Klaus Iohannis, antisemitismul si Ilan Laufer

Miercuri, 21 noiembrie 2018 12:19 | Scris de Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print | email

Un nou scandal de proportii nemaiintalnite a izbucnit la Bucuresti. Un scandal politic, care s-a transformat rapid intr-un scandal antisemit. Unul dintre ce doi ministri refuzati de Klaus Iohannis, Ilan Laufer a afirmat cu subiect si predicat ca eliminarea lui s-a produs din motive de antisemitism. si l-a aratat direct cu degetul pe presedintele Klaus Iohannis. Folosind chiar argumente de natura sa-i sustina afirmatiile.


In mod cert, Klaus Iohannis a comis un act fara precedent refuzand sa semneze doua decrete de revocare a unor ministri, conform cererii premierului Dancila. Presedintele nu are constitutional un asemenea drept. Refuzand demiterile, a generat o situatie extrem de confuza. Nefiind posturile vacantate, nu putea, vezi Doamne, sa fie numit nimeni in respectivele pozitii. Si asa se face ca viceprim-ministrul Paul Stanescu, totodata si ministru al Dezvoltarii, s-a legat cu lanturi de biroul sau din Palatul Victoria. Pe care anunta ca refuza sa-l paraseasca. Dupa modelul Sorin Grindeanu. A doua ilegalitate comisa de presedintele Klaus Iohannis a constat in refuzul de a semna decretul de numire pentru doi ministri propusi, fara a-si motiva deciziile, asa cum prevede Constitutia in interpretarea CCR.

Fireste, incepand din acest punct generator al unei noi crize politice, s-au declansat si dezbaterile publice. Care au fost insotite si de acuzatii de antisemitism lansate impotriva presedintelui Klaus Iohannis. Prima de acest fel am facut-o eu insumi la scurt timp dupa comunicatul oficial facut de insusi Klaus Iohannis. Incercand sa explic gestul sau fata de un ministru care s-a dovedit extrem de eficient la Munca si care a reusit sa promoveze doua proiecte de lege esentiale privind salariile si pensiile, dovedind cu acest prilej inteligenta, perseverenta si consecventa – si ma refer la Olguta Vasilescu – am afirmat ca la baza refuzului a stat pur si simplu ranchiuna. Ranchiuna pe care i-o poarta Iohannis pentru o serie de afirmatii politice de altfel perfect justificate ale Olgutei Vasilescu si care l-au vizat in mod direct. Dar cine dovedeste ca e ranchiunos intr-o asemenea functie, ne arata totodata ca nu o merita.

Cea de-a doua reactie am avut-o in ceea ce priveste refuzul tot nemotivat, asa cum cere legea, de a-l numi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii. Si dupa ce acesta din urma, o persoana pe care nu am avut niciodata onoarea sa o cunosc personal, a dovedit ca este extrem de capabil si de eficient atat in functii ministeriale cat si in campul privat. Abenta vreunui motiv invocat de presedinte, precum si o serie intreaga de circumstante si de afirmatii recente ale presedintelui Klaus Iohannis m-au determinat sa lansez supozitia cum ca, in acest caz, motivul real al refuzului este de tip antisemit. Si am pus cap la cap, pentru a-mi sustine demonstratia, cateva elemente.

1). Klaus Iohannis a reactionat furios si disproportionat atunci cand Guvernul Romaniei, mergand pe urmele partenerului nostru strategic, Statele Unite, si dand curs solicitarii altui partener strategic, Israelul, s-a declarat dispus sa ia in studiu posibilitatea mutarii ambasadei noastre de a Tel Aviv la Ierusalim. Atunci a acuzat tandemul Dragnea-Dancila ca s-ar fi intalnit si ar fi pus la cale acest lucru cu niste evrei. O exprimare cel putin total nefericita. Dar a fost facut si pasul urmator. In scurt timp, cel mai de incredere colaborator al presedintelui Klaus Iohannis, Ludovic Orban s-a sinucis politic, facand impotriva premierului si presedintelui PSD un denunt, care s-a dovedit nefondat, vizand un pretins act de tradare nationala. Si lucrurile au continuat in acelasi fel pana cand i-a oferit si garantii cancelarului Angela Merkel, cum ca va face tot ce ii va sta in puteri pentru a pune piedici proiectului guvernamental.

2). De doi ani de zile, Klaus Iohannis refuza sa numeasca un ambasador roman la Tel Aviv. In primavara, primise o nominalizare careia nu i-a dat nicun raspuns. Tacerea este considerata un refuz, astfel incat de curand, cu agrementul statului Isarel, pe biroul lui Klaus Iohannis a ajuns o noua propunere formulata de Guvernul Dancila. Nici acesteia nu i-a dat pana in aceasa clipa un raspuns. Prezenta in Guvern a lui Ilan Laufer, care are exceptionale relatii la varf atat in Israel cat si in Statele Uite a fost perceputa de Klaus Iohannis drept o gura suplimentara de foc de natura sa sustina proiectul mutarii ambasadei. In paranteza fie spus, intre timp si Benjamin Netanyahu, de la Varna, i-a batut obrazul presedintelui Klaus Iohannis tot pe aceeasi tema.

3). Oare asta sa fie tot? Nicidecum. Daca buncii si parintii nu ti-i alegi, prieteni si partenerii ti-i alegi intotdeauna. Pana cand a decedat, un etnic german, Paul Philippi a fost membru fondator al Forumului Democratic German, apoi presedinte intre 1992 si 1998 si ulterior pus chiar de catre Klaus Iohannis, care i-a succedat in functie, presedinte de onoare. Tot Klaus Iohannis, in calitate de primar, l-a facut si cetatean de onoare al orasului Sibiu. Si ce-i cu asta, se vor intreba, pe buna drepate, cititorii. Pai e. Pentru ca acest Paul Philippi s-a inrolat in 1943 in Waffen-SS, unitate in care a actionat atat de hotarat impotriva evreilor, incat dupa razboi autoritatile americane au fost nevoite sa-l interneze timp de 30 de luni intr-un lagar de denazificare. Acest personaj a fost mentorul de la Sibiu al lui Klaus Iohannis.

4). Si, in plus, a devenit de notorietate publica faptul ca, sub Klaus Iohannis, presedinte si primar, si cu Philippi presedinte de onoare, Forumul Democratic German a solicitat si a obtinut in Justitie recunoasterea descendentei sale directe, inclusiv sucesorale, din Grupul Etnic German, organizatie nazista, considerata criminala de razboi si scoasa in afara legii prin conventiile de pace si de armistitiu.

Ei bine, avand in vedere toate aceste argumente, cum sa nu-l fi acuzat Ilan Laufer pe Iohannis de antisemitism? Si daca doua organizatii altfel respectabile ale evreilor au sarit ca arse, luandu-i apararea presedintelui Romaniei, s-ar putea intampla ca reactia lor sa fie si o reactie de autoaparare, intrucat cele doua organizatii l-au recomandat pe Klaus Iohannis pentru a primi o inalta distinctie legata de Memoria Holocaustului.

Sursa: Corectnews.com

Accesari:4322