28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMANDA PE JUDECATORI – Magistratii Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru de la Tribunalul Calarasi au fost trimisi in judecata disciplinara fara ca impotriva lor sa existe o sesizare. Uluitor: cercetarea disciplinara a celor trei judecatori a inceput in 16 februarie 2021, dar abia in 4 mai 2021 fosta presedinta a Tribunalului Calarasi Cornelia Iordache a formulat sesizarea disciplinara. Iordache s-a dat presedinta instantei, desi nu mai avea aceasta calitate (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 September 2021 15:36
Vizualizari: 9423

Lumea Justitiei prezinta dovada comenzii care s-a dat pe judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Marinica Tudorache si Iulian Petronel Alexandru de la Tribunalul Calarasi. Cei trei magistrati au fost suspendati “preventiv” din functii si trimisi in judecata disciplinara fara ca impotriva lor sa existe o sesizare disciplinara. De-a dreptul halucinant: sesizarea a venit la trei luni de la momentul declansarii cercetarii disciplinare. Iar daca Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara va inchide ochii la aceasta grava neregula, atunci nu va face altceva decat sa confirme ca este partasa la o executie de cea mai joasa speta.


 

Judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Marinica Tudorache si Iulian Alexandru au fost trimisi in judecata disciplinara in 21 mai 2021 pentru mai multe pretinse abateri disciplinare, fiind acuzati ca au indraznit sa conteste in instanta hotarari ale Colegiului de conducere, actiuni pe care culmea cei trei judecatori le-au si castigat. Anterior exercitarii actiunii disciplinare (trimiterea in judecata disciplinara), Inspectia Judiciara prin inspectorul Petre Rosu dispuse declansarea cercetarii disciplinare in 16 februarie 2021 (vezi facsimil 1), fara insa ca impotriva judecatorilor Ileana Alexandru, Neluta Marinica Tudorache si Iulian Alexandru sa existe o sesizare disciplinara. Intreaga hartuire a plecat in realitate de la un memoriu al fostei presedinte a Tribunalului Calarasi Cornelia Iordache, aceasta formuland sesizarea disciplinara impotriva celor trei colegi ai acesteia abia in 4 mai 2021, deci la aproximativ trei luni dupa ce inspectorul Petre Rosu declansase cercetarea disciplinara, respectiv in 16 februarie 2021.

 


Minciuna lui Petre Rosu


Rezolutia prin care judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Marinica Tudorache si Iulian Alexandru au fost trimisi in judecata disciplinara incepe cu o mare minciuna. Astfel, inspectorul Petre Rosu sustine urmatoarele: “La data de 5 februarie 2021, a fost inregistrata la Inspectia Judiciara sesizarea formulata de catre conducerea Tribunalului Calarasi, care a fost inregistrata anterior la Consiliul Superior al Magistraturii. In cuprinsul sesizarii initiale sunt aduse la cunostinta aspecte ce vizeaza conduita profesionala a doamnelor judecator Alexandru Ileana si Tudorache Neluta-Marinica, precum si a domnului judecator Alexandru Petronel, toti trei judecatori de la Tribunalul Calarasi, fata de masurile dispuse prin hotararile de colegiu, conduita care a generat ingreunarea activitatii colegiului de conducere, a activitatii presedintelui instantei si a presedintelui sectiei civile, precum si a activitatii intregii instante, fiind prezentata situatia posturilor si modul de ocupare a schemei de personal” (vezi facsimil 2).

 


In realitate, la CSM si Inspectia Judiciara nu a existat nicio sesizare din partea conducerii Tribunalului Calarasi. Asta intrucat asa-zisa sesizare despre care vorbeste inspectorul Petre Rosu a fost de fapt un memoriu (vezi facsimil 3). Memoriu care, astfel cum veti vedea, mai tarziu a avut nevoie de o "calificare" pentru a fi transformat in "sesizare".

 


Corespondenta care devoaleaza inscenarea

 

Dovada ca nu a existat nicio sesizare impotriva celor trei judecatori de la Tribunalul Calarasi este corespondenta purtata de acelasi inspector Petre Rosu cu fosta presedinta a Tribunalului Calarasi, judecatoarea Cornelia Iordache, si actuala presedinta a Tribunalului Calarasi, judecatoarea Vica Oprisan.

Concret, in 16 aprilie 2021, deci la doua luni dupa inceperea cercetarii disciplinare fata de judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru, inspectorul Petre Rosu ii transmite o solicitare judecatoarei Cornelia Iodache, la acea data sefa Tribunalului Calarasi, in care ii cere: Expunerea unui punct de vedere scris cu privire la aspectele mentionate in sesizare, de catre presedintele instantei, doamna judecator Iordache Cornelia si de catre doamna judecator Stoian Sevastita, cu prezentarea unor elemente de detaliu, circumstanta si consecinte ale faptelor invocate in sesizare, cu eventuala depunere a altor inscrisuri decat cele atasate sesizarii(vezi facsimil 4).

 


Practic, pe langa faptul ca vorbeste despre o sesizare care nu exista, inspectorul Petre Rosu, solicita date si elemente despre acuzatiile aduse impotriva celor trei magistrati. Or, inexistenta unor asemenea “elemente de detaliu, circumstanta si consecinte ale faptelor” trebuia sa conduca automat la clasarea pretinsei sesizari, in baza art. 45 alin. 2 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: In cazul in care sesizarea nu este semnata, nu contine datele de identificare ale autorului sau indicii concrete cu privire la situatia de fapt care a determinat sesizarea, aceasta se claseaza si se comunica raspuns in acest sens. Se poate face o noua sesizare, cu respectarea conditiilor prevazute de lege”.


Mai importanta este insa o alta adresa a inspectorului Petre Rosu, trimisa in 4 mai 2021 judecatoarei Vica Oprisan (la acea data vicepresedinta Tribunalului Calarasi, in prezent presedinta instantei), in care acesta ii solicita ca fosta presedinta a Tribunalului Calarasi Cornelia Iordache sa faca precizari privind "calificarea" actului de sesizare: “Va adresam rugaminte de a avea amabilitatea sa transmiteti Inspectiei Judiciare inscrisurile, datele si informatiile care au stat la baza acestora ori pe care le apreiati dumneavoastra ca fiind relevante, in legatura cu urmatoarele solicitari: (…) precizari formulate de catre doamna judecator Cornelia Iordache, fost presedinte al Tribunalului Calarasi, privind calificarea actului de sesizare (vezi facsimil 5).

Asadar, desi incepuse cercetarea inca din 16 februarie 2021, chipurile pe o sesizare trimisa de fosta sefa a Tribunalului Calarasi Cornelia Iordache, in 4 mai 2021 inspectorul Petre Rosu ii cere Corneliei Iordache sa isi califice actul de sesizare. Or, daca Iordache facuse sesizare, asa cum a sustinut inspectorul Petre Rosu, de ce era nevoie ca aceasta sa si-o mai califice? Iar daca inspectorul Petre Rosu avea dubii in legatura cu actul de sesizare, de ce a declansat cercetarea disciplinara impotriva judecatorilor Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru?

 



Proba suprema a inscenarii


Proba suprema ca judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru au fost cercetati disciplinar si apoi trimisi in judecata fara ca impotriva lor sa existe o sesizare disciplinara este oferita de insasi autoarea “sesizarii” care a declansat executia celor trei magistrati. Mai exact, este vorba despre o adresa din 4 mai 2021, prin care fosta presedinta a Tribunalului Calarasi, judecatoarea Cornelia Iordache, il anunta pe inspectorul Petre Rosu ca face sesizare disciplinara fata de judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru: “Subsemnata Iordache Cornelia, presedinte al Tribunalului Calarasi, (…) va comunic ca inteleg sa formulez o sesizare disciplinara” (vezi facsimil 6).

De-a dreptul halucinant: deci la circa doua luni dupa ce inspectorul Petre Rosu a declansat cercetarea disciplinara impotriva judecatorilor Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru, si cu doua saptamani inainte ca acestia sa fie trimisi in judecata disciplinara, totul pe baza unei “sesizari” a Corneliei Iordache, sesizare care de fapt era un memoriu, Cornelia Iordache face sesizare disciplinara. Este dovada de necontestat a inscenarii care i-a vizat pe cei trei magistrati si a faptului ca acestia au fost cercetati disciplinar incepand din 16 februarie 2021 in baza unei sesizari disciplinare formulate abia in 4 mai 2021. Noaptea mintii! Cel mai probabil, inspectorul Petre Rosu a sesizat lacuna din dosar si a ales sa procedeze in acest fel, cerandu-i Corneliei Iordache sa spuna daca face sau nu sesizare, pentru a incerca sa acopere lipsa sesizarii disciplinare.

 



Presedinta care nu era presedinta


In ceea ce priveste adresa Corneliei Iordache din 4 mai 2021, mai exista o problema. Si anume faptul ca aceasta face sesizare disciplinara in calitate de presedinte al Tribunalului Calarasi, desi la acea data nu mai detinea aceasta functie. Cornelia Iordache fusese eliberata din functia de judecator, prin pensionare, incepand cu data de 1 mai 2021, in baza unui decret semnat de presedintele Klaus Iohannis in 29 aprilie 2021 (vezi facsimil 7). Deci, la momentul in care a facut sesizare disciplinara in calitate de presedinte al tribunalului Calarasi, Cornelia Iordache nu mai era presedinte al acestei instante, nici macar judecator.

 



Memoriul transformat de Petre Rosu in sesizare a fost trimis si la CAB


Nu in ultimul rand, o alta dovada ca memoriul din februarie al presedintei de atunci a Tribunalului Calarasi Cornelia Iordache nu a fost sesizare vine de la Curtea de Apel Bucuresti. Astfel, memoriul conducerii Tribunalului Calarasi a fost trimis nu doar la CSM, ci si la Curtea de Apel Bucuresti. Iar Curtea de Apel Bucuresti in baza memoriului a emis chiar o hotarare de Colegiu de conducere prin care a recomandat Tribunalului Calarasi mai multe masuri. Or, ar fi fost absurd ca la nivelul conducerii Curtii de Apel Bucuresti sa se dispuna masuri pentru Tribunalul Calarasi avand la baza o sesizare disciplinara. Mai mult, daca memoriul ar fi fost sesizare disciplinara, atunci sefii Curtii de Apel Bucuresti ar fi trebuit sa il redirectioneze catre CSM.


CSM risca sa fie partas la o executie oribila


Un verdict in aceasta inscenare disciplinara ar putea fi dat joi, 30 septembrie 2021, de catre Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara. Judecatorii din CSM au totusi ocazia de a indrepta cat de cat nedreptatile facute magistratilor Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru, mai ales ca acestia chiar au fost suspendati din functii la un moment dat, pe perioada procedurii disciplinare, fara ca impotriva lor sa existe o sesizare disciplinara, asa cum am demonstrat. O suspendare anulata apoi de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Trecand peste aberantele acuzatii ca cei trei judecatori au comis abateri disciplinare in momentul in care au contestat hotarari ale Colegiului de conducere ale Tribunalului Calarasi, prin actiuni in instanta pe care le-au si castigat, intregul dosar este nul, avand in vedere ca el a fost fabricat in lipsa unei sesizari disciplinare. Orice solutie de sanctionare a judecatorilor Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru ar transforma judecatorii din CSM in complici la o executie oribila, de neconceput pentru niste magistrati aflati in cele mai inalte functii.

Nu ne asteptam ca seful CSM Bogdan Mateescu sa dea o alta solutie decat cea a excluderii din magistratura, in conditiile in care impotriva sa Ileana Alexandru si Neluta Tudorache au facut plangeri la Inspectia Judiciara, dar - desi solutia se indreapta spre o excludere, caci e greu de crezut ca se va da o alta "sentinta" dupa ce cei trei judecatori au fost suspendati din functii la inceputurile acestui dosar - avem totusi speranta ca ceilalti judecatori din Consiliu vor da dovada de intelepciune si ratiune, si vor refuza sa devina partasi la o mizerie care va arunca o noua pata pe Justitia din Romania.

Pe de alta parte, suntem convinsi ca o decizie de excludere a judecatorilor Ileana Alexandru, Neluta Tudorache si Iulian Alexandru nu va rezista la Inalta Curte, asta desigur daca dosarul nu va ajunge pe culoar.

In final amintim ca judecatoarea Neluta Tudorache a fost trimisa in judecata disciplinara chiar daca nu mai este magistrat, dandu-si demisia din sistem, insa printr-o eventuala excludere se va incerca ulterior ca aceasta sa fie lasata fara pensia de serviciu pe care a obtinut-o legal. Si lipsa de umanitate a unora e cu atat mai crunta cu cat Tudorache se confrunta cu grave probleme medicale.

Comentarii

# sever date 29 September 2021 16:29 +43

se comite o grava eroare , un precedent regretabil , mai intai trebuia sentinta si dupa...restul

# maxtor date 30 September 2021 09:05 +2

batjocura nu cunoaste limite!https://www.luju.ro/static/smiles/sick.gifprimele trei eliberari sunt cu innaintare in grad?????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva