20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

S-A UMPLUT PAHARUL – Exasperata de interventiile pucistilor, judecatoarea Lia Savonea din CSM cere adoptarea unui Cod de conduita prin care sa ii invete pe membrii CSM pe ce ton trebuie sa vorbeasca cu colegii si cand sa intervina in discutii: "E bine sa nu confiscam notiuni ca 'onestitatea'... Se incalca regulile dialogului". Andrea Chis este reclamata ca isi interogheaza colegii, in timp ce Bogdan Mateescu sustine ca amenintarile reclamate de Gabriela Baltag "nu se confirma"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 October 2017 18:56
Vizualizari: 8026

 

Relatiile dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii au ajuns la un nivel ingrijorator, fiind din ce in ce mai putin suportabile atitudinile, reactiile si afirmatiile facute de unii dintre judecatorii sau procurorii din CSM. Dovada faptului ca actualul CSM trece printr-o grava criza de comunicare, putand chiar sa afecteze buna functionare a activitatii Plenului sau Sectiilor vine chiar din partea unui membru al Consiliului care, nemaisuportand "interventiile" unor colegi de-ai sai, cere adoptarea de urgenta a unui Cod de conduita al membrilor CSM.


Concret, judecatoarea Lia Savonea (foto), una dintre cele cinci doamne din CSM care au dejucat puciul pus la cale de unii membri ai Consiliului impotriva conducerii Inspectiei Judiciare, a cerut in sedinta Sectiei pentru judecatori din CSM de joi, 26 octombrie 2017, adoptarea Codului de conduita al membrilor CSM, pe care il apreciaza ca imperios necesar dupa ce, in ultima perioada, au existat interventii ale unor judecatori care au afectat-o nu doar pe aceasta, ci si pe alti membri ai Consiliu. Cea care este reclamata, in mod expres, de judecatoarea Lia Savonea ca a incalcat regulile dialogului si a ajuns sa isi interogheze colegii este judecatoarea Andrea Chis din CSM, unul dintre membrii care voteaza cot la cot cu procurorii din Consiliu. De altfel, Chis a tinut sa afirme ca sustine adoptarea unui Cod de conduita pentru membrii CSM. Si bine face, caci in felul asta vor invata toti cand trebuie sa vorbeasca, ce ton sa adopte si ce atitudine sa aiba fata de ceilalti colegi.

In acest sens, Andrea Chis a propus ca dialogul pe aceasta tema sa aiba loc in cadrul grupului de comunicare din CSM, idee respinsa categoric de judecatoarea Lia Savonea, care a cerut ca discutiile sa fie purtate public si in prezenta presedintei CSM Mariana Ghena: "Nu putem face asta decat dupa ce coordonatorul invata regulile dialogului".

Propunerea judecatoarei Lia Savonea a generat luarea de pozitii, dintre cele mai interesante, din partea catorva judecatori din CSM, amintindu-se in acest context despre amenintarile pe care judecatoarea Gabriela Baltag le-a reclamat public si despre care judecatorul Bogdan Mateescu a tinut sa precizeze ca "nu se confirma". Reactia judecatoarei Baltag la aceasta pozitie a venit prompt: "Sunt dispusa sa probez toate afirmatiile". In opinia noastra, schimbul de replici pe acest subiect demonstreaza ca CSM sta pe un butoi cu pulbere, gata sa explodeze in orice moment.

Fara a face alte comentarii, prezentam dialogul din timpul sedintei Sectiei pentru judecatori din 26 octmbrie 2017:

Lia Savonea: "Doamna presedinta, inainte de inceperea sedintei, as dori sa pun in discutie ceva, daca imi permiteti. Nu e cu suplimentare, dar daca veti aprecia...", timp in care sefa CSM ii permite judecatoarei Savonea sa isi expuna pozitia: "Vreau sa spun ca interventiile din ultima vreme ale doamnei judecator Andrea Chis, prin care isi interogheaza colegii sau recurge la intrebari retorice, pe alocuri, in opinia mea, se incalca regulile dialogului. Pur, in opinia mea, nevoia de a dezbate asupra posibilitatii de a stabili un cod de conduita al membrilor din Consiliu pentru a evita astfel de situatii care, pe alocuri, ne afecteaza, pe mine personal ma afecteaza, si finalmente prestigiul activitatii pe care o indeplinim aici. Am considerat necesar sa va spun, suntem intre noi, in cadrul Sectiei de judecatori, si am asistat de prea multe ori la indepartarea cumva de la stilistica articularii calme de la regulile dialogului.

Am evitat sa reactionez cu aceeasi moneda, i-am ascultat pe colegii mei, nu i-am intrerupt, nu i-am expus cu orice pret, ori de cate ori mi-a trecut prin cap. Imi respect colegii, nu stiu care se poate plange ca nu l-am respectat, in timp ce colega Andrea Chis a spus-o chiar in sedinta publica ca am insultat-o, ca am jignit-o si a recurs la tehnici de comunicare cu care nu sunt de acord si ma tem ca e nevoie sa ne stabilim niste reguli in Consiliu. Ma gandesc sa fac si un material scris in lumina celor pe care vi le-am spus, dar trebuia sa spun acest lucru in sedinta publica."

Andrea Chis: "Doamna presedinta, eu chiar cred ca avem nevoie de un cod de conduita pentru ca am observat ca atat in sedintele Plenului, cat si in sedintele Sectiilor, cat si in activitatea noastra in afara Plenului si a Sectiilor avem niste comportamente care pot fi puse sub semnul intrebarii. (...) Sunt absolut de acord. Colega mea are dreptate, avem nevoie de reguli pentru ca probabil nu stim cu toti care sunt regulile unei comunicari normale. Dupa ce am adoptat o hotarare in majoritate, sunt colegi colege care dau comunicate de presa, contestand opinia majoritatii, desi ne-am inteles de la bun inceput ca ne vom respecta reciproc si tot ce iese afara... (...)"

Bogdan Mateescu: "Doamna presedinta, daca imi permiteti doua vorbe... am luat act de solicitarea formulata de doamna Savonea si de doamna Chis. As vrea sa asigur colegii judecatori care se uita ca nicio neintelegere punctuala nu va face sa ii afecteze in niciun fel. Indiferent de mesajul public transmis cu referire la amenintari sau alte aspecte nu se confirma, ca indiferent ce neintelegeri au judecatorii din Sectia pentru judecatori punctual, unii prin referire la alti, se vor remedia si ca toti lucram in interesul lor, indiferent de ceea ce se poate percepe in mod individual. Regret enorm ca o astfel de discutie se face public. Vreau sa imi manifest fata de colegii mei intreaga disponibilitate pentru a gasi cai de dialog. Si am gasit de nenumarate ori (...)"

Lia Savonea: "E bine sa nu confiscam notiuni ca 'onestitatea', asa cum a spus doamna Chis, ca ar fi onest. Cred ca ar trebui sa stabilim regulile dialogului. Regulile dialogului ne fac probleme mai degraba decat..."

Gabriela Baltag: "Doamna presedinta, sunt dispusa sa probez toate afirmatiile pe care le-am facut in spatiul public, intr-un moment cand dumneavoastra o sa hotarati, fara niciun fel de problema, pentru ca amenintarile si celelalte aspecte pe care le-a evidentiat domnul judecator se referea la afirmatiile mele. Sunt gata sa dovesc acest lucru. Nu pot acum, ca nu am asupra mea, dar lucrurile pe le-am spus in mod public nu le retrag sub nicio forma, sunt adevarate."

Mariana Ghena: "Daca e nevoie o sa stabilim un cadru, informal, formal, cum vom hotari impreuna, astfel incat sa discutam toate aspectele care ne framanta pe fiecare dintre noi."

Lia Savonea: "Cum veti aprecia dumneavoastra."

Andrea Chis: "Putem stabili o sedinta a grupului de comunicare marti si discutam toate aceste chestiuni in grupul de comunicare.'

Mariana Ghena: "In functie de programul pe care il avem si la nivelul Sectiei si la nivelul Plenului..."

Lia Savonea: "Nu in grupul de comunicare, ci in sedinta cu dumneavoastra."

Andrea Chis: "Grupul de comunicare are acest sens."

Lia Savonea: "Nu putem face asta decat dupa ce coordonatorul invata regulile dialogului".

Comentarii

# Informatie beton: doctorat in 17 ani date 26 October 2017 19:54 +1

 Merita investigat pentru ca e si cu putina discriminare povestea de mica anvergura universitara de la Cluj, dar cu mare dedicatie

# Asistentul de imagine fara motocicleta date 26 October 2017 20:45 0

Confirm ca am batut tara in lung si in lat, fara nicio dorință

# Horatiu de la etica date 26 October 2017 20:53 +1

Pe masura ce ma gandesc imi dau seama ca e timpul sa iti fac un loc si tie aici la catedra deontologico-morala pentru ca nu vei rezista printre oamenii rai. 

# ADEVARUL date 27 October 2017 11:00 0

CSM-UL ESTE PARTE A LOVITURII DE STAT DIN 2009, ESTE MAFIA IMBRACATA IN HAINE DE PROCUROR. SI-AU SUPT-O CAND JUDECATOAREA PATRU A FOST EXECUTATA CA VRAJOITOARE, AU DUS CU VORBA ORICE ALT PROIECT IN CARE AR FI TREBUIT SA INTERVINA, CONCLUZIONEZ DEOARECE IMI ESTE GREATA DE ACESTI TAMPITI CU PRETENTII: MAFOTILOR!

# NO COMMENT date 28 October 2017 09:50 0

Juzilor trebuie să le fie clar și fără cuvinte: NOI SUNTEM CSM!!!

# portocala date 28 October 2017 15:13 +2

Miroase de la o posta ca membrii CSM nu au nicio treaba cu poporul roman, majoritatea nu nicio treaba cu dreptul ci cu interesele personale si cu bani multi. Aspasia esti frumoasa!

# MIRA date 29 October 2017 12:23 0

Nu cod de conduita le trebuie ci, LEGI ADEVARATE ,care sa pemita aruncarea "peste bord" a tuturor celor care s-au dus in CSM MINTINDU-SI colegii, adica pretinzand ca vor sa apere independenta justitiei (Atentie a JUSTITIEI nu, a judecatorilor , fiindca ,din pacate, justitia nu se confunda cu judecatorii decat intr-un procent foarte mic ) dar in realitate isi apara propriile interese sau, interesele celor care i-au "sponsorizat" A se vedea "Cazul Danilet"...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva