SIPA. Cum au gestionat arhiva ministrii Justitiei si procurorii. CAT S-A TOCAT!

Marţi, 16 mai 2017 11:58 | Scris de Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print | email

Ultima data cand am scris pe larg despre arhiva SIPA, istoria acestei sinistre “cutii de inspiratie” pentru santajarea magistratilor, a fost fix in urma cu un an, intr-un editorial pe care il puteti citi aici:

https://www.luju.ro/opinii/editorial/curiozitate-doamna-pruna-sau-altceva-hai-si-pa


Scriam atunci, cand fosta ministra a Justitei Raluca Pruna lansase ideea reinventarierii acestei arhive, ca modul cel mai simplu de a rezolva pentru todeauna acest subiect, de a taia din radacina raul, este acela de a da o hotarare prin care arhiva sa fie distrusa, mai putin actele administrative ale acestui serviciu de trista amintire, iar aceste acte necesare inclusiv caselor de pensii (e vorba de statele de salarii) sa fie transferate la Arhivele Statului. Restul trebuie ars. Ca sa piara 'ispita' asta de a reinventaria, si posibilitatea de a compromite, de a santaja cu informatii din aceasta mizerabila arhiva. Altfel, Justitia va fi bantuita, in continuare, de fantoma SIPA si de 'arhivarii' ei pana la un moment dat. Adica, pana ce toti 'subiectii' vor deveni oale si ulcele...” De atunci a trecut, cum scriam mai sus, un an!

Dezvalurile lui Dan Andronic nu sunt, de fapt, dezvaluiri. El a repus pe tapet, alegand bine momentul, acest subiect pe care unii dintre noi, vechi jurnalisti, l-am tocat de-a lungul anilor. Am tras semnale de alarma si, oridecate ori a fost instalat un ministru al Justitiei, am pus in discutie problema SIPA. Nimeni, insa, nu a facut nimic ca sa rada din temelii monstruosul munte de informatii care a facut din Justitie, de-a lungul anilor, campul tactic al serviciilor secrete. Asa au ajuns Protocoalele SRI cu parchetele si instantele sa produca tot felul de dosare abuzive, tot felul de incalcari grave ale drepturilor omului, in conditiile in care niciun ministru al Justitiei nu a avut curajul de a sustine elaborarea unei hotarari de Guvern prin care sa fie incinerata aceasta arhiva care a produs si produce in continuare victime santajate din sistemul juridic romanesc.

Cine cunoaste exact ce s-a intamplat cu arhiva SIPA, cine, cat si cum a avut acces inauntrul acesteia? Cateva personaje importante, care nu au iesit deloc in spatiul public cu vreo declaratie legata de acest subiect si cum a fost gestionat el. Exista procurori care au ajuns sa conduca penitenciarele ceva vreme si asta le va face pensia mai grasa la momentul respectiv. Procurori precum Marius Iacob (azi mana dreapta a procurorului sef DNA Kovesi), cu adjunctii sai procurori de PICCJ Alexandru Serban (azi avocat) si Silvia Cerbu (azi judecator ICCJ). Dupa Iacob, a ramas sef putin timp, la ANP, Alexandru Serban, cu adjunct Silvia Cerbu. Sef al SIPA, pus de Monica Macovei inainte de desfiintare, cateva luni, a fost tot un procuror din Parchetul General, Doru Dobocan (azi procuror DIICOT). Cum au inventariat Cristi Danilet si Paul Dumitriu (azi procuror DNA) aceasta arhiva, daca si ce s-a copiat, acestea sunt intrebari la care nu exista un raspuns cert, nici probe evidente. Doar o ancheta serioasa ar putea lamuri intrucatva cauza. Cu conditia ca anchetatorul sa fie din afara campului tactic...

Ce nu s-a spus pana acum este faptul ca SIPA, practic, a fost desfiintata de Monica Macovei pe modelul PNA. Adica, PNA a disparut, a aparut in locul lui DNA-ul. Asa si cu SIPA. S-a desfiintat SIPA, dar s-a infiintat o directie, de prevenire a criminalitatii din penitenciare. Care are birourile la etajul 2 din ANP, etaj la care se afla depozitata (cica securizat!) vestita arhiva SIPA.

Aceasta directie are si acum oameni in penitenciare, comasati in niste birouri, care fac note, rapoarte cu informatiile preluate de la detinuti sau din convorbirile lor de “budoar”. Si - sursele mele zic ca ar fi in penitenciare si cate un SRI-st. Caci cica trebuie combatut si terorismul. In penitenciare.

Arhiva SIPA a fost periata si pe timpul Monicai Macovei, si de comisia din timpul lui Chiuariu si de cea a lui Predoiu. Tot pe surse, din interiorul ANP, am aflat ca a fost o perioada in care s-au tocat, inainte de desfintarea SIPA, o gramada de dosare din aceasta arhiva, care au fost puse in saci SI...PA!

Asa ca, acuma, ma intreb daca ar mai trebui facuta vreo inventariere cu ce a ramas. Ar fi chiar bataie de joc. Singura solutie este topirea acestor instrumente de perpetuu santaj. Altfel, ne vom pensiona noi si de arhiva SIPA se va vorbi in continuare, se va scrie, va mai iesi cate un Andronic din cand in cand, care va reaprinde fitilul acestui scandal. Pana unde poate fi intinsa pelteaua?

Ministrul Justitiei Toader Tudorel trebuie sa desecretizeze raportul trimis de fostul ministrul Predoiu la CSAT. Daca nu o va face rapid, la celalalt capat al culoarului il asteapta remanierea. Si Dragnea, care nu va da inapoi nici macar jumatate de pas.

PS - Recapitulare: arhiva SIPA e in custodia MJ, dar se afla depozitata la ANP. Cat mai e din ea dupa ce s-a tocat la greu! Sta sub lacat, la etajul 2 al institutiei, unde se intra doar cu cartela. Prepay!

Accesari:6108