26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCANDALUL GUNOAIELOR (II) - Comisia rogatorie realizata de DIICOT la cererea italienilor. Cum au instituit procurorii romani sechestru asupra actiunilor SIRCO SpA de la firma Agenda 21! (Document)

Scris de: | pdf | print

23 January 2011 10:31
Vizualizari: 10279

Povestea in stil italian legata de asa-zisa depozitare a gunoaielor de la Napoli in Romania, despre care am aratat in primul epidod al dezvalurilor noastre ca este un bluf in spatele careia se ascund cafteli judiciare intre mari afaceristi din Peninsula si problemele pe care le au unii cu altii si toti cu Justitia de la Palermo, continua cu devoalarea motivelor ce au condus la chemarea in judecata, de catre firma Agenda 21, a firmei SIRCO SpA. Pe de alta parte, amintim ca presa italiana a scris la inceputul lunii decembrie un material superflu, in care nu se dadeau mai multe elemente decat cele care aparusera si in 2005-2006 despre o ancheta de la Palermo privitoare la asa-zisa legatura a Mafiei cu societati din Romania care se ocupa de salubrizare si in care sunt actionari si afaceristi italieni, precum si despre o presupusa retea prin care s-ar realiza depozitarea gunoaielor.  

 

Din investigatiile Lumeajustitiei.ro a reiesit ca in dosarul de la Parchetul Tribunalului din Palermo au fost anchetati, printre altii, Giani Lapis si Pietro Campodonico, profesori universitari in Palermo, care aveau si o serie de mari investitii in actiuni ale unor mari firme din Italia, sub acuzatia de spalare de bani si asociere la un grup mafiot. Pana la urma ei au fost trimisi in judecata pentru alte alte infractiuni, dar sechestrul instituit in timpul anchetei asupra firmei SIRCO SpA, care s-a extins si in Romania, printr-o comisie rogatorie realizata de DIICOT in urma cu patru ani, a avut efecte si asupra Agenda 21 unde SIRCO are 25,5 % din actiuni. Iar efectele s-au extins implicit, o perioada de timp, si asupra firmei Ecorec SA, intrucat Agenda 21 detinea 82 % din actiunile Ecorec.

La intrarea in faliment, in 2008 – dupa cum am mai scris – acest pachet de actiuni detinut de Agenda 21 la Ecorec a fost vandut, prin licitatie, de catre firma Alzalea unde este patron Rafaelo Valente, alt italian. Sechestrul asupra bunurilor SIRCO in Italia, extins si in Romania, a avut efecte negative asupra firmei Ecorec producand acesteia daune materiale majore, afirma conducerea societatii. Despre aceste aspecte vom vorbi intr-un alt episod. Azi, sa trecem la comisia rogatorie efectuata in Romania in urma cu cativa ani pe o cauza reactivata de catre presa din Peninsula in luna decembrie a anului trecut.

Sechestru instituit de DIICOT pe baza demersurilor anchetatorilor italieni

In 2006, procurorul Simona Rusu de la DIICOT-Biroul Teritorial Bucuresti a examinat cererea de comisie rogatorie formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul din Palermo, Directia Districtuala Anti-Mafia in dosarul penal nr. 12021/04RG mod.21 D.D.A, si a constatat urmatoarele aspecte: in dosarul procurorilor italieni se efectuau cercetari la acea data cu privire la Giani Lapis, Massimo Ciancimino (n.n. - al carui tata, Vito Ciancimino fusese implicat in afacerile Mafiei conduse de ”Nasul” Provenzano), Roberto Ciancimino, Romano Tronci, Giorgio Ghiron si implicit Vito Ciancimino, acuzatiile fiind legate de ”infractiunea de investitii de bani si bunuri de provenienta ilicita ale asociatiei criminale mafiote Cosa Nostra in activitati economice si financiare, prev. De art. 648 C.p.”

Procedura penala deschisa impotriva acestor personaje a avut ca obiect actiunile constand in inregistrarea aparenta pe numele lui Giani Lapis si a membrilor familiei sale a actiunilor societatii GAS S.p.A din Palermo si ale altor societati din cadrul aceluiasi grup antreprenorial, societati care in fapt erau controlate de Vito Ciancimino, persoana condamnata in Italia prin decizia definitiva a Curtii Supreme de Apel. Prin sentinta de condamnare a lui Ciancimono, se dispusese, in 1994, masura confiscarii proprietatilor detinute de acesta. In ordinul de sechestru instituit in cauza aflata pe rol in 2005, despre care au facut atata valva ziarele italiene, Giani Lapis facuse o serie de investitii in societati comerciale italiene si straine folosind sume provenite din lichiditatile castigate prin vanzarea actiunilor ce le detinuse la grupul GAS – unde Vito Ciancimino detinea controlul prin persoane interpuse. Printre investitiile facute de acesta se numara si S.C.Agenda 21 din Bucuresti.

In Ordonanta emisa in data de 06.01.2006 (vezi ordonanta integrala atasata la finalul articolului), procurorul DIICOT, arata ca ”cercetarile efectuate de autoritatile italiene au dovedit ca societatea SIRCO SpA detinuta de Giani Palis a achizitionat 51% din capitalul social al Agenda 21 S.A., investind in acest sens aproximativ 9 milioane euro”. Pe baza dovezilor stranse, magistratul de investigatie preliminara de la Palermo a emis ordinul de sechestru inclusiv asupra bunurilor detinute de SIRCO in Agenda 21. Apelul solicitat de parti impotriva acestui ordin a fost respins de instanta din Palermo in 6 august 2005.

In cererea de comisie rogatorie, autoritatile din Italia au solicitat procurorilor din Romania aplicarea acestui ordin de sechestru. Din motivarea ordinului de sechestru se retinea ca actiunile exercitate de Giani Lapis, Massimo Ciancimino, Giorgio Ghiron, Luciana Ciancimino, Roberto Ciancimino, Giovani Ciancimino si a altor persoane a caror activitate infractionala ”urmeaza sa fie pe deplin certificata intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 28 din Codul penal italian, constand in investitii de bani de origine ilicita in activitati economice si financiare in afara existentei vreunei prezumtii de complicitate la infractiunile care au produs acele capitaluri. „Judecatorul statueaza ca sunt indeplinite toate conditiile cerute de Codul de procedura italian a conditiilor de sechestru asigurator dat fiind ca nu exista nici o indoiala privind caracterul sechestrabil al bunurilor si subzistenta circumstantelor care atesta caracterul prezumtiv al comiterii unei infractiuni si caracterul imputabil al faptelor fara a fi necesar sa se procedeze la evaluarea substantiala a probelor de vinovatie”.

Instituirea sechestrului, inscris la Registrul Comertului

In aceeasi ordonanta, procurorul DIICOT a explicat ca „in vederea aducerii la indeplinire a solicitarii autoritatilor judiciare italiene, s-a procedat la verificarea indeplinirii conditiilor din Legea nr. 302/2004 (n.n. – privind cooperarea judiciara internationala), constatandu-se ca in cauza nu exista o hotarare definitiva potrivit careia sa se fi dispus achitarea sau incetarea procesului penal fata de persoanele ce fac obiectul procedurilor penale desfasurate de autoritatile italiene. S-a verificat indeplinirea conditiilor prev. de art. 162 din Legea nr.302/2004 constatandu-se ca infractiunea care motiveaza comisia rogatorie respectiv infractiunea de spalare de bani corespondenta infractiunii prev. de art. 648 din Codul penal italian este susceptibila de a da loc la extradare in Romania ca stat solicitat in conf. cu dispoz. art.26 si art.23 din Legea nr. 302/2004, iar indeplinirea comisiei rogatorii este compatibila cu legea statului roman”.

Procurorul Simona Rusu de la DIICOT a constatat ca „investigatiile efectuate in cauza 12021/2004 instrumentata de autoritatile italiene nu sunt definitivate in cauza nefiind intocmit actul de inculpare, motiv pentru care sechestrul asigurator a carui punere sub executare se solicita urma sa fie dus la indeplinire de autoritatile judiciare. „Dispozitiile prev. de art.118 din Codul penal roman nu sunt aplicabile intrucat autoritatile italiene nu au solicitat confiscarea speciala a actiunilor detinute de SIRCO SPA la S.C. Agenda 21 S.A., de altfel o asemenea situatie neputand fi incidenta decat in cazul existentei unei hotarari penale definitive de condamnare”, arata in 2006 procurorul DIICOT. Acesta a dispus, la acea data, prin ordonanta sus-mentionata, instituirea de masuri asiguratorii asupra unui numar de 5100 de actiuni cu o valoare nominala de 2,5 RON, reprezentand unprocent de 25,5 % din actiunile detinute de SIRCO in Agenda 21 din Romania. Drept urmare, pentru ducerea la indeplinire a acestei ordonante a fost data Rezolutia din data de 12 ianuarie 2006 (facsimil 1) care a fost dusa la indeplinire de politistii de la IGPR-DCCO. Acestia au intocmit un proces verbal si instituirea sechestrului a fost transmisa Oficiului National al Regsistrului Comertului in 16 ianuarie 2006 (facsimil 2).

In Italia, Parchetul a emis sechestru preventiv motivandu-se ca Vito Ciacimono (decedat la 19.11.2002) in concurs cu fiii sai Massimo, Luciana, Roberto si Giovani, cu Giani Lapis, Ghiron si alte persoane neidentificate ar fi atribuit fictiv lui Lapis si membrilor familiei sale proprietatea pentru cote/actiuni care ii apartineau in realitate la firmele GAS GASDOTTI AZIENDA SICILIANA SpA, AGRAGAS SpA, NORMANNA GAS SpA, GAS FONDIARIA SpA si SIRCO SpA. In decretul de sechestru preventiv apar inscrise si cotele detinute de SIRCO in Agenda 21 din Romania, custode fiind numit Gaspare Ferro si Nicola Ribolla, ulterior revocati prin decizie a judecatorului intrucat s-a aratat ca acestia ar fi avut un comportament ce nu conducea „la corecta indeplinire a insarcinarii date”. Astfel, in locul acestora, a fost numit custode si administrator judiciar avocatul Gaetano Capellano Seminara, cunoscut de italieni sub porecla de „omul cu sapte masele” intrucat tot ce a incaput pe mana lui a fost decimat.

Toate documentele pe care Lumeajustitiei.ro le-a cules in timpul investigatiei jurnalistice dovedesc ca in acest scandal al dosarului cu iz mafiot de la Palermo nu a fost niciodata vorba de export ilegal de gunoaie din Italia in Romania, ci despre infractiuni ce tineau de investitii cu bani ai unor afaceristi italieni in firme din Italia si Romania, in care erau actionari si italieni si de tranzactii suspecte prin intermediari.

(va urma)

* Cititi aici Ordonanta DIICOT din 6.01.2006!

Comentarii

# florin date 11 March 2011 10:51 0

ma numesc florin mihai, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva