13 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Un nou caz Tundrea, reparat la Inalta Curte: un nevinovat a fost condamnat la 12 ani de puscarie, pentru omor, si a stat in arest aproape 4 ani! Marin Popara a murit in timpul procesului in care a cerut daune statului roman!

Scris de: L.J. | pdf | print

28 November 2011 19:18
Vizualizari: 7242

 

Lumeajustitiei.ro va prezinta un nou caz Tundrea, o eroare judiciara cumplita care a distrus viata a doi oameni, tata si fiu, si pentru care statul roman a platit, in final, mult prea putin. Un cioban a fost acuzat de omor, a fost arestat preventiv, condamnat la 12 ani de inchisoare si, dupa 3 ani si 8 luni de puscarie, a fost pus in libertate si achitat! Instantele au ajuns la concluzia ca arestarea sa a fost nelegala si i-au acordat initial daune de 70.000 de lei, majorate la 150.000 de lei in apel. Dupa casarea si rejudecarea apelului, s-au acordat reclamantului daune materiale de 33.500 lei si daune morale de 341.500 lei. Omul nu a mai apucat sa vada o decizie civila definitiva, pentru ca a murit, insa tatal sau a continuat actiunea prin care a cerut statului roman despagubiri pentru paguba creata. Incredibil, dar statul roman, prin Ministerul Finantelor, a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa nu ii permita tatalui decedatului sa fie parte in proces, pentru ca nu ar fi demonstrat ca se afla in intretinerea fiului.


Epopeea judiciara a unui om care a avut ghinionul sa fie anchetat si judecat in Romania

In data de 21 octombrie 2001, Marin Popara a fost arestat preventiv pentru omor, iar la data de 13 martie 2002, a fost trimis in judecata prin rechizitoriul nr.972/P/2001 al Parchetului Tribunalului Dolj, in stare de arest preventiv. La 24 august 2004, Tribunalul Dolj a pronuntat sentinta penala nr. 545, prin care l-a condamnat la pedeapsa de 12 ani inchisoare, iar prin decizia penala nr.402 din 14 decembrie 2004, a Curtii de Apel Craiova, Popara a fost achitat, retinandu-se ca fapta nu a fost comisa de el, Inalta Curte respingand recursul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, prin decizia penala numarul 2552/2006. Popara a incercat sa faca statul roman sa plateasca pentru traumele pe care le-a trait in arest, dar si pentru stigmatizarea de care a avut parte, dupa arestare. Prin actiunea civila inregistrata la 11 ianuarie 2007, Popara a chemat in judecata statul roman, prin Ministerul Finantelor, solicitand daune materiale de 67.500 lei, si daune morale de 600.000 de lei. Prin sentinta civila numarul 624 din 2 octombrie 2007, pronuntata de Tribunalul Dolj, s-a admis in parte actiunea lui Popara, caruia i s-au acordat daune morale de 70.000 de lei, pentru arestarea sa nejustificata in perioada 21 octombrie 2001-5 iulie 2005. La Curtea de Apel Craiova, insa, daunele au fost majorate la 150.000 de lei, dar, in recurs, Inalta Curte a decis casarea si rejudecarea apelului. Numai ca, intre timp, reclamantul a decedat, fiind inlocuit in cadrul actiunii cu tatal sau, Popara Oprea. La rejudecarea apelului, statul roman a fost obligat la plata sumei de 33.500 de lei cu titlul de daune materiale si daune morale de 341.500 lei. Statul roman a declarat recurs, la Inalta Curte, invocand ca nu se puteau acorda daune mostenitorilor, intrucat nu s-a facut dovada, prin niciun mijloc de proba ca inainte de arestarea reclamantului, tatal acestuia se afla in intretinerea sa, apreciindu-se ca actiunea este neintemeiata in ceea ce priveste daunele morale, pentru ca in acest mod, nu s-ar proceda la o reparatie pentru suferintele psihice produse unei persoane, ci la remunerarea unei alte persoane, decat cea care se presupune ca a suferit, ignorandu-se in acest fel caracaterul strict personal al daunei morale. Sustinea Ministerului Finantelor a fost insa demontata in instanta, unde judecatorii au ajuns la concluzia ca atat tatal lui Marin Popara, cat si fratele acestuia, cu grave probleme de sanatate, erau ingrijiti de Marin Popara. Inalta Curte a respins recursul Ministerului Finantelor, statul devenind bun de plata. Niciun magistrat, insa, nu a fost tras la raspundere pentru cei patru ani in care Popara a stat in inchisoare, si nici pentru condamnarea aplicata acestuia, de 12 ani de puscarie!

* Cititi aici Decizia civila a Inaltei Curti

Comentarii

# caineanu ion date 28 November 2011 19:44 +4

cesemeul din oficiu sa sesizeze parchetul pentru abuz sau pentru . neglijenta in serviciu . va spuneam ca atata timp catjudecatorii nu raspund pentru solutiile date cu incalcarea legii sau din nestiinta sau ca au ceva cu avocatul, ei bine, atunci vom mai avea mii si mii de asemenea cazuri!

# gian-carlos date 28 November 2011 22:09 +1

:lol: sarmani judecatori,cum sa plateasca ei ptr.rebuturile pe care le dau pe banda si care distrug vietile a numeroase familii,cu ce ?salariile sunt "vai mama lor,pensiile SPECIALE la fel"sunt mai rau ca profesori.lasa sa plateasca statul adica noi ptr. lacomia si neam prosiea lor.de schimbat nu avem cum,nu primeste pe nimeni [numai rude si super pilosi dodati]in sistemul lor

# Dan date 28 November 2011 23:44 +7

Oare focarul ala de infectie de la Craiova (care in treacat fie spus a contaminat si justitia din Bucuresti la toate nivelele) nu ar trebui sa dispara odata si odata? Toate specimenele alea pripasite in Bucuresti la incepututl anilor 2000 aduse in haita de Rodica Stanoiu. Toate scursurile fac si desfac actul de justitie...

# Ilie Aurel date 29 November 2011 07:27 +2

Sunt judecator la C.A. Craiova si am intrat in completul de apel care l-a achitat pe Popara. Asa ca stiu foarte bine cazul...pentru ca eu am motivat decizia de achitare. Va rog sa nu mai comentati negativ la adresa judecatorului de fond daca habar nu aveti de ce anume exista in dosar. Doar atat va spun - judecatorul de fond nu a putut face expertiza ADN iar cand am solicitat IML acest lucru ni s-a spus ca tampoanele cu probe biologice fusesera distruse desi hotararea nu era nici pe departe definitiva.(iar in cazul Tundrea le-au tinut ...12 ani ? Ma intreb si eu asa...). a rog, n-are rost sa intru in amanunte. Un singur lucru va spun....judecatorul fondului nu a fost nici pe departe neglijent sau prost pregatit. A dat solutie pe ceea ce avea in dosar la acel moment.

# DOREL date 29 November 2011 14:17 +2

Stimate domnule judecator, felicitari pentru achitare. Dar dvs. pe ce v-ati intemeiat hotararea cand ati pronuntat achitarea ? Aceleasi lucruri nu erau si in dosarul de fond ? Sau, ca s-o tragem pe Academiei: a fost sau nu eroare judiciara ? Si, b): la nivel individual, trebuie sau nu sa raspunda cineva, si cine ??

# Perntru Ilie Aurel date 29 November 2011 13:29 +2

Domnule judecator, daca judecatorul fondului nu avea proba ADN, de ce dubiul nu i-a profitat inculpatului?JUdecatorul fondului trebuia sa se pornunte pe ce avea in dosar, dar NU AVEA VOIE sa il condamne pe inculpat daca vinovatia sa nu era DEMONSTRATA FARA PUTINTA DE TAGADA. SImplul fapt ca l-ati achitat va contrazice argumentatia de mai sus, cu privire la judecatorul fondului.

# Ilie Aurel date 29 November 2011 20:53 0

Pentru cine mai intereseaza. Desigur ca, daca am desfiinta acea sentinta am facut-o pentru ca am considerat ca judecatorul fondului a gresit sau, mai bine zis, nu a facut toate demersurile necesare perntru a se lamuri in legatura cu expertiza ADN. Din cate imi mai aduc aminte avea doar o constatare a grupelor de sange gasite la fata locului iar grupa de sange a lui Popara se incadra in cele identificate (dar asta e valabil pentru mii de persoane ) Daca va mai intereseaza subiectul .... pot sa va trimit decizia de apel prin e-mail.

# emi date 29 November 2011 20:52 0

Cazul LEAUTA de la Constanta , asemanator cazului Tundrea, ce se mai aude? Numai ca acolo nu este vorma de omor, dar tot eroare judiciara se cheama!!!! O justitie stramba care judeca numai pentru interese!!!!

# un cetatean cu putine cunostinte de PENAL date 4 December 2011 16:36 0

Sanctiunea trebuie aplicata doar daca exista convingerea ca vinovatia este stabilita FARA DUBIU. Si prin urmare acest principiu a fost daca nu incalcat macar neluat in considerare de catre judecatorul de la fond. Deci trebuie sa raspunda cumva ptr eroare. Nu te poti juca asa cu vietile unora doar ptr ca esti intr-o pozitie de putere. IN DUBIO PRO REO , parca asa se spune inca de prin anul intai cand studiezi dreptul roman, ca naiba dlor judecatori! Cu respect pentru cei care isi pretuiesc semenii si tin cont de asta prin deciziile pe care le adopta!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.05.2024 – Ziua decisiva pentru Udrea la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva