19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOAMNELE O GADILA PE CHIS – Dupa ce au avut doar de castigat prin alaturarea cu judecatoarea Gabriela Baltag, datorita imaginii exceptionale pe care aceasta o are in randul romanilor, judecatoarele CSM Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint au votat impotriva lui Baltag. De necrezut: cot la cot cu ministrul USR Stelian Ion, cele trei au pus-o pe Andrea Chis la sefia Comisiei CSM care va analiza modificarile la Legile Justitiei. Se lucreaza deja la instalarea lui Chis la sefia CSM pe 2022?

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 February 2021 11:55
Vizualizari: 5244

Ceea ce s-a intamplat in cazul judecatoarei Evelina Oprina, blocata sa ajunga la sefia CSM inclusiv cu votul judecatoarelor Lia Savonea, Simona Marcu si Margareta Nicoleta Tint care l-au preferat pe Bogdan Mateescu, nu a fost un simplu accident. Asta intrucat devine tot mai clar ca Lia Savonea (foto stanga), Simona Marcu (foto dreapta) si Margareta Nicoleta Tint (foto centru) au mai nou mai multe afinitati cu tabara Bogdan Mateescu-Andreea Chis-Mihai Balan (acesta din urma dand insa tot mai des semne timide de independenta fata de Mateescu), astfel incat judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina sa fie cat mai izolate in Consiliu.


 

Dovada este episodul de joi, 11 februarie 2021, cand Savonea, Marcu si Tint au votat impotriva judecatoarei Gabriela Baltag (parte a taberei sanatoase din CSM, credem noi, alaturi de Evelina Oprina si reprezentantii societatii civile). Si au votat impotriva Gabrielei Baltag dupa ce in anii trecuti au avut doar de castigat prin alaturarea cu Baltag, datorita imaginii exceptionale de care aceasta se bucura in randul romanilor. Imagine ce nu va fi atinsa, in opinia noastra, de niciun alt magistrat.

 

Savonea, Marcu si Tint, in hora cu Stelian Ion de la USR


Concret, judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu si Margareta Nicoleta Tint au inscaunat-o pe colega lor Andrea Chis la sefia Comisiei nr. 1 (judecatori) – Legislatie si cooperare internationala din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Desigur, nu au facut-o singure, ci impreuna cu judecatorii Bogdan Mateescu, Mihai Balan, Mariana Ghena si Corina Corbu, precum si impreuna ministrul Justitiei Stelian Ion. Daca la Mateescu si Balan ne asteptam sa voteze pentru Andrea Chis (despre care trebuie spus ca nimeni nu ii poate reprosa nimic, depunerea candidaturii pentru Comisia nr. 1 fiind un drept al sau), recunoastem ca nu ne-am fi asteptat ca Savonea, Marcu si Tint sa voteze impotriva Gabrielei Baltag si pentru Andrea Chis. Mai ales ca, iata, optiunea lor a coincis cu cea a ministrului USR al Justitiei, ale carui puncte de vedere in ceea ce priveste sistemul judiciar sunt total diferite, cel putin la nivel declarativ, fata de cele ale judecatoarelor Savonea, Marcu si Tint. Ca sa nu mai spunem ca din nou cele trei judecatoare au facut echipa cu Bogdan Mateescu, personaj ale carui pozitii si optiuni nu coincideau, cu ceva timp in urma, cu cele ale lui Savonea, Marcu si Tint.

In ceea ce priveste votul Marianei Ghena nu este nicio surpriza, avand in vedere ca mai mereu aceasta a votat precum gruparea Savonea-Marcu-Tint. La fel putem spune si despre Corina Corbu, care la randul ei a ales sa se alature aceleasi grupari.

Astfel, pentru sefia Comisiei nr. 1 CSM (judecatori) si-au depus candidatura judecatoarele Andrea Chis si Gabriela Baltag. Fiecare candidatura a fost votata in parte, rezultatele obtinute in urma exprimarii votului de catre cei 11 membri ai Sectiei pentru judecatori (Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Nicoleta Tint, Mariana Ghena, Mihai Balan, Andrea Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, plus sefa ICCJ Corina Corbu si ministrul Justitiei Stelian Ion) fiind urmatoarele:

-pentru numirea Andreei Chis la sefia Comisiei au fost inregistrate 9 voturi “pentru” si 2 “impotriva”. Avand in vedere cele 9 voturi “pentru” este logic ca au votat pentru Chis inclusiv Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint, cele doua voturi “impotriva” venind, la fel de logic, din partea Gabrielei Baltag si Evelinei Oprina (despre care este stiut ca face echipa cu Gabriela Baltag, avand aceeasi gandire sanatoasa si propunand aceleasi masuri benefice pentru sistem);

-pentru numirea Gabrielei Baltag la sefia Comisiei au fost inregistrate 6 voturi “impotriva”, 3 “pentru” si 2 nule. Practic, au existat 2 judecatori care au votat-o pe Chis dar au dat nul la votul pentru Baltag, si un judecator care a votat si pentru Andrea Chis, si pentru Gabriela Baltag. Chiar daca judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint ar fi cele care au dat voturile nule si al treilea vot pentru Gabriela Baltag, prin votul acordat in favoarea Andreei Chis cele trei nu au facut decat sa o instaleze pe aceasta la conducerea Comisiei nr. 1 CSM.

 

Lucrurile au stat la fel si in Plen, cand s-a supus la vot sefia Comisiei nr. 1 comuna (judecatori si procurori) Legislatie si cooperare internationala. Au candidat de aceasta data judecatoarea Andrea Chis si reprezentantul societatii civile Victor Alistar. Aleasa a fost tot Andrea Chis cu 15 voturi “pentru”, 3 “impotriva” si 1 “nul”, Victor Alistar obtinand 4 voturi “pentru”, 12 voturi “impotriva” si 3 voturi “nule”. Iar voturile pentru Victor Alistar au venit din partea acestuia, din partea celuilalt reprezentant al societatii civile Romeu Chelariu si din partea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina.


Paradoxal, totul s-a intamplat fix in aceesi zi, 11 februarie 2021, cand judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint au votat sanatos, impotriva desfiintarii SIIJ.

 

Comisia lui Chis va analiza Legile Justitiei


La prima vedere ar putea sa para ca miza conducerii Comisiei nr. 1 CSM este una nesemnificativa. Cat se poate de gresit. Comisia nr. 1 a CSM va juca un rol foarte important in acest an, in conditiile in care in cadrul acestei comisii se vor discuta propunerile pe care regimul Iohannis-PNL-USR le-a facut si le va face pentru modificarea Legilor Justitiei. Propuneri care vor veni inclusiv din partea unui ministru USR, partid ale carei politici in domeniul justitiei nu coincid, din nou cel putin la prima vedere, cu cele ale judecatoarelor Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint.

 

Curtarea Andreei anunta o inscaunare la sefia CSM


Pe de alta parte, votul acordat de judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu si Margareta Nicoleta Tint pentru Andrea Chis vine sa confirme, din punctul nostru de vedere, informatiile care circula in sistem, si pe care Lumea Justitiei le-a prezentat in urma cu cateva zile la sectiunea Vorbe de fumoar (click aici pentru a citi), informatii potrivit carora gruparea Savonea-Marcu-Tint pregateste deja de pe acum numirea Andreei Chis in functia de presedinte al CSM pentru anul 2022. Functie pentru care este foarte probabil sa isi depuna candidatura si Gabriela Baltag. Or, apropierea judecatoarelor Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint de Andrea Chis, dupa ani de distantare - apropiere confirmata si de votul dat pentru sefia Comisiei nr. 1 -, nu face altceva decat sa intareasca informatiile prezentate mai sus, cum ca cele trei nu o vor vota niciodata pe Gabriela Baltag pentru sefia CSM pe anul 2022 (procedant la fel ca in cazul Evelinei Oprina), urmand sa o aleaga pe Andrea Chis. Or, simpla idee ca CSM nu va fi condus in acest mandat de cel mai respectat si apreciat judecator din Romania, ne referim desigur la Gabriela Baltag, nu reprezinta credem noi decat o infrangere atat pentru sistemul judiciar, cat si pentru justitiabili.

Comentarii

# coco date 14 February 2021 12:45 +7

Cred ca din invidie au votat impotriva dnei Baltag. Dna Baltag e cea mai curajoasa si cea mai frumoasa dintre toate!!!!

# Lorenzo de Medici date 14 February 2021 14:48 +1

Furtună într-un pahar cu apă. Poate sa o înscăuneze și Papa Francisc pe Chiș oriunde. Deciziile în CSM se iau prin vot, și depinde de fiecare dacă găsește de cuviință să și-l prostitueze sau nu. Apoi, exact ca în cazul SIIJ, avizul CSM, pe orice, e unul consultativ. Parlamentul e suveran și decident. Acolo e "bătaia peștelui". Acolo vom vedea adevărată față a unora și altora. Dincolo de declarațiile lor de intenție.

# nae din dealul feleacului date 14 February 2021 16:05 +5

Dracu sa mai inteleaga ceva din sistemul justitiei din Romania!Ajungem la spusele lui Base,intrebat ce stat e asta:"stat mafiot,na,eu stiu ce spun"!

# DANIEL date 15 February 2021 11:42 0

surprinzatoare pana la groaza este atitudinea Liei Savonea ,care in trecut a aratat un caracter integru si un curaj exceptional.... ma gandesc ca numai o spaima puternica din partea sistemului sau o invidie marunta,atasata unui suflet de fetita nematurizata, puteau sa o TRANSFORME asa... SI TU BRUTUS????? Domnul Sfant sa o ierte si apoi sa o intarerasca spre si un mai mare curaj!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva