19 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA – Printr-un comunicat care ignora dreptul la libera exprimare si realitatea interna, Plenul CSM sare in apararea lui Traian Basescu, excluzand ideea imixtiunilor acestuia in Justitie! Senatorul Dan Sova, avocatul Gheorghe Mateut si europarlamentarul Vadim Tudor sunt acuzati ca submineaza autoritatea sistemului judiciar

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

10 July 2012 18:36
Vizualizari: 5516

 

Dupa episodul grosolanei imixtiuni in actul de justitie, cand CSM a dat un comunicat in care l-a infierat pe fostul premier Adrian Nastase, numindu-l „dusmanul Justitiei” in timp ce acesta era judecat chiar de presedinta ICCJ Livia Stanciu (membru al CSM) Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatoarea Alina Ghica (foto) recidiveaza. De data aceasta, CSM a luat pozitie impotriva senatorului Dan Sova, a avocatul Gheorghe Mateut si a europarlamentarul Vadim Tudor, si, printr-un comunicat dat publicitatii marti 10 iulie 2012 Consiliul i-a acuzat pe cei trei ca au subminat autoritatea sistemului judiciar pentru ca si-au permis in niste emisiuni de televiziune sa faca legaturi intre Traian Basescu si anchetele/condamnarile din anumite cazuri cu oameni politici. Gestul CSM este unul deosebit de grav, nepermis intr-o societatea democratica, unde fiecare e liber sa creada si sa spuna ce doreste. In lipsa de orice dovezi si argumentatii serioase (nu s-a facut niciun sondaj, nimeni din Justitie sau cetateni de pe strada nu au fost intrebati daca in urma unor comentarii publice s-a ajuns la afectarea imaginii Justitiei) CSM a acuzat un senator, un avocat si un europarlamentar ca au „subminat Justitia”, intr-o maniera care aminteste de perioada Inchizitiei. In opinia noastra, gestul CSM este exact reversul a ceea ce doreste sa transmita ca mesaj, atunci cand autosesizandu-se fara ca nimeni sa o ceara sau reclame, a ajuns sa afirme ca participantii la o emisiune TV ar fi: „indus ideea ca justitia este aservita politic sau, mai mult, controlata politic si de presedintele Romaniei”. Ne intrebam oare de ce, tocmai acum cand Presedintele Romaniei a fost suspendat, CSM pune pe tapet probleme cu conotatii vadit politice si mai ales in legatura cu dosarul „Trofeul Calitatii”, calificat de nenumarati specialisti ai dreptului, oameni politici, jurnalisti si cetateni drept o executie judiciara? In ce scop?


Publicam, in continuare, comunicatul privind apararea de catre Plenul CSM a independentei sistemului judiciar, ca urmare a declaratiilor publice referitoare la condamnarile pronuntate in dosarul „Trofeul Calitatii”:

"In sedinta din data de 10 iulie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara – Directia de inspectie judiciara pentru judecatori si Directia de inspectie judiciara pentru procurori, cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a dezbaterilor din cadrul emisiunilor difuzate de posturile Realitatea TV si Romania TV din data de 20.06.2012.

La data de 27.06.2012, in conformitate cu prevederile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspectiei Judiciare, efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a dezbaterilor din cadrul emisiunilor difuzate de posturile Realitatea TV si Romania TV in data de 20.06.2012.

Verificarile prealabile efectuate in cauza au stabilit urmatoarele:

S-au analizat materialele care au provenit din emisiunile televizate ale posturilor Realitatea TV si Romania TV din data de 20.06.2012, in care s-au dezbatut aspecte legate de hotararea definitiva de condamnare la pedeapsa inchisorii a fostului prim-ministru Adrian Nastase.

In ce priveste emisiunea de la postul de televiziune Realitatea TV, au exprimat diferite puncte de vedere domnul Dan Sova – avocat si senator PSD si domnul Gheorghita Mateut – avocat, cu privire la hotararea de condamnare a lui Nastase Adrian pronuntata, in recurs, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In ceea ce priveste afirmatiile, la postul de televiziune Romania TV, ale domnului Vadim Tudor, politician, presedinte al formatiunii politice PRM si europarlamentar, acestea au vizat condamnarile pronuntate in cazul altor oameni politici precum Dinu Patriciu, Catalin Voicu sau Gigi Becali.

Situatia de fapt in cauzele penale la care se face referire in articolele de presa:

Prin hotararea nr. 176/30.01.2012, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus, in majoritate, printre altele: condamnarea inculpatului Nastase Adrian la 2 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a, b, c C.pen. pentru savarsirea infractiunii prev. de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. Face aplic. art. 71, 64 lit. a, b si c C.pen. Totodata, instanta a solutionat si latura civila a cauzei, dispunand obligarea inculpatilor din cauza, la plata mai multor sume, reprezentand despagubiri civile.

Impotriva hotararii instantei de fond s-a declarat calea de atac a recursului, dosarul fiind inregistrat sub nr. 2470/1/2012 la completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care prin decizia penala nr. 160/20.06.2012, a hotarat urmatoarele: „Admite recursurile declarate de inculpatii Nastase Adrian, Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana si Vasile Mihail Cristian impotriva sentintei nr. 176 din 30 ianuarie 2012 pronuntata de inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala in dosarul nr.514/1/2009. Caseaza, in parte, sentinta penala atacata, numai in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptei retinute in sarcina inculpatului Nastase Adrian si cu privire la individualizarea judiciara a pedepselor aplicate inculpatilor Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana si Vasile Mihail Cristian si, in rejudecare: I. in baza art.334 Cod procedura penala schimba incadrarea juridica a faptei retinuta in sarcina inculpatului Nastase Adrian din infractiunea prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal, in infractiunea prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000 si mentine pedeapsa principala de 2 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit. a, b si c Cod penal pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale. (…) Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale recurate. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva aceleiasi hotarari. Onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru recurentii intimati inculpati Nastase Adrian, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian si recurenta inculpata Gasparovici Diana, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 100 lei, se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.”

Dupa pronuntarea deciziei din recurs, au fost emise mandatele de executare a pedepselor, ceea ce a generat ample dezbateri mediatice.

Discutiile purtate in cadrul emisiunilor televizate, amintite mai sus, nu au avut un caracter unitar, fiind exprimate mai multe puncte de vedere pe diverse teme. In cadrul acestor discutii s-au facut si afirmatii referitoare la justitie in general, iar in special cu privire la cazul Nastase (in actualitate la data de 20 iunie 2012 si intens mediatizat).

Pentru a putea aprecia daca, prin aceste declaratii publice, ce culpabilizeaza intregul corp al judecatorilor si procurorilor care au instrumentat si solutionat dosarul „Trofeul calitatii” privind pe Nastase Adrian, s-a produs o incalcare a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, cu consecinta scaderii increderii cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, a afectarii independentei acestora, analiza inspectorilor judiciari a pornit de la cadrul legal care defineste independenta sistemului judiciar si limitele libertatii de exprimare.

Astfel, prin articolul 1 pct. (4) din Constitutia Romaniei, se consacra expres principiul separatiei puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca. Potrivit acestui principiu, reprezentantilor celorlalte puteri - legislativa si executiva - nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care-l infaptuiesc. Potrivit art. 30 alin. 1 si 6 din Constitutia Romaniei, „Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile insa, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”.

Intr-un stat de drept nimeni, cu atat mai mult un reprezentant al uneia din celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra intregului sistem judiciar. In masura in care se procedeaza astfel, persoana care face aceste afirmatii aduce inevitabil, atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si implicit a independentei si reputatiei magistratilor.

Justitia, in statul de drept, este socotita o putere pe langa celelalte puteri ale statului (art. 21 si art. 124 din Constitutia Romaniei). Pentru aceasta este necesar sa existe anumite garantii fata de celelalte puteri ale statului pentru a se evita politizarea si pentru a crea independenta si impartialitatea magistratului.

Cand, din anumite motive, functia si rolul puterii judecatoresti sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept cu toate consecintele si implicatiile socio-economice ce decurg din aceasta.

In raportul Singhvi catre Comisia drepturilor omului a ONU din 1987 se precizeaza ca „principiile independentei si impartialitatii sunt pietrele de fundament ale motivarii si legitimitatii functiei judiciare in orice stat” – (pct. 75). Pe de alta parte, in „Principiile fundamentale referitoare la independenta magistratului”, adoptate la Milano in anul 1985 si confirmate de Adunarea Generala a O.N.U. din acelasi an, rezulta ca „independenta magistraturii trebuie garantata de catre stat si enuntata in Constitutie sau alta lege nationala, iar toate institutiile guvernamentale sau altele trebuie sa o respecte” (pct.1).

Recomandarea (94) 12 a Comitetului de Ministri al statelor membre privind independenta, eficienta si rolul judecatorilor, adoptata la 13 octombrie 1994, dorind sa promoveze independenta sistemului judiciar, a elaborat mai multe reguli cu valoare de principiu. Una dintre acestea vizeaza obligatia statelor de a lua toate masurile necesare pentru a respecta, promova si proteja independenta judecatorilor. Documentul prevede ca sensul de „independenta judecatorilor” nu se refera exclusiv la judecatori, ci acopera sistemul judiciar in intregime. Continutul acestui principiu consta, intre altele, si in obligatia organelor executivului si legislativului sa se abtina de la adoptarea oricaror masuri care ar putea submina independenta judecatorilor. Pe langa toate acestea, se precizeaza in document, ca nu ar trebui sa fie permis grupurilor de presiune sa submineze independenta sistemului judiciar”.

Prin afirmatiile ce au facut obiectul analizei, se poate aprecia ca politicienii au depasit limitele admisibile ale discursului public politic. Aceste limite trebuie raportate si la dispozitiile articolului 10 din Conventia europeana a drepturilor omului care consacra libertatea de exprimare. In discursurile lor, politicienii insista in mod constant asupra faptului ca hotararea nu se bazeaza pe probe si ca s-a urmarit, cu orice pret, condamnarea fostului premier. Mai mult, afirmatiile cu caracter general la adresa activitatii parchetelor si instantelor, prin care se acrediteaza ideea ca Parchetul General, DNA si parchetele in general au actionat in mod suspect in cazurile Ridzi si Nastase, ca s-ar fi facut arestari in cazul vamesilor la doar cateva ore dupa ce presedintele Romaniei anuntase respectivele arestari”, „ca presedintele Romaniei il are pe constiinta pe Nastase Adrian si ca i-ar fi bagat la puscarie pe Dinu Patriciu si Catalin Voicu fara sa stim de ce, iar pe Gigi Becali pentru ca a fost victima unui furt sunt de natura a induce si ideea unei implicari a politicului in justitie, sugerandu-se ca justitia, in ansamblul ei, nu e straina de influentele politice. Totodata, afirmatiile conform carora hotararea de condamnare pronuntata in dosarul „Trofeul calitatii” este data „fara sa existe cel putin o proba la dosarul cauzei si nu are nici o legatura cu dreptul”, afirmatii ce au fost facute cu ocazia unor emisiuni publice, de catre persoane cu notorietate care au pus in mod constant in discutie existenta unei implicari a politicului in justitie, sunt de natura sa afecteze imaginea sistemului judiciar.

Astfel, s-a indus ideea ca justitia este aservita politic sau, mai mult, controlata politic si de presedintele Romaniei, prin afirmatiile facute in emisiune (Vadim Tudor: „Instanta numita de Basescu e o instanta politica”, Reporter: „Tot ce ati spus dumneavoastra pleaca de la premisa ca Traian Basescu controleaza justitie”, Vadim Tudor: „O terorizeaza”).

Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri in ipoteza in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor valori pe care statul le poate in mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti. Referindu-se la restrangerea libertatii de exprimare in scopul garantarii autoritatii si impartialitatii puterii judecatoresti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in afacerea „Braford contra Danemarcei” a decis ca „interesul de a proteja reputatia si a asigura autoritatea magistratilor este superior aceluia de a permite o discutie libera asupra impartialitatii acestora”. in cauza „Pager si Oberschlick contra Austriei” s-a statuat ca „activitatea justitiei nu poate fi discutata fara sa se aiba in vedere anumite limite pentru a nu submina autoritatea acesteia, comandament deosebit de important intr-un stat de drept”.

Deosebit de aspectele mentionate in cele ce preced, a fost analizat impactului pe care il are atitudinea avocatului, in calitate de aparator al uneia din parti sau in calitate atat de aparator, cat si de om politic.

Astfel, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. 1 din Statutul profesiei de avocat, publicat in „Monitorul Oficial”, Partea I nr. 45 din 13 ianuarie 2005, cu modificarile ulterioare, „in exercitarea profesiei avocatul este independent si se supune numai legii, statutului profesiei si codului deontologic”. Referitor la indatoririle avocatului, in art. 214 alin. 1 din acelasi Statut se arata ca „exercitiul liber al profesiei, demnitatea, constiinta, independenta, probitatea, umanismul, onoarea, loialitatea, delicatetea, moderatia, tactul si sentimentul de confraternitate sunt principii esentiale ale profesiei de avocat si constituie indatoriri ale acesteia”. Alineatul 2 stabileste ca „avocatul este obligat sa respecte aceste principii in activitatea sa profesionala, precum si in viata privata”. Potrivit art. 1.1 din Codul deontologic al Avocatilor din Uniunea Europeana, adoptat in 2002 CCBE de Consiliul Barourilor Uniunii Europene, „intr-o societate intemeiata pe respect fata de justitie, avocatul indeplineste un rol eminent. Misiunea sa nu se limiteaza doar la executarea fidela a unui mandat in cadrul legii. intr-un Stat de drept, avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a apara drepturile si libertatile acestora: el este deopotriva sfatuitorul si aparatorul clientului sau”. Se mai arata in Codul deontologic faptul ca „misiunea avocatului impune indatoriri si obligatii multiple, uneori aparent contradictorii, fata de: client, tribunale si celelalte autoritati in fata carora avocatul isi asista sau isi reprezinta clientul, profesia sa in general si fiecare confrate in particular”. De asemenea, „profesia de avocat impune astfel de obligatii si fata de public, pentru care o profesie liberala si independenta, supusa respectarii normelor pe care ea si le-a impus, este un mijloc esential de aparare a drepturilor omului in fata Statului si a altor puteri”. In raport de aceste reglementari, este evident ca avocatul, alaturi de magistrati si de ceilalti participanti la activitatea de infaptuire a justitiei, este dator sa constientizeze impactul sustinerilor sale in plan social, fiind determinanta grija sa de a evita orice distorsionare a adevarului, a situatiilor de fapt ori prezentarea vadit partinitoare a normelor de drept, fara a avea importanta materia in care acestea sunt aplicabile. Si aceasta, indiferent ca pledoaria sa se produce in fata instantei sau in afara unui cadru oficial, cu ocazia exprimarii publice a unor puncte de vedere. Or, in realizarea acestor indatoriri este esentiala obligatia de rezerva de care trebuie sa dea dovada avocatul care, in acelasi timp, indeplineste si o functie politica.

Afirmatiile de genul celor analizate se situeaza in afara normelor de deontologie profesionala, aducand mari prejudicii justitiei care, in ultimii ani, chiar sub stricta supraveghere impusa de Mecanismul de Cooperare si Verificare, a inregistrat progrese de necontestat, recunoscute inclusiv la nivel european. Acestea sunt motivele pentru care afirmatiile directe, fatise, cu un pronuntat caracter personal, provenind de la un om politic de profesie avocat sau de la un aparator ales, de natura a convinge publicul ca justitia este influentata de factorul politic si ca se afla in fata unei hotarari judecatoresti fara fundament, fara probe doveditoare, are rolul de a submina autoritatea judecatoreasca si de a aduce atingere independentei sistemului judiciar.

In concluzie, pornind de la principiul ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile bazate pe generalizari pripite care pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si independenta magistratilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca declaratiile de genul celor exprimate de participantii la respectivele emisiuni TV sunt de natura a aduce atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar in ansamblul sau.” - PLENUL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Comentarii

# Politruci date 10 July 2012 18:46 +23

CSM trebuie desfiintat, a depasit orice limita. Cum isi permit niste functionari platiti din bani publici sa faca politica atat de grosier? Au verificat ei ca Basescu nu face imixtiuni in justitie!?!?!

# Barbie si Beat Manga date 10 July 2012 18:59 +12

Odata cu revizuirea Constitutiei este necesara o reconsiderare a acestei institutii, atributiile administrativ-manageriale pot fi preluate si de ICCJ.Promovarile pot fi facute prin examene organizate de ICCJ impreuna cu comisii de la cetdrele de drept din cadrul Facultatilor Bucuresti, Iasi si Cluj...trebuie sa ramana doar Inspectia Judiciara dar nu cu personalul actual.Oriunde in lumea civilizata hot.definitive sunt debatute comentate si criticate.Comunicatul acesta de presa incearca sa ascunda gunoiul sub pres insa fara succes-toate afirmatiile criticate de CSM sunt probate cu evenimente si declaratii (exista inregistrari audio-video pana si pe you tube) ale lui Traian Basescu.Dar de ce nu s-au sesizat ei spre ex.:de unde stia Basescu ca vor urma arestarea vamesilor(el cu gurita lui a declarat de Bruxelles)?De unde stia el despre probele din dos.Nastase(exista inregistrarea chiar din Parlamentul Romaniei)?De unde stia ca se vor gasi armele de la Ciorogarla?

# 69 date 10 July 2012 22:30 -9

Și legea avocaților ar trebui revizuită, nu?!! Sau cea a senatorilor, a deputaților, a europarlamentarilor, nu?! Sau voi sunteți doar iubitori de 68?? :D :D

# vox populi vox dei date 12 July 2012 21:29 +1

v-ati luat lumea in cap .va credeti dumnezeu pe pamant. dar 90% dintre voi sunt lichele.o sa va cautam de oua cum l-ati cautat voi pe nastase. pe toti lingaii lui basescu.

# MAGISTRATI FITI MAI UNITI CA NICIODATA date 10 July 2012 19:14 -5

POPORUL VREA JUSTITIE LIBERA

# Ghica du-te pe centura! date 10 July 2012 19:19 +19

Prof.Mateut:„Am convingerea că în această cauză s-a comis o eroare judiciară”...„Din punct de vedere juridic, dincolo de poziţia procesuală, cred că sunt deschise toate căile pentru recurgerea la o cale de atac extraordinară”. Sova:"Este o decizie care trebuie respectată" L.A.Bolcas:"Au fost doar nişte intervenţii neavenite ale CSM prin numirea la judecător la ICCJ a unei persoane care nu avea calitate de judecător. Problema a fost ridicată în faţa instanţei şi a fost susţinută şi la fond şi, evident, că orice hotărâre este lovită de nulitate" De unde pana unde vreo subminare?Si care parte nu e adevarata? Eu zic ca aceasta condamnare (eroare judiciara cu buna stiinta) va ingropa pe multi, asteptati CEDO.Iar Ghica care se tine de comunicate ar trebui sa plateasca ea daunele (nu noi) ca prea ii zice cu foc.

# Avocat date 10 July 2012 19:25 +3

Rugam CSM-ul sa i-a atitudine ferma cu privire la cazul Baroului Bota , cunoasteti situatia ca detin toate actele in legalitate si totusi exista magistrati hartuitori , care se pronunta pe sentimente fata de acestia si nu pe lege . La Tribunal suntem avocati iar la Judecatorie uneori da , alteori nu , asa dupa cum vrea judecatoarea . Atunci unde este suveranitatea justitiei , daca legea este aplicata dupa cum se trezeste magistratul ???? Daca nu are chef nu recunoaste calitatea avocatului , daca se are de bine cu el , ii recunoaste calitatea de avocat . Asta e justitia in aceasta tara in acest moment . Si totusi zice-ti ca nu exista imixtiuni politice ???!!!!!!!! , atunci de ce nu se rezolva acest haos ???? de ce nu exista practica judiciara cand sunt sute de hotarari ? De ce afost Bota condamnat desi era autoritate de lucru judecat ?

# komunikat date 10 July 2012 19:49 +12

Acestia au ramas blocati in obsesia cu Nastase. Mare greseala. Si multa imaturitate. Si deosebit de prost ales momentul. In concluzie, un fiasco...

# Barbie in deruta date 10 July 2012 19:53 +9

Cea mai tare fraza:"Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri"-ce spuneti fratilor, ne bagati voi pumnul in gura?Nu ati dormit bine?Reinventati voi cenzura de dragul lui Base?Ce restrangeri cand vorbim de o hotarare definitiva si de o eroare judiciara inimaginabila? Daca va dau in judecata astia 3 pentru acest comunicat (cititi cu atentie Noul Cod Civil)

# Ken în derută date 10 July 2012 22:40 +11

Atunci du-te tu într-o sală de judecată și spune-i judecătorului că tu vrei să vorbești și că nu te poate cenzura pentru că ai dreptul la libertate de exprimare și că acesta este un drept absolut : :lol: :lol:. Nu-ți bagă pumnul în gură, dar sigur îți va da ceva frumos cu care să te duci acasă. Atunci, în mod normal, de ce un magistrat e sancționat pentru că își spune oful pe la tele?? El nu are acest drept absolut?? Acolo nu comentează nimeni?? Mama voastră de egoiști, doar vreți să dați, nu să și luați.

# Nicio deruta date 10 July 2012 22:43 +3

judecatorul poate spune ce vrea la televizor, dar nu despre dosarele institutiei sale. E de foarte bun simt sa nu vorbesti despre ceea ce lucrezi, in orice firma de stat sau privbata nu se da din casa,

# Tot eu date 11 July 2012 00:06 +1

Atunci pentru ce se mai duce??!! Un avocat poate să vorbească despre dosare, un politician poate să vorbească despre dosare (fără să fie sancționat), la dracu, toată lumea poate, mai puțin un judecător. Păi, avem toți aceleași drepturi sau nu?! P.S.:nu sunt magistrat, nu sunt de acord cu o instituție cum este CSM, mă refer la organizare, și-mi doresc ca orice persoană să răspundă pentru ceea ce face.

# eminescu date 10 July 2012 21:21 +11

rusinos pt csm ca vorbeste fara rost chestiuni despre care n-a intrebat nimeni!!! dna Ghica sa -si aminteasca despre vizitele celor de la DNA cind era presedintele Sectiei IV Civila la Curtea de Apel Bucuresti si , apoi, mai vorbim...Curios ca sare imediat in apararea presedintelui-suspendat si, sper, demis curind, dar nu-si apara procurorii si judecatorii care muncesc, aceia despre care n-a auzit nimeni si care nu se vad la televizor! adica, aceia care au ales-o pe dna Ghica acolo...Si poate ne spune CSm cum e posibil ca procurorii si judecatorii sa raspunda penal si disciplinar pt solutiile care nu convin DNA si guvernarii portocalii?????in care stat de drept s-o mai fi pomenit asa ceva???

# Caragiale date 10 July 2012 22:26 +8

A fost presedinte la Sectia a VIII-a contencios administrativ fiscal, poate ca mai este daca nu s-a suspendat din functia de conducere, plantata acolo de Savonea, ca doar modelul Lupascu se aplica cu succes in prezent.  Pt. o corecta informare, la Sectia a IV-a a fost plantata o alta fufa, amica lui Macovei, coincidenta, tot de catre Lia Savonea!

# bercea mondial: manevra la frații mei,, date 10 July 2012 21:25 +15

Alo, doamna Ghica, Danileț, când publicați și soluția verificărilor privind abuzurile comise de procurorii: STOINA, BOCȘAN, SURDU, ETC. ? Departamentul securității statului ? , europa liberă, vocea Americii- mai avem voie să ascultăm ?

# Ezoteric date 11 July 2012 00:13 +5

Sa urmareasca cei de la csm postul superone,vor gasi acolo niste vorbe si gesturi foarte urate ! Atentie,unele s ar putea sa fie adresate justitiei,sau chiar monicai macovei !! Si sa ia atitudine ! Doamne,ce treburi serioase au parazitii astia,sa se stropseasca precum niste precupete la unii care nu s de acord cu ei ! Am voie sa spun ca ghica e o tuta ? O fi constitutional,o fi pe placul csm ? Dar daca spun ca e o diva e bine ?! Oricum ,tot tuta e...

# MAIMUTA GHICA date 11 July 2012 01:38 +13

Ghica, domnul profesor Mateuț ne-a învățat pe toți câte ceva care se numește carte!!!TU CARE HABAR NU AI CE-I AIA CARTE, TE-AI TREZIT SĂ PUI PUMNUL ÎN GURĂ UNUI PROFESOR CARE E ȘI AVOVAT!!!! vAI DE BLANA ȘI DE CAPUL TĂU!!! Bine zicea cineva că tu nu ai creier !!!! Maimuță proțăpită unde nu-ți este locul, laSA-NE ÎN PACE !!!

# eba date 11 July 2012 09:39 +7

Este inadmisibil ce se intampla in justitie. Faptul ca CSM a iesit sa "apere intreg corpul profesional" ( pe cei corecti nu are de ce sa-i apere) si in ce moment ?! spune multe. Se poate spune "cine se scuza se acuza". Magistratii (procurori si judecatori) au depus un juramant, si ar trebui respectat cu sfintenie. Aceasta nobila profesie este dusa in derizoriu in fata oamenilor pentru ca vad ce se intampla si nu mai au incredere in justitie. Poate se ia in deridere nestiinta celor multi, dar cei mai multi dintre ei au o intelepciune ancestrala si nu pot fi pacaliti mereu. Nu generalizez toata tagma magistratilor, printre ei cred ca sunt si oameni care isi vad de profesia lor cu buna-credinta, dar cei care ies in fata si arata cat de incovoiata le este spinarea fata de politic distruge imaginea tuturor. Probabil exista o molima a societatii moderne ce infecteaza-VIPiurile mondene - unora , probabil , le place acest segment social .Credinta mea este ca un magistrat ar trebui sa fie un exemplu in societate indeplinind si respectand caracteristicile unui om independent , moral , demn , modest , intelept, impartial, obiectiv, uman, onest , devotat profesiei etc. Nu sunt de parare ca un magistrat sa traiasca in saracie ca un sihastru dar nici sa epateze precum "vip" in masini scumpe si luxoase, cand stii cata saracie exista in societate. Cuvantul ce ar putea caracteriza sau care ar trebui sa caracterizeze aceasta profesie este abnegatie, pararea mea.

# LICA date 11 July 2012 23:34 +4

Prevederile LEGII nr. 406 din 10 iulie 2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman se aplica persoanelor care au avut calitatea de şef al statului roman. Persoana care exercita funcţia de şef al statului roman beneficiazã de prevederile acestei legi de la data încetãrii mandatului (folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, o indemnizatie lunara, paza si protectie, folosinta gratuita a unui autoturism) . Nu beneficiazã de prevederile prezentei legi persoana cãreia i-a încetat calitatea de şef al statului roman ca urmare a sãvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare A DEMITERII DIN FUNCTIE PRIN REFERENDUM. Dragii mei, haideti sa il ajutam pe Traian sa simta ceea ce am simtit noi cand ne- a taiat SALARIILE SI PENSIA ! BASESCU ESTE CINSTIT DOAR CU WHYSKI CA IN REST MINTE DE CUM RESPIRA ESCROCUL PENAL.

# Mishu date 12 July 2012 10:09 +4

Prea - cinstita Justitie romana a ajuns o adunatura de rubedenii . Sunt cativa judecatori in jurul varstei de 40 de ani care au facut scoala pe bune si sunt muncitori. Ei nu ajung niciodata in functii de conducere. In rest numirile si asa zisele "concursuri" sunt formalitati . Personalul care se vaieta continuu , incepand cu femeile de serviciu, arhivari, grefieri, judecatori , procurori sunt NEAMURI . Ex Presedinta Tribunal dn inima ardealului isi transforma cumnata din vanzatoare in grefier , ii rezolva studii juridice la una din fabricile de diplome si o inscrie pe pasunea ei. La fel se intampla la fiecare instanta. Daca cel din familie e putin mai istet ( scrie si citeste corect romaneste) este facut judecator sau procuror sa obtina saracul ... un ban sigur de la stat . Despre ce justitie vorbim? Pe cine sa respectam? Adunatura asta de rubedenii care , odata intrati in sistem devin infatuati si o tin dintrun abuz in altul? Vai de noi!!!

# Ciocan date 15 July 2012 08:43 -2

Pishule,incearca sa te vindeci de complexe. Nu mai incerca la INM, n-ai nicio sansa. Pune bani deoparte din oficii si ia-ti o bicicleta. E maximul realizarilor tale :lol:

# Mishu date 15 July 2012 09:23 0


Citeza pe Ciocan
Pishule,incearca sa te vindeci de complexe. Nu mai incerca la INM, n-ai nicio sansa. Pune bani deoparte din oficii si ia-ti o bicicleta. E maximul realizarilor tale :lol:
. Hehehe! Te demasti singur , istetule! Nu mai face presupuneri ca esti departe de adevar . :D . Ai fost la vrajitoare sau astea ti-s limitele ??? Pe tine cine te-a varat in sistem ??? Hehehe!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva