20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BRAVO, ADINA! – Judecatoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj ii pune la punct pe procurorii din CSM: “Orice am face, orice am spune, nu suntem pe aceeasi treapta, nu indeplinim aceeasi functie, puterea judecatoreasca suntem noi, judecatorii... Nu are ce sa caute un procuror in CSM, in plenul CSM, sa evalueze un judecator care candideaza pentru Inalta Curte”. Lupea vrea raspunderea magistratilor: “O consider necesara”

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 November 2017 12:20
Vizualizari: 20974

Dictatura procurorilor trebuie sa ia sfarsit. Judecatoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj (foto) are un mesaj cat se poate de ferm pentru procurorii din CSM, carora le transmite ca orice ar spune si orice ar face nu se vor afla niciodata pe aceeasi treapta cu judecatorii, caci puterea judecatoreasca este reprezentata doar de judecatori, doar judecatorii fiind independenti, conform Constitutiei, si doar ei supunandu-se numai legii.

Intr-o interventie telefonica la emisiunea jurnalistului Victor Ciutacu, de la postul Romania TV, de vineri seara 24 noiembrie 2017, Adina Daria Lupea a explicat ca propunerea privind separarea carierelor este una normala, procurorii din CSM trebuind sa aiba atriburii doar in ceea ce priveste cariera procurorilor, iar judecatorii din CSM doar in ceea ce priveste cariera judecatorilor. Lupea a dat exemplu ceea ce se intampla in momentul de fata la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acolo unde candidatii judecatori ajung sa fie evaluati la interviu de procurori. O anomalie evidenta.


Iata declaratiile judecatoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj privind separarea carierelor judecatorilor si procurorilor:

Justitia se infaptuieste de instantele judecatoresti, in instante. Haideti sa definim odata separarea asta a carierelor de care se tot impiedica domnii procurori. Eu nu inteleg de ce dansii au o problema cu cariera noastra, pentru ca eu si colegii mei, toti cu care am discutat, nu avem absolut nicio problema cu carierele domniilor lor. Haideti sa separam carierele. Se discuta acum in comisia din Parlament, si e foarte bine ca se discuta. Aceste cariere trebuie separate. Nu are ce sa caute un procuror in CSM, in plenul CSM, sa evalueze un judecator care candideaza pentru Inalta Curte la interviu. Efectiv el ca procuror nu stie ce competente, ce atributii, ce calitati i se cer acelui om ca sa judece la cea mai inalta instanta din tara. Orice am face, orice am spune, nu suntem pe aceeasi treapta, nu indeplinim aceeasi functie, puterea judecatoreasca suntem noi, judecatorii”.

De asemenea, judecatoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a mai facut o precizare extrem de importanta, in legatura cu raspunderea magistratilor, declarandu-se de acord cu aceasta: “Eu o consider necesara”.

Pirueta lui Bobita

Pe de alta parte, in aceeasi interventie telefonica, Adina Daria Lupea s-a referit si la judecatorii Bogdan Mateescu, aka Bobita Matilet, Andrea Chis si Mihai Balan, care voteaza cot la cot cu procurorii din CSM. Lupea a precizat ca a fost prietena cu Mateescu si Chis, dar ca nu isi explica pozitionarea acestora in CSM. Lupea i-a adus aminte lui Bogdan Mateescu faptul ca alti doi membri CSM, Vasilica Danilet si Alina Ghica, au fost revocati in trecut tocmai pe motiv ca nu mai reprezentau interesele judecatorilor si ca pactizasera cu procurorii din CSM:

Incerc sa inteleg mecanismele si resorturile care i-au determinat pe amandoi, si pe Bogdan, si pe Andrea... Ii cunosc personal pe amandoi, am fost prietena cu amandoi, le cunosteam idealurile, le cunosteam dorinta lor de a face bine sistemului acestuia. Iar pozitionarea lor din ultima vreme, de fapt nu este din ultima vreme, este de cand si-au inceput mandatul in acest CSM, pozitionarea lor alaturi de procurori in acest CSM, pe mine nu conteneste sa ma uimeasca.

(...)

Eu mi-am exprimat dezamagirea totala fata de atitudinea lor si in alte dati, mai ales ca alaturi de domnul Bogdan Mateescu, in 2013, am initiat revocarea a doi membri CSM de la acea vreme, domnul Danilet si doamna Alina Ghica, din acelasi motiv: pentru ca trecusera in barca procurorilor, votasera ca sa fie presedinte CSM un procuror, doamna Haineala. Acel lucru, la acel moment, a generat un val de nemultumire urias in randul judecatorilor pentru ca este anormal ca CSM sa fie condus de un procuror care, potrivit Constitutiei, este sub autoritatea ministrului Justitiei. Singurii independenti, conform Constitutiei, sunt judecatorii, doar ei sunt independenti, si doar ei se supun numai legii. De aceea eu privesc cu consternare in continuare cum cei doi doi colegi ai mei, alaturi de domnul Mihai Balan de la Judecatoria Timisoara, continua cu obstinatie sa voteze alaturi de procurori, sa constituie o majoritate foarte fragila, pentru ca voturile mai nou se iau cu 10 la 9 in toate chestiunile importante. Or, nu poti sa vii sa spui ca din punctul asta de vedere tu esti reprezentativ. Cum sa fii reprezentativ cand votul in CSM este aproape jumatate-jumatate? Dar, se pare ca ei inclina balanta intr-o anumita directie. Eu nu reusesc sa imi explic, incerc sa imi explic, de aceea am si iesiri, pentru ca doresc sa ma auda”.

Comentarii

# Observator 001! date 26 November 2017 11:22 +26

Excepțională atitudinea Doamnei Judecător! Procurorii trebuie excluși, nu pe cale naturală, ci ACUM!, din tot ceea ce înseamnă structuri/instituții subordonate ideii de justiție. Să își facă CSM-ul lor și-și gestioneze singuri rețele/grupurile de crimă organizată pe care le-au constituit, afirmându-se ca atare.

# Hitlerică date 26 November 2017 11:28 +14

O haită de infractori periculoși, niște obsedați de forme și zorzoane, tobă de incultură, nulități profunde în spațiul profesional, frustrați până în măduva săracă a oaselor, impostori desăvârșiți ... ..., dar magistrați. Afară din magistratură, impostorilor!

# celeron date 26 November 2017 18:47 +13

Adevarat!  Procurorii nu au ce sa caute in CSM! Pacat ca reusesc sa manipuleze masele in favoarea lor! Dintre cei cu studii de drept procurorii sunt cel mai salb pregatiti si cu pretentiile cele mai mari!

# Ptr.judecatori date 26 November 2017 18:54 +3

Ani de zile ați fost mana in mana,nedezlipiți ombilical,sa lasam mandatele și condamnările că judecătorii le-au emis și nu procurorii.Vor fi multi cei care vor lăsa comentarii negative la aceasta postare dar acesta este adevărul.Cariere separate?DA...dar de ce acum doamna Lipea?Daca ar intra procurorii ai in judecătorii de civil sau comercial unde s-au dat cele mai multe șpăgi judecătorilor nu am mai avea judecători,poate pe ici pe colo.Judecatorii au distrus tara prin numeroase hotărâri prin care au distrus vieți,au desenat prin conivență infracțională despăgubiri ...așa ...la mișto cum se zice pe la noi pe la Mitici.Rusinea o purtați cu toții .să lăsăm cazurile izolate de judecători care nu au intrat în raporturi cu sistemul dar hotărârile proștilor care au umplut pușcăriile că nu erau politicieni sau primari sau....voi le-ați emis în așa zisul nume al legii.Sunteti toți vinovați și lăsați separarea profesiilor că voi nu aveți profesii...sunteți cei care au distrus ideea de justiție.

# Carcotas date 26 November 2017 19:56 0

Erorile din justitia penala sunt reprosabile judecatorilor, daca tot se dau ei mare putere! Ati facut tovarasie cu procurorii iar acum sperați sa va detașati in singurii funcționari excepționali ai statului. Procurorii or sa piardă din demnitate, si merita asta dupa aroganta pe care o afiseaza cate un olar, selar ori morar dar si voi va trebui sa va supuneti in curând verdictelor juratilor. Fiecare pasare pe limba ei piere. Sa vedeți ce va cade prestanța cand o sa-si dea cu parerea cate o coafeza, un jurnalist sau un sef de asociatie de proprietari de la bloc. Doar suntem in  democrație,nu?

# MB date 26 November 2017 20:46 -6

Procurorii au exact pregatirea profesionala  pe care o au si judecatorii. Nu vad de ce unii judecatori se cred acum mai cu mot, mai cu demnitate, mai cu nu stiu ce. 

# santiela date 27 November 2017 08:11 -1

MB- au exact ca tine,adica nu pricepi nimic !

# MB date 27 November 2017 10:00 0

Sa presupunem ca eu nu pricep nimic. Dar sa afirmi ca un procuror nu pricepe nimic, doar penru ca e procuror si nu judecator e o cretinitate.  :-*

# MB date 27 November 2017 18:17 0

Eu sunt avocata,am dreptul sa nu pricep ce pricep unii :-*

# Emil date 27 November 2017 01:02 +4

Este foarte greu de inteles ca un PROCUROR trebuie sa procure acte pentru acuzare,avocatul are datoria de apara iar JUDECATORUL este singurul care judeca! Stimati Procurori, cum puteti pretinde ca sunteti pe aceeasi treapta profesionala cu Judecatorii! Una e sa ACUZI si alta e sa JUDECI?

# MARIA date 27 November 2017 10:09 +5

Procurorii nu sunt si nu vor fi niciodata la acelasi nivel profesional ca si judecatorii . Nu mai departe decat ieri, cand s-a dat examenul de promovare in functii de executie a judectorilor si procurorilor. Vedeti tematica/bibliografia la PENAL a preocurorilor vs. judecatorilor. Jumatate (daca nu un sfert) din materie la procurori. Si apoi, li se admite de catre CSM sa treaca in functia de judecator. Dar examenul dat de ei pt.a accede la o instanta superioara NU ESTE ACELASI cu cel dat de judecatori. E corect? Eu zic ca nu! S-au plans ca materia de exemamen pentru ei este prea multa. Si CSM-ul a considerat ca, saracii de ei, au dreptate

# Zoro date 27 November 2017 12:49 +7

Constituția României prevede : Art. 124(3) : "Judecătorii sunt independenti și se supun numai legii" Art.125(1) : "Judecătorii numiți de Președintele României sunt inamovibili,în condițiile legii" Art.132 (1) : "Procurorii desfășoară activitatea potrivit principiului legalității,al imparțialității și al controlului ierarhic,sub autoritatea ministrului justiției". Deci, Procurorul General și Șefa DNA-ului, va rugăm să luați aminte la ce prevede Constituția țării și să nu mai mințiți că în România procurorii ar fi indeoendenti. Deoarece potrivit Constituției, numai judecătorii sunt independenti și inamovibili, rezultă fără dubiu că Șeful Parchetului General și cel al DNA-ului instigă la încălcarea Constituției.

# Ciordanis date 27 November 2017 13:52 +8

Procurorul trebuie sa intre in sala de judecata pe alta usa decat judecatorul. Unii incearca sa schimbe sensul cuvintelor din limba romana. Procuror inseamna o persoana care procura probe. Asta este treaba lui. Nu sa fie prieten cu judecatorul.

# Costy date 27 November 2017 16:06 +6

Doamne ajută ! Dar cu o floare nu se face dreptate...mai ales când o vor năpădi bruienile "tăticului judecătorilor", care "i -a făcut"$

# Jean date 27 November 2017 17:21 0

Corect ! Noi de asemenea vrem legea raspunderii magistratiilor, urgent . Cei care au distrus vieti , care s-au facut condamnati la CEDO, unde fapt nu exista, unde s-a facut un fals dosar, trebuie dati afara si recuperate despagubirile aferente. PS.Nu va fie frica , caci sistemul pica !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva