26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (LI) – Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat art. 434 alin. 2 lit. e CPP, care interzice atacarea cu recurs in casatie a solutiilor pronuntate cu privire la infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In 4 ani si 6 luni, CCR a facut franjuri aproape jumatate din art. 434 alin. 2 Cod procedura penala, care prevede tipurile de solutii ce nu pot fi atacate cu recurs in casatie (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 April 2022 17:09
Vizualizari: 3089

Se naruie pas cu pas articolul 434, alineatul 2 din Codul de procedura penala, care prevede cazurile in care condamnatii nu pot declara recurs in casatie. Joi, 7 aprilie 2022, Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat al treilea dintre cele sapte parti ale alineatului.



Este vorba despre litera e), care interzice atacarea cu recurs in casatie a „solutiilor pronuntate cu privire la infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”. Pe scurt: solutiile la infractiuni pentru care parchetul nu se poate autosesiza.


Decizia a fost pronuntata in unanimitate.


Iata comunicatul CCR:


In sedinta din data de 7 aprilie 2022, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, a decis:

Cu unanimitate de voturi,

A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.434 alin.(2) lit.e) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Dispozitiile declarate ca fiind neconstitutionale au urmatorul cuprins: „(2) Nu pot fi atacate cu recurs in casatie:[…] e) solutiile pronuntate cu privire la infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”. (...)

Deciziile sunt definitive si general obligatorii.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.


3 decizii de admitere in 4 ani si jumatate


Este a treia astfel de decizie de admitere in legatura cu litere ale art. 434 alin. 2 CPP. La 17 octombrie 2017, prin Decizia nr. 651/2017, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala litera f), care interzicea atacarea cu recurs in casatie a „solutiilor pronuntate ca urmare a aplicarii procedurii privind recunoasterea invinuirii”.

Unsprezece luni mai tarziu, in data de 20 septembrie 2018, prin Decizia nr. 573/2018, instanta de contencios constitutional a desfiintat litera g), care prevedea ca nu pot fi atacate cu recurs in casatie „hotararile pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei”.

Cu toate acestea, spre deosebire de cazul de acum, precedentele doua decizii nu au intrunit unanimitatea voturilor din partea judecatorilor CCR.


Tic-tac pentru inca o litera a art. 434 alin. 2 CPP


Incheiem, redand primele patru litere ale art. 434 alin. 2 Cod procedura penala, care inca stau in picioare. Totusi, subliniem ca litera c) a fost deja atacata, Curtea Constitutionala stabilind pentru 17 mai 2022 termen in dosarul nr. 1641D/2018:

Nu pot fi atacate cu recurs in casatie:

a) hotararile de respingere ca inadmisibila a cererii de revizuire;

b) hotararile de respingere a cererii de redeschidere a procesului penal in cazul judecarii in lipsa;

c) hotararile pronuntate in materia executarii pedepselor;

d) hotararile pronuntate in materia reabilitarii”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva