12 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Wikileaks: Kovesi sfatuita de “marele licurici” sa asculte intensiv telefoanele pentru a combate coruptia. Seful FBI i-a sugerat directorului SRI sa cultive surse de informatii printre politisti si magistrati

Scris de: V.R. | pdf | print

10 April 2011 11:25
Vizualizari: 5202

Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost sfatuita, intr-o intrevedere care a avut loc 14 noiembrie 2006, cu directorul FBI, Robert Mueller, sa gaseasca o formula legala prin care sa poata intercepta in voie convorbirile unor indivizi suspectati de coruptie, infractiuni informatice si terorism, si apoi sa foloseasca probele in instanta, pentru a obtine condamnarea lor. Directorul FBI i-a oferit lui Kovesi chiar ajutorul FBI pentru a determina o colaborare mai buna intre agentii serviciilor secrete si procurori. Discutia dintre Kovesi, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei si Mueller a aparut intr-o telegrama Wikileaks, publicata de revista Kamikaze. Mueller i-a promis fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, tot sprijinul SUA pentru ca aceasta sa reuseasca in lupta anticoruptie, in ciuda opozitiei pe care seful FBI a observat-o in atitudinea legislativului din Romania. De asemenea, Mueller s-a intretinut si cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu primul-ministru de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, si cu sefii SRI si SIE, George Maior si Claudiu Saftoiu.


Seful FBI catre Kovesi: “O unealta importanta pentru combaterea coruptiei este capacitatea de a intercepta telefoane si abilitatea legala de a folosi interceptarile in instanta”

Seful FBI i-a spus Procurorului General al Romaniei ca “o unealta importanta pentru a lua atitudine impotriva coruptiei este capacitatea de a intercepta telefoane si abilitatea legala de a le folosi ulterior, in instanta”. Aceeasi pozitie a fost mentinuta de Mueller si in discutia cu seful SRI, George Maior, in cadrul careia seful FBI a precizat ca nu exista nicio dovada mai buna pentru a obtine condamnarea unui inculpat decat propriile vorbe. In acest sens, seful FBI si-a aratat disponibilitatea de a ajuta Parchetul General in perfectionarea tehnicilor necesare in ancheta, si, de asemenea, Mueller a sustinut ca FBI este dispus sa ofere Parchetului General orice fel de ajutor necesar procurorilor si investigatorilor romani, inclusiv in tehnici investigative, managementul datelor, legislatie si antrenament. La randul sau, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat ca ar aprecia patrunderea expertizei FBI-ului in legislatia romaneasca, in tehnicile investigative, dar mai ales in managementul informatiilor. Mueller a mai mentionat ca ar aprecia intarirea colaborarii intre SUA si Romania in ceea ce priveste investigarea infractiunilor informatice. Kovesi a fost de acord cu pozitia exprimata de seful FBI, precizand ca cele mai multe cazuri de infractiuni informatice anchetate in Romania au ca persoane vatamate cetateni din SUA. Procurorul General al Romaniei a mentionat ca in acest sens ar fi necesar un schimb rapid de informatii si echipe mixte de investigatori.

Suportul lui Mueller pentru Macovei, “o demonstratie de sustinere bine plasata in timp”. Fostul ministru vorbea despre instante speciale pentru judecarea demnitarilor si a crimei organizate

Potrivit telegramei Wikileaks, cel mai important moment al sefului FBI in Romania a fost reprezentat de preluarea, de toata mass-media, a declaratiei de presa a lui Mueller, cu privire la sustinerea pe care SUA i-o oferea fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, in crearea Agentiei Nationale de Integritate. “Un punct important al vizitei a fost intalnirea cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. Declaratia de presa a lui Mueller a fost preluata de toata mass-media, subliniind suportul SUA pentru eforturile anticoruptie ale Monicai Macovei si cooperarea de succes in intarirea sistemului legislativ. (Nota: aceasta a fost o demonstratie bine plasata in timp, de sustinere pentru Macovei, de vreme ce legislativul din Romania a aratat reticenta cu privire la incercarea lui Macovei de a combate coruptia, reticenta evidentiata de recenta opozitie la crearea unei Agentii Nationale de Integritate eficienta, care sa monitorizeze veniturile ilicite ale oficialilor)”. In timpul intalnirii, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, l-a pus la curent pe Mueller cu dificultatile pe care le-a intampinat in a crea instante speciale care sa judece cazurile de coruptie ale demnitarilor si cele de crima organizata. Cu toate acestea, Macovei a adaugat ca aceste instante au inceput sa functioneze, chiar daca acestea au reprezentat un lucru nou pentru sistemul judiciar din Romania, care in trecut nu s-a confruntat cu asemenea probleme sensibile.

Seful FBI l-a sfatuit pe Maior sa se gandeasca si la sistemul judiciar cand cauta surse de informatii

In intrevederea avuta cu seful SRI, George Maior, Robert Mueller a sugerat ca o unealta importanta in lupta impotriva coruptiei si a terorismului ar fi posibilitatea legala de reducere a pedepsei inculpatului, sau de a cere clementa instantei, daca acesta isi recunoaste vinovatia sau daca recunoaste comiterea unei infractiuni mai putin grave, aceasta reprezentand un real impuls pentru cooperare intre inculpati si organele de urmarire penala. Mueller l-a sfatuit pe seful SRI sa ia in considerare si sistemul judiciar (n.n- politisti, procurori, judecatori) atunci cand cauta surse de informatii, si sa gaseasca modalitatea prin care interceptarile sa poata fi utilizate ca probe in instanta, de vreme ce “nimic nu e mai eficient decat utilizarea vorbelor unui individ intr-un proces”. Seful FBI a comentat ca Europa tinde sa utilizeze interceptarile numai ca informatii, insa procurorii din SUA “nu isi pot imagina sa isi faca treaba fara asemenea dovezi cheie in instanta”. Seful SRI, George Maior, a apreciat ca, de cele mai multe ori, dezbaterea europeana a fost purtata in termeni abstracti din cauza “lipsei de experienta in confruntarea cu probleme mari”, si ca pana si in Romania” a existat o dezbatere publica intensa despre amestecul intre sursa de informatii si sistemul judiciar”. Prim-adjunctul sefului SRI a sustinut ca Romania intentioneaza sa dezvolte un program in care sa utilizeze agenti sub acoperire in colaborare cu procurorii si cu SIE. Acesta a mai spus ca programul este prevazut in lege, dar inca nu a fost pus in aplicare, motiv pentru care ar aprecia ajutorul FBI-ului pentru a dezvolta asemenea metode si programe, sustinand ca tipul acesta de program ar fi esential pentru a para influenta ruseasca, crima organizata si terorismul. Seful FBI a sustinut ca institutia pe care o conduce ar fi dispusa sa ajute Romania sa se axeze in perfectionarea agentilor sub acoperire.

* Cititi aici telegrama Wikileaks

Comentarii

# Americanul date 10 April 2011 21:57 +3

Nu mai turnam la rusi, turnam la amerciani si platim la Bechtel cat nu face. Codruta nu vede... de ce oare?

# fbi date 12 April 2011 08:36 +1

noroc cu FBI, ca de nu si acum stateam si ne uitam ca prostii cum nastase 4 case, miky spaga, mazare, oprisan, guzganul rozaliu, felix motanu, mitrea manivea, vantu, gigi penali, vanghelie si alti reprezentanti de seama ai capitalismului romanesc isi derulau nestingheriti afacerile preacurate, in timp ce DNA mai salta cate un agent de politie care a pus si el botu :lol: Americanii ar trebui sa ne imprumute si niste judecatori din aia de judeca repede si le da cate 60-70 ani de parnaie mititeilor. ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.05.2024 – Procurorul Adrian Mircea isi ia definitivatul

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva