Primele Iohannis

Luni, 11 iunie 2018 17:12 | Scris de Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print | email

Intr-un sistem politico-juridic ideal si plin de virgine inocente cum ne credem cu totii, actualul presedinte se cerea singur suspendat a doua zi dupa alegere. Iata ce scriam pe atunci:


1. Nu stiu daca se uscase cerneala pe juramant sau nici nu-l depusese inca, atunci cand a dat indicatii clare Parlamentului despre proiectul de lege privind amnistia: sa fie scos de la naftalina, pus pe rol, si respins. A diktat unui organism democratic, independent, deliberativ, care este facut sa ia hotarari prin vot; organismul s-a supus urgent si intocmai.

Astept ca presedintele sa dea dispozitii asemanatoare si in dosarele de la justitie; nu ar fi nici o diferenta.

2. Plecand din PNL, a aratat cu degetul spre Alina Gorghiu; aceasta a fost votata presedinte, asa cum a fost votata si legea de mai sus: intocmai si urgent.

3. Si inainte si dupa instalare a spus ca vrea un guvern liberal. Ce treaba are presedintele cu schimbarea guvernului? Cu un partid sau altul? Mai are presedintele partid? Nu este presedintele tuturor romanilor si tuturor partidelor?

4. A declarat ca nu va gratia pe nimeni, sau pe nimeni condamnat pentru coruptie. Stie dansul ca pot exista si erori judiciare si doar el le poate repara? Stie ca gratierea este, popular vorbind, la mila domniei sale? Are acest sentiment? Stie ca poate uza de el pur si simplu, asa cum crede de cuviinta?

5. Cand eram sa finalizez acest inscris (12.02.2015) am aflat ca domnul presedinte s-a manifestat critic si mustrator la adresa aceluiasi parlament pentru ca a respins prin vot solicitarea organelor penale de ridicare a imunitatii unui senator. Si le-a spus alesilor ca ei nu au inteles si aplicat cum trebuie indicatiile anterioare (vezi pct. 1). De ce mai exista parlamentari si parlament daca se pot da asemenea indicatii, si are cine sa le dea?

Ma grabesc sa inchei, pana nu se mai iveste vreun caz.

PS: Intre timp, s-au mai ivit destule cazuri.

(Din cartea “Manifest pentru lege si justitie” - atentie edituri)

Accesari:5145