ofensive impotriva Justitiei. Ceea ce i-ar reduce sansele unei candidaturi de succes la viitoarele prezidentiale. 3). Punerea sub acuzare pentru inalta tradare a presedintelui la fel cum s-ar intampla si in eventualiatea in care primul-ministru ar fi pus sub acuzare, creaza inevitabil o instabilitate politica, care in mod cert nu este agreata de catre partenerii nostri externi. 4). Inalta tradare, in eventualitatea in care a fost facuta in favoarea cuiva, sa numim ipotetic Germania, ar genera inevitabil o reactie furibunda a autoritatilor statului respectiv.

In concluzie, desi posibila si desi anuntata de Dragnea cu jumatate de gura, scoaterea din teren a presedintelui Klaus Iohannis prin punerea sa sub acuzare pentru inalta tradare, este o operatiune inca discutabila si in orice caz periculoasa. Nu cred ca se va ajunge pana acolo.

Sursa: Corectnews.com

Comentarii

# Actiunile Presedintelui Iohannis imping Romania in trecut date 7 August 2018 15:17 +5

PSD = 217 Parlamentari ( 150 CD + 67 Senat ) ; ALDE = 28 Parlamentari (19 CD + 9 Senat ) ; TOTAL Parlamentari ( PSD + ALDE )= 245 ; Numa total Parlamentari (CD + SENAT) = 465 ; Doua treimi ( 2/3 ) din 465 (Numarul Total de Parlametari) =310 ; REZULTA ca Aliantei PSD+ ALDE ii lipsesc 310-245 = 65 de voturi pana la cele 2/3 voturi de parlamentari necesare pentru demitere. Atentie: cele 245 de voturi presupun ca toti parlamentarii PSD sau ALDE este prezent si voteaza pentru demitere. De unde celelalte voturi necesare ? Lasand deoparte considerentele externe, sunt 155 de Parlamentari care nu sunt din PSD sau ALDE, 155 de parlamentari din care inca 65 ar trebui sa voteze pentru demitere. Altfel, cei 155 de parlamentari ar fi de acord cu instabilitatea generata de actiunile Presedintelui si sunt poate incomodati de dezvaluirile recente privind Protocoalele, functionarea Justitiei, DNA sau a SRI ? Pentru a progresa, Romania are nevoie de o viziune clara despre viitor si trecutul dictatorial.

# Stiti cumva vre-o banca germana importanta in Romania ? date 7 August 2018 15:42 +6

Germania este poate cea mai mare economie din UE. Din economia romaneasca dinainte de 1990 s-a ales praful. Romania a fost adusa la statutul de furnizor de resurse energetice pentru economiile altora. Evident ca o pozitie politica puternica care ar avea in vedere proiecte realiste privind renasterea economiei romanesti ar putea genera temeri privind exportul de resurse energetice catre alte tari. De asemenea, o parte din forta de munca plecata in vest ar reveni poate inapoi acasa pentru a lucra in economia romaneasca, fapt ce ar putea accentua nevoia de resurse umane in tarile de unde romanii ar pleca pentru a reveni acasa... Romaniei ii trebuie un adevarat proiect de tara pe care numai o forta politica suficient de matura si de puternica l-ar putea sustine. Aventurierii de tipul partid obscen, care inca mai bantuie dupa 28 de ani prin Romania, nu doresc o reala trezire a constiintei nationale ca motor al dezvoltarii si bunastarii viitoare a romanilor in propria tara. Cand ne trezim ?

# ?????? date 11 August 2018 09:10 0

Ați fost "instruit" și de Pleșiță ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva