25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Povestea elefantului „Mixt” si trompa lui crescuta „in baza legii”. Nevoia de adevar!

Scris de: Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print

28 January 2017 16:47
Vizualizari: 8911

Observ ca in ultima perioada sunt tot mai multe voci din zona Justitiei care solicita verificarea si devoalarea acoperitilor. Sigur ca demersul este laudabil, dar cat e el de viabil? Ce sorti de izbanda ar exista? In opinia mea, ZERO. Si asta din simplu motiv ca legislatia obliga chiar prin termenul de „acoperit”, care tine numai de sfera serviciilor (restul sunt ori informatori-colaboratori, ori ofiteri sub acoperire din zona combaterii crimei organizate care se infiltreaza in retelele infractionale si cei din SIE) ca acestia sa aiba alta identitate si deconspirarea lor este pedepsita de lege. Cu alte cuvinte, demersul acesta este sortit esecului indiferent cate voci vor cere deconspirarea acestor "acoperiti". Evident ca existenta oamenilor Sistemului, a campului tactic in toate domeniile de activitate, in partide, presa si mai ales Justitie, este foarte grava, ilegala si periculoasa. Dar dovada e greu de facut, daca nu chiar imposibila. Poate doar daca vreun Assange sau vreun Snowden de Romania da in vileag adevarul, cu probe din interiorul Sistemului. Altfel, nu vad cum. Cata vreme este incriminata deconspirarea unui „acoperit”, repet, demersul e zero sau e doar o furtuna care, din cand in cand, mai arunca cu praf in ochii cetatenilor.


Pe de alta parte, as mai pune in discutie ceva. Acoperitii ca acoperitii, dar ce ne facem cu cei care au campul tactic in suflet, simpatizeaza cu Sistemul fara a fi incartiruiti in statutul de acoperit? Pe aia ii miroase oricine, dar ce folos, caci nu pot fi trasi la raspundere fara a exista si dovezi. Ce facem, asadar, cu cei care slujesc „campul tactic” fara sa li se fi impus asta, doar pentru ca au convingerea ca facand pe placul Sistemului, isi vor pastra scaunele si ca, mai mult, nu vor fi uitati cand vor cere promovarea? Pentru ei, simbolul asiatic folosit si de mafia italiana, cu cele trei maimute care par a spune „cel care nu vede, nu aude si tace, traieste 100 de ani in pace” e un instrument care le-a adus multora preamarire si prosperitate. Si pentru asta au renuntat demult la constiinta si caracter.

Daca ne uitam la multe dintre miscarile facute de anumiti procurori extrem de controversati direct catre Inalta Curtea de Casatie si Justitie, lucrurile sunt clare. Pot fi privite aceste ascensiuni nefiresti si metamorfozari din acuzator in judecator in recompense? Da. Se poate si asa. Daca ne uitam la modul in care unii au devenit sefi in parchete si apoi s-au tot rotit doar pe functii de conducere de-a lungul anilor, de parca intreaga competenta a Ministerului Public s-ar fi strans in mapele lor profesionale, poate fi si acesta un mod de recompensa pentru pozitia ghiocelului in fata Sistemului, nu-i asa?

Sistemul nu va spune niciodata „Da!”. Va da comunicate in care va spune ca totul e o minciuna, ca totul e o inventie, ca presa e de vina si junalistii sunt niste carcotasi care trebuie redusi la tacere, ca toti procurori sunt imaculati, plini de evlavie fata de lege, competenti si exigenti in limita Codurilor blablabla, iar reprezentantii serviciilor secrete vor da mereu asigurari ca nu au mancat usturoi, nu le miroase gura si nici nu le tremura mana cu care pune aparatura (conform legii) in casa oricui considera ei si judecatorul care ii autorizeaza fara sa clipeasca, doar in baza unor asa-zise indicii de posibile infractiuni la securitatea nationala (a se citi Legea 255/2013 privind punerea in aplicare a Legii 135/2010, cu modificarile ei!). Daca o cititi, de la articolul 12 incolo, veti observa cum Big Brother poate fi in casele tuturor cetatenilor, oricand si legal adicatelea!

Sistemul nu va recunoaste niciodata ca s-a lucrat de cativa ani buni in echipe mixte DNA-SRI, chiar daca Procurorului general al Romaniei i-a scapat porumbelul din gura in plina sedinta a CSM. Dar daca ne uitam tot in lege, vom vedea temeiul in baza caruia tot trambiteaza DNA ca procurorii anticoruptie respecta legea si ca procedura penala e biblia la care ei se inchina in fiecare zi.. Pai, hai sa vedem ce zice chiar ea, doamna Lege:

Legea 14/92 a fost modificata prin OUG nr.6/2016 de catre Guvernul Ciolos, care a introdus urmatoarea reglementare pentru art.13, din care reiese clar ca organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciala conform art.55 alin. 5 si 6 din Codul de procedura penala. Iata cum a fost modificat art.13 din aceasta lege a SRI:

„Organele Serviciului Roman de informatii nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest. Prin exceptie, organele Serviciului Roman de Informatii pot fi desemnate organe de cercetare penala speciale conform art. 55 alin. (5), (6) Cod procedura penala pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica, conform prevederilor aceluiasi cod”.

Ce spune art.55 aliniatele 5 si 6 din Codul de procedura penala? Asta:

(5) Atributiile organelor de cercetare penala speciale sunt indeplinite de ofiteri anume desemnati in conditiile legii, care au primit avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(6) Organele de cercetare penala ale politiei judiciare si organele de cercetare penala speciale isi desfasoara activitatea de urmarire penala sub conducerea si supravegherea procurorului.

E clar, nu? Organe SRI (numite de „cercetare penala speciale”) pot lucra linistite cu organele de politie judiciara in activitatea de urmarire penala. E nevoie doar de avizul Procurorului General. Fara sa mai fie nevoie si de vreun Protocol. De aceea, fericit ca a gasit modalitatea prin care sa ocoleasca tot adevarul, Procurorul General a declarat ca a renuntat la acel Protocol de pe timpul domanei Kovesi. Din simplul motiv ca acum se lucreaza strict pe Codul de procedura penala, care permite ceea ce Protocolul impunea. Iata deci, cum trompa elefantului „Mixt” a crescut in baza legii!

Asa fiind, in opinia mea, singura posibilitate de a repune lucrurile in matca normalitatii, ca sa putem vorbi de o societate democratica, este ca onor Legislativul sa ia la puricat toate aceste legi modificate serpeste, care restrang „legal” dreptul la viata privata al oricarui cetatean din tara asta. Sau sa ni se spuna clar: de ce Romania, stat european, are astfel de legi, care nu se regasesc in legislatia altor tari civilizate, unde serviciile secrete care asigura securitatea cetatenilor tin cont de toate drepturile omului si nu fac din orice persoana un posibil atacator la siguranta nationala doar pentru ca asa vrea Procuratura? Sau nu sunt asa de „destepti” ca sa fi gandit astfel de „mixturi” neconstitutionale ca la noi?

Comentarii

# clar ca buna ziua date 28 January 2017 17:56 +20

felicitari! punctul pe i ca de obicei!

# andrei adrian trifan date 28 January 2017 19:29 +2

La noi "Statul e un balaur ce-si devoreaza-n fiecare zi cetatenii". Cu mentalitati de tip stalinist ce inca mai persista pana si la presedinte ...niciodata. Asta este acea "un altfel de politica" , fata de tari unde democratia e la ea acasa si unde drepturile cetateanului sunt respectate,chiar daca mai dau si ei cu stangu-n dreptu` cateodata. La ei vocea poporului este ascultata ca de nu... mai sare-n aer cate masina,defat sarea ca acu` si-au schimbat si ei tactica ,ies in strada cu zecile si sutele de mii, de le tremura politicienilor ismenele pe ei.La noi insa...

# Iulian date 28 January 2017 19:51 +1

Daca se cita in articol ca art.54 alin.4 si 5 fac trimitere la art.57 alin.4 teza a II-a din C.proc.pen., cum se altfel se observa ca se face trimitere in OUG 6/2016, se va constata ca in cazul săvârșirii unor infractiuni de catre cei din SRI, care sunt militari, cercetările pot fi efectuate doar de procurorul militar si de organele de cercetare penală speciale. Cum in prezent astfel de organe sunt de la Armata, Jandarmerie, SRI etc, adică militari, in functie de ce militar a comis infracțiunea, se pun in aplicare dispozitiile codului.

# pt iulian date 29 January 2017 10:03 +1

citeste cum a fost modificata Legea 14 din 1992 prin ordonanta nr.6 din 2016, o gasesti pe universul juridic, si o sa vezi ca autorul are dreptate.

# Pif date 29 January 2017 09:28 +3

In timp ce avocatii interpreteaza legile, procurorii SRI interpreteaza stenogramele. Inclusiv cand oamenii au o conversatie absolut normala, astia sunt capabili sa-i acuze de coruptie doar pt. atat,ca-i pe pasareasca, in limbaj codificat. Adica, intotdeauna au suspiciuni rezonabile ca oamenii se corup intre ei atunci cand converseaza. Procurorii inca normali la cap nu se bazeaza doar pe stenograme sau pe denunturi ori pe suspiciuni ... rezonabile sau nu. Aduna probe beton si stapanesc bine legea incat sa nu fie jonglati de avocati. Si nici nu simt nevoia sa fie favorizati din start de judecatori atunci cand stiu ca sunt bine pregatiti iar rechizitoriile lor sunt beton. Nu-i deranjeaza deloc aplicarea principiului egalitatii armelor.Iar cand se satura de parchet, devin foarte buni avocati, dand lectii de drept parchetarilor SRI ori de cate ori ii au ca adversari.

# obiectiv date 29 January 2017 19:16 +3

ca de obicei, editorial bine gandit, aranjat cu decenta, fara tonuri dictatoriale, stil jurnalistic obiectiv. bravo. o analiza lucida si oe ansamblu si la obiect.

# Curios date 31 January 2017 13:33 0

Liste actualizate: rudele din avocatura ale magistratilor ICCJ

# ADEVARUL date 31 January 2017 14:13 +3

DOAMNA ANGHELESCU,JUDECĂTORII NU SE TEM DE INFILTRAȚII... EI EXECUTĂ CEEA CE L-I SE IMPUNE DIN ZONA MAFIEI JUDICIARE BĂSISTE,AZI REPREZENTATĂ DE TANDEMUL IACOBOV-COVESI,INFILTRATII(PERSOANĂ FIZICĂ) FAC CE DOSARE L-I SE CERE TOT DE LA ACEST NIVEL,CARE STĂ IN UMBRA CSM-ULUI SI-L INVINGE IN CELE DIN URMĂ,DEOARECE ESTE MAI BINE COORDONAT(DE KGB).

# aurelia date 1 February 2017 15:36 +3

Procurorii sunt primii care nu respecta Legea.Dosarele sunt facute dupa bunul lor plac.85% din dosare sunt contrafacute si numai dupa bunul plac al lor si al celor de la cercetare,adica al politistilor.Stiu ce vorbesc,pot da exemple concrete.

# obiectiva date 3 February 2017 21:05 +1

e ca in povestea elefantului cu urechi albe

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva