25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Presedintele Comisiei Europene s-a informat mai bine despre justitia din Romania: „E mai bine ca in alte state membre”

Scris de: Mircea DRAGHICI deputat | pdf | print

31 January 2018 18:30
Vizualizari: 5667

Daca dam la o parte interpretarile partizane privind declaratiile recente ale presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, despre justitia din Romania, rostite la Bruxelles in contextul intalnirii cu presedintele Klaus Iohannis, concluzia certa este ca oficialul european s-a informat mai bine despre justitia din Romania.


Daca initial, in scrisoarea trimisa presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romani, Juncker isi exprima „ingrijorarea despre ultimele evolutii in aceste domenii in Romania”, de aceasta data presedintele CE a repetat de mai multe ori in declaratiile sale ca are „incredere deplina in sistemul judiciar romanesc”.

In urma cu o saptamana, seful Comisiei le scria presedintilor Parlamentului Roman ca „schimbarile adoptate de Parlament asupra legilor justitiei, precum si amendamentele in discutie despre codurile penale si legile privind coruptia si conflictul de interese risca sa puna sub semnul intrebarii progresul Romaniei”. Acum insa domnul Juncker ne da asigurari ca daca Parlamentul va tine cont de observatiile Curtii Constitutionale asupra legilor justitiei, atunci nu doar ca nu mai e niciun risc privind independenta justitiei si lupta anti-coruptiei, ba mai mult Romania ar putea fi primita in spatiul Schengen. “Asteptam deciziile Curtii Constitutionale si daca totul decurge cum trebuie asiguram locul Romaniei in spatiul Schengen”, a declarat Juncker la Bruxelles. Iar aceasta declaratie ne arata ca presedintele CE a tinut cont de recomandarea facuta de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu in scrisoarea de raspuns la critica de acum o saptamana a oficialilor europeni, carora le spuneau ca „ne-am fi asteptat, desigur, ca analiza Comisiei asupra dezbaterilor din Romania sa fi avut loc dupa pronuntarea Curtii Constitutionale asupra tuturor celor trei legi privind sistemul judiciar, astfel incat descrierea sa se raporteze la o imagine cuprinzatoare si obiectiva a reformei justitiei din Romania”.

Se pare deci ca pana la urma a fost totusi o dezinformare la nivelul Comisiei Europene cel putin in ce priveste stadiul si modul in care s-au desfasurat dezbaterile in Romania cu privire la Legile justitiei. De aceasta data Junker nu a mai pomenit nimic despre lipsa de transparenta si a subliniat ca toate concluziile trebuie trase dupa exprimarea Curtii Constitutionale, ceea ce inseamna ca a acceptat obiectia ridicata de cei doi presedinti ai Parlamentului din Romania.

Exprimarea ipotetica a lui Juncker despre respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, ca „daca legile raman asa [adica nu sunt modificate in acord cu deciziile CCR] discutam altfel despre Schengen si MCV (...)” este superflua pentru ca deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, nu optionale, iar reprezentantii majoritatii parlamentare din Romania nu au pus niciodata in discutie acest lucru.

De altfel, presedintele PSD a subliniat imediat dupa declaratiile lui Juncker si Iohannis de la Bruxelles ca este de acord cu abordarile celor doi si ca modificarile cerute de Curtea Constitutionala vor fi realizate in cel mai scurt timp in Parlament.

Nu in ultimul rand, este interesat de observat ca atunci cand a fost intrebat despre faptul ca ar fi fost dezinformat in aceasta chestiune, presedintele Comisiei Europene a tinut sa precizeze ca „sistemul judiciar din Romania functioneaza si nu putem spune acelasi lucru despre toate statele europene”. Aceasta declaratie reprezinta o aluzie destul de directa la criticile de la Bruxelles asupra modificarilor din sistemele de justitie din Ungaria si Polonia. Deci Juncker ne spune foarte clar ca reforma justitiei din Romania nu poate fi comparata cu cele din Ungaria si Polonia care au generat ingrijorari mari in Uniunea Europeana.

In concluzie, modificarea de ton, renuntarea la anumite sintagme, cum ar fi „ingrijorarile” sau „riscurile” exprimate in legatura cu reforma justitiei din Romania ne arata o schimbare clara a abordarii presedintelui Comisiei Europene, schimbare care nu poate fi pusa decat pe seama unei informari mai bune asupra reformei justitiei din Romania.

Foarte importanta in acest context este si declaratia presedintelui Iohannis care a precizat ca „problema justitiei trebuie sa o rezolvam in Romania. Degeaba asteptam sa vina cineva din afara sa ne prezinte o solutie. Solutia este la noi”. Asadar, semnalul primit de Iohannis este foarte clar: Uniunea Europeana nu se va mai implica in acest proces, iar cei din Romania care pana acum au dezinformat oficialii europeni in speranta ca vor determina un arbitraj din partea acestora nu vor primi satisfactie.

Sursa: Facebook.com

Comentarii

# DODI date 31 January 2018 20:21 +19

În tot răul e și un bine. Sau două: 1. UE a realizat că macovei, preda și ceata lor de fripturiști aruncă cu noroi în România. 2. Inclusiv ciolanis a practicat acest sport până a fost trezit de dl. Junkers. Din acest moment credibilitatea reprezentanților PNL și a lui ciolanis la conducerea UE este ZERO barat. 3. Asta nu înseamnă că Parlamenul Romnânie nu ar trebui să mai meragă la UE și să le explice ce și cum.

# Marin TULUS, Olt date 31 January 2018 21:24 0

Nu s/au informat direct prin oameni de bună calitate si au receptionat tot ceea ce era nonvaloare de la gorilele sistemului criminal care ne/au distrus vietile,resp. cetățenilor cinstiti, unii fosti luptători ancicomunisti cu caziere la Securitate sau fii/fiicele lor.Evident că nu punem bază nici pe actualii decidenti politici care flutură chintesenta refomei Justiției,unii dintre ei membrii ai grupărilor infracționale!Dar nici nu pot fi informati mai bine cei de la Bruxelles de cei cu grade în fosta Securitate sau fostul aparat de stat bolșevic,dar nici de ce care sunt astăzi în politica de stanga sau de drepata infractati cu microbul Mafiei.Noi cei care au luptat impotriva regimului comunist suntem cei de bună credință!!Noi cei care suntem persecutați de regimul neobolșevic ce nu ne recunosc diplomele de studii in stiinte juridice si care nu am făcut parte din regimul bolsevic, din colhozurile lui Ghe Fl sau sin PCR/ul Magistraturii suntem in măsură să furnizam inf.credi

# Marin TULUS date 31 January 2018 22:31 +4

Nu s/au informat direct prin oameni de bună calitate si au receptionat tot ceea ce era nonvaloare de la gorilele sistemului criminal care ne/au distrus vietile,resp. cetățenilor cinstiti, unii fosti luptători anticomunisti cu caziere la Securitate sau fii/fiicele lor.Evident că nu punem bază nici pe actualii decidenti politici care flutură chintesenta refomei Justiției,unii dintre ei membrii ai grupărilor infracționale!Dar nu pot fi informati mai bine cei de la Bruxelles de cei cu grade în fosta Securitate sau fostul aparat de stat bolșevic,dar nici de ceI care sunt astăzi în politica de stanga sau de dreapta infectati cu microbul Mafiei.Noi cei care am luptat impotriva regimului comunist suntem cei de bună credință!!Noi cei care suntem persecutați de regimul neobolșevic ce nu ne recunosc diplomele de studii in stiinte juridice si care nu am făcut parte din regimul neobolsevic, din colhozurile lui Ghe Fl sau din PCR/ul Magistraturii suntem in măsură să furnizam inf.credibile.Lupta noas

# Sorin date 3 February 2018 08:21 +2

Din pacate conditionarea aderarii in Schengen ne confirma modul "moral si legal" in care se actioneaza la nivelul UE!

# Vlad N L date 5 February 2018 15:14 +4

Atitudinea lui Juncker, dincolo de faptul ca poate fi interpretata ca un "progres" in perceperea realitatilor romanesti, suna cam asa: "Noi, Comisia plus stapanul nostru de dincolo de lac, Marele Licurici, ne-am cam ******t peste tot & peste toti prin Statele Membre, pe unde ne-a placut noua (inclusiv prin anumite sufragerii...), dar parca la voi miroase acum ceva mai parfumat decat prin alte sufragerii.... E mai bine... Voi continuati ce faceti iar noi... vom continua si noi... sa facem ceea ce stim noi sa facem cel mai bine...". Oribil, cumplit pt Europa si Statele Membre CAPTIVE! Personal, pare ca simtul amushinarii mizeriei si rejectiilor politico-moral-umane functioneaza ceva mai bine la Dl Juncker decat simtul realismului politic. E greu, de acord... Cand ai amushinat tot ceea ce a amushinat Dl. Juncker pret de o viata intreaga, e greu sa mai ai o busola credibila...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva