16 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cum se aplica prevederile CEDO, privind arestarea, in instantele romanesti: Senatorul Voicu sta in arest de peste un an, iar Clanul „Cordunenilor”, eliberat dupa un an si doua luni, pentru a nu se incalca termenul rezonabil! (Document)

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

15 April 2011 15:24
Vizualizari: 6003

Curtea de Apel Cluj a decis, in 10 martie 2011, eliberarea mai multor membri ai Clanului Corduneanu, acuzati de spalare de bani, lipsire de libertate, santaj, inselaciune, fals in inscrisuri in forma continuata si constituirea unui grup infractional organizat, pe motiv ca acestia au stat deja un an si doua luni in arest preventiv, timp in care pericolul social concret pe care acestia il reprezentau s-a diminuat. Mai mult, principalul argument al Curtii de Apel Cluj pentru decizia de eliberare a Cordunenilor a fost reprezentat de “termenul rezonabil” despre care se vorbeste in Conventia Europeana, in care o persoana poate fi tinuta in detentie provizorie, iar completul Sectiei Penale a CA Cluj, format din judecatorii Ana Covrig, Monica Rodina si Livia Mango, a ajuns la concluzia ca termenul ar fi incalcat, daca inculpatilor le-ar mai fi prelungita starea de arest. Magistratii au ajuns la aceasta concluzie in ciuda faptului ca au recunoscut, in motivarea deciziei nr.334/R/2011, ca inculpatii au fost cei care au tergiversat procesul, prin invocarea continua a lipsei de aparare. Larghetea interpretarilor facute de judecatorii Curtii de Apel Cluj, in aplicarea Conventiei este cu atat mai surprinzatoare cu cat Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, saptamana trecuta, ca senatorul Catalin Voicu, arestat pentru fapte de coruptie, trebuie sa fie judecat in stare de arest, in ciuda faptului ca acesta a petrecut deja un an si aproape o luna dupa gratii.


Acuzati de lipsire de libertate si constituirea unui grup infractional organizat, Cordunenii nu mai reprezinta, in opinia CA Cluj, un pericol social

Judecatorii Ana Covrig, Monica Rodina si Livia Mango, de la Curtea de Apel Cluj, au sustinut, in decizia nr. 334/R/2011, emisa in dosarul nr. 4183/100/2010, ca “temeiurile care au determinat arestarea preventiva a inculpatilor s-au schimbat, caz in care (...) devine posibilainlocuirea masurii preventive a arestarii cu o alta masura preventiva. Astfel, referitor la pericolul pentru ordinea publica reprezentat de lasarea in libertate a inculpatilor, se constata ca acesta s-a diminuat prin trecerea timpului. (…) Persistenta motivelor plauzibile de a banui persoana arestata de comiterea unei infractiuni este o conditie sine qua non de regularitate a mentinerii acesteia in detentie (...). Dupa un anumit timp existenta acestor motive plauzibile nu mai este suficienta pentru a justifica detentia preventiva, fiind necesar a se examina daca autoritatile au depus diligente suficiente in derularea procedurii. (…) Detentia preventiva nu ramane legitima decat daca ordinea publica este efectiv amenintata, aspect nedemonstrat in cauza la acest moment, iar mentinerea detentiei nu poate sa serveasca pentru a anticipa o pedeapsa privativa de libertate. (…) Fara a nega gravitatea infractiunilor de comiterea carora sunt acuzati inculpatii recurenti, curtea retine ca gravitatea infractiunilor si modalitatea de comitere nu sunt motive pertinente care la acest moment procesual, sa justifice privarea de libertate a acestora (cauza Jiga contra României). (...). Asadar, continuarea detentiei nu se mai justificaintr-o speta data, decat daca anumite indicii concrete releva o veritabila cerinta de interes public, care prevaleaza, in ciuda prezumtiei de nevinovatie, asupra regulii de respectare a libertatii individuale (...).

CA Cluj a acuzat “autoritatile” de pasivitate in cazul Cordunenilor si, ca atare, a decis eliberarea lor

In motivarea deciziei de eliberare, judecatorii au acuzat instanta care era investita cu judecarea cauzei pe fond ca nu a impiedicat tergiversarea procesului, incercata de inculpati, prin toate mijloacele. Neimpiedicarea tergiversarii dosarului a reprezentat, in opinia judecatorilor Curtii de Apel Cluj, un alt argument in favoarea eliberarii celor din Clanul Corduneanu. “(...) de la data trimiterii in judecata instanta de fond nu a reusit sa declanseze cercetarea judecatoreascasi sa procedeze la audierea inculpatilor”. Pe de alta parte, instanta Curtii de Apel Cluj a recunoscut ca inculpatii s-au folosit de cereri de amanare pentru angajarea unui aparator, de cereri de reziliere a contractelor de asistenta juridica, de lipsa de aparare la anumite termene, numai pentru a trena desfasurarea procesului, insa CA Cluj a considerat ca de vina pentru reusita acestor tertipuri este instanta de fond care, desi “avea la indemana diverse mijloace procedurale prin care putea preveni tergiversarea solutionarii cauzei si ramanerea in incertitudine a inculpatilor arestati in cauza cu privire la situatia lor”, nu a facut-o, permitandu-le inculpatilor, de fiecare data, sa determine amanarea cauzei. “(…) In cazul de fata, in raport de evolutia cauzei, de pasivitatea de care a dat dovada instanta de fond in demararea cercetarii judecatoresti si in solicitarea de informatii despre situatia personalasi sociala a inculpatilor arestati, curtea conchide ca detentia preventiva a inculpatilor recurenti a atins o durata rezonabila, iar a mentine aceasta stare de detentie in continuare semnificaincalcarea articolului 5 paragraf 3 din Conventia Europeana privind apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, incalcare grefata pe lipsa de diligenta a instantei de fond in derularea procedurii de judecata”. Mai mult, instanta de recurs a criticat judecatorul fondului pentru ca acesta nu a dispus “efectuarea unor referate de evaluare care sa ofere date despre situatia personalasi sociala a inculpatilor arestati”. De asemenea, Curtea de Apel Cluj a sustinut si ca judecatorul trebuia sa se foloseasca de aparatori din oficiu pentru a impiedica tergiversarea dosarului de catre inculpati.

Senatorul Voicu este considerat, chiar si dupa mai bine de un an, un pericol social concret

In 11 aprilie, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis mentinerea in arest a senatorului Catalin Voicu, acuzat de comiterea unor infractiuni de coruptie, pe motiv ca acesta reprezinta inca un pericol social concret si ca judecarea cauzei nu poate fi facuta cu senatorul Voicu in stare de libertate. Argumentul care a convins judecatorii supremi sa nu il lase liber pe Voicu a fost cel adus de procurorii DNA, potrivit carora Voicu, stiind ca ii sunt ascultate telefoanele, a incercat sa isi preconstituie probe. Romania a mai fost condamnata la CEDO, in cauza Jiga, pentru nerespectarea termenului rezonabil, Curtea constatand ca a fost incalcat termenul rezonabil de detentie provizorie, reclamantul stand 11 luni in arest preventiv, pentru fapte de coruptie.

* Cititi aici decizia penala a Curtii de Apel Cluj, prin care au fost eliberati “Cordunenii”

Comentarii

# avo date 15 April 2011 15:54 +3

haideti sa va zic eu tacticile urmate de avocatii penalisti in cazul in care clientul este arestat. Se prelungeste cat mai mult judecata in prima instanta, pentru ca clientul dupa 1-2 ani de arest este 99 % eliberat. Dupa aceea se merge din nou pe tergiversarea sine die, daca se risca o pedeapsa cu executare. Nu e greu. trebuie inspiratie, multe expertize si multe obiectiuni

# Gigi Marga date 15 April 2011 16:23 -1

Eu trag urmatoarea povata de la justitia romana: decat sa ma manjesc cu o mita de 2lei,sau stiu eu ce foloase si interventii si comisioane,ca mai apoi sa zac in puscarie mai bine talharii cu violenta,jafuri armate si am sansa sa ies intr-un termen rezonabil. Plus ca daca ma manjesc cu mita si alte foloase imi pune sechestru.........stau de circ cu maimutoii de la DNA, asa frate am intrat la spring noaptea peste barosan ii umflu niste bate in freza, iau aur,bani,electronice, si pana ma prind politistii lu peste le am valorificat, plus ca mai fac 2-3 combinatii, banii produsi sunt la pastrare, cand ies peste un an sunt boier Bibescu.

# marga gigi date 15 April 2011 20:09 +2

cu cat esti mai sus cu atat trebuie sa fi mai corect. In toate tarile civilizate o fapta penala comisa de un ministru, senator si judecator e considerata mult mult mai periculoasa si se sanctioneaza mult mai drastic decat daca ar fi comisa de un cetatean obisnuit care nu detine functii publice. Cu atat mai mult in cazul unor fapte de coruptie. Pe de alta parte pus liber tovarasu voicu are resursele financiare suficiente pentru a ,,intoarce" probatoriu, a ,,umbla" la judecatori sau a face presiune asupra acestora inclusiv prin mass media, ca sa nu mai vorbim de fuga din tara. Mai are de stat ca oricum se va scadea din pedeapsa ce i se va aplica.

# Gigi Marga date 15 April 2011 20:56 +3

Frate Gigi parerea mea nu te supara este ca jurisprudenta cedo (citam numai spetele PNA/DNA adica Degeratu,Jiga,Calmanovici,I.Popa toate sustinand ca termenul nu prea a fost rezonabil si masura cam nemotivata)trebuie aplicata la fel ptr.toata lumea, constitutia legea de capatai propovaduieste egalitatea in fata legii...........si daca Voicu are resurse financiare mai mari decat Calin Bogdan (cunoscut ca si "Costel Corduneanu"), Calin Vasile, Gheorghe Rusu, Florin Corduneanu, precum si cumnatu zis "Bula" sau Octav eu ma duc in fata Palatului Justitiei si mi dau foc.

# Gigi Marga date 15 April 2011 21:03 +1

In toate tarile civilizate se respecta jurisprudenta CEDO,drept urmare condamnari mai slabut (nu mi o baga pe aia ca niet coruptie,nu merge vezi Severin a fost cel mai pacalici fata de sumele cerute de austriac,spaniol si sloven,plus ca nu exista coruptie ptr.ca se numeste lobby,recomandare,bonus ia dai tu in Germania 100de eur unei asistente pe salvare sa vezi cum o insfaca legal ptr.ca e legal se num.recompensare a serviciilor prestate).........in restul tarilor Rusia,Turcia,Romania in ordinea nr.de pe tricou (a se citi condamnari mai multe) nu prea se respecta.

# Gigi Marga date 15 April 2011 22:06 -1

In toate tarile civilizate se respecta jurisprudenta CEDO,drept urmare condamnari mai slabut (nu mi o baga pe aia ca niet coruptie,nu merge vezi Severin a fost cel mai pacalici fata de sumele cerute de austriac,spaniol si sloven,plus ca nu exista coruptie ptr.ca se numeste lobby,recomandare,bonus ia dai tu in Germania 100de eur unei asistente pe salvare sa vezi cum o insfaca legal ptr.ca e legal se num.recompensare a serviciilor prestate).........in restul tarilor Rusia,Turcia,Romania in ordinea nr.de pe tricou (a se citi condamnari mai multe) nu prea se respecta.

# Gigi Marga date 15 April 2011 22:17 +1

Si inca ceva cu tarile civilizate,eu nu inteleg sintagma "In toate tarile civilizate o fapta penala comisa de un ministru, senator si judecator e considerata mult mult mai periculoasa si se sanctioneaza mult mai drastic decat daca ar fi comisa de un cetatean obisnuit", sa ti si explic de ce: Jaques Chirac judecat ptr.deturnare de fonduri si abuz de putere nu a facut a zi de arest preventiv, Manfred Kanther, fost ministru de interne intre 1993-1999 in Guvernul cancelarului Helmut Kohl, este judecat in Germania pentru abuz de incredere si nu a facut o zi de arest preventiv, Luciano Moggi cu al sau Calciopoli nu a facut o zi de arest preventiv, Wesley Snipes nu a facut o zi de arest preventiv................cam ce tari civilizate se vad la noi Burkina Faso,Bulgaria,Irak,Venezuela?

# Van Gogu date 19 April 2011 22:12 0

Statul roman continua sa ignore obligatiile ce ii revin in virtutea calitatii de semnatar al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.România a fost condamnată anul trecut la plata a peste 8 milioane de euro daune, prin hotărâri rămase definitive la 31 decembrie 2010, ceea ce reprezintă 13% din totalul daunelor acordate în cauzele definitivate de CEDO, potrivit Raportului întocmit de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei. În ceea ce priveşte acordarea de despăgubiri în dosare rămase definitive în cursul anului 2010, România ocupă locul doi, după Turcia, în topul sumelor la care au fost obligate ţările. Astfel, dacă Turcia are de plătit 42% din totalul de 64.032.638 de euro daune acordate de CEDO, România se clasează pe locul 2, cu 13% din această sumă, adică aproximativ peste 8 milioane de euro. Locul trei este ocupat de Rusia, cu 12% din total.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.05.2024 – Judecator CCR, dus in stare grava la spital

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva