12 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SACOSE CU BANI DE 2-3 KILOGRAME – Un martor audiat la ICCJ in "Dosarul Cosma" a oferit indicii despre comisioanele care ar fi ajuns la afacersitul Razvan Alexe. Judecatorul Gheorghe Aurel Ilie i-a atras atentia de doua ori consilierei omului de afaceri din Prahova ca marturia mincinoasa se pedepseste cu inchisoarea. Avocatul familiei Cosma a solicitat revocarea controlului judiciar: "Probatiunea duce intr-o alta directie decat cea retinuta in rechizitoriul parchetului"

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

23 February 2015 19:10
Vizualizari: 6913

Judecatorii ICCJ Aurel Gheorghe Ilie (foto), Lucian Macavei si Maricela Cobzariu au reluat, luni 23 februarie 2015, audierile in dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, au fost trimisi in judecata pentru atribuirea pretins frauduloasa a trei contracte de lucrari in judetul Prahova, alaturi de omul de afaceri Razvan Alexe si de un director din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu. La termenul de astazi au dat declaratii Airinei Marian, fost angajat al afaceristului Razvan Alexe, Stroe Cecilia, fosta colaboratoare a aceluiasi Razvan Alexe, precum si Maxim Lucian, un agent imobiliar imputernicit sa achizitioneze doua terenuri de catre Palada Nicolae, unul dintre reprezentantii firmelor participante la licitatiile din Prahova ce fac obiectul cauzei.


Marturia lui Airinei Marian s-a potrivit in buna masura cu declaratiile din 9 februarie 2015 date de martorele Enica Victoria si Stefanescu Florentina Catalina, care au vorbit in detaliu despre traseul pe care l-ar fi urmat sacosele cu bani ridicate de la ghiseul Raiffeisen-Ploiesti pentru a fi duse la sediul din Tatarani al firmei lui Razvan Alexe. In ceea ce o priveste pe Stroe Cecilia, care a asteptat pe holurile instantei ca judecatorii sa termine audierea lui Airinei, aceasta a avut o atitudine ezitanta, observata de presedintele completului, judecatorul Aurel Gheorghe Ilie, care i-a atras atentia o data in plus ca marturia mincinoasa se pedepseste cu inchisoarea.

La sfarsitul sedintei, judecatorii au pus in discutie masurile preventive dispuse fata de cei 4 inculpati din dosar. Omul de afaceri Razvan Alexe, singurul inculpat care a optat pentru procedura simplificata a recunoasterii vinovatiei, a solicitat mentinerea masurii controlului judiciar. De partea cealalta, Daniel Alixandrescu a cerut schimbarea arestului la domiciliu cu o masura mai usoara, in timp ce avocatul familiei Cosma a solicitat instantei supreme revocarea masurii controlului judiciar dispuse fata de seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si de fiul acestuia, Vlad Cosma, pe motiv ca probele administrate in faza cercetarii judecatoresti nu sustin acuzatiile DNA si conduc intr-o cu totul alta directie decat aceea indicata de procurori in actul de sesizare: "Probatiunea duce intr-o alta directie decat cea retinuta in rechizitoriul parchetului".

Din cauza lipsei de spatiu la instanta suprema, ICCJ a stabilit ca urmatorul termen in acest dosar (24 martie 2015) sa se judece la Curtea Militara de Apel Bucuresti. Procesul continua cu audierea altor martori.

Prezentam declaratiile pe care Airinei Marian, Stroe Cecilia si Lucian Maxim le-au dat in fata ICCJ la termenul din 23 februarie 2015:

Martorul Airinei Marian:

"Mentin declaratia data in faza de urmarire penala. Am lucrat la SC Grup Consexpert SRL, firma apartinand lui Razvan Alexe, la care am fost incadrat ca operator PC, dar la care am indeplinit si functia de sofer.

Pe parcursul activitatii mele, am fost de cateva ori si am preluat de la o femeie, din fata Raiffeisen – sucursala din centrul Ploiestiului, sacose. Acestea erau fie de plastic, fie de rafie, de o greutate de circa 2-3 kilograme, dar in care nu stiu daca se aflau bani sau documente. Eram trimis sa ridic aceste sacose de doamna Stroe Cecilia, care colabora indeaproape cu domnul Alexe. Aceste sacose le predam doamnei Stroe Cecilia. Inca o data, arat ca nu stiu ce era in sacose si ca acestea nu s-au desfacut in prezenta mea. Mentionez ca o pot recunoaste pe femeia care imi preda sacosele, daca mi se prezinta chipul acesteia, si ca am recunoscut-o la politie. Tot doamna Stroe Cecilia m-a trimis de mai multe ori sa duc la sediul Consiliului Judetean plicuri de format A4. Nu stiu ce era in aceste plicuri, eu le lasam la registratura, fara sa caut vreo persoana anume.

Nu-l cunosc pe domnul Alixandrescu Daniel, desi numele-mi suna familiar. Pe domnul Cosma Mircea il cunosc intucat e presedintele CJ Prahova. Nu l-am vazut la sediul din Tatarani. Il stiu din vedere si pe domnul Cosma Vlad si pot spune ca nici pe dansul nu l-am vazut la sediul din Tatarani, insa i-am vazut de cateva ori masina. In acelasi imobil are sediul, la parter, si o firma a mamei domnului Cosma Vlad. Precizez ca ii stiu din vedere pe domnii Onea Nicolae, Dumitru Ion si Matei si arat ca i-am vazut de mai multe ori la sediul din Tatarani; din cate mi-am dat seama, nu venisera impreuna, i-am vazut separat, in diverse ocazii.

In calitate de operator PC, am scanat documente de mai multe ori, dar nu imi amintesc de vreun inscris de mana care sa cuprinda cote sau initiale".

Martora Stroe Cecilia:

"Precizez ca am lucrat in calitate de asistent asigurari si ca aveam un mic birou in acel imobil in care isi are sediul firma domnului Alexe. Ulterior, am inceput sa desfasor activitate si la SC S&S Wizard SRL. Pe mine m-a angajat domnul Popa Ciprian, care, desi nu era administratorul firmei, avea imputernicire sa se ocupe de activitatea acesteia. Din cate retin, am fost angajata pentru a ma ocupa de managementul calitatii. Nu mi-am schimbat efectiv si biroul, in birou cu mine nu mai era nimeni, dar eu stateam mai mult la secretariatul domnului Alexe. Mentionez ca intre mine si Alexe Razvan a intervenit o relatie profesionala, ajutandu-l cu diferite evidente si dandu-i consultanta in mai multe probleme. Ca atare, s-a creat si o relatie de incredere".

Presedintele completului: "Ati trimis pe Airinei Marian sa ridice ceva de la o persoana de la Raiffeisen Ploiesti?"

Stroe Cecilia: (atitudine ezitanta, afirmatii pe alocuri neinteligibile si/sau evazive, neconsemnate in declaratie)

Presedintele completului: "Va atrag atentia ca marturia mincinoasa se pedepseste cu inchisoarea!"

Stroe Cecilia: "E posibil sa il fi trimis pe Airinei Marian sa faca anumite lucruri, de exemplu, sa mearga pana la Raiffeisen sucursala centrala, dar eu cand am facut acest lucru, l-am facut pentru ca, probabil, m-a rugat domnul Alexe Razvan.

O cunosc pe Stafanescu Florentina Catalina si am vazut-o de mai multe ori venind la sediul din Tatarani si aducand niste bani. Nu pot preciza in ce erau pusi acei bani. Banii au fost plasati fie secretarei Radu Monica, fie domnului Alexe Razvan".

Presedintele completului: "Pe domnul Airinei l-ati trimis la sediul CJ?"

Stroe Cecilia: "Cred ca l-am trimis pe Airinei Marian sa depuna documentatie in numele firmei la care lucram eu la sediul CJ si sa imi aduca bonul de inregistrare. Din cate retin, firma Wizard mai avea trei angajati, cu precizarea ca nu aveam acces la statele de plata si la alte documente contabile, decat atunci cand era nevoie sa depun documentatii pentru participarea la licitatii. Firma nu avea utilaje, dar, pentru eventualele lucrari, incheia contracte de colaborare".

Presedintele completului: "Va mentineti cele declarate la urmarire penala?"

Stroe Cecilia: "Da".

Stroe Cecilia: "Am participat la unele discutii pe care domnul Alexe Razvan le-a avut cu Dumitru Ion, Onea Nicolae, Palada Gimi sau Matei Ion – reprezentanti ai unor societati comerciale ce isi desfasurau activitatea in domeniul asfaltarilor. La aceste discutii era fie una dintre persoanele mai sus-mentionate, fie mai multe, in functie de imprejurari. Precizez ca domnul Razvan Alexe mi-a cerut sa fac niste insemnari cu un fel de concluzii ale discutiilor pe care le avea cu persoanele mentionate, privind modul cum urmau sa isi imparta lucrarile si banii rezultati din acestea. Mentionez ca nu am intrebat ce inseamna acele procente si nici acele initiale, intrucat nu imi permiteam acest lucru. Nu am asociat acele initiale cu numele unor persoane, intrucat nu le-am dat prea mare importanta. Sus-numitii vorbeau intre ei despre cum sa procedeze, dar nu au folosit vreun nume pe care sa il retin. Am scanat acele inscrisuri si le-am salvat pe un stick care a fost ridicat cu ocazia unor perchezitii.

Il cunosc din vedere pe domnul Alixandrescu Daniel si arat ca l-am vazut la biroul lui Razvan Alexe. Nu participam la discutiile lor.

Desi eram prietena cu Radu Monica, aceasta nu mi-a spus ca s-ar fi dat sume de bani unor persoane din acest dosar.

Il cunosc pe domnul Mircea Cosma din vedere, nu l-am vazut la sediul din Tatarani. Il cunosc si pe domnul Cosma Vlad, tot din vedere, dar nici pe dansul nu l-am vazut la biroul domnului Alexe.

(n.r. - consemnare la insistenta judecatoarei Maricela Cobzariu) Desi pe unele dintre inscrisuri apare numele 'Vlad', nu pot spune ca se referea la o persoana anume. Precizez ca pe unele dintre inscrisuri pe care apar initialele 'R', 'V' sau 'Vlad', este scrisul meu, lucru pe care l-am recunoscut si la urmarire penala".

Martorul Maxim Lucian:

"Nu ma aflu in relatii de rudenie, afinitate sau dusmanie cu familia Cosma.

In perioada 2008-2012, am avut o firma ce avea ca obiect de activitate, printre altele, si vanzari imobiliare. Firma se numea Centurion Estate SRL.

Retin ca domnul Palada Nicolae m-a contactat spunand ca il intereseaza teren in zona Fulga-Draganesti-Ciorani. In aceste conditii m-am interesat de teren. Am gasit terenurile din (neinteligibil), pe care le-am cumparat de la Constantin Maria, care era angajata la BNP Cosma Andreea. Din discutiile cu Palada Nicolae am inteles ca acesta urma sa dezvolte acolo o investitie din fonduri europene, un parc de panouri fotovoltaice, si ca oferea doua miliarde de lei vechi, spunandu-mi sa ma ocup eu de aceasta afacere. Am vazut in asta o sursa de castig, motiv pentru care am acceptat propunerea pe care mi-a facut-o chiar el, in sensul de a cumpara acele terenuri pe numele meu, urmand sa le revand. Am cumparat acele terenuri cu 20.000 lei si le-am revandut cu suma de 200.000 lei. Am primit acesti bani nu doar in ideea de pret al terenului, ci si pentru a ma ocupa in continuare de dezvoltarea afacerii. Banii mi-au fost virati in contul pe care il aveam la Raiffeisen. Domnul Palada a avut niste probleme de sanatate, iar afacerea s-a amanat pana la urma. Am scos acesti bani si i-am cheltuit. Consider ca am avut acceptul dansului sa procedez astfel.

Nu cunosc de unde avea Constantin Maria acele terenuri, nu il cunosc pe Toma Marin si nici pe numitii Ene Alexandru, Petrescu Georgeta sau Mihai Maria. Banii i-am platit doamnei Constantin Maria in numerar din surse proprii.

In ceea ce priveste a doua tranzactie, din 18 ianuarie 2011, mentionez ca Palada Nicolae mi-a spus ca vrea sa dezvolte o afacere si ii trebuie niste teren in zona Aricesti, de unde putea exploata balastru, urmand ca apoi sa il foloseasca tot pentru amplasarea de fotovoltaice. Precizez ca in cele 2-3 luni de pana la cea de-a doua vanzare, scosesem banii, considerandu-i ca fiind ai mei, iar Palada Nicolae nu mi-a cerut sa ii justific.

Nu le cunosc pe Marcu Aurelia si pe (neinteligibil), nu imi amintesc daca am reprezentat pe Irimescu Vasilica Silvia la cumpararea celor doua terenuri din zona Aricesti. Am mai verificat pe la primarii, am mai intrebat notarii cu care colaboram, si am aflat ca Irimescu Vasilica Silvia detine aceste terenuri. Am vorbit cu tatal dansei, intrucat din cate imi amintesc aflasem ca batranul Irimescu cumpara terenuri pe care le pune pe numele fiicei sale. Domnul Irimescu mi-a spus ca daca ii dau 500 de milioane de lei vechi pe acel teren, mi-l da. Doamna Irimescu Vasilica Silvia mi-a facut o imputernicire ca sa ma ocup eu de vanzarea acelor terenuri, pe care le-am vandut tot catre SC Cast, unei doamna Maria, trimise de domnul Palada Nicolae. Initial, trebuia sa primesc 700.000 RON, insa domnul Palada Nicolae mi-a propus sa imi dea 350.000 RON, urmand ca dupa exploatarea balastrului si comercializarea acestuia sa imi dea si diferenta, lucru cu care am fost de acord. Nu m-am consultat cu familia Irimescu referitor la acest aspect, pentru ca aveam puteri depline. Am scos banii, i-am dat domnului Irimescu in numerar 50.000 RON, si diferenta urma sa fie profitul meu si sa ma apuc de treaba.

L-am mai cautat pe domnul Palada Nicolae, dar am inteles ca are serioase probleme de sanatate, intre timp decedand. Pe Palada Gimi nu il cunosc, nu am vorbit niciodata cu acesta. Dupa decesul lui Palada Nicolae, nu am mai cautat pe nimeni din familia lui, terenurile le apartineau si am considerat ca nu mai am nicio obligatie.

Este adevarat ca am fost asociat la SC VLD SRL cu domnul Viter David Andrei. Acesta s-a retras, am preluat integral aceasta societate si i-am schimbat denumirea in Centurion Estate. Pe domnul Apostol Andrei il cunosc, i-am vandut un teren, nu imi amintesc in ce zona, posibil in Baraitaru. Nu-l cunosc pe domnul Filip Daniel Ion".

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.05.2024 – Procurorul Adrian Mircea isi ia definitivatul

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva