26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BILANTUL DNA PE 2020 – Parchetul anticoruptie si-a prezentat raportul de activitate. DNA se lauda cu o rata de achitari de 30%, in scadere de la 52%: “Scadere cu 42% a numarului de hotarari definitive de achitare... Scaderea puternica a numarului de inculpati achitati prin hotarari definitive... Scaderea numarului de cauze in care instantele au dispus restituirea la procuror”. Rata mai mica de achitari a fost favorizata de reducerea activitatii de judecata in 2020 (Raportul de activitate)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 February 2021 17:14
Vizualizari: 5310

Dupa ani de zile in care a tot crescut, avem in sfarsit o scadere a ratei de achitari a DNA. Ea ramane insa una ingrijorator de mare. Ca sa nu mai spunem ca rata de achitari mai mica a fost favorizata si de faptul ca in 2020 instantele au judecat mult mai putin, avand in vedere pandemia Covid-19, in vremuri normale solutiile de achitare fiind in mod cert mai numeroase.


 

Parchetul anticoruptie condus de Crin Nicu Bologa (foto) a prezentat joi, 25 februarie 2021, bilantul DNA pe anul trecut. Evident nu a mai existat festivismul cu care ne obisnuise zeita Laura Kovesi, care fusese stopat inca din 2020 de seful DNA de atunci Calin Nistor, mai ales ca in prezent un asemenea eveniment nu ar fi putut avea loc din cauza restrictiilor. Astfel, DNA se lauda cu o rata de achitari pentru 2020 de 30%, in scadere de la 52% cat fusese pentru 2019. Concret, vorbim despre de 151 de achitari dispuse in 2020, fata de 262 de achitari dispuse in 2019. Deci, 151 de persoane trimise degeaba in judecata. “Scadere cu 42% a numarului de hotarari definitive de achitare”, precizeaza DNA. Totusi, repetam, trebuie tinut cont de faptul ca in 2020 instantele au judecat mult mai putin, astfel incat logic numarul de solutii de achitare pronuntate in dosarele DNA a fost mult mai mic. In vremuri normale, nu este deloc exclus ca rata de achitari sa fi fost la fel de mare sau apropiata de cea din 2019, de 52%, mai ales ca multe dintre dosare care se apropie de final vin din perioada Kovesi.

 

De asemenea, DNA se lauda si cu o scadere a numarului de dosare restituite la parchet de catre instante. Mai precis, o injumatatire a acestora, de la 6 dosare restiuite in 2019, la 3 dosare restituite in 2020. Si aici trebuie tinut cont de aceleasi aspect ca in cazul achitarilor. Si anume ca instantele au judecat mult mai putine dosare din cauza restrictiilor impuse de pandemie, numarul de restituiri putand fi mai ridicat daca activitatea judecatorilor se derula normal.


Iata cateva date din raportul de activitate al DNA pe anul 2020, bilantul integral putand fi citit la finalul articolului:

 

 


 



 

* Cititi aici integral bilanul DNA pe 2020

Comentarii

# coco date 25 February 2021 19:21 +2

Bine era daca scadea si nr de securisti din dna..macar cu 30% :)))

# santinela date 26 February 2021 07:47 +2

Prezentarea bilantului trebuia inceput cu -" am mostenit de la defuncta Kovessi 4000 de dosare si am constatat ca acestea au fost deschise pentru interese politice si la comanda,drept pentru care dupa ce le-am analizat, 3000 au fost inchise de noi pentru inexistenta faptei". Dar de unde atita curaj pe papagal ?

# gica contra date 26 February 2021 11:28 +2

Pe timpul lui Ceausescu daca avea-i 1% era grav, dar acum in 2020 CU 30% ACHITARI, iar in 2019 cu 52% ACHITARI si cum media europeana ar fi de 4,5 %, noi unde ne situam cu aceste cifre. Procurorii care aveau dosare cu achitari erau timisi la ARHIVA ca sa nu mai nenoroceasca oameni, iar acum la 30 de ani de la momentul 1989, ne uitam si ne intrebam totodata: care regim era mai dictatorial si mai politizat?

# Obs date 26 February 2021 16:05 +2

La munca calificata ,,bravilor", nu dosare pornite doar de la delatiuni ordinare si exploatarea unor interceptari pe mandate de siguranta nationala. Interceptarile pe mandate de siguranta nationala isi au rostul lor. Este firesc ca atunci cand din acestea rezulta indicii temeinice de savarsire a unor infractiuni de drept comun, sa fie transmise operativ structurilor de parchet competente. Baza trebuie sa o reprezinte munca calificata a structurilor de politie judiciara, criminalitate organizata, criminalitate economico-financiara si informatii, sub supravegherea procurorilor. Acum asistam la pozitionari dupa cum bate vantul si ,,plesneala". Nu trebuie insa generalizat. Profesionistii de bunacredinta o stiu cel mai bine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva