20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

INFIORATOAREA STATISTICA – Deputata PSD Oana Bulai trage semnalul de alarma privind o realitate crunta despre care nimeni nu vorbeste: “Peste 15 la suta dintre elevii romani au renuntat la scoala in primul an al pandemiei, cand cursurile s-au desfasurat in buna parte online, iar Romania, in special in mediul rural, nu era pregatita pentru asta. In mediul rural, rata de abandon scolar a fost de 26 la suta in 2020”

Scris de: L.J. | pdf | print

30 March 2022 14:52
Vizualizari: 3039

Deputata PSD Oana Bulai (foto) trage un semnal de alarma in legatura cu o realitate crunta, despre care autoritatile nu au fost pana acum interesate. Este vorba despre explozia abandonului scolar in 2020, primul an al pandemiei de Covid.



Intr-o declaratie de presa data publicitatii in urma cu cateva zile, Oana Bulai dezvaluie cifre infioratoare, care arata ca peste 15 la suta dintre elevii romani au abandonat scoala in primul an al pandemiei, cand s-a decis organizarea cursurilor online. Rata abandonului scolar a fost si mai mare in mediul rural, de 26%.

De altfel, arata Oana Bulai, Romania se situeaza in fruntea clasamentului privind rata abandounului scolar, aceasta fiind de opt ori mai mare decat in alte state europene. In tari apropiate de noi, rata abandonului scolar este mult mai mica, spre exemplu in Croatia, unde incidenta abandonului scolar este de 2,2%, sau in Grecia, unde procentul este de 3.8%”, precizeaza Oana Bulai.


Redam declaratia de presa a deputatei PSD Oana Bulai:


“Rata crescuta a abandonului scolar, o consecinta grava a pandemiei!

Abandonul scolar este un fenomen greu de eradicat. An de an, sute de copii renunta la scoala din diferite motive. Unele tin de mediul familial, de dificultatile materiale, intrarea pe piata muncii, dezorganizarea familiei care atrage dupa sine dificultati materiale.

Pandemia de Covid-19 a accentuat intr-un mod alarmant rata abandonului scolar. Peste 15 la suta dintre elevii romani au renuntat la scoala in primul an al pandemiei, cand cursurile s-au desfasurat in buna parte online, iar Romania, in special in mediul rural, nu era pregatita pentru asta. In mediul rural, rata de abandon scolar a fost de 26 la suta in 2020.

Rata abandonului scolar situeaza tara noastra la varful clasamentului european. Aceasta rata de peste 15 % in 2020 reprezinta un procent de 8 ori mai mare decat in alte state europene. In tari apropiate de noi, rata abandonului scolar este mult mai mica, spre exemplu in Croatia, unde incidenta abandonului scolar este de 2,2%, sau in Grecia, unde procentul este de 3.8%.

Avem o problema majora, nu numai in comunitatile rurale, ci si in cele urbane. Este una dintre provocarile pe care sistemul nostru de educatie trebuie sa le rezolve in cel mai scurt timp.

Statele membre UE si-au stabilit ca obiectiv reducerea ratei abandonului scolar prematur la sub 9% la nivelul UE pana in 2030. In acest sens, Planul National de Redresare si Rezilienta reprezinta o sansa uriasa pe care o avem pentru a reduce acest fenomen.

La nivelul tarii noastre a fost adoptat Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar (PNRAS), care va beneficia de o finantare de 543 milioane de euro. Acest program este o componenta nerambursabila din PNRR. Peste 3.000 de scoli, considerate cu risc mare de abandon scolar, vor primi bani pentru a reduce cat mai rapid posibil acest fenomen.

Tinerii sunt resursa cea mai importanta a Romaniei. Ei sunt motorul dezvoltarii tarii noastre. Tocmai de aceea avem obligatia de a identifica modalitati prin care acestia sa nu fie nevoiti sa renunte la scoala.

Educatia trebuie sa devina rezultatul unui parteneriat intre scoala, familie si Guvern. In acelasi timp, in acest parteneriat, trebuie sa fie inclusa si comunitatea locala, administratia locala, pentru ca nu se mai pot elabora politicile de educatie doar intr-un birou, la minister, fara sa se tina cont de solutiile de care au nevoie cetatenii.

Reusita PNRR in domeniul educatiei reprezinta acordarea unei sanse la un viitor mai bun tinerilor din Romania!”

Comentarii

# Marius RADU date 1 April 2022 18:11 +111

- schimbați cuprinsul manualelor școlare; - faceți manuale pentru elevi, nu pentru profesori; - schimbați metodele de predare; - reduceți numărul de materii pentru un an școlar (15-18 materii/an școlar este exagerat); - online-ul a fost/este o măgărie! P.S. După ce le-ați pus mască doi de ani zile, nu vă mai mirați! Faceți școli elegante, primitoare, cu săli de sport, laboratoare, mici ateliere de creație.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva