26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INVESTIGATIE - Adevarul gol-golut despre scandalul gunoaielor de pe ruta Napoli-Romania: un bluf in spatele caruia sunt ascunse cafteli judiciare intre italieni!

Scris de: | pdf | print

20 January 2011 15:28
Vizualizari: 7859

Dupa ce presa romaneasca a lunii decembrie 2010 a preluat un articol aparut in publicatia italiana ”L Espresso”, care facea trimitere la afacerile cu gunoi provenit din Peninsula prin diferite societati din Romania ce ar avea legaturi cu ”Cosa Nostra”, brusc nu a mai aparut nimic legat de acest subiect. Tinand cont de informatiile din presa italiana, care blama Romania ca ar fi devenit piata de desfacere pentru gunoaiele de la Napoli, Lumeajustitiei.ro a realizat o ancheta jurnalistica proprie pentru a elucida aspectele vizate in acel material incriminator. Si am ajuns la propriile concluzii, dupa ce am facut rost de toate elementele necesare stabilirii motivatiei care a stat la baza reaprinderii unui scandal bazat pe informatii vechi ce datau din 2005. De fapt, in esenta, este vorba de transarea unor procese aflate pe rol la Bucuresti, in care firma ”Agenda 21” se afla in conflict cu firma italiana SIRCO SpA din Italia, detinatoare a 25,5 % din Agenda 21, litigii despre care presa italiana nu a scris nimic, dar nici nu a adus vreo proba certa in legatura cu aceasta pretinsa afacere transnationala a depozitarii gunoaielor din Napoli in Romania. La nivelul autoritatilor din Romania, nu exista nici o ancheta in care sa existe probe ca ar fi fost aduse in Romania gunoaie din Napoli si nici in Italia nu a fost incriminat nimeni pentru asa ceva. Ancheta de la Palermo a vizat altceva. Mai mult, conform informatiilor noastre, in ce priveste ecologizarea, zona Napoli-regiunea Campania este sub administrarea statului italian, nu a unor firme sau societati, motiv pentru care ar fi imposibil sa se aduca gunoi in Romania (unde exista pana in 2012 interzictia importului de gunoaie).

 

Intreaga poveste este mult mai complexa si are ramificatii ce trebuiesc explicate in amanunt. Cert este ca ECOREC, firma in care Agenda 21 a fost actionar cu 82 %, s-a trezit tarata artificial in acest scandal din cauza existentei acestui fost actionariat si nimic mai mult.

SIRCO, beneficiarul informatiilor lansate in presa italiana!

Din acest motiv, al existentei pachetului majoritar al SIRCO SpA din Italia in firma Agenda 21 din Romania, precum si a faptului ca italienii de la SIRCO au fost supusi anchetei judiciare declansate in 2004 la Palermo, sechestrul instituit la cererea autoritatilor italiene isi produce efectele paguboase si azi si asupra acestei firme de ecologizare din Romania (Ecorec), in conditiile in care autoritatile italiene continua sa mentina un sechestru discutabil din mai multe puncte de vedere asupra firmei SIRCO, extins si asupra participatiei acestei firme in societatea comerciala Agenda 21.

In realitate, firmei italiane SIRCO i-a picat ca o manusa aparitia acestor informatii in data de 3 decembrie 2010, pentru ca in data de 6 decembrie 2010 urma sa aiba loc in Romania o sedinta a creditorilor, in conditiile in care reprezentantii SIRCO deschisesera procedura de faliment asupra Agenda 21, pentru incapacitate de plata. La aceasta sedinta din 6 decembrie 2010 a aparut si lichidatorul italian Gaetano Cappelano Seminara, cunoscut ca fiind ”omul cu sapte masele” pentru ca tot ce a incaput pe mana lui a fost distrus pana la ultima caramida. Sedinta s-a realizat in baza convocarii facute de cabinetul de insolventa al avocatului Bogdan Giurea, numit lichidator judiciar al debitorului Agenda 21 SA in baza sentintei comerciale nr. 5657/21.09.2010 a Tribunalului Bucuresti, dar a avut drept tinta stabilirea punctului de vedere al Adunarii creditorilor in privinta dosarului nr.43696/3/2009 aflat la Tribunalul Bucuresti in care SIRCO a fost chemata in judecata de catre Agenda 21. Prin procesul verbal al Adunarii Generale a Creditorilor SC Agenda 21, care a avut loc atunci, in 6 decembrie, s-a inserat si faptul ca adunarea a hotarat, cu votul creditorului majoritar, sa nu fie continuat dosarul nr. 43696/3/2009 si sa se renunte la judecarea actiunii (vezi documentul atasat la finalul articolului) Acest lucru intra in conflict de interese si mai mult, lichidatorul nu avea cum sa fie de acord cu aceasta hotarare pentru ca incalca dreptul celorlalti actionari din firma Agenda 21 la un proces echitabil. Opt zile mai tarziu, in 14.12.2010, actionarii Agenda 21 – mai precis fratii Pileri au depus contestatie fata de lichidatorul judiciar Bogdan Giurea, solicitand inlocuirea acestuia. In 14.01.2011, cand cauza a fost prezentata judecatorului sindic, acesta a cerut lichidatorului sa renunte la hotararea Adunarii generale a Creditorilor si sa ceara termen pana la data de 25 ianuarie 2011 (cand urmeaza sa se pronunte instanta pe contestatiile depuse de Agenda 21). Din datele pe care le detinem, lichidatorul s-a dus la tribunal si a solicitat amanarea procesului de lichidare, dupa care si-a dat demisia. Interesant este ca la sedinta sus-mentionata a participat si Marco Letizi, care s-a prezentat ca ofiter al Guardia di Finanza italiana, desi nimeni nu a inteles de cauta acolo si ce rol a avut.

Pe de alta parte, pe rol se afla la tribunal dosarul deschis in 2009 de catre Agenda 21 prin cabinetul “Manta Gabriel si Asociatii”” impotriva actionarilor SIRCO, pentru daune interese ce decurg din situatia mentionata mai sus, care are termen de judecata in 9 februarie 2011, termen stabilit in urma cererii de suspendare ceruta de judecatorul sindic lichidatorului Giurea.

ECOREC suporta consecintele unei afaceri judiciare in care nu are nici o implicare! Iata istoria prescurtata a dosarului de la Palermo!

In 2005, in presa romana au aparut primele materiale legate de investigatiile care fusesera pornite la Parchetul Antimafia din Italia asupra unor personaje cu nume grele in Peninsula, presa explicand ca in Italia se verifica o structura tentaculara specifica organizatiilor de tip mafiot, suspectata ca spala milioane de euro murdari sub masca investitiilor in afaceri cu gunoaie. Pe vremea aceea se stiau destul de putine lucruri despre aceasta ancheta demarata la Palermo. La acea vreme, autoritatile italiene de lupta contra mafiei, Parchetul Antimafia, autoritati bancare de rang inalt, ofiteri de legatura din Interpol si chiar unii comisari pentru aderare din anumite sectoare speciale au alarmat autoritatile romane despre posibile transferuri de bani murdari ai Mafiei din Palermo catre Bucuresti.

Reprezentantii Agenda 21, fratii Pileri si ceilalti actionari au fost vizati tangential, in timpul anchetei care s-a desfasurat la Palermo, ca ar avea conexiuni cu mafia italiana in afaceri de spalare de bani in care principalii acuzati erau Giani Lapis si Pietro Campodonico, ambii reputati profesori la Universitatea de Stiinte Economice din Palermo. Dar, in urma anchetei nu a reiesit ceva care sa incrimineze pe fratii Pileri de vreo combinatie infractionala (vezi facsimil - al unuia dintre documentele prin care Procuratura de pe langa Tribunalul din Palermo atesta ca Sergio Pileri nu apare in registrele institutiei ca ar fi fost gasit vinovat, act datat din 2009)

Cei doi profesori universitari, Giani Lapis si Pietro Campodonico, au fost cercetati pentru spalare de bani si implicare in activitati de crima organizata. Lumeajustitiei.ro detine acest dosar, inclusiv partea de sechestru instituit asupra intregului patrimoniu al firmei SIRCO din Italia. Dupa ce anchetatorii italieni au luat la puricat toate investitiile facute de profesorul Giani Lapis din 1983 incoace, si dupa ce au audiat o gramada de martori, punand cap la cap inclusiv discutii telefonice din interceptari in cunoscuta cauza privitoare la Massimo Ciacimino (si nu Vitto Ciancimino - despre care se stie ca a avut legaturi cu Provenzano, cap al mafiei italiene - la care s-a facut referire pana acum in media), acuzatiile de spalare de bani nu s-au putut sustine, ramanand insa acuzatiile de santaj si de interpunere in anumite tranzactii. In treacat fie spus, desi presa a mentionat tot timpul numele lui Vitto Ciacimino, surse judiciare ne-au dezvaluit ca acesta a decedat de ceva vreme, si ancheta privea pe fiul acestuia, Massimo si pe alte personaje din Italia.

In anul 2005, italienii au cerut autoritatilor romane efectuarea unei comisii rogatorii, in urma careia s-a trezit verificata si firma Ecorec, unde aparea pe atunci, ca presedinte al Consiliului de Administratie, Piedro Campodonico. Actualmente, in aceasta firma, fratii Sergio si Giuseppe Pileri detin cate un procent de 1 la suta din actiuni, iar pachetul de actiuni detinut de Agenda 21 (82%) a fost cumparat, in urma executarii silite, la licitatie, de firma ”Alzalea”, al carui patron este italianul Rafaele Valente. Aceasta licitatie a avut loc in aprilie 2008.

Dupa efectuarea comisiei rogatorii, autoritatile romane si-au incheiat misiunea. La Palermo au continuat, insa, procedurile, iar procesul prin care Lapis si Ciancimino au fost trimisi in judecata se judeca la Curtea de Casatie din Roma. De ce a ajuns, insa, Agenda 21 sa ceara la aceasta ora daune interese firmei SIRCO intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti si care au fost pagubele suportate de Ecorec in strategia de dezvoltare de proiecte si investitii pe parcursul derularii procedurilor judiciare din Italia? Va vom elucida in curand si asupra acestor aspecte, si asupra rezultatelor de la DIICOT, din 2006, precum si in privinta efectelor sechestrului pe actiunile SIRCO in Agenda 21 din Romania!

(va urma)

* Cititi aici procesul verbal al Adunarii Generale a Creditorilor SC Agenda 21

Comentarii

# Corleone date 20 January 2011 18:06 -1

Raman la parerea mea, mafia din Romania e mai tare decat aia siciliana, pentru ca la noi unii magistrati sunt pretabili la orice!

# oleg date 20 January 2011 18:30 -2

am o nedumerire,,,de ce nu-si sparg macaronarii meclele intre ei in Sicilia lor cea frumoasa si plina de Nasi? iar italienii, ne-am saturat, ne fac tigani, cersetori de toate. ei sa-si vada lungul nasului!

# bambi date 20 January 2011 18:31 -1

e vero, fraticule! :lol: :lol: :lol: :lol:

# avocatNELU date 21 January 2011 06:40 -1

felicitari! ancheta serioasa, stil dacic, nu roman. ziaristii italieni au si ei comenzile lor, nu? ;-)

# om serios date 21 January 2011 12:17 0

daca veti citi cu atentie site-urile din italia veti vedea ca, in fapt nu statul se ocupa de strangerea gunoaielor in respectiva zona cum este prezentat in articol

http://www.savonaeponente.com/2010/08/27/rifiuti-e-paradisi-fiscali-spunta-anche-la-lavajet-di-varazze-2/

# erica date 21 January 2011 14:02 0

ce va place sa va faca muci italienii, cresetori, amariti, sarantoci, vai de capul nostru. si cand scriu prostii, sa-i pupati in ...columna lui TRAIAN! Comentariile cred ca sint de prisos din moment ce ziaristii din Romania au dat si documente, iar aia din Italia n-au produs nici un document al autoritatilor italiene care sa demonstreze ca s-au adus gunoaie! Reiese de undeva? Capisco?

# turlea date 21 January 2011 14:04 0

toate gunoaiele de aici din romanica le producem noi, ca daca ne desertau aia 40 de hectare de gunoaie care zac langa Napoli muream demult! :-*

# fatima date 21 January 2011 14:06 0

se vede treaba ca documentele astea apar in dosare din Romania. asa ca eu ii cred pe-ai nostri nu pe italoizi!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva