1 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENT – Judecatorul Adrian Toni Neacsu acuza CSM si Ministerul Justitiei ca au blocat publicarea hotararilor judecatoresti pe internet: “Romania este pe punctul de a rata o obligatie explicita trecuta in ultimul raport pe justitie al CE”

Scris de: L.J. | pdf | print

26 June 2013 13:18
Vizualizari: 5336

Judecatorul Adrian Toni Neacsu (foto) acuza Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei ca au blocat publicarea hotararilor judecatoresti pe Internet. Neacsu atrage atentia ca, in aceste conditii, Romania este pe cale sa rateze una din obligatiile mentionate in ultimul raport pe justitie al Comisie Europene.


Adrian Toni Neacsu precizeaza ca fostul proiect Jurindex pe care l-a dezvoltat incepand cu 2008 si care a publicat peste 250.000 de hotarari a fost reorganizat in Institutul Roman pentru Informatii Juridice -RoLII. Judecatorul sustine insa ca de luni de zile CSM si Ministerul Justitiei nu mai raspund comunicarilor oficiale ale RoLII. Asta desi Consiliul Superior al Magistraturii este fondator al RoLII si are reprezentant in Consiliul Director: “Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei, prin atitudinea lor, au blocat publicarea hotararilor judecatoresti pe internet, in conditiile cerute in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare cu Comisia Europeana. Fostul proiect Jurindex dezvolatat de mine incepand din 2008 si care a publicat cele mai multe hotarari judecatoresti in mod liber si integral pe internet (peste 250.000 de hotarari) a fost reorganizat in Institutul Roman pentru Informatii Juridice -RoLII, o fundatie cu corespondent in peste 30 de organizatii similare la nivel mondial, al carei singur scop este publicarea hotararilor judecatoresti pe internet, integral, gratuit si in forma lor originala, cu respectarea legislatiei privind protectia datelor personale. De luni de zile CSM si MJ nu mai raspund comunicarilor oficiale ale RoLII, ignora orice incercare de comunicare, desi CSM cel putin este membru fondator al RoLII si are reprezentant in Consiliul Director”.

Neacsu: “Aflu ca Ministerul Justitiei a aprobat derularea unui proiect foarte scump, pe bani europeni, cu termen de realizare nedefinit”

Potrivit lui Adrian Toni Neacsu, Ministerul Justitiei a aprobat un proiect costisitor, pe bani europeni, fara termen de realizare, care isi propune publicarea hotararilor judecatoresti, desi Jurindex a facut exact acelasi lucru fara vreo investitie: “Aflu ca in acest timp Ministerul Justitiei a aprobat derularea unui proiect foarte scump, pe bani europeni, cu termen de realizare nedefinit, care isi propune acelasi lucru, publicarea hotararilor judecatoresti. Jurindex a publicat sute de mii de hotarari practic fara investitie. Atrag atentia ca dincolo de risipa de bani, Romania este pe punctul de a rata o obligatie explicita trecuta in ultimul raport pe justitie al CE, Guvernul Romaniei oprind in acest moment publicarea hotararilor judecatoresti. Dupa luni de zile de tacere si asteptare, am luat decizia de a ma implica si de a spune ce se intampla”.

In acest context, judecatorul Adrian Toni Neacsu considera ca este necesara o dezbatere cu privire la subminarea interesului public de transparenta a sistemului judiciar: “Rog organizatiile neguvernamentale interesate, publicatiile juridice online, reprezentantii Comsiiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor sa se aplece asupra acestei probleme si sa accepte in perioada urmatoare sa participe la o dezbatere publica in legatura cu subminarea interesului public de transparenta a sistemului judiciar prin publicarea hotararilor judecatoresti”.

Comentarii

# Marinaru date 26 June 2013 13:44 +15

Ei asta-i buna....cum sa publice Haineala daca nu a primit acordul lui Basescu si mai pitesc si ei cite ceva pe acolo.Judecatorii publica,procurorii ba !!!!

# Neacsu, minti cu nerusinare date 26 June 2013 17:00 0

Nu s-au mai publicat hotarari judecatoresti in Jurindex din anul 2010, stii foarte bine lucrul asta. Ai nevoie de hotarari judecatoresti pentru proiectul tau privat cu \"Monitorul Jurisprudentei\"?

# Tudor Raneti date 13 October 2013 00:36 0

Asta nu impiedica justitiabilii sa-si publice propriile hotarari judecatoresti, si dosarele penale ce le-au facut judecatorilor daca au dat hotarari judecatoresti neintemeiate si ilegale si asa mai departe. Cetateanul are dreptul si obligatia conform Constitutiei Romaniei de a apara Romania

# IOAN DUSCAS date 26 June 2013 15:19 +6

IN ACEASTA TARA INFRACTORI DIN CATEGORIA OAMENI AI LEGII S-AU COALIZAT INTR-O STRUCTURA MODEL DE CRIMA ORGANIZATA POSTURA DIN CARE ISI URMARESC CU NERUSINARE MESCHINELE INTERESE PERSONALE SI DE GRUP  ABUZAND IN ACEST SENS DE FUNCTIILE DETINUTE ! SINGURA DIFERENTA DINTRE ACEASTA STRUCTURA CRIMINALO-MAFIOTA SI O STRUCTURA MAFIOTA CUM VEZI PRIN FILME  REZIDA DIN FAPTUL CA AI NOSTRII DERULEAZA ACTIUNILE CRIMINALE PE BANI PUBLICI SI LA LUMINA ZILEI !

# un liberal scandalizat :D date 27 June 2013 10:05 +4

exemplele nenumarate de judecatori ineficienti si corupti au in  spate evidente scapari ale sitemului judiciar,i-am solicitat domnului p.m.Ponta sa reparam fisurile din lumea justitiei,incepand de la influentele politicului in justitie,azi exista un fel de simbioza intre fiecare judecator si presedentie,un fel de cordon ombilical si terminand cu faptul ca persoanele care judeca nu judeca,nu au responsabilitatea unui judecator ci doar a unor instrumente de tortura si mani******re in mana regizorilor,care ce ne-au raspuns,prin vocea domnului nica?ca exista o limita,ca exista niste interese pe care o sa le ignore deoarece tin de alta putere in stat(judecatoreascaN.B)si ca aici nu se poate amesteca fiind ltfel probleme cu comisia europeana,altfel spus primul ministru Ponta are incredere in justitie si in naivitatea romaneasca.

# Aviatorul date 26 June 2013 16:37 +10

Frățioare, Neacșu, sunt atât de mult împotriva Sistemului criminal de crimă organozată condus de către Descreieratul din capul statului, încât acum sunt, conjunctural de partea ta. Dar, fârtate, nu pot  să-mi  extirp din memorie faptele și conduita mătăluță și ale confratelui Dumbravă, voi având o contribuție „istorică” la aruncarea CSM-ului   în mâinile pline de sânge ale procurorilor cu nășicul în suflet și în creier. Acum, Tonică dragă, ai  noroc...

# coruptus captivus date 26 June 2013 16:58 +1

Zau mai Neacsule ti-a stricat cineva afacerile cu Wolters ? Sa-l intreb pe Dan Stoica sa vad ce i-ai oferit la schimb ? ;-) ..Se mai aude ca iei si drepturi de autor pe jurindexul tau ? Adevarat ? Se mai aude ca esti bagat si tu in fundatia asta :lol: ... simiti mirosul de bani nebunule...in fine se aud multe despre tine ma baiatule oops scz..judecatorule :-*

# Corect date 26 June 2013 17:15 +1

Neacsule, ai tinut Jurindexul ca firma privata a ta si ai fugit cu baza de date la Wolters Kluwers? Nu va e rusine, tie si lui Danilet care e tovaras la toarta cu Juridice.ro?

# He he date 27 June 2013 09:29 +3

Corect, sa nu vorbim de funie pe sit.ul spanzuratului. Luju e detinut de firma juridex srl, ceea ce dovedeste inca o data ca jurindex nici macar nu e o marca inregistrata. Cat despre faptul ca Neacsu a fugit cu baza de date la Wolters Kluwer: a. Informatiile din jurindex au fost introduse in sintact mult inainte sa apara Dan Stoica acolo, ceea ce dovedeste doar ca Wolters are un IT de exceptie, ceea ce nu e de mirare avand in vedere ca nimeni din industrie nu a reusit sa copieze actul sintetic. B. In afara de practica judiciara din jurindex nu au fost adaugate alte spete integrale in Sintact, ceea ce dovedeste ca nu exista o alta sursa decat cele publice.

# Simplu date 27 June 2013 09:36 +8

Nu e nevoie sa intrebi pe cineva, informatia este foarte publica: Adrian Neacsu este redactor sef al Pandectelor Romane si al Monitorului Jurisprudentei. Este un autor de literatura juridica, cum sunt alte cateva sute in Romania. Faptul ca Wolters a acceptat colaborarea in vremuri grele pentru autor, cand prieteni de o viata iti intorc spatele, este un lucru de lauda pentru echipa de acolo. 

# antonie date 26 June 2013 18:47 +7

JURINDEX - este un proiect fara precedent in istoria postbelica. A reusit sa arate ca hotararile judecatoresti pronuntate in sedinta publica sunt informatii publice! A reusit sa devoaleze mizeria strambarii practicii in functie de interesul judecatorului - care trebuie sa explice de ce in cauze repetitive solutiile sunt diferite - intr-un fel in martie, altfel in septembrie si in decembrie iar ca-n martie :( Jurindex este si un succes la CSM din 2009, cand s-a adoptat HCSM respectiva. Apoi prin tacerea CSM si a Ministerului Justitiei, sub presiunea grupurilor de interese si chiar de crima organizata, s-a ajuns la ascunderea unora (multe) din hotararile judecatoresti, in loc sa le publice JUrindex - poate si cu complicitatea unor conducatori de sectii/instante si a unor IT-sti - asta chiar daca n-o fi de acrod dl. Neacsu cu remarca -il contrazice constatarea!!! Anumiti editori si anumiti judecatori mari publicisti de culegeri de practica au devenit adversari ai JURINDEX. Mai rasfirati!

# oscar pistorious date 26 June 2013 19:06 +8

Nu le convine procurorilor incompetenti si dresati publicarea pe internet a hotararilor judecatoresti ca sa nu iti vina idei sa te poti apara impotriva abuzurilor lor, toate ar trebui sa fie publice

# elena date 8 August 2013 22:30 0

D-le judecator,daca cetatenii acestei tari gresesc, platesc. daca voi gresiti noi suferim. Cand va veni ziua cand voi justitiarii veti cere urgentarea LEGII MAGISTRATILOR.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva