12 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV - Romania nu are o lege privind activitatea de lobby pe falsul motiv ca s-ar dezincrimina traficul de influenta! Proiectul de lege a trei deputati de culori diferite (PSD-PNL-PDL) nu a primit avizul Guvernului. Sever Voinescu: ”La Bruxelles, sunt sute de institutii de lobby care roiesc acreditate pe langa institutia europeana” (Proiectul)

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

8 November 2012 18:34
Vizualizari: 5798

 

Desi in alte tari ale lumii exista legea lobby-ului, prin aceasta lege statele respective castigand din impozitarea acestor firme si a angajatilor lor, Romania nu are nici acum o astfel de reglementare, chiar daca la Parlament zac proiecte de legi care nici macar nu au fost luate in dezbatere in mod serios. Motivul? Multe voci spun ca insisi politicieni si chiar afaceristi cu un sistem relational bine cladit in timp nu si-ar dori sa existe o astfel de lege, pentru ca nu si-ar mai putea trafica ei propria influenta pe langa diversi reprezentanti de institutii, intrucat ar exista interdictii vizavi de functia publica detinuta. Pe de alta parte, inca din 2002 a existat un proiect de lege privind activitatile de lobby elaborat de Ministerul Justitiei, care a fost dezbatut pe larg impreuna cu reprezentanti ai societatii civile, rezultand necesitatea reconsiderarii oprotunitatii promovarii unui asemenea act normativ. Culmea, obiectivul redactarii unei reglementari a lobby-ului a fost inscris si in Anexa la Hotararea Guvernului nr. 1944/2004 pentru aprobarea Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2005-2007, in timpul in care ministru al Justitiei era Monica Macovei. Ulterior, prioritatea aceasta a fost eliminata, teama Guvernului fiind aceeea ca, vezi Doamne, aceasta activitate ar dezincrimina, prin existenta ei, infractiunea de trafic de influenta. Este un argument fals. Mai mult, trebuie mentionat faptul ca la nivelul Parlamentului European s-a elaborat de mai bine de sase ani u set de reguli de conduita pentru persoanele fizice sau juridice care doresc sa fie acreditate pe langa aceasta institutie. Chiar si Germania are dispozitii in Regulamentul de organizare si functionare al Bundestagului cu privire la activitatile de lobby, numite ”verbande”, iar in Danemarca lobby-stii isi desfasoara activitatea in interiorul parlamentului danez (Folketing).


Va prezentam, azi, proiecte de lobby peste care s-a asternut praful, cu toate ca o reglementare de acest gen este asteptata de multa vreme si in Romania. Poate viitorul Parlament se va apleca asupra lor si le va pune in dezbatere. Una peste alta, si SUA au o lege a lobby-ului bine reglementata, care isi aduce beneficiile ei in economia de peste ocean.

Oglinda unui lobby bine reglementat

Prima propunere legislativa apartine deputatului PSD Constantin Nita fusese inca din martie 2010, cand aceasta initiativa a fost prezentata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Desi Consiliul Legislativ daduse aviz favorabil, dar Senatul avizase negativ acest proiect.

In 6 septembrie 2011, la Senat a fost depus u alt proiect de lege a lobby-ului, foarte bine argumentat, formulat de trei deputati din trei partide: PSD- Carmen Moldovan, PNL-Adriana Saftoiu si PDL, Sever Voinescu-Cotoi. Acest proiect a fost trimis pentru raport la comisieile permanente ale Camerei Deputatilor. Senatul a adoptat-o ca lege privind reglementarea activitatilor de lobby in Romania, prin acceptare tacita, intrucat trecuse termenul de punere in dezbatere. Din cuprinsul acestui proiect reiese ca „activitatea de lobby inseamna totalitatea actiunilor desfasurate de o societate de lobby pentru influentarea deciziilor oficialilor publici, actiuni desfasurate in favoarea unui client, in schimbul unor beneficii materiale, prevazute in contractul de lobby”, iar contractul de lobby este contractul ce are ca obiect „prestarea unei activitati de lobby de catre o societate de lobby in beneficiul unui client, inregistrat la Registrul de Lobby in conditiile legii„. Clientul, conform proiectului de lege in forma adoptata de Senat pe vremea cand esa Vasile Blaga presedinte al Senatului, inseamna ”orice persoana juridica de drept privat respectiv orice persoana fizica care a implinit varsta de 18 ani, cu exceptia persoanelor alese in functie prin vot universal, membrii Guvernului, persoane numite in functie de primul-ministru si functonari publici.

Societatea de lobby, ca definitie, este ”orice societate comerciala cu capital exclusiv privat care desfasoara activitati de lobby”, oficial public inseamna ”deputati si senatori, membrii Guvernului, respectiv secretari de stat, subsecretarii de stat si cei in functii asimilate acestora, presedintele Romaniei, membrii din Romania ai Pralamentului European, primarii, consilierii locali, presedintii de consilii judetene si consilierii judeteni.

In proiectul de lege sus-mentionat exista si exceptii, nefiind considerate actiuni specifice de lobby comunicarile facute de un reprezentant al unei organizatii mass media, in scopul strangerii si difuzarii de stiri si informatii catre public, comunicari facute de o persoana oficiala, in virtutea atributiilor sale oficiale, comuncari care nu pot fi efectuate fara a divulga informatii, care potrivit legii sunt secrete, petitiile formulate de persoane fizice sau juridice in numele semnatarilor, in temeiul dreptului la petitonare si orice actiune desfasurata de o persoana fizica sau juridica pentru influentarea deciziilor oficialilor publici in mod direct, nemijlocit si care nu implica beneficii materiale. Conform art.4 din proiect, ”se infiinteaza Registrul de Lobby pe langa Oficiul Registrului Comertului, subordonat Ministerului Justitiei„, in continuare aratandu-se modul de organizare si functionare a Registrului de Lobby.

Daca o astfel de lege ar intra in vigoare, toate societatile de lobby ar fi obligate sa depuna rapoarte anuale catre Oficiul Registrului Comertului, iar conditiile de raportare ar urma sa fie stabilite de Ministerul Justitiei. Societatea de lobby ar avea dreptul de a elibera legitimatii individuale de lobby pentru fiecare reprezentant nominalizat in cadrul unui contract care vizeaza institutia publica in cauza, iar persoanele care poseda astfel de legitimatii (nominala si netrasmisibila) ar avea acces liber in institutia respectiva.

Pentru realizarea transparentei activitatilor de lobby, in proiectul realizat de cei trei deputati se arata ca toate ministerele ”au obligatia de a publica anual pe site-ul propriu programul legislativ pana la data de 15 decembrie pentru anul urmator„, care sa cuprinda ” masuri legislative propuse, termenul propus pentru intrarea in dezbaterea publica, institutia initiatoare„ si orice autoritate publica ar avea obligatia de a pastra o evidenta a activitatilor de lobby care va include cel putin evidenta nominala a legitimatilor emise pentru societatile de lobby, cu precizarea denumirii complete a societatii, a numelui si a calitatii persoanelor pentru care au fost emise legitimatiile de lobby etc. Proiectul de lege prevede si interdictii, printre acestea numarandu-se interdictia unui angajat asociat sau actionar al unei firme de lobby sa aiba relatii de pana la gradul III cu persoane care indeplinesc functii in Guvern, in alte institutii ce pot fi client al societatii de lobby. Mai mult, niciun partid politic, institutie publica sau societate comerciala cu capital integral sau majoritar de stat, regie autonoma sau partid politic nu poate desfasura sau contracta servicii de lobby.

Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibrului ecologic nu a dat avizul pe acest proiect, fara a motiva ceva, dealtfel nici nu avea ce, dar nu asta conteaza, ci faptul ca cei de la aceasta comisie au fost Gigi Contra in mod gratuit. Totusi, proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia pentru Drepturile Omului, culte si probleme ale minoritatilor. Si dupa aeea dezbaterea n-a mai continuat, proiectul ramanand blocat fara sa mai ajunga la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Sever Voinescu: ”Sper ca noul Parlament sa legifereze un astfel de proiect de lege!

Contactat telefonic, Sever Voinescu (foto), coinitiator al acestui proiect a declarat in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro: ”Sunt trist in legatura cu soarta acestui proiect de lege pentru ca eu cred ca in Romania a fost si e nevoie de asa ceva. Cred ca esecul, pana acum, s-a datorat faptului ca multi oameni, si la nivelul Guvernului, si la nivelul Parlamentului fac confuzie intre lobby si traficul de influenta. Si multi s-au temut ca s-ar dezincrimina aceasta infractiune. Numai ca lobby-ul, in opinia mea, tine de exercitiul democratic, pentru ca vizeaza promovarea pe cai legitime si transparente a intereselor licite ale unor oameni sau grupuri de oamen, auzindu-se vocile si argumentele lor. Sper ca noul Parlament sa legifereze o astfel de lege. Chiar la Bruxelles, sunt sute de institutii de lobby care roiesc acreditate pe langa institutia europeana. Si in Romania, o astfeld e lege ar aduce beneficii foarte mari. La noi, exista firme de consulktanta care, sub aceasta titulatura, fac lobby. De ce sa nu fie numiti ca atare, adica lobby-sti?”

* Cititi aici proiectul de lobby aprobat de Senat prin acceptare tacita

Comentarii

# deos64 date 8 November 2012 20:07 +1

NOI VREM LOBBY dar porcii care-si trag comisioane fara sa munecasca deloc si care nici nu polatesc impozit pe ele, normal ca nu vor!

# buboiu date 9 November 2012 09:43 -1

Legile emise de congresul sua sint scrise pana la punct si virgula de lobbyinsti, care actioneaza in numele unor clienti cu foarte multi bani, firme multinationale, etc. Asta vrem pentru Romania? Ca legile sa fie scrise doar de cine cheltuieste cei mai multi bani?! Va duce numai la adancirea inegalitatii sociale si economice.

# nicu date 9 November 2012 22:50 -1

iete fleoosc! bai, ori vrem sa ne civilizam, ori sa mancam capete pe tava si sa devenim canibali. eu sunt pro-lobby, e bine?

# TITI GUTAN date 10 November 2012 09:28 +1

Domnilor,orice denumire ar avea cuvantul lobby inseamna trafic de influenta ! Sa nu ne ascundem dupa deget!Lobbystii de pe langa Congresul american ,de pe langa UE,CE si ce alte denumiri si-au mai pus tocatoarele de bani europeni,nu sunt decat traficanti.Asa se explica iritarea celor de la Inalta Poarta si de la Bruxelles in momentul in care romanii au vrut sa-l inlature pe traficantul de armament cocotat in jiltul domnesc .Traficantii intre ei se ajut,mai ales ca sunt din aceeasi familie .Daca parlamentul adopta o lege in care lobbystii sunt in legalitate ,va fi clar pentru toti ca societatea romaneasca este compromisa in totalitate!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.05.2024 – Procurorul Adrian Mircea isi ia definitivatul

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva